kilka pytań , w związku z montażem przodu.

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Radek89 » 12 lip 2009, 20:06

Witam, jestem na etapie zakladania takiego zestawu w madzi : http://www.allegro.pl/item677177318_new_zest_rozl_jbl_gt5_650c_150w_gratisy_od_ss.html

Dorobiłem sobie już dystansy , i tylko sie teraz zastanawiam czy nie za grube i czy membrana nie będzie przyciśnięta ;/ W ogóle chciałem założyć je z maskownicami , ale wtedy korbki od szyb by zachaczały, no chyba że miałbym cieniutkie dystanse ...

Nie wiem czy zmieniać kable ... i po wstępnym założeniu głośników ( jeszcze bez boczków) przyznam że jakoś tak średnio to gra ;/;/ Zamówiłem już maty ... Moje pytanko jest takie :

Czy po wygłuszeniu drzwi coś się zmieni ?? Bas będzie większy ?? Bo jak na razie grają tylko trochę lepiej od moich poprzednich <glupek2> w sumie jak zaczyna się basik to nie słuchać miękkiego basu tylko wszystko mi zaczyna wibrować i drgać ;/;/
Forumowicz

Od: 26 gru 2007, 21:36
Auto: Była efka 323F BG B6 J4 , Jest 323F BA Z5 , i FOCUS DWA ZERRRO ;]

Postprzez Beny » 12 lip 2009, 20:41

Z tego co czytałem na forum,zmiana kabli przy takich głosnikach nic nie da.Wystarcza seryjne.Lepiej zainwestować w dobre wygłuszenie.
Jakie grube dystanse zrobiłes?
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez Xionc » 12 lip 2009, 20:58

Radek89 chyba juz 18 raz odsyłam do poradnika CA, ale uparcie nie chce Ci się go przeczytać :/

TAK – maty "coś" dają. Dają wszystko. Robią z drzwi obudowę do głośnika. Głośnik bez obudowy nie gra.
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)

Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
statusTest
Forumowicz

Od: 2 cze 2004, 23:25
Auto: Mazda CX-7 2.3T AT AWD '08

Postprzez Radek89 » 12 lip 2009, 21:45

Dałem dystanse 12 mm , ale widzę z fotorelacji że inni dają 8 mm więc jutro spróbuje je trochę odchudzić . . .
Co do wygłuszenia to nie będzie to tak do końca hi-end ;/ Zamówiłem 6 mat 25x50 ( po jednej za głośnik , no i po dwie wzdłuż pod boczkiem ) , Mam nadzieje że to wystarczy ...
Forumowicz

Postprzez Radek89 » 13 lip 2009, 12:47

Dziś doszedłem do wniosku że dam zamiast dystansu tylko gumową podkładkę bo takie JBL mają małą głębokość montażową i da się je dać stosując dosłownie 1 mm podkładkę , natomiast przy wierceniu otworów w drzwiach , wiertło mi poleciało i uderzyłem główką wiertarki , efekt jest taki oto :

Obrazek

I tu moje pytanko – próbować to jakoś podklejać ?? Nic się nie rozszczelniło , głośniczek gra czyściutko, tylko boje się że przy dłuższej eksploatacji coś może się z tym stać ;/;/ Wypowie się ktoś ?? Panują tam jakieś duże napreżenia i mam uszkodzony głośnik , czy jak teraz gra czysto i nic się z tym nie dzieje to będzie oki . . . ?

<help>
Forumowicz

Postprzez Ache » 14 lip 2009, 16:14

Ja bym to zostawil tak jak jest.. A bedziesz mial jakis wzmacniacz do tych JBL ?? Bez wzmaka nigdy szalu na przodzie nie zrobisz.. A wytlumnienie i wygrzanie glosnikow to podstawa i wtedy dzwiek bedzie lepszy.. I sprawdz polaryzacje, jak Ci basu brakuje..
Ajajajajajajaj.. Co ludzie co za kraj..
Forumowicz

Od: 10 mar 2007, 01:38
Auto: Mitsubishi Galant EA Kombi 2.5 V6 manual Daimos Ltd :D

Postprzez Radek89 » 15 lip 2009, 17:01

Na początek pochodza pod radiem ( dlatego właśnie zdecydowałem się na taką moc głośników ) , co do basu to powinien być , bo na próbie z boczkami i bez wyciszenia , boczki falowały jak liście na wietrze , więc co do basu jestem dobrej myśli ...

No nic , jutro mają być już maty ( zamówiłem jednak 8 sztuk 25cm x 50 cm ) , więc wycisze drzwi można powiedzieć prawie dokładnie :) Tak przynajmniej mi wychodzi ze wstępnych obliczeń ....

A co do wzmaka to myślicie że warto kupować wzmaka do głośników takiej mocy ?? Planowałem teraz zrobić dobrze przód , a potem suba do bagola.

A wytlumnienie i wygrzanie glosnikow

Właśnie , ile czasu wygrzewa się głośniki ??? Bo ja na początku puściłem żeby pograły z 10 minut cicho i bez basu, potem stopniowo ,troszkę sprawdzałem jak dadza sobie rade na max. 45 % potencjometra ( tyle że myśle że było to z 75 % możliwości głośników , bo moje sony ma dziwnie zestopniowany potencjometr ) , no i może ze 3 razy sprawdziłem ich wygar jesli chodzi o głośność ale to tak po 15 sekund :) Kiedy mogę bez przeszkód zacząć je doginać ???? Co do wygrzewania to panują różne opinie, ale żeby stanać po którejś ze stron, jestem jeszcze za zielony więc pytam.

Co mnie zaskoczyło w tym zestawie to to ile ważą , i jak grają wysokotonówki. Słuchałem odseparowanych zestawów u wilelu kumpli, ale te tweeterki naprawdę mnie zachwycają , muzyka słuchana z nimi , a porównana do poprzednich głośników składa się z zupełnie innych dźwięków czasami <jupi> , Chyba się nie przejade na tym że zdecydowałem się na JBL ...:)
Forumowicz

Postprzez Ache » 15 lip 2009, 18:33

Radek89 napisał(a):więc co do basu jestem dobrej myśli ...

A to zalezy wszystko od tego co uwazasz za bas z przodu :P Ja juz troche slyszalem i wiem, ze bez wzmaka na pustych drzwiach z przodu basu nie bedzie :P

Radek89 napisał(a):Właśnie , ile czasu wygrzewa się głośniki pytajnik? Bo ja na początku puściłem żeby pograły z 10 minut cicho i bez basu, potem stopniowo

Starczy im juz wygrzewania.. jak raz porzadnie walnales, to resor sie rozruszal, a potem pod wzmakiem pokaza pazury..

Radek89 napisał(a):A co do wzmaka to myślicie że warto kupować wzmaka do głośników takiej mocy pytajnik Planowałem teraz zrobić dobrze przód , a potem suba do bagola.

Przynajmniej jeden co normalnie mysli <jupi> Oczywiscie wzmacniacz jak najbardziej :D Wtedy dopiero uslyszysz wysokie tony i bas :] Zrob se porzadnie przod i potem szukaj suba, a nie jak wszyscy od d**y strony..
Forumowicz

Postprzez Radek89 » 15 lip 2009, 18:45

Zrobiłbym pewnie jak wszyscy , czyli z przodu 10 cm , peinga , albo i seryjne głosniki, zeby tylko ,,syczały" a na tył głucha tuba i wzmacniacz. I bum bum jest , tylko , od syczenia z przodu boli głowa , a głuchy owalny, przeciągający się i anemiczny bas z tyłu tylko pogarsza uczucie ;/;/;/ Na takim efekcie mi nie zależy ....

Hmm a co do wzmaka: w przyszłości nie dalekiej, to szukać czegoś ok 50 W RMS i skręcić to do ok 30 – 35 W czy jak ??

Nie dawno planowałem iść na ilość i niską cenę , ale początek już jest , i na razie będzie coś grało , a po troszkę będe dokupował ale dobrze i markowo :)
Forumowicz

Postprzez Ache » 15 lip 2009, 19:35

Radek89 napisał(a):Zrobiłbym pewnie jak wszyscy , czyli z przodu 10 cm , peinga , albo i seryjne głosniki, zeby tylko ,,syczały" a na tył głucha tuba i wzmacniacz. I bum bum jest , tylko , od syczenia z przodu boli głowa , a głuchy owalny, przeciągający się i anemiczny bas z tyłu tylko pogarsza uczucie ;/;/;/ Na takim efekcie mi nie zależy ....

<stop> <piwo>

Radek89 napisał(a):Hmm a co do wzmaka: w przyszłości nie dalekiej, to szukać czegoś ok 50 W RMS i skręcić to do ok 30 – 35 W czy jak pytajnik

Szukaj wzmaka minimum 50 RMS na kanal.. Jak nie chcesz potem drugiego kupowac, to kup 4 kanalowke i odrazu potem suba podepniesz.

Radek89 napisał(a):Nie dawno planowałem iść na ilość i niską cenę , ale początek już jest , i na razie będzie coś grało , a po troszkę będe dokupował ale dobrze i markowo usmiech

Tak trzymac :D
Forumowicz

Postprzez Radek89 » 15 lip 2009, 20:07

jutro , zapewne będą już maty, wyciszę to pożądnie , solidnie postaram się zamontować głośniki i zdam relacje . W razie czego będe zasięgał dalszych rad ... :) Tweeterki mają takie fajne przystawki które pozwalają na montaż ich w fajny elegancki sposób na trójkącikach lusterek, tak , że są skierowane akurat na lewe ucho kierowcy i prawe pasażera .... to wg. mnie super zaleta , bo jak je ustawiałem inaczej to różnica kolosalna w odsłuchu ...
Forumowicz

Postprzez Radek89 » 16 lip 2009, 16:07

Oki, wszystko zmontowane, obklejone i śmiga.

Ja juz troche slyszalem i wiem, ze bez wzmaka na pustych drzwiach z przodu basu nie bedzie język

To jest subiektywne dla każdego, ale ja bym powiedział że bass jest :) Nie spodziewałem się takiego efektu. Powiem szczerze że efekt basu podobny jak u kumpli którzy mają tuby w bagolu , jak dla mnie jest to mocny bass :) ( lusterka się trzęsą i wpadają w rezonans na zawnątrz , a w środku czuć wibracje foteli delikatne ) , jestem zadowolony w 99 % , bo oczywiście teraz wiem że warto by było wygłuszyć całe wnętrze a nie tylko za głośnikami , no ale doszło do tego wygłuszenie całej powierzchni pod boczkami , i tylko na dłuuugich takich burczących piosenkach coś tam wpada w lekki rezonans ;/ Ale ogólnie jest oki. Jestem zadowolony i nie będe ich podpinał pod wzmaka. Z czystym sumieniem mogę polecić taki zestaw, tym bardziej ze nie trzeba do niego dystansów :):)
Forumowicz

Postprzez Ache » 16 lip 2009, 18:14

Jak tam chcesz.. Ale jak dolozysz wzmacniacz, to dopiero uslyszysz granie :]
Forumowicz

Postprzez Radek89 » 16 lip 2009, 21:43

Oj , po kilku godzinach prób , doszedłem dopiero do ładu z drzwiami kierowcy ( obkleiłem wszystko tak że w końcu nic mi nie wibruje ) , jutro poprawie tak samo prawą stronę i będzie pikuś , a tak dołożę wzmaka i znając życie , znowu będzie coś wibrowało :D:D A tak sie narobiłem z tymi matami dziś i nakombinowałem, że już mam dość :D :D

Ale mówisz, że była by taka duża różnica przy głośnikach 50W RMS ??? W sumie mi tu pod radio polecali helixy blue i hertze DSK 165 ( a ja jestem przekorny i kupiłem JBL ) , które były średnio ok 20 W RMS mocniejsze ....

Myślisz, że różnica będzie duża ?? Jak byś to opisał ?? Miększy bass , głośniejczy jak ??

edit:

kumpel nad wodą myślał że mam tube w bagażniku :)
Forumowicz