Jakiej firmy kupic tarcze, klocki, amortyzatory, sprzęgła itd.? – wątek wspólny dla BA
A to tylne czy przednie się odzywa ?
Nie do końca do wymiany sprawdziłeś podnosząc auto na lewarku i kręcąc kołem w oba kierunki czy coś podobny dźwięk wydaje i spróbowałeś poruszać kole na boki i górą dol czy jest wyczuwalny luz zobacz tez opony – niektóre przy zużyciu huczą bardziej niż łożysko – ostatnio na chwile musiałem założyć jednego starego continentala i bylem pewny ze to łożysko założyłem uniroyala i cisza totalna wiec lepiej się upewnić niż wydać pochopnie kasę.
pozdrowka
dziubek
Nie do końca do wymiany sprawdziłeś podnosząc auto na lewarku i kręcąc kołem w oba kierunki czy coś podobny dźwięk wydaje i spróbowałeś poruszać kole na boki i górą dol czy jest wyczuwalny luz zobacz tez opony – niektóre przy zużyciu huczą bardziej niż łożysko – ostatnio na chwile musiałem założyć jednego starego continentala i bylem pewny ze to łożysko założyłem uniroyala i cisza totalna wiec lepiej się upewnić niż wydać pochopnie kasę.
pozdrowka
dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
+
A ściągałeś kolo by zobaczyć czy to nie trze klocek o tarcze bo jest bliski końca?
Pozdrowka
dziubek
Pozdrowka
dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
+
Chopaki co do szumienia stukania i różnych innych pierdół z prawej strony.
Jestem po wymianie łożyska z prawej strony na KOYO oryginał oczywiście i jedna wielka dupa – to nie łożysko szumi.
Okazuje się i ponoć to częsta przypadłość w BA że wybity jest frez łączący przegub wewnętrzny prawy z przedłużką półosi podpartą na łożysku pod alternatorem.
Łatwo to sprawdzić wystarczy chwycić z kanału ręką za przegub i poruszać obudową (u mnie jest łatwo wyczuwalny luz osiowy powodujący wpadanie całego przegubu w wibracje.
Pozdrawiam.
Sprawdźcie to u siebie żeby niepotrzebnie nie wywalać kasy na łożysko koła
Jestem po wymianie łożyska z prawej strony na KOYO oryginał oczywiście i jedna wielka dupa – to nie łożysko szumi.
Okazuje się i ponoć to częsta przypadłość w BA że wybity jest frez łączący przegub wewnętrzny prawy z przedłużką półosi podpartą na łożysku pod alternatorem.
Łatwo to sprawdzić wystarczy chwycić z kanału ręką za przegub i poruszać obudową (u mnie jest łatwo wyczuwalny luz osiowy powodujący wpadanie całego przegubu w wibracje.
Pozdrawiam.
Sprawdźcie to u siebie żeby niepotrzebnie nie wywalać kasy na łożysko koła
Pierwsze Z5 Turbo na forum.Maniak Mazda from Hiroshima
- Od: 14 lis 2008, 13:03
- Auto: 323 f ba 1996r 1.5 Z5
Witam. Potrzebuję amortyzatorów na przód ( z jednego wyciekł cały olej a jak zmieniać to odrazu dwa). Czy pasują od jakiegoś innego samochodu / modelu mazdy? Jeśli nie to co możecie powiedzieć o tych firmach:
-KAYAKA
-KAMOKA
-KYB
-Tokico
Z takich firm amortyzatory na allegro są w przystępnych cenach. Czy ktoś używał amortyzatory z którejś z tych firm? Co powiecie o ich jakości? Z góry dzięki za pomoc
-KAYAKA
-KAMOKA
-KYB
-Tokico
Z takich firm amortyzatory na allegro są w przystępnych cenach. Czy ktoś używał amortyzatory z którejś z tych firm? Co powiecie o ich jakości? Z góry dzięki za pomoc
hymmmmmm o amortyzatorach to już było duuużo. chwalą sobie kayaba podobno najlepsze tokico też opinie ma dobre, kamoka
hmmm najtańsza dużo krytyki o niej słyszałem ale ja jeżdże na nich ok pół roku i jest narazie spoko – mnie przekonała cena, a ty co założysz ? twój wybór 

Ostatnio edytowano 31 lip 2011, 17:33 przez Lesiu, łącznie edytowano 3 razy
- Od: 1 gru 2005, 12:29
- Auto: 323F BA Z5 :] '96
ja polecam KYB ceny nie sa tragiczne a amorki duzo ludkow chwali
pozdrawiam
pozdrawiam
-323 BF E3 jest x18xe
-323 BG B3+LPG jest JGC EVA 4,7V8
-323F BA KF auto naprawa tanie usługi mechaniczne 693447060
-byla C18NZ+LPG
-byla 323 BD E3
-była Z22XE+LPG
-była c14se +lpg
-323 BG B3+LPG jest JGC EVA 4,7V8
-323F BA KF auto naprawa tanie usługi mechaniczne 693447060
-byla C18NZ+LPG
-byla 323 BD E3
-była Z22XE+LPG
-była c14se +lpg
Kayaba lub Tokico
ventyl napisał(a):Ja zmieniam z przodu i biorę KYB gazowe, cena 320/szt.
Tyle że najlepiej jest, jak wszystkie amortyzatory są takie same (tj. albo 4x olejowe, albo 4x gazowe)
drogo
AMORTYZATORY PRZÓD gazowe MAZDA 323 323F BA hit!! (numer 742366639
235,00 zł za sztukę
do swojej 323C wziąłem KAYABA eXcel-G Gas/olej z Carrspeeda
Właśnie do mnie jadą, w tym tygodniu będe wymieniał.
Właśnie do mnie jadą, w tym tygodniu będe wymieniał.
- Od: 29 wrz 2006, 14:11
- Auto: Mazda6 GG 2.0 MZR-CD 2004
ventyl napisał(a):Ja zmieniam z przodu i biorę KYB gazowe, cena 320/szt.
Tyle że najlepiej jest, jak wszystkie amortyzatory są takie same (tj. albo 4x olejowe, albo 4x gazowe)
Zgadza sie, umnie z tylu KYB gazowe, z przodu seryjne i jest dziwny efekt gdy jade po nierownym asfalcie
- Od: 28 lut 2007, 16:24
- Auto: MAZDA 6 GJ 2.5 2016
MAZDA 6 GH 2.0 2009 MAZDA 323F BA 1.5 1996
W sumie to zależy od stylu jazdy kierowcy ile wytrzymają dane amortyzatory. Jeśli nie zalicza się każdej możliwej dziury na drodze to amorki wytrzymają trochę dłużej, a nawet o wiele wiele dłużej ;]
www.forum.323-klub.pl/
zapraszam na forum ;)
zapraszam na forum ;)
- Od: 15 wrz 2008, 11:10
- Auto: M3 BL `12
o Monroe slyszalem same zle opinie jezeli chodzi o japonczyki. czy ktos moze potwierdzic ze np KYB beda lepsze do japonskich aut niz do europejskich? a z Monroe odwrotnie – lepsze do europejskich a gorsze do japoncow[/quote]
323c BA Z5 1.5 96r.
- Od: 21 lip 2009, 21:45
- Auto: 323c BA Z5 1.5 96r.