Hugo napisał(a):Tak. Dzisiaj mi wyśle.
Problemy z układem ABS (626 GE)

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Sprawa rozwiązana. Wymiana w/w czujnika załatwiła sprawę. Kontrolka nie świeci po odpaleniu silnika i ABS działa jak należy (sprawdzałem).
Dzięki qbass.
Dzięki qbass.
Pozdrawiam Hubert
Mitsubishi Galant EA5A Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Mitsubishi Galant EA2A Sport Edition 2,0 16V '98 A/T sedan (sprzedany)
Mazda 626 GE FS GLE SPECIAL '95 (najbardziej niezawodne auto jakie miałem)
Mitsubishi Galant EA5A Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Mitsubishi Galant EA2A Sport Edition 2,0 16V '98 A/T sedan (sprzedany)
Mazda 626 GE FS GLE SPECIAL '95 (najbardziej niezawodne auto jakie miałem)
- Od: 17 kwi 2008, 07:34
- Auto: Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
witam czy ma ktoś może jeszcze czujnik abs tylnego lewego koła do mazdy 626 GF ? Prosze o info...bo mam takie objawy jak kolega powyżej. Pozdrawiam i dziękuję za info!
-
jarocht
witam, podłączę się pod ten wątek bo od jakiegoś miesiąca przy ostrzejszym hamowaniu zapala mi się kontrolka hamulcy i raz na jakieś 3 hamowania na suchej nawierzchni włącza się ABS tzn. drży pedał nawet przy jeździe 40km/h, klocki są w sumie do wymiany i dzisiaj będę wymieniał ale czy to może być wina klocków?
- Od: 6 cze 2008, 22:29
- Auto: 626 2.0 115KM wersja USA 96r
dolej płynu hamulcowego to przestanie ci się kontrolka zapalać!ale drży Ci przy hamowaniu? Jeśli tak to masz pokrzywione tarcze.
- Od: 12 mar 2008, 21:34
- Auto: mazda 626 2.0 16v GE
koniol45 napisał(a):dolej płynu hamulcowego to przestanie ci się kontrolka zapalać!ale drży Ci przy hamowaniu? Jeśli tak to masz pokrzywione tarcze.
Dlatego świeci , że jest malo plynu-lub/i cienkie są klocki. Po wymianie klocków poziom plynu wróci Ci do normy
www.osk-karo.pl
- Od: 27 wrz 2007, 23:24
- Auto: Mazda 626 GE 2,0 LPG STAG 200
Pozwolę sobie podłączyć się do wątku. Mam problem z czujnikiem ABS. Kontroler ABS wskazuje błąd 14 (lewy tylne koło). Po odłączeniu kostki czujnika i podłączeniu omomierza, wskazuje opór 2.4 kohm (powinno być 1.4-1.8).
Co może być przyczyną zwiększonego oporu? Dziwi mnie fakt "zwiększenia" się oporu. Wydaje mi się, że uszkodzenie czujnika może objawiać się bądź oporem zerowym (zwarcie), bądź oporem nieskończonym (przerwany obwód). A zatem nie jestem w stanie pojąć jakie uszkodzenie mogło wpłynąć na niewielkie tylko zwiększenie oporu?
Czy może powinienem po prostu wymienić czujnik?
Proszę, doradźcie.
Co może być przyczyną zwiększonego oporu? Dziwi mnie fakt "zwiększenia" się oporu. Wydaje mi się, że uszkodzenie czujnika może objawiać się bądź oporem zerowym (zwarcie), bądź oporem nieskończonym (przerwany obwód). A zatem nie jestem w stanie pojąć jakie uszkodzenie mogło wpłynąć na niewielkie tylko zwiększenie oporu?
Czy może powinienem po prostu wymienić czujnik?
Proszę, doradźcie.
- Od: 27 lut 2008, 10:51
- Auto: Mazda 626 GE Comprex 1994
podepnę się do tematu. otóż w trakcie wymiany klocków z tyłu był demontowany zacisk, do przeczyszczenia. mam wrażenie że jest troszkę układ zapowietrzony gdyż pedał jest miększy, czasem podczas jazdy zapala się kontrolka abs i abs nie działa
! czy przyczyną może być zapowietrzony układ ? bardzo dziękuję za porady
mazda 626 1.8 benz. 95 r.

nie ważne że nie masz co jeść...grunt że masz mazdę 626
- Od: 8 lis 2005, 14:16
- Auto: mazda 626 1.8i 95r.LPG
Mam podobny problem. Znaleźć czujniki abs do ge w jakiejś rozsądnej cenie, to mistrzostwo świata. Czekam właśnie na przesyłkę. Mam nadzieję, że zamówiłem właściwe... Elektryk stwierdził, że mam też padnięty główny przekaźnik od abs. Wydawało mi się, że go zlokalizowałem na lewo od akumulatora (oznaczenie GE10, 2 szt.). Już miałem zamawiać. Na szczęście wysłałem zdjęcie i podobno to nie są przekaźniki od abs. Może mnie ktoś oświecić, gdzie znajdę główny przekaźnik ABS (kod 0051 ABS main relay – taki opis mam na wydruku z diagnostyki). Mam jeszcze podejrzenie, że może to nie jest główny przekaźnik od abs, bo na forum znalezłem interpretację kodu 51 dla ABS jako – przekaźnik trybu awaryjnego (fail-safe). O co chodzi z tym nr kodu? I jaki przekaźnik będzie właściwy do mojego auta?
Mazda 626 GE 1.8 1997, z nr VIN wynika, że jest to produkcja z końca 1996 r.
Mazda 626 GE 1.8 1997, z nr VIN wynika, że jest to produkcja z końca 1996 r.
-
Silver648
witam
Zna ktoś miejsce zamontowania kostek przewodów ABS kół [jakich?] w Xedzie bo z przodem problemów niema
Mam ten sam problem co Hugo ale w tym rzecz że ja wyjechałem z garażu i tak samo z siebie zaczeło się palić denerujące światełko
Ale gdybania są bo jakieś2 tydnie wcześniej zmieniałem osłone przegubu i montowałem zestaw naprawczy przedni na obie strony wszystko było git ni o pewnego dnia po zabiegach umyłem auto i strzeliłem ręczną polerke
odstawiłem do domku bo raniutko wyjazd nad jeziorko odpalam cofam wszystko ładnie pieknie ja mu gazu o no mnie po oczach mam teraz urlop i zaczołem z tym walczyć zaczołem od czyszczenia i też nic nie dało
Gdybania odpadają sprawdziłem przód jest ok ale jak dorwać się do tyłu bo całej podłogi nie uśmiecha mi się zrywać choć to jest 6 sek roboty
CZY NIEMA TU KOMPETENTNEJ OSOBY KTÓRA MOŻE MI POMÓC??
Zna ktoś miejsce zamontowania kostek przewodów ABS kół [jakich?] w Xedzie bo z przodem problemów niema
Mam ten sam problem co Hugo ale w tym rzecz że ja wyjechałem z garażu i tak samo z siebie zaczeło się palić denerujące światełko

Ale gdybania są bo jakieś2 tydnie wcześniej zmieniałem osłone przegubu i montowałem zestaw naprawczy przedni na obie strony wszystko było git ni o pewnego dnia po zabiegach umyłem auto i strzeliłem ręczną polerke

Gdybania odpadają sprawdziłem przód jest ok ale jak dorwać się do tyłu bo całej podłogi nie uśmiecha mi się zrywać choć to jest 6 sek roboty
CZY NIEMA TU KOMPETENTNEJ OSOBY KTÓRA MOŻE MI POMÓC??
- Od: 20 lut 2009, 21:54
- Auto: Xedos 6 2.0
Ja też mam problem z ABS. Od kilku dni mruga mi kontrolka ABS [pierwsza z lewej na dole]. Poziom płynu jest ok. Pierwszy raz zamrugała w ub. piątek , potem spokój i dziś od nowa. Czy ktoś wie co to za licho?
Tylko Mazda
- Od: 21 kwi 2006, 19:15
- Auto: 626 2.0pb ,lpg 2000r Kombi
Podepnę się pod temat
Kufa dziwny ten ABS, dziś się niespodziewanie włączył więc pojechałem na pustą drogę sprawdzić i...i lipa, znaczy zadziałał ale nie tak jak powinien bo mimo, że koła się nie blokowały a pedał drgał to to hamulec stał się momentalnie nieskuteczny, tzn pedał wpadł w podłogę i skuteczność hamulców był praktycznie żadna...prawdopodobnie tak doszło do marcowej kolizji
bo też chwilę przed wypadkiem kontrolka ABS'u zgasła
Także na wszelki wziąłem i wyjąłem bezpiecznik od ABS'u coby nie wywinął mi znowu takiej niespodzianki...
Wygląda na to, że czujniki i koronki są sprawne, a uwalona jest pompa albo sam sterownik, przekaźnik wykluczam bo go podmieniałem i nic to nie dało.
Jak sprawdzić czy to pompa czy sterownik/komputer?
Błąd by wskazywał na chyba na pompę bo odkąd mam to auto to mruga kod 53
Kufa dziwny ten ABS, dziś się niespodziewanie włączył więc pojechałem na pustą drogę sprawdzić i...i lipa, znaczy zadziałał ale nie tak jak powinien bo mimo, że koła się nie blokowały a pedał drgał to to hamulec stał się momentalnie nieskuteczny, tzn pedał wpadł w podłogę i skuteczność hamulców był praktycznie żadna...prawdopodobnie tak doszło do marcowej kolizji
Także na wszelki wziąłem i wyjąłem bezpiecznik od ABS'u coby nie wywinął mi znowu takiej niespodzianki...
Wygląda na to, że czujniki i koronki są sprawne, a uwalona jest pompa albo sam sterownik, przekaźnik wykluczam bo go podmieniałem i nic to nie dało.
Jak sprawdzić czy to pompa czy sterownik/komputer?
Błąd by wskazywał na chyba na pompę bo odkąd mam to auto to mruga kod 53
A ja mam taki problem w xedosie ze co jakis czas slysze jak pracuje pompa absu podczas jazdy i potym zalacza sie dioda od absu i przestaje dzialać czy to oznacza, że pompa kończy swój żywot?
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?