Zanikajaca iskra.

Postprzez PatryQ » 17 lip 2009, 19:23

Mam w/w Madzie, wersja z automatem na gazniku, przez dwa lata niczego w niej nie dotykalem no ale sielanka nie moze trwac wiecznie. Ostatnio kilka razy mi sie "udlawila" w trakcie jazdy, czasami odzyskala wigor i pojechala dalej a czasami zgasla, po zgasnieciu czasami odpala a czasami nie chce, nie ma znaczenia czy na zimno czy na cieplo. Padlo na cewke bo jak gasnie to znika iskra, podmienilem cewke ale to nic nie dalo, nadal raz dziala a raz nie.
Gdzie jeszcze grzebac, co jeszcze sprawdzic i podmienic? Zapewne na dzien dobry bedzie trzeba zaopatrzyc sie w modul zaplonowy ktory o ile dobrze kojarze siedzi w aparacie zaplonowym. Czy oprocz tego cos jeszcze moze powodowac takie ciekawostki? Wolalbym najpierw wyeliminowac rzeczy mniej kosztowne.
Początkujący

Od: 20 paź 2007, 13:44

Postprzez booyas » 23 lip 2009, 20:36

Kolego, ja miałem taki problem w 323f bg z gaźnikiem i padł mi właśnie moduł w aparacie zapłonowym. Jeśli masz moduł taki jak na tym zdjęciu:
http://sklep.intercars.com.pl/pics/159/9.4044.jpg
to da się to całkiem tanio naprawić.
Mnie osobiście naprawa wyniosło sporo, bo najpierw kupiłem na allegro zamiennik firmy FACET (niby nowy za ~120zł), który pochodził 5 sekund i padł.
Następnie po wygrzebaniu na jakimś forum, że ten sam moduł występuje w daewoo tico (mitsubishi J170), kupiłem za 100 zł używany aparat zapłonowy od tico z oryginalnym modułem mitsubishi ;). Co ciekawe osoba, która sprzedawała mi aparat miała też używany aparat do mazdy 323f, za który chciała 300 zł :P Bebechy te same, a cena wyższa ze względu na markę pojazdu.
Powodzenia :>
Początkujący

Od: 24 sie 2008, 16:44
Auto: 323f BJ, 1.5 16V '98

Postprzez PatryQ » 23 lip 2009, 20:49

No mam wlasnie taki sam modul. Po tym jak mi zaspiewali 160 za sam nowy modul (bez gwarancji bo to czesc elektroniczna) postanowilem kupic z Allegro caly aparat zaplonowy za 40 zeta, jak dojdzie to sie wszystko wyjasni.
Początkujący

Od: 20 paź 2007, 13:44

Postprzez booyas » 23 lip 2009, 21:48

Coś tanio, oby był sprawny :)
W aparacie jest jeszcze jeden element – cewka odpowiedzialna za generowanie impulsów (takie małe coś z czerwonym i zielonym kabelkiem). Jako, że pierwszy moduł, który kupiłem okazał się być wadliwy czy też padliwy, próbowałem wymieniać również ten generator impulsów. Jednak niepotrzebnie, a kosztował ok 80 zł.
Jakby co to na allegro jest moduł J170 niby oryginalny:
http://allegro.pl/item675345981_aparat_ ... lubli.html
Gdybym wtedy to znalazł, to pewnie bym kupił. Pozdrawiam.
Początkujący

Od: 24 sie 2008, 16:44
Auto: 323f BJ, 1.5 16V '98