Oleje silnikowe
za 800km zmieniam olej z 10W40 na 5W40, i zamierzam przeprowadzić płukanie silnika.
Przy tej okazji zrobie doświadczenie: spuszcze stary olej zaleje nowy rozgrzeje silnik spuszcze troche w słoik następnie zaleje płukankę i po 5min pracy spuscze cały olej i porównam z tym wcześniejszym. Mam natomiast problem jaką płukanke zalać.kupiłem valvoline i kleen flo,ale waham sie ze te płukanki mogą szkodzić silnikowi.
szukałem składów płukanek i jedyne co znalazłem to ze valvoline ma temp zapłonu 49 C , a kleenflo 40 (może to sugerować o ilości rozpuszczalników).dodatkowo na kleen flo pisze ze 95% to oleje smarowe z ropy naftowej 5% to 1,2 dichlorobenzen. W porównaniu ze składem liqui moly wypada cienko :naphta 60-80%, long chained alkylated calcium aryl sulfonate 1-5%, polyolefin polyamine succinimide 1-5%, zink dialkyl dithiophosphate 1-5%, ethoxylated isotridecanol 1-5%.co myślicie kupić coś lepszego czy taka płukanka za 12zł wystarczy , motul czy liqui moly kosztują po 50zł.
Przy tej okazji zrobie doświadczenie: spuszcze stary olej zaleje nowy rozgrzeje silnik spuszcze troche w słoik następnie zaleje płukankę i po 5min pracy spuscze cały olej i porównam z tym wcześniejszym. Mam natomiast problem jaką płukanke zalać.kupiłem valvoline i kleen flo,ale waham sie ze te płukanki mogą szkodzić silnikowi.
szukałem składów płukanek i jedyne co znalazłem to ze valvoline ma temp zapłonu 49 C , a kleenflo 40 (może to sugerować o ilości rozpuszczalników).dodatkowo na kleen flo pisze ze 95% to oleje smarowe z ropy naftowej 5% to 1,2 dichlorobenzen. W porównaniu ze składem liqui moly wypada cienko :naphta 60-80%, long chained alkylated calcium aryl sulfonate 1-5%, polyolefin polyamine succinimide 1-5%, zink dialkyl dithiophosphate 1-5%, ethoxylated isotridecanol 1-5%.co myślicie kupić coś lepszego czy taka płukanka za 12zł wystarczy , motul czy liqui moly kosztują po 50zł.
- Od: 16 kwi 2009, 10:50
- Auto: 323F 1.6L 16V 94r. BG
z calym szacunkiem kolego i bez urazy ale masz auto z 94 roku czyli 15 letnie i po co ci ta plukanka??
chcesz odnowic silnik?
nic juz sie nie odnowi co mialo sie zużyc to sie zużyło
przez 15 lat w silniku zachodzily rozne procesy a ty chcesz zastosowac plukanke??
niewiesz co jest w srodku
taka plukanka moze podzialac za agresywnie i wyplukac ci szlam ktory pozatyka ci kanaly olejowe i narobic wiecej szkody niz to wszystko warte.
zostaw to w spokoju zalewaj olejem jaki byl lany i ciesz sie autem
ile te auto jeszcze pojezdzi?
bez urazy. ale do wszystkiego trzeba podchodzic zdrowo rozsadkowo
chcesz odnowic silnik?
nic juz sie nie odnowi co mialo sie zużyc to sie zużyło
przez 15 lat w silniku zachodzily rozne procesy a ty chcesz zastosowac plukanke??
niewiesz co jest w srodku
taka plukanka moze podzialac za agresywnie i wyplukac ci szlam ktory pozatyka ci kanaly olejowe i narobic wiecej szkody niz to wszystko warte.
zostaw to w spokoju zalewaj olejem jaki byl lany i ciesz sie autem
ile te auto jeszcze pojezdzi?
bez urazy. ale do wszystkiego trzeba podchodzic zdrowo rozsadkowo
- Od: 6 maja 2008, 13:12
- Auto: Mazda 3S 2.3L 2006
Ja zrobiłem płukankę w zeszłym roku, jakieś 2 bądź 3 wymiany temu i przerzuciłem się z oleju mineralnego na półsyntetyczny i nic złego nie zauważyłem a auto ma 21 lat i na mineralnym jeździło od samego początku
Do niczego nie namawiam
Do niczego nie namawiam
chce przepłukać bo jak wczesniej pokazywałem na fotce zauważyłem sporo szlamu na pokrywie zaworów, pozatym te płukanki rozpuszczają stopniowo smołe i sadź, nie powodują odpadania całych płatów także raczej kanały sie nie zatkają, a jeżeli taki kawałek syfu sam sie oderwie to wtedy co? zdziwiłem sie bo byłem u kumpla ostatnio który regulował sobie zaworki w reno fuego z bodajże 85r i po jeździe na najtańszym mineralnym ma czysto w silniku, na pokrywce zero syfu.mam yamaha XS 400 i mam zamiar też potraktowac ją płukanką, bo w motocyklu więcej syfu bo to razem skrzynia sprzegło i slink zobacze co sie stanie.
- Od: 16 kwi 2009, 10:50
- Auto: 323F 1.6L 16V 94r. BG
ja tylko wyrazilem swoja opinie
tak ze do niczego nie namawiam
tak ze do niczego nie namawiam
ja przy przebiegu 272.000 przechodziłem z mineralnego na półsyntetyk... i zrobiłem płukankę Liqui Moly
Jestem w pełni zadowolony 
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
musz poprawic bo ze zmeczenia juz nie dowidze
z 10w40 na 5w40???
a czesem instrukcja do twojego auta nie zaleca 10w??
a nie lepiej zalac dobrego 10w ktory w obecnych czasach ma tak dobre wlasciwosci czyszczace (nie to co kiedys) i wymianiac olej po 5 tys.km??
albo zalac 10w w pelni syntetyczny?? np: motula, redlina
zachowasz gestosc a dobre skladniki czyszczac beda robic swoje. po 5tyskm wymiana i znowu. bedzie lepszy efekt niz te plukanki
z 10w40 na 5w40???
a czesem instrukcja do twojego auta nie zaleca 10w??
a nie lepiej zalac dobrego 10w ktory w obecnych czasach ma tak dobre wlasciwosci czyszczace (nie to co kiedys) i wymianiac olej po 5 tys.km??
albo zalac 10w w pelni syntetyczny?? np: motula, redlina
zachowasz gestosc a dobre skladniki czyszczac beda robic swoje. po 5tyskm wymiana i znowu. bedzie lepszy efekt niz te plukanki
jak sie uparles na 5w to zalewaj bez plukanki. plukanka sprawy nie zalatwi.
zalej 5w i niech olej plucze sam powoli. ja bym tylko na twoim miejscu skrócił przebiegi przez kilka kolejnych wymian.
zalej 5w i niech olej plucze sam powoli. ja bym tylko na twoim miejscu skrócił przebiegi przez kilka kolejnych wymian.
5 w dodatniej jest jak 10 wiec to niema znaczenia ....
Plukanki dzialaja agresywnie ... anie powoli ...
powoli to olej ...
sluchaj Travis. chlopak sie szybko uczy ....
moze zalac olej dieslowski on ma wiecej dodatkow czyszczacych jak chcesz przyspieszyc + dobry filter ale tani ... tak samo z olejem .. nowej generacji ale tani kilka regualarnych zmian i silnik sie ladnie wyplucze
jesli sillnik masz szlam plukanka moze zaszkodzic niz pomuc ... jesli silnik byl zadbany ... moze by 30 letni I mozna lac ... ale po co ? przy regularnych zmianach niema sensu nic plukac ...
Plukanki dzialaja agresywnie ... anie powoli ...
powoli to olej ...
sluchaj Travis. chlopak sie szybko uczy ....
moze zalac olej dieslowski on ma wiecej dodatkow czyszczacych jak chcesz przyspieszyc + dobry filter ale tani ... tak samo z olejem .. nowej generacji ale tani kilka regualarnych zmian i silnik sie ladnie wyplucze
jesli sillnik masz szlam plukanka moze zaszkodzic niz pomuc ... jesli silnik byl zadbany ... moze by 30 letni I mozna lac ... ale po co ? przy regularnych zmianach niema sensu nic plukac ...
kolego zrobisz jak zechcesz to przeciez twoje auto
płukanka nie została wymyslona po to zeby stosowac ja po raz pierwszy po 15 lub 20 latach eksploatacji silnika. silnik oczyszcza sie etapami i nie po tak dlugim czasie tak agresywnym srodkiem. to ze koledzy pisza ze " mam auto 21-letnie i po plukance nic nie zepsulem" to jeszcze o niczym nie swiadczy i nie czyni regoly. twoj silnik moze byc tak zagarowany i zaszlamiony ze plukanka pogorszy temat.
temat plukanki stosowanej w 15-20 letnich autach do przejscia z 15w na 5w przypomina mi troszke stosowanie olejow rajdowych 300V motula w autach codziennej eksploatacji.co wielu robi. mysla ze jak olej rajdowy to ochroni ich silnik czarodziejska moca.a nieswiadomie niszcza swoje silniki.
płukanka nie została wymyslona po to zeby stosowac ja po raz pierwszy po 15 lub 20 latach eksploatacji silnika. silnik oczyszcza sie etapami i nie po tak dlugim czasie tak agresywnym srodkiem. to ze koledzy pisza ze " mam auto 21-letnie i po plukance nic nie zepsulem" to jeszcze o niczym nie swiadczy i nie czyni regoly. twoj silnik moze byc tak zagarowany i zaszlamiony ze plukanka pogorszy temat.
temat plukanki stosowanej w 15-20 letnich autach do przejscia z 15w na 5w przypomina mi troszke stosowanie olejow rajdowych 300V motula w autach codziennej eksploatacji.co wielu robi. mysla ze jak olej rajdowy to ochroni ich silnik czarodziejska moca.a nieswiadomie niszcza swoje silniki.
marchello napisał(a):to może zamiast całej butelki wleje pół na początek, środek będzie mniej agresywny.
jak uwazasz.
w autkach kilku na sto/kilku dziesiecio letnich szczegolnie ktore jezdzily na mineralnym czy polsyntetyku (polsyntetyk to prawie to samo co mineral bo procent syntetyka jest tu znikomy) nie powinno stosowac sie olejow uznawanych za syntetyczne (wiadomo dlaczego). a co dopiero mowic o plukankach silnikowych!!! one nie zostaly wyprodukowane do takich celow w jakich chcecie je stosowac.
ale jak juz sie uparles na tego 5w i jestes zdecydowany to lepiej zrobic to delikatnym sposobem niz agresywnym.
wszystko zalezy od stopnia zanieczyszczenia silnika oraz od stanu uszczelnien.jesli masz w dobrym stanie uszczelki silnikowe to rozszczelnienie silnika raczej nie powinno wystapic.
ja zrobilbym tak:
kupilbym lotosa 5w40 i zalal (nie martw sie na lotosie smigaja chlopaki takimi brykami jakich uzytkownicy na tym forum nie maja Lotos to wcale nie jest zly olej)
skrocil bym przebiegi przy pierwszych wymianach np: do 5tys km albo i mniej.
5w w twoim silniku zacznie plukac i zanieczyszczac olej dlatego lepiej pierwsze wymianki skrocic zeby pozbyc sie tego syfu i na nim nie jezdzic. potem jak silniczek sie przeplucze zwiekszysz przebiegi i zalejesz marke jaka chcesz. a jak masz kase to odrazu zamiast lotosa zalej marke ktora uwazasz za lepsza.ale lotos na 5tys km bedzie tani a szkody ci nie wyzadzi w sensie negatywnych wlasciwosci smarnych.
Panowie no logiki troszke. to ze taki produkt jak plukanka istnieje na rynku nie oznacza ze mozna ja stosowac w kazdym przypadku a szczegolnie w twoim marchello.
ale i tak zrobisz jak chcesz. apeluje tylko o zachowanie zdrowego rozsadku.
Jezeli koniecznie chcesz plukac I chcesz to zrobic pozadnie I zglowa jedyny srodek jaki moge ci polecic do plukania silnika to AutoRX on dziala na innej zasadzie niz wiekszosc dostepnych plukanek ...
http://www.auto-rx.com/
http://www.auto-rx.com/
Chlopaki pomozcie prosze.mam mazde 6 2.3l sport (166bhp) rok 2003,przelot 73000 mil.jezdzi cudnie ale żre olej jak smok tzn.po ostanim sprawdzeniu bagnetu (a byl kompletnie suchy i zadna kontrolka sie nie zaswiecila co dziwne!!)dolalem bestii 2.5l shell helix plus 10W 40 i polknela go w ciagu miesiaca,zrobilem moze 1000km z tym ze jezdze raczej na krotkich odcinkach i dosc dynamicznie(wciskam mu jak cholera).olej lany wczesniej w serwisie mazdy w Leeds taki sam jak moj.mam pelna historie tego auta i wszystko bylo robione w serwisach mazdy jesli to cokolwiek wnosi do sprawy.mechanik mowi ze to dobry japonski silnik ze zmienna faza rozrzadu bedzie wciagal olej i to normalne ale kurdefrank az tyle??co o tym sadza fachowcy tego forum?bede wdzieczny za konkretne odpowiedzi.pozdrawiam
- Od: 16 lip 2009, 17:31
- Auto: Mazda 6 2.0 benzyna
nabial82 napisał(a):a byl kompletnie suchy i zadna kontrolka sie nie zaswiecila co dziwne!!
kontrolka z regoly swieci sie jak juz silnik do remontu generalnego
nabial82 napisał(a):dolalem bestii 2.5l shell helix plus 10W 40
a czemu zalales taki gesty?
max na 5w30 powinienes smigac
moje auto rowniez nie bieze oleju a zalewam 5w30. pod koniec miesiaca zalewam 0w30 i mam nadzieje ze takze nie bedzie bral.
rozmawialem wielokrotnie z serwisantami mazdy oni twierdza rowniez ze mazdy jakie serwisuja nie biora oleju i ze temat brania oleju jest im raczej w tej marce obcy.
pojedz do pozadnego serwisu mazdy niech pozadnie sprawdza silnik. chlopaki maja sprzet i cos wymysla.pierwszemu lepszemu mechaniorowi w podrzednym zakladzie troszke strach dawac zeby grzebał w silniku chyba ze znasz kompetentna osobe. troszke pewnie zabulisz na diagnozach ale szkoda autka wiec moze warto. i zmien ten 10w na 5w puki masz maly przebieg.