Problem z klimatyzacja 626 2.0 DITD TYKANIE SPREZARKI
1, 2
WItam:
Wymienilem w tym roku przed sezonem wszystkie plyny w klimie. Ostatnio zaczelo mi cos "tykac" pod maska po wlaczeniu klimy. Mam klimatronik. W momecie zalaczenia sprezarki slychac "tykniecie" (zaznaczam ze tego nie bylo) i czasem powtarza sie to kilkakrotnie ..... jest to dzwiek jakby przeskakujacej iskry (zwarcia) tylko bardzo glosne... trwa to czasem z 20s ..... ogolnie klima dziala .... dzwiek jest ten slyszalny na zewnatrz.. w srodku tego nie slychac. Mechanik powiedzial mi ze to sprzegielko w sprezarce nie moze zalapac ale klima chlodzi pieknie. Gdzies doczytalem ze to tez moze byc za malo oleju w sprezarce. Przejechalem na tym juz z 500 km i nic sie nie psuje. chlodzenie jest bardzo dobre. Nie wymienialem jeszcze paskow klinowych (odkad kupilem mazde) jakos dziwniechodza po kolach ale sanapiete. auto ma niby 140 tys.... dobrze bylo to udokumentowane... mozliwe zeby sprezarka siadala....
Jeszcze jedno pytanie
Na allegro sprezarki wahaja sie w cenie od 100 do 500.... te tansze pochadza z silnikow benzynowych .... czy mozna je zalozyc do Diesla??
bede wdzieczny za pomoc
Wymienilem w tym roku przed sezonem wszystkie plyny w klimie. Ostatnio zaczelo mi cos "tykac" pod maska po wlaczeniu klimy. Mam klimatronik. W momecie zalaczenia sprezarki slychac "tykniecie" (zaznaczam ze tego nie bylo) i czasem powtarza sie to kilkakrotnie ..... jest to dzwiek jakby przeskakujacej iskry (zwarcia) tylko bardzo glosne... trwa to czasem z 20s ..... ogolnie klima dziala .... dzwiek jest ten slyszalny na zewnatrz.. w srodku tego nie slychac. Mechanik powiedzial mi ze to sprzegielko w sprezarce nie moze zalapac ale klima chlodzi pieknie. Gdzies doczytalem ze to tez moze byc za malo oleju w sprezarce. Przejechalem na tym juz z 500 km i nic sie nie psuje. chlodzenie jest bardzo dobre. Nie wymienialem jeszcze paskow klinowych (odkad kupilem mazde) jakos dziwniechodza po kolach ale sanapiete. auto ma niby 140 tys.... dobrze bylo to udokumentowane... mozliwe zeby sprezarka siadala....
Jeszcze jedno pytanie
Na allegro sprezarki wahaja sie w cenie od 100 do 500.... te tansze pochadza z silnikow benzynowych .... czy mozna je zalozyc do Diesla??
bede wdzieczny za pomoc
Ostatnio edytowano 28 cze 2009, 23:42 przez Gienio607, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 24 lut 2008, 17:46
- Auto: Mazda 626 2.0 DITD 00r
Gienio607 napisał(a):Nie wymienialem jeszcze paskow klinowych (odkad kupilem mazde) jakos dziwniechodza po kolach ale sanapiete. auto ma niby 140 tys....
czyli rozrządu też nie robiłeś? Ryzykant .... przy dieslu może to duuużo kosztować
slawek323 napisał(a):moze za du zo czynnika majstry wpuścili i i sprzęgiełko sobie tyknie na wolnych obrotach spróbuj załączyc klimę na wyzszych obrotach i słuchaj tyknięcia nie powinno wystapić
Powiem Ci tak. Nie mam pojęcia, co jest przyczyną tej niedogodności – też ją mam. Mało tego, mi terkocze cały czas na wolnych obrotach. Od 4 lat... tak jeżdżę...
Pit napisał(a):Nie mam pojęcia, co jest przyczyną tej niedogodności – też ją mam
Miałem to samo w Cronosie. Z tym że wiem co to jest.
Taki dźwięk wydaje lekko przytarta sprężarka – powód? Kiedyś musiała pracować z małą ilością czynnika.
W Cronosie terkotała przez 6 lat i chłodziła
mazda ta jezdze 2 rok ... pierwszy sezon przejezdzilem na starych plynach w klimie... teraz na ten sezon wymienilem wszystko (w maju) a teraz mi sie pojawilo to tykanie. Mozliwe ze mi wpuscii za malo oleju do sprezarki?? .... nie wiem za bardzo co robil ten aparat ... podlaczyli go ... trwalo to godzine i po filipku.... szukac jeszcze przyczyn?? czy olac to i jezdzic 
- Od: 24 lut 2008, 17:46
- Auto: Mazda 626 2.0 DITD 00r
Możesz podjechać tam gdzie serwisowałeś klimę, żeby to sprawdzili.
Ale raczej nic już na terkotanie nie pomożesz (jeśli to to samo co w poprzednich generacjach)
Ale raczej nic już na terkotanie nie pomożesz (jeśli to to samo co w poprzednich generacjach)
Powiedzcie – czy Wasze auta po wlaczeniu klimy tez zaczynaja szarpac? Wyglada to tak jakbym hamowal pulsacyjnie, wrazenie jest dosc silne, az glowa lata w przod i w tyl
Wiem, ze sprezarka wlacza sie cyklicznie i to pewnie ona powoduje te wrazenia, ale czy stawia az taki opor 2-litrowemu silnikowi, ze autem, szarpie??
Pozdrawiam!
Moja Magdalena to 323F 2.0 DiTD 2003 r.
Moja Magdalena to 323F 2.0 DiTD 2003 r.
- Od: 16 mar 2009, 17:38
- Auto: Mazda 323F 2.0 DITD
no szarpać nie powinna
ale może jest już mocno przytare łożysko na niej... ale ogólnie zbiera jej się na złomowisko
ona powinna pracować cyklicznie, ale cykle nie powinny być zbyt częste... uzależnione też są od temperatury na zewnątrz, od tego czy jedziemy czy stoimi... itd...
- Od: 4 cze 2008, 11:20
- Auto: Mazda 626 GD FE3 89'
witam!!panowie blagam o pomoc moja klimka byla nabita na nowo i odgrzybiona miesiac temu przed tym zabiegiem slabo chlodzila ale dzialala po zabiegu sie jej znacznie poprawilo a dzis chcialem wlaczyc i lipa kontrolka sie zaswieca ale dziwnie na drugim biegu dmuchawy przestaje swiecic a na trojce i wyzej sie znowu wlacza ale kompletnie nie chlodzi przewody pod maska od klimy sa prawie gorace a najgorsze jest to ze kompresor sie normalnie zalacza po wcisnieciu przycisku i czynnik jest(wczisnalem zaworek i bylo cisnienie i to dosc duze)prosze o pomoc
- Od: 21 cze 2009, 12:52
- Auto: mazda 323f bj 2.0 ditd 101km
Grzyby napisał(a):Miałem to samo w Cronosie. Z tym że wiem co to jest.
Taki dźwięk wydaje lekko przytarta sprężarka – powód? Kiedyś musiała pracować z małą ilością czynnika.
W Cronosie terkotała przez 6 lat i chłodziła
moja też terkotała ale mimo to chłodziła rewelacyjnie
mizus jeżeli kompresor się załącza, a nie chłodzi to możesz szukać innego kompresora...
chociaż z twojej wypowiedzi jasno nie wynika czy sprężarka chodzi czy nie, napisz jakie masz ciśnienie na wężach na załączonej, i czy działa cykicznie... dziwne, że na 2 biegu wyłącza się lampka klimy
opisz dokładnie objawy
możliwe, ale nie skutkowałoby to częstrzymi cyklami
a jak klimatronic i bylo na dworzu 20 stopni i włączyłeś klimę nastawiając na 19, to możliwe, że któryś z czujników temperatury zaczął szwankować i komputer nie mógł się zdecydować czy już wystarczająco schłodził klimę, mógł też zawiesić się czujnik temp. parownika – on bezwzględnie wyłącza klimę przy temp. poniżej 1st. C na parwoniku, również na przekaźniku mogło coś nie stykać – bo np. chlapnęła na niego woda
możliwe też, że pasek klinowy był marnie naciągnięty... chociaż, jeżeli objawy ustały, to to bym się nie przejmował, no chyba, że dasz samochód na gruntowny przegląd instalacji elektrycznej klimy...
chociaż z twojej wypowiedzi jasno nie wynika czy sprężarka chodzi czy nie, napisz jakie masz ciśnienie na wężach na załączonej, i czy działa cykicznie... dziwne, że na 2 biegu wyłącza się lampka klimy
Gienio607 napisał(a): Mozliwe ze mi wpuscii za malo oleju do sprezarki??
możliwe, ale nie skutkowałoby to częstrzymi cyklami
– i mieli racjetykalo tylko w momencie zalaczania klimy (powiedzial ze to normalne)
a jak klimatronic i bylo na dworzu 20 stopni i włączyłeś klimę nastawiając na 19, to możliwe, że któryś z czujników temperatury zaczął szwankować i komputer nie mógł się zdecydować czy już wystarczająco schłodził klimę, mógł też zawiesić się czujnik temp. parownika – on bezwzględnie wyłącza klimę przy temp. poniżej 1st. C na parwoniku, również na przekaźniku mogło coś nie stykać – bo np. chlapnęła na niego woda
możliwe też, że pasek klinowy był marnie naciągnięty... chociaż, jeżeli objawy ustały, to to bym się nie przejmował, no chyba, że dasz samochód na gruntowny przegląd instalacji elektrycznej klimy...
- Od: 4 cze 2008, 11:20
- Auto: Mazda 626 GD FE3 89'
PANOWIE PROBLEM RAZWIAZANY NIE DO WIARY ALE ODKRECILO SIE KOLO DOCISKOWE OD KOMPRSORA I POPROSTU PASEK NIE BYL W STANIE GO OBROCIC I STAD UCZUCIE CHWILOWEGO POWIEWU I NIC DOBRZE ZE TO KOLO SIADLO NA FARUCHU OD SILNIKA I GO NIE ZGUBILEM.KOSZT NAPRAWY 30 ZL
POZDRAWIAM I ZYCZE TAKICH FINALOW PROBLEMOW Z NAZSYMI MADZIAMI 

- Od: 21 cze 2009, 12:52
- Auto: mazda 323f bj 2.0 ditd 101km
Witam,
Jeżeli w Wiadomościach podadzą informację, że jakiś uczony (niech będzie nawet rosyjski) opatentował sposób na zlikwidowanie tykania w (przytartych) sprężarkach klimatyzacji w GF-kach, proszę, dajcie znać.
Jest to na tyle irytujące doznanie akustyczne, że gdy stoję w mieście na światłach ze wstydu wyłączam klimę, do momentu aż ruszę. Moja tykać zaczyna dopiero po jakimś czasie od uruchomienia, jakby po rozgrzaniu, jedynie na wolnych obrotach – w trakcie jazdy tego nie słyszę, nawet przy otwartym oknie.
Pozdrawiam wszystkich "zainfekowanych" tą przypadłością
Jeżeli w Wiadomościach podadzą informację, że jakiś uczony (niech będzie nawet rosyjski) opatentował sposób na zlikwidowanie tykania w (przytartych) sprężarkach klimatyzacji w GF-kach, proszę, dajcie znać.
Jest to na tyle irytujące doznanie akustyczne, że gdy stoję w mieście na światłach ze wstydu wyłączam klimę, do momentu aż ruszę. Moja tykać zaczyna dopiero po jakimś czasie od uruchomienia, jakby po rozgrzaniu, jedynie na wolnych obrotach – w trakcie jazdy tego nie słyszę, nawet przy otwartym oknie.
Pozdrawiam wszystkich "zainfekowanych" tą przypadłością
- Od: 28 cze 2010, 11:54
- Auto: 626 GF '99 2.0 115KM na Propan Butan
Przyłączam się do tykających klim
Mi powiedział "fachowiec", że to prawdopodobnie elektromagnesy (?) w sprężarce się kończą i trzeba je wymienić. Czy to możliwe? Mało jest chyba czynnika, bo słabo chłodzi, może to przyczyna?
Wiem, że za grzebanie w klimie stówki lecą... ale dźwięk jest straszny... i u mnie terkocze przez cały czas pracy
Silnik benz, jeżeli ma to znaczenie.

Mi powiedział "fachowiec", że to prawdopodobnie elektromagnesy (?) w sprężarce się kończą i trzeba je wymienić. Czy to możliwe? Mało jest chyba czynnika, bo słabo chłodzi, może to przyczyna?
Wiem, że za grzebanie w klimie stówki lecą... ale dźwięk jest straszny... i u mnie terkocze przez cały czas pracy
Silnik benz, jeżeli ma to znaczenie.
1, 2