Mazda CX-7 – Porównanie z konkurencją

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez BEN » 23 lip 2009, 11:39

tery napisał(a):
BEN napisał(a):wydaje mi się ze nie ma czego porównywać oczywiście chodzi mi o mazde z benzyna.

Masz rację nie porównujmy w ten sposób...Porównajmy silniki diesla obu marek :parametry, osiągi, ceny aut (ma być zbliżona do ceny DISI , czyli rzeczone 150 000PLN). Porównajmy co oferuje klientowi Honda a co ma do zaoferowania Mazda. Porównaj proszę 140 KM CDT-i ze 140 KM MZR-CD, ale można też porównać CR-V 140 KM z CX-7 173KM...proszę bardzo, nie ma sprawy :P

Tery ja nie muszę tego porównywać bo to nie dla mnie auto (nie lubię diesla). a wierząc w same liczby trudno porównywać. ja mam Tylko swoje zdanie po jedzie accordem z tym silnikiem i ja nie widzę żadnej rewelacji. jak dla mnie zdecydowanie lepiej jeździło mi się 2.0 benzyna czyli tym w czym honda jest najlepsza!
Forumowicz

Od: 23 gru 2008, 12:10
Auto: Mazda CX-7 EU, xsara 1,6 16V

Postprzez tery » 23 lip 2009, 11:54

Lucass napisał(a):Prosze cie CRV to nie Infiniti , Lexus , Audi

Nigdzie tak nie napisałem i tak nie twierdzę.

Lucass napisał(a):Ja naprawdę rozumiem że jesteś zauroczony twoim autem

Tkwisz w błędzie...nie jestem nim zauroczony. O wyborze zdecydowało kilka czynników, raczej pragmatycznych. Auto jak auto. Chodzi raczej o odrobinę obiektywizmu, kiedy na chłodno porówna się te dwa auta, to te peany na cześć Mazdy CX-7 są trochę na wyrost i grubo przesadzone. Honda CR-V nie traci zbytnio a w niektórych momentach, rzekłbym, że nawet góruje. To raczej przemyślany racjonalny wybór. W porównaniu do zainwestowania w Mazdę CX-7 MZR-CD inwestycja w CR-V jest de facto kilkadziesiąt tysięcy tańsza. Suma jest naprawdę spora. Wprowadzą homologację...proszę bardzo, kupię CX-7.DISI, tylko niech ten bak powiększą do 85 litrów, bo nie mam zamiaru co 400km zjeżdżać na stację.

Lucass napisał(a):Liczy tu się bardziej jakość a to pokaże proces starzenia się tych detali.

Honda raczej nie ma problemów z jakością, Toyota raczej też. Nie narzekam na jakość Land Cruisera, kupiłbym go jeszcze raz, pod koniec roku wchodzi nowy model, auto nie do zdarcia.
Ostatnio edytowano 23 lip 2009, 17:52 przez tery, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Od: 9 mar 2009, 15:50

Postprzez BEN » 23 lip 2009, 12:00

tery napisał(a):Honda raczej nie ma problemów z jakością, Toyota raczej też. Nie narzekam na jakość Land Cruisera, kupiłbym go jeszcze raz, pod koniec roku wchodzi nowy model, auto nie do zdarcia.

Powiem Ci żę od początku tego wątku i Twoich wypowiedzi zastanawiam się jak ktoś kto jeździ LC chce się przesiąść do crv czy cx7? <glupek2> <glupek2>
Ja nigdy bym nie szedł tak nisko mając LC! Ale to tylko moje zdanie!
Forumowicz

Od: 23 gru 2008, 12:10
Auto: Mazda CX-7 EU, xsara 1,6 16V

Postprzez jancio68 » 23 lip 2009, 12:08

tery napisał(a):te peany na cześć Mazdy CX-7 są trochę na wyrost i grubo przesadzone. Honda CR-V nie traci zbytnio a w niektórych momentach, rzekłbym, że nawet góruje.

tery– te peany na cześć Mazdy Cx-7 są na forum mazdaspeed/cx-7.
Peany na cześć CR-V są na forum honda/cr-v :P
Czy mamy tam się wytrząsać nad CRV i gloryfikować Cx-a ? :]
Forumowicz

Od: 2 cze 2008, 17:34
Auto: CX-7 Expression

Postprzez tery » 23 lip 2009, 12:15

BEN napisał(a):
tery napisał(a):Honda raczej nie ma problemów z jakością, Toyota raczej też. Nie narzekam na jakość Land Cruisera, kupiłbym go jeszcze raz, pod koniec roku wchodzi nowy model, auto nie do zdarcia.

Powiem Ci żę od początku tego wątku i Twoich wypowiedzi zastanawiam się jak ktoś kto jeździ LC chce się przesiąść do crv czy cx7? <glupek2> <glupek2>
Ja nigdy bym nie szedł tak nisko mając LC! Ale to tylko moje zdanie!

Ooo kochany...Land Cruiser zostaje ( szykuję się na nowy model to jeszcze wnuki pojeżdżą ) :D a muszę jeszcze do końca roku kupić coś z kratką. Rostowski pozwoli potem na odpis jedynie 6 000 PLN. Kratki od stycznia znikną, więc to nie problem. Wybór padł na Hondę, bo Mazda nie pozostawiła wyboru, nie załatwiła homologacji...nawet 6 chciałem kombi 2.2 MZR-CD 185 KM, ale też pomarzyć tylko można o tym, nie dadzą homologacji. Mazda traci sporo, ale to już ich problem nie mój, powiedziałem im o tym. Na nasze drogi szukałem czegoś o większym prześwicie, trzymającego wartość, z bezawaryjnym oszczędnym silnikiem i w miarę dynamicznym, z miejscem na rower górski, auto w miarę solidne i dobrze wykonane. Myślę o podniesieniu mocy, by poprawić elastyczność i osiągi przy wyprzedzaniu na trasie...ale faktycznie będzie bardziej obciążony...może odpuszczę ten tuning. Benzyny nie wziąłem, bo właśnie tu diesel Hondy ma przewagę a do tego odpisać mógłbym wówczas mniej.

Co do LC. Polecam z czystym sumieniem. Auto w podstawowej wersji kosztuje bodajże około 185 000PLN. To dużo, fakt, ale to bardzo dobra inwestycja, bo to auto nie do zdarcia,trzyma wartość, luksusowe wewnątrz, komfortowe, pragmatyczne...a jak chcecie to i terenowe, jak potrzeba to i na budowę i sąsiada w CX-7 z pola wyciągniecie...:D W grudniu wchodzi nowy model , więc ten stary będzie można pewnie kupić okazyjnie sporo taniej. Bierzecie w leasing, wrzucacie w koszty itd. Benzyna nawet w miarę dynamiczna 9,1sek. jak na masę auta więc i pojechać można. Tam, gdzie wszyscy zwalniają ze względu na drogę wy spokojnie pojedziecie szybciej i nawet tego nie odczujecie. Sprawdzone. Polecam. :)
Ostatnio edytowano 23 lip 2009, 13:19 przez tery, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez tery » 23 lip 2009, 13:13

jancio68 napisał(a):
tery napisał(a):te peany na cześć Mazdy CX-7 są trochę na wyrost i grubo przesadzone. Honda CR-V nie traci zbytnio a w niektórych momentach, rzekłbym, że nawet góruje.

Ba... ;)
Forumowicz

Postprzez pc131 » 23 lip 2009, 13:17

CR-V ma szyber?
Forumowicz

Od: 19 paź 2008, 23:06
Auto: 2007 CX-7 US

Postprzez tery » 23 lip 2009, 13:30

pc131 napisał(a):CR-V ma szyber?

Niestety nie...ale jest namiastka, czyli panoramiczny szklany dach z odsuwanymi roletami. Masz to w standardzie najbogatszej wersji i nie musisz za to dopłacać. To fajny gadżet, we wnętrzu jest wówczas przyjemniej i masz poczucie większej przestronności. Wygląda to ciekawie, bo w połowie dachu biegnie w poprzek belka o szerokości kilku centymetrów i to właśnie z niej wysuwa się podsufitka w dwie strony...do przodu i do tyłu.
Audio premium... nie jest to Bose...ale brzmi nieźle, słuchałem gorszych dźwięków. Korci mnie jednak mimo wszystko, aby dołożyć wzmacniacz i suba.
Forumowicz

Postprzez tery » 23 lip 2009, 13:47

BEN napisał(a):abyś Ty jedyny w Polsce miał 180

Nie będę jedyny, nie byłbym pierwszy i zapewne nie ostatni. ;)
Forumowicz

Postprzez tery » 23 lip 2009, 14:11

jancio68 napisał(a):Póki co próbujesz zepsuć nam krew

Nie mam takiej intencji.

jancio68 napisał(a):jak będzie kratka i odpis VAT,

To Mazda mnie zwodziła twierdząc, że jesienią będę mógł kupić Cx-7 po faceliftingu z homologacją i że warto poczekać...czas pokazał, że to czcze słowa rzucane na wiatr. Tydzień temu dowiedziałem się , że nie. Tego mi brakuje... i choć podoba mi się CX-7, to nie mam w tym momencie, aż tak wielkiego ciśnienia, żeby kupić go za wszelką cenę.

jancio68 napisał(a):Będzie palił ok. 10-12l.

Mam tego świadomość i zdaję sobie z tego sprawę...ale to nie będzie na pewno 12l, raczej bliżej 9,5- 10l. Mój LC spala średnio 11,5l.
Ostatnio edytowano 25 lip 2009, 15:08 przez tery, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Postprzez gari » 23 lip 2009, 16:20

hehe ale sie porobilo...chlopaki porownuja auta roznych klas + odwietrzna wojna diesel vs PB = recepta na klutnie :P

CRV – Cx-7 i LC to troche rozne klasy takze bezsensowne porownania prowadzicie ;)

no ale zeby nie bylo ze nie na temat to jeszcze dozucmy cos do mixu .... Murano 2wd :P ... 265 koni ... ponizej 7.5s do 100 i spalanie 10 w trasie 11 w miescie (w USA w PL pewnie z litr -1.5 litra wiecej ;) )

POZDR
Toyota Corolla / Nissan Murano + Infiniti G20
Forumowicz

Od: 11 kwi 2006, 18:25
Auto: Corolla/ Murano+InfinitiG20

Postprzez Lucass » 23 lip 2009, 16:54

Deniorek napisał(a):
Co do klas samochodów to wydaje mi się, że CRV i CX-7 to ta sama klasa? ;) Więc jak CX-7 może myć wyższy w klasie?

Źle ci sie chyba jednak wydaje. Cx-7 to nie klasa Hondy CRV , Toyoty RAV 4 , Outlandera , Tucssona itd.
Link http://motoryzacja.interia.pl/szukaj/ne ... sz,1336876
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”
(George Carlin)
Forumowicz

Od: 20 kwi 2007, 10:43
Auto: Była RX-8 , CX-7 2.3 jest
Cx-5 2.0 sky passion MY12
Subaru Outback H6 MY11

Postprzez jancio68 » 23 lip 2009, 16:56

gari napisał(a):Murano 2wd :P ... 265 koni ... ponizej 7.5s do 100 i spalanie 10 w trasie 11 w miescie (w USA w PL pewnie z litr -1.5 litra wiecej ;) )

POZDR

No to teraz pojechałeś.
Murano II wer. EU ma 252KM (co zapewne daje te amerykańskie 265kM) i 334 Nm (Cx-7 – 380Nm), 0-100 w 8 sek. tyle samo, prękość max. 210 – tyle samo. Spalanie średnie 13-14 l./100km. – więcej.
Cena w salonie: 215-230 tyśięcy
O czym mówimy? <glupek2>
Forumowicz

Od: 2 cze 2008, 17:34
Auto: CX-7 Expression

Postprzez tery » 23 lip 2009, 17:26

gari napisał(a):CRV – Cx-7 i LC to troche rozne klasy takze bezsensowne porownania prowadzicie

Nie porównujemy CX-7 i CR-V z Land Cruiserem...Jakbyś uważnie czytał posty, to byś o tym wiedział. Nie można oczywiście porównać MZR DISI z CDT-i...Jeśli o mnie idzie, to pisząc posty miałem na myśli odniesienie się co do Mazdy CX-7 z silnikiem diesla, jej parametrów i osiągów w porównaniu do Hondy CR-V CDT-i. CR-V to SUV, CX-7 crossover, ale to chyba ta sama klasa...( zbliżona?). To jeszcze zależy jakie kryteria przyjmiemy. Zewnętrznym wymiarem Mazda większa jeśli chodzi o parametry, ale już w środku przestronniejsza jest Honda, ma też większy bagażnik, choć na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło , że jest inaczej.
Ostatnio edytowano 23 lip 2009, 17:59 przez tery, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Postprzez gari » 23 lip 2009, 17:28

jancio68 napisał(a):No to teraz pojechałeś.
Murano II wer. EU ma 252KM (co zapewne daje te amerykańskie 265kM) i 334 Nm (Cx-7 – 380Nm), 0-100 w 8 sek. tyle samo, prękość max. 210 – tyle samo. Spalanie średnie 13-14 l./100km. – więcej.
Cena w salonie: 215-230 tyśięcy
O czym mówimy?

wsumie nie wiem o czym mowicei bo porownujecie zupelnie inne auta <lol> ...tazke dozucenie murano jest tu jak najbardziej na miejscu ;) ... pozatym pisze o porzedniej wersji ktora znam...o spalaniu jakie mi pokazuje komputer pokladowy....o przyspieszeniu do 0-60mph... o cenach amerykanskich (polskich nie znam) gdzie Murano to ten sam przedzial cenowy i ta sama klasa co Cx-7 wprzciwienstwie do LC i CR-V o ktorych tutaj ciagle piszecie...

POZDR
Ostatnio edytowano 23 lip 2009, 17:38 przez gari, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez tery » 23 lip 2009, 17:37

gari napisał(a):Murano to ten sam przedzial cenowy i ta sama klasa co Cx-7

To ile teraz kosztuje za oceanem CX-7 a ile Murano ? Murano , CX-7 to dla mnie też inne auta. LC zostaw w spokoju, tak mimochodem napomknąłem o nim. Lucass , to gdzie pozycjonujesz CX-7? Podaj konkurentów...
Forumowicz

Postprzez gari » 23 lip 2009, 17:47

ok od LC sie odczepiam ;) ... ceny sprawdzilem i CX-7 staruje w polowie drogi miedzy CR-V a Maurano...co nie zmienia faktu ze Cx-7 jest blizsze Murano niz CR-V (szczegolnie jesli chodzi o wrazenia z jazdy i ogolne parametry samochodu)

POZDR
Forumowicz

Postprzez tery » 23 lip 2009, 17:56

jancio68 napisał(a):

Tam też piszą o Cx-7 i porównują z CRV ;)
Forumowicz

Postprzez Lucass » 23 lip 2009, 18:00

gari napisał(a):
wsumie nie wiem o czym mowicei bo porownujecie zupelnie inne auta <lol> ...tazke dozucenie murano jest tu jak najbardziej na miejscu ;) ...

POZDR

Kolega Gari ma tu racje , Murano który jest mało popularny w Polsce jest w stanach bezpośrednio konfrontowany z Mazdą Cx-7.
Przed zakupem Cx-a brałem pod uwagę również Murano. Osiągi porównywalne , silnik troche inny bo V6 ale różnica w cenie bardzo duża i kupując Murano miał bym jednak kaca że przepłaciłem biorąc pod uwagę ofertę Cx-7.
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”
(George Carlin)
Forumowicz

Subaru Outback H6 MY11

Postprzez Lucass » 23 lip 2009, 18:07

tery napisał(a):to gdzie pozycjonujesz CX-7? Podaj konkurentów...

otwórz podanego przeze mnie kilka postów temu linka , jest tam też link do testu Mazdy Cx-7 , czytaj uważnie a będziesz miał odpowiedź.
Artykul ten ułatwia mi zadanie i niemusze ja podawać konkurentów Mazdy Cx-7 bo pewnie byś uznał że jestem niekompetentny.
(George Carlin)
Forumowicz

Subaru Outback H6 MY11