Skrzynia w Mazdach – głośna praca, wyskakujace biegi, haczenie, brak precyzji
tulejki przesmarowane – problem dalej występuje tylko w mniejszym nasileniu – chyba wymienie jeszcze olej w skrzyni i dla pewności odpowietrze sprzegło tzn wymienie w nim płyn
- Od: 29 paź 2004, 12:42
- Auto: 626 GF 2.0 DiTD 1998
MadziaForever napisał(a):Jeżeli tocząc się 10-15km na godzinę jedynki niemożesz założyć (a jak to stwierdziłeś musisz stanąć) to oznacza to jedno.. synchronizator 1biegu u Ciebie już nieistnieje.
mam właśnie podobny problem, czy ktoś może mi powiedzieć jak naprawić synchronizator
- Od: 16 gru 2008, 12:30
- Auto: Mazda 626 2.0 16V 2001r. Kombi
Diasior81 napisał(a):MadziaForever napisał(a):Jeżeli tocząc się 10-15km na godzinę jedynki niemożesz założyć (a jak to stwierdziłeś musisz stanąć) to oznacza to jedno.. synchronizator 1biegu u Ciebie już nieistnieje.
mam właśnie podobny problem, czy ktoś może mi powiedzieć jak naprawić synchronizator
to normalne że synchronizator 1biegu nie istnieje
nic nie musisz naprawiać
- Od: 29 paź 2004, 12:42
- Auto: 626 GF 2.0 DiTD 1998
Samochód: Ford probe 2 97r. 2.0 16V silnik i skrzynia biegów mazdy 626 GE
Problem następujący: drugi bieg nie wyskakuje poprawnie, gdy jest na 2 biegu i chcę wrzucić na luz to drążek pchachm do przodu i się blokuje. Jedynie wyskoczy bieg na luz, gdy drążek pociągnę w lewo do siebie, wtedy idzie bez trudu.
Kupiłem już auto z taką skrzynią biegów. Sprzedawca stwierdził, że ją naprawiał, bo nie działała. W drodze powrotnej wyskakiwał 5 bieg, ale po 200km ten problem zniknął. Czy ktoś domyśla się co to może być?
Problem następujący: drugi bieg nie wyskakuje poprawnie, gdy jest na 2 biegu i chcę wrzucić na luz to drążek pchachm do przodu i się blokuje. Jedynie wyskoczy bieg na luz, gdy drążek pociągnę w lewo do siebie, wtedy idzie bez trudu.
Kupiłem już auto z taką skrzynią biegów. Sprzedawca stwierdził, że ją naprawiał, bo nie działała. W drodze powrotnej wyskakiwał 5 bieg, ale po 200km ten problem zniknął. Czy ktoś domyśla się co to może być?
Ostatnio edytowano 15 paź 2009, 11:58 przez sawmaster, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 16 lut 2008, 23:51
- Auto: Ford probe 2.0 16V
Moim zdaniem problem tkwi nie w skrzynce biegów ale w mechanizmie i drążkach pod podłogą.Jeżeli sytuacja się poprawia podczas deszczu to raczej 100% trzeba się skupić na tym,jeżeli chodzi o mazdy.Nie weim jak to jest rozwiązane w twoim składaku
- Od: 18 paź 2009, 13:58
- Auto: Premacy 1,8
Kanał zobacz jak pracują "Popychacze drążka"może o coś ocierają albo cos je blokuje 2 jeżeli problem skrzyni kupuj używkę nie baw się w naprawy skrzynkę kupisz za grosze!
Śmierć Jezdzi Szybko!!!My Jezdzimy Jeszcze Szybciej:)
- Od: 29 cze 2004, 12:09
- Auto: Mazda 626 GE 2.0 16v.LPG.
Witam
posiadam Mazde 1.8 w automacie
niestety wystąpił problem ze skrzynią biegów
mianowicie przy włączeniu dowolnego biegu samochód nie jedzie słychać tylko zgrzyt
po doświadczeniach moich znajomych z mechanikami z mojego regionu wole zapytać się najpierw na forum
Czy skrzynia jest do wymiany czy przyczyna może leżeć w czym innym??
posiadam Mazde 1.8 w automacie
niestety wystąpił problem ze skrzynią biegów
mianowicie przy włączeniu dowolnego biegu samochód nie jedzie słychać tylko zgrzyt
po doświadczeniach moich znajomych z mechanikami z mojego regionu wole zapytać się najpierw na forum
Czy skrzynia jest do wymiany czy przyczyna może leżeć w czym innym??
- Od: 28 paź 2009, 19:39
Witam, początku nie bede pisał bo tak samo u mnie..
Ma problem tego typu..
Samochód nie chce jeździć, z lewej strony od kierowcy zrobiłem zdjęcie przegubu wew który po włączeniu biegu wstecznego nie kreci się( na innych biegach tak samo) dźwięk podobny do uszkodzonej grzechotki.
z prawej strony jak sie kręci piastą to słychać podobny dźwięk w stronę skrzyni, na początku myślałem ze przegub zew albo łożysko ale nie słychać nic żeby coś się rozwaliło. do skrzyni wchodzi tylko przegub wew?? i nic wiecęj. czy we skrzyni coś mogło paść
Więc tak co mam przygotować jakie klucze itp.. i czy z góry mam kupić przegub wew, bo powiem mam wrażenie jak by to wypadło i wystarczy tylko naciągnąć w stronę skrzyni
Pozdro
Ma problem tego typu..
Samochód nie chce jeździć, z lewej strony od kierowcy zrobiłem zdjęcie przegubu wew który po włączeniu biegu wstecznego nie kreci się( na innych biegach tak samo) dźwięk podobny do uszkodzonej grzechotki.

z prawej strony jak sie kręci piastą to słychać podobny dźwięk w stronę skrzyni, na początku myślałem ze przegub zew albo łożysko ale nie słychać nic żeby coś się rozwaliło. do skrzyni wchodzi tylko przegub wew?? i nic wiecęj. czy we skrzyni coś mogło paść
Więc tak co mam przygotować jakie klucze itp.. i czy z góry mam kupić przegub wew, bo powiem mam wrażenie jak by to wypadło i wystarczy tylko naciągnąć w stronę skrzyni
Pozdro
- Od: 24 lut 2008, 09:55
- Auto: 626 GD, 2.2i 88 /LPG 12.02.1988:)
Rozpisani
Mam problem nie mogę nigdzie znaleźć przegubu wew
w miarę normalnej cenie, znalazłem jeden ale za 400 zł lewy a prawy trochę droższy
u mnie w okolicy szukałem na szrotach i to samo maja tylko do 2.0 a 2.2 nie ma....
Mam problem nie mogę nigdzie znaleźć przegubu wew
u mnie w okolicy szukałem na szrotach i to samo maja tylko do 2.0 a 2.2 nie ma....
- Od: 24 lut 2008, 09:55
- Auto: 626 GD, 2.2i 88 /LPG 12.02.1988:)
Witam,
Zacznę od tego że w temacie mechaniki samochodowej jestem totalnym laikiem
A problem jest następujący:
Ostatnio jechałem sobie autostradą i nagle 5 bieg "zeskoczył" na luz, gdy wrzuciłem znowu piątkę znowu "zeskoczył" następnym razem już było OK. Zdarzyło mi się to parokrotnie, nie ma żadnej reguły czy jadę szybko czy wolno. Czy ktoś wie czym może być to spowodowane i ile mogła by kosztować naprawa (jeżeli jest w ogóle możliwa) no i najważniejsze pytanie czy nie zagraża to bezpieczeństwu w czasie jazdy
Pozdrawiam
Zacznę od tego że w temacie mechaniki samochodowej jestem totalnym laikiem
A problem jest następujący:
Ostatnio jechałem sobie autostradą i nagle 5 bieg "zeskoczył" na luz, gdy wrzuciłem znowu piątkę znowu "zeskoczył" następnym razem już było OK. Zdarzyło mi się to parokrotnie, nie ma żadnej reguły czy jadę szybko czy wolno. Czy ktoś wie czym może być to spowodowane i ile mogła by kosztować naprawa (jeżeli jest w ogóle możliwa) no i najważniejsze pytanie czy nie zagraża to bezpieczeństwu w czasie jazdy
Pozdrawiam
-
rafalll3
A cy można to jakoś samodzielnie sprawdzić, co dokładniej jest to naprawy. Dodam że nie słychać żadnych zgrzytów w momencie kiedy bieg "zeskakuje".
Aha jest to mazda 626 1.8 16V z 92r.
Aha jest to mazda 626 1.8 16V z 92r.
-
rafalll3
Dzięki ale nie chcę kupować nowej skrzyni skoro jeszcze tak naprawdę nie wiem co się dzieję ze starą 
-
rafalll3
Sprawdz kolego drązki łączące lewarek zmiany biegów ze skrzynią może są gdzieś tam luzy
- Od: 8 lut 2010, 17:21
Witam,
Pojawił się u mnie problem ze skrzynią biegów. Na drugim biegu jest identyczny dźwięk jak na wstecznym (ciężko opisać ten dźwięk ale jest bardzo podobny), zaś na 5 biegu jest dziwny dźwięk, jakbym turbinę miał pod maską, taki świst (ciągły świst, bo na drugim biegu jest on inny). Czy to skrzynia pada już?
A może to coś ze sprzęgłem? Przy puszczaniu sprzęgła podczas zmiany biegu na 3 lub 4 pierwszych biegach słychać zgrzytanie. Mam wyciek oleju ze skrzyni, może to jest powodem? Problem pojawił się nagle, chyba zrobiłem o jedną redukcję na 2 bieg bez przygazówki za dużo.
Pojawił się u mnie problem ze skrzynią biegów. Na drugim biegu jest identyczny dźwięk jak na wstecznym (ciężko opisać ten dźwięk ale jest bardzo podobny), zaś na 5 biegu jest dziwny dźwięk, jakbym turbinę miał pod maską, taki świst (ciągły świst, bo na drugim biegu jest on inny). Czy to skrzynia pada już?
- Od: 3 lut 2009, 22:18
- Auto: Mitsubishi Eclipse
Mam podobnie , ale na 1 biegu podczas rospędu slycha delikatne wycie tak jak na wstecznym ale ciszej i na 2biegu jak tylko czasami zjeżdżam z górki, mam wyciek ze skrzyni na łączeniu z silnikiem z lewej strony, biegi wchodzą normalnie ........... też niemam pojęcia oco ztym chodzi ale jedno jest pewne jest wyciek jest problem.
-
lukasz2387