Homologacja zbiornika gazu

Dział poświęcony użytkowaniu aut z instalacjami gazowymi przeznaczonymi do zasilania silników z wtryskiem pośrednim paliwa.

Postprzez Skrzypek_na_dachu » 15 lis 2008, 21:11

Tak, różnica w kosztach do przeżycia, nie ma tragedii, poza tym bagażnik mi potrzeby bo narazie przez tą cholerną butle to se teczke tam mogę tylko włożyć :|
Mechanika (rozrządy, zawieszenia, wymiana przewodów hamulcowych, itp.itd.)
Forumowicz

Od: 24 sty 2008, 11:45
Auto: Ave t25

Postprzez Lorbas » 23 lip 2009, 11:50

Witam

No i mam problemy z wpisaniem mojej instalacji LPG do dowodu rejestracyjnego :(

W wydziale komunikacji mówią, że diagnosta powinien wystawić świstek, że dana instalacja jest zgodna z przepisami, bezpieczna, bla bla bla...

Dzwonie do diagnosty, a ten mówi, że tego mi nie wystawi, gdyż rzekomo ostatnim iczasy zmieniły się przepisy i muszę założyć polska butlę...

Jak to jest w końcu? Panie w wydziale komunikacji nawet pokazały mi taki kwitek – samochód również zagazowany sprowadzony z Niemiec i tam diagnosta wystawił taki świstek.

Mam jakiś kwit z DEKRY z listopada 2008 w którym instalacja jest ujęta. Wspominają, że spełnia wszystkie wymagania dotyczące przepisów unijnych, więc po jaką cholerę muszę wymieniać butlę skoro jesteśmy niby w tej samej unii ???
Czy po prostu nie mogą tego wpisać honorując dokumenty z państwa członkowskiego UE?

Macie jakies propozycje wyjścia z tego szamba biurokratycznego??? :(
.....................................................................................
Niestety komuna trwa nadal...

Już znam możliwości wyjścia z tej sytuacji.

1. Wstawienie nowej butli w naszym kraju.

2. Udanie się do Transportowego Dozoru Technicznego w celu dokonania przeglądu instalacji i otrzymania homologacji.
Koszt takiego przeglądu 300-350 zł (warsztat co ma z TDT umowę w Bydgoszczy, najbliższy dla mnie :( ). Powiedzieli, że jak butla będzie ok to wystawią nawet na kolejne 10 lat – czyli jak komuś kończy się 10 lat homologacji na zbiornik i mieszka w miarę blisko to sobie może niskim kosztem przedłużyć...
Tutaj namiar na urząd http://www.tdt.pl/start.php

Spece z Elpigazu z Gdyni wstawią mi butlę o w zasadzie takich samych parametrach jakies firmy Irene czy jakoś tak za 500zł. Więc koszt porównywalny z kosztem przeglądu, dojazdem prawie 500 km w obie strony i kosztem autostrady A1 :>
Forumowicz

Od: 28 maja 2009, 12:09
Auto: M6 LF GY + LPG Prins