Oleje silnikowe
powiem szczerze ze ni cholery z tego nic nie zrozumialem co napisales.
moglbys dokladnie opisac jeszcze raz co i jak??
zlales to wszystko ze nic nie rozumiem
a chetnie bym sie wypowiedzial
moglbys dokladnie opisac jeszcze raz co i jak??
zlales to wszystko ze nic nie rozumiem
a chetnie bym sie wypowiedzial
- Od: 6 maja 2008, 13:12
- Auto: Mazda 3S 2.3L 2006
fakt.namotalem-sorry.zmienilem olej na 5w30 Carlube(jakosc rzedu mobil 1)tamten stary olej byl czarny jak murzynska du..Po przejechaniu na nowym oleju 1300km po trasie i 200km po miescie ubylo okolo 75%miarki.natomiast po przejechaniu pierwszych 600km silnik nie pobral oleju ani troche-miarka byla pelna.pytanie co teraz zrobic,dalej obserwowac poziom i dolewac jego brak czy udac sie do serwisu mazdy nie czekajac na nic?
- Od: 16 lip 2009, 17:31
- Auto: Mazda 6 2.0 benzyna
czyli pojechales w trase 1500km ciaglej jazdy i ubylo 75% miarki?
a przez pierwsze 600km z tych 1500km nie łyknął nic?
travisowski napisał(a):czyli pojechales w trase 1500km ciaglej jazdy i ubylo 75% miarki?
dokladnie!
Krisek napisał(a):zalej 5w40 albo 0w40 I zobacz jakie bedzie zuzycie
kurde a chlop mechanik mowil mam 5w40- wlewac?-a ja mowie-ni cholery! wlac 5w30..i tak tez uczynil..to zle zrobilem?a moze przy kolejnej zmianie oleju wlac 5w40 albo 0w40?aha powiedz mi jak mam sprawdzic uklad PCV?znam okna PCV..ale ukladu w mazdzie to niebardzo lol zwykly szary mechanik mi to sprawdzi czy tylko ASO?
- Od: 16 lip 2009, 17:31
- Auto: Mazda 6 2.0 benzyna
Hey .. w40 ze wzgledu zeby zredukowac z zuzycie ale jesli mnie palil albo przestal jak mowisz zostan przy 30.
zawor pcv sam mozesz wymienic to kawalek plastiku troche ciezko dostepny moze byc ... ale mozliwe do wymiany
cena nie duza... 
zawor pcv sam mozesz wymienic to kawalek plastiku troche ciezko dostepny moze byc ... ale mozliwe do wymiany
Łącze z wątkiem o olejach.
-
Padre
- Od: 26 sty 2007, 11:14
- Auto: BA KF->NB BP->FE 13B
Cześć kupiłem sobie tydzień temu MAZDA 323F 2.0 TDI 66kW(90KM) 1999r przebieg 16700 i chcę wymienić olej tylko nie wiem jaki
jaki będzie najlepszy do tego silnika??
waham się nad MOBIL 1, MOTUL i DEXELIN
który z tych byłby najlepszy??
czy możecie mi jakoś doradzić??
jaki będzie najlepszy do tego silnika??
waham się nad MOBIL 1, MOTUL i DEXELIN
który z tych byłby najlepszy??
czy możecie mi jakoś doradzić??
-
custom88
Chyba się skuszę na ten SXR 5W30, niby tak jakoś wpływa na spalanie, poza tym o takiej lepkości olej mam teraz w samochodzie
Ten 0W-30 będzie też pasował do C70 turbo, czy lepiej coś 5W-40?
Filtry oleju oryginalne, powietrza jakaś średnia półka, bo poszaleli ostatnio z cenami – knecht do mnie 60 zł, lubiłem knechta, ale bez przesady.
Ten 0W-30 będzie też pasował do C70 turbo, czy lepiej coś 5W-40?
Filtry oleju oryginalne, powietrza jakaś średnia półka, bo poszaleli ostatnio z cenami – knecht do mnie 60 zł, lubiłem knechta, ale bez przesady.
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Od: 16 sty 2005, 17:08
- Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG
powietrze przedewszystkim musi idealnie passowac czesto zamienniki zle pasuja maja mniejsze uszczelki .. ja zawsze orginal powietrze ...
a oleju roznie
5w30 OK na caly rok – ze wzgledu na turbinke syntetyk .. a moze Motul tani na allegro ?
a oleju roznie
5w30 OK na caly rok – ze wzgledu na turbinke syntetyk .. a moze Motul tani na allegro ?
Krisek napisał(a):2 Wysokiej Jakosci Oleje usmiech naprawde niemozna kupic zlego oleju klasy SM
API SM ma tylko elf solaris RNX 5w30 zreszta z calej gamy wydaje sie najbardziej ciekawy reszta to SL lub SJ
Puhcio napisał(a):Chyba się skuszę na ten SXR 5W30, niby tak jakoś wpływa na spalanie
z tym spalaniem to bym ostroznie. gwarantuje ze nawet tego nie odczujesz.
SM vs SL roznica jest w ZDDP dodatku ...
niektorzy mowia ze SL jest lepszy ze wzgledu na wieksza ochrone silnika przez ZDDP.
Ale duza zawartosc ZDDP podobno zabija katalizatory
ale z 2 strony lepiej martwy katalizator niz z ciachany silnik
wiec SM, SL – to 2 nowoczesne swietnej jakosci
co do spalania to z ignorowalem to wczesniej ... bo nie mysle zebys odczul roznice ...
ja nigdy nie odczulem po miedzy olejami ...
Za to odczulem roznice w spalaniu i pracy silnika jak dolewam olej do benzyny ...
Na smaruje troszke wtryski pompe paliwowa ...
PS ( Nie dolewam oleju samochodowego do benzyny )
co do oleju w twoim Volvo – jaki instrukcja zaleca ?
Z tego co Widze Volvo 850
Grade 1......API*
SAE 10W-40 XL Synthetic Motor Oil
SAE 10W-40 Synthetic High Performance Motor Oil
Synthetic 5W-40 European Engine Oil
-4 to 104°F......10W-30
Above 0°F......15W-40
Below 68°F......5W-30
Below 104°F......5W-40
a C70 5w30
sprawdz to z instrukcja to informacje z mojego katalogu Amsoil ...
Kris
niektorzy mowia ze SL jest lepszy ze wzgledu na wieksza ochrone silnika przez ZDDP.
Ale duza zawartosc ZDDP podobno zabija katalizatory
ale z 2 strony lepiej martwy katalizator niz z ciachany silnik
wiec SM, SL – to 2 nowoczesne swietnej jakosci
co do spalania to z ignorowalem to wczesniej ... bo nie mysle zebys odczul roznice ...
ja nigdy nie odczulem po miedzy olejami ...
Za to odczulem roznice w spalaniu i pracy silnika jak dolewam olej do benzyny ...
co do oleju w twoim Volvo – jaki instrukcja zaleca ?
Z tego co Widze Volvo 850
Grade 1......API*
SAE 10W-40 XL Synthetic Motor Oil
SAE 10W-40 Synthetic High Performance Motor Oil
Synthetic 5W-40 European Engine Oil
-4 to 104°F......10W-30
Above 0°F......15W-40
Below 68°F......5W-30
Below 104°F......5W-40
a C70 5w30
sprawdz to z instrukcja to informacje z mojego katalogu Amsoil ...
Kris
A powiedzcie mi co ja mam zrobic Sytuacja jest taka ze przy zakupie sprzedawca mowil żeby lać 10W40 no to ok Kupiłem mobil 10W40 i zmieniłem olej Przez 4tys znakomicie zero ubytków a pozniej... Tragedia żre olej jak szalony dolałem juz litr a zrobiłem na tym 2kkm Zmienic markę oleju? Jaki proponujęcie zalać?
- Od: 12 kwi 2009, 10:55
- Auto: 323F BJ 2.0 RF4F DiTD '01 Classic Red
Witam
Nadeszla pora na wymiane oleju znowu i filtra oleju.Mam w zwiazku z tym pytanie czy moge przeskoczyc z mineralnego lotosa 15w40 na CARLUBE 15W40 SEMI
Tu jestl ink do oleju ktory mam w planach zakupic :
http://allegro.pl/item695324721_carlube ... tetyk.html
Mam nadzieje ze bedzie dobry bo to polssyntetyk ,jest jeszcze Motul polsyntetyk ale zastanawiam sie nad Carlube bo wiem ze sa to wysokiej jakosci oleje i pozatym cena przemawia do mnie

Nadeszla pora na wymiane oleju znowu i filtra oleju.Mam w zwiazku z tym pytanie czy moge przeskoczyc z mineralnego lotosa 15w40 na CARLUBE 15W40 SEMI
Tu jestl ink do oleju ktory mam w planach zakupic :

Mam nadzieje ze bedzie dobry bo to polssyntetyk ,jest jeszcze Motul polsyntetyk ale zastanawiam sie nad Carlube bo wiem ze sa to wysokiej jakosci oleje i pozatym cena przemawia do mnie