OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI – spotkania regionalne

Zloty, spoty i spociki. Dział przeznaczony do planowania i przeprowadzania spotkań naszej społeczności.

Postprzez porter78th » 13 lip 2009, 10:24

Sprinter1158 napisał(a):porter78th dzięki za rady ale już tak zrobiłem :) i silniczek jest suchuttki :) ale jeszcze raz wielkie dzięki :)

Nie ma za co :)

Macie tu wczorajsze przeloty z zozoesu:

Syket----44.47 , 45.91
Inferno--44.13 , 44.16
BanaN(A)43.78
Ebdik-----47.63 , 46.09
Phalt------46.47
BanaN----41.50 , 41.72
Tomekk--45.03 , 45.50

Wodzu---46.00
Splinter--47.50
Adrian---48.16
Forumowicz

Od: 28 cze 2008, 22:11

Postprzez porter78th » 14 lip 2009, 16:29

Panowie i Panie,
przeczytajcie temat z powyższego linku:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... sc&start=0
na temat wycinania katów.
Miałem dokonać dzisiaj tej cud operacji bo wszedzie mowią że same plusy to daje, ale czy napewno... pomijając aspekty ekologiczne (nie segreguje smieci i rzucam kiepy gdzie popadnie, pije piwo z puszek), po przeczytaniu powyższego tematu od 1 od ostatniej strony, nie podejmę się tego...Jeżeli auto zacznie mi zamulac to kupie nowy metalowy kat bosala za 250 zł a stary sprzedam za 100zl. Lepiej za całą wymiane zaplacic 150 niz przedwczesnie wymieniac tłumik końcowy i wydawać więcej na paliwo (sonda lambda bez kata pracuje w innej temperaturze podajac do komputera niewłasciwe informacje co powoduje wieksze spalanie).
Cytyje "zestrojony układ wydechowy z katalizatorem bedzie dzialał optymalnie tylko z katalizatorem
pamiętajmy że silnik pracuje od 800rpm do 7000 lub więcej rpm
szybkość przepływu spalin zmienia się w tym zakresie kilkunastokrotnie
zmiana w układzie jednego elementu może dać poprawę w jednym miejscu i pogorszenie w wielu innych(może też odwrotnie przy odrobinie szczęscia) OBY!

to samo dotyczy strumienicy
największy efekt jest przy danej predkości przepływu spalin
w innych zakresach działanie jej jest marginalne
powinnismy dobrać strumienicę pod wykres z hamowni
tak aby najlepiej działała w zakresie obrotów największej mocy lub momentu siły
aby to obliczyć należy uwzglednić masę parametrów łacznie z pojemnością układu wydechowego i jestem przekonany że nikt tego nie robi ".

Ja najpierw zmierzylbym moc na hamowni zeby wiedziec czy trzyma serię...choć przypuszczam że pare kucy mi ubyło i nie koniecznie za sprawą kata...
A fakt że niektorzy odczuwają przyrost mocy po wycince spowodowany jest tym że autko nie trzymalo serii a powodem był przytkany katalizator. Takze to tylko powrót do fabrycznej ilosci kucy...Pozatym nasze mazdy z silnikiem Z5 na biegu jalowym pracuja z około 650 rpm (nagrzany silnik), wyciecie katalizatora dodatkowo obniza obroty na biegu jałowym o okolo 100-150rpm przez to zaczynaja sie drgania w aucie.
Dodatkowo zawsze mam ubaw jak przedemna jedzie auto i kopci na biało, pierwsze wrażenie "silnik się kończy"... Nie chciałbym żeby kierowca jadący za mna odnosił takie wrażenie. To moje za i przeciw.

Zachęcam Was do przeczytania tego postu z linka w całosci myślę że parę mądrzejszych głów niż moja brało udział w tej dyskusji...

Pozdrawiam :)
Forumowicz

Postprzez krzemyk1981 » 14 lip 2009, 18:27

porter78th
i owszem czytalem przed wycieciem swojego kata lecz nie zaluje wyciecia swojego, poniewaz jezeli chodzi o pozytywny skutek wyciecia kata odczulem zaraz po uruchomieniu samochodu po udanej amputacji. Przypuszczam, ze gdybym zamiast wspawac strumienice zalozyl nowgo kata osiagnalbym podobny efekt (tylko na jak dlugo??) ale autko ma juz swoje lata, jest zagazowane (co przyspiesza i tak wypalanie kata) wiec strumienica byla jak najbardziej optymalnym wyborem dla mnie.

tutaj nikt nikogo nie namawia – kazdy ma prawo dokonania wyboru a inni dziela sie swoimi spostrzezeniami i wiedza.
Forumowicz

Od: 8 lut 2008, 14:18
Auto: 323c 1.3 1996

Postprzez Sprinter1158 » 14 lip 2009, 19:49

Hmmmm ja również nie żałuję wycięcia swojego. Co do tych spadających obrotów to nic takiego nie zauważyłem a co do spalania też nie widze pogorszenia lecz przeciwnie. Po wycięciu kata ustały drgawki i szarpanie na początkowych obrotach. Każdy ma swoje zdanie i ok,ale moje jest takie jak wyżej.
Nowa pasja:)
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 20:11
Auto: Mazda 323f 1,5 16V

Postprzez porter78th » 14 lip 2009, 20:07

krzemyk1981 napisał(a):porter78th
tutaj nikt nikogo nie namawia – kazdy ma prawo dokonania wyboru a inni dziela sie swoimi spostrzezeniami i wiedza.

Własnie dlatego chciałem podzielic sie z Wami zdobytą wiedzą, artykułem i moim zdaniem oraz uslyszec Wasze konkretne opinie.
Musiałbym sie przejechac taka 323f ba bez kata zobaczyc jak sie ma w praktyce na różnych biegach i obrotach pod kątem zbierania się (przypuszczam że różnice nie są odczuwalne), zobaczyc jak brzmi silnik bez kata w kabinie itd (tutaj już pewnie jest różnica, choć kumpel w audi A4 v6 wyciął i mówi że wszystko brzmi tak samo), oraz zmierzyc samochód na hamowni przed i po "operacji". Wydaje mi sie jednak że jeżeli auto trzyma serie to wycianko nic tu nie da i nie zrobimy z Efki Mustanga Shelby :)

Widzisz ja bardzo lubie moj samochod bo w srodku prawie nie słychac motoru, chyba szerokie gumy goodricha profiler G hałasuja głosniej niz motor, ale coż taki tych opon jest urok i za sprawa przyczepności na mokrej nawierzchni jestem im w stanie ten hałas wybaczyć.
Natomiast byłbym pewnie zły na samego siebie po takiej modyfikacji, gdybym musiał słuchać jakichś denerwujących odgłosów dochodzących z układu wydechowego. Zdaje sobie równiez sprawe ze w kazdej mazdzie dzwiek bedzie inny za sprawa róznych tłumików i ich stanów itd... Więc raczej jest to zabieg w ciemno w moim przypadku.

A tak przy okazji to pokaże Wam coś co zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Auto autem hehe ale koleś chyba prowadził samochód będac jeszcze u taty w jajkach :P Przy okazji ekstra nakręcone.
http://www.youtube.com/watch?v=HQ7R_buZPSo

Miłego oglądania
Forumowicz

Postprzez krzemyk1981 » 14 lip 2009, 20:23

porter78th napisał(a):Ja najpierw zmierzylbym moc na hamowni

a czy jest taka możliwość w o-cu ??
Forumowicz

Postprzez porter78th » 14 lip 2009, 20:50

krzemyk1981 napisał(a):a czy jest taka możliwość w o-cu

W Oc nie mamy niestety, ale mamy niedaleko bo w :
Suchodółka 41
27-530 Ożarów

tu link do strony:
http://www.dv-t.pl/hamownia.html

Cena ponoć 50zł, ale czy za jeden, czy 2 pomiary tego Wam nie powiem :)

Wiadomo, trzebaby pojechać w kilka aut to koszty spadna, może nawet jakaś negocjacja ceny, ale ja niestety w tym miesiący mam ważniejsze wydatki i sie na hamownie nie pisze
Forumowicz

Postprzez krzemyk1981 » 14 lip 2009, 21:22

To może ktoś będzie chętny na zorganizowany wyjazd na hamownię. W o-cu będę 18-26 więc może udałoby się zorganizować jakiś wyjazd grupowy ;)
Forumowicz

Postprzez porter78th » 14 lip 2009, 21:40

Sprinter1158 napisał(a):Hmmmm ja również nie żałuję wycięcia swojego

Sluchaj Sprinter, miałbyś jutro czas około 12 żebym podjechał i zobaczył jak to brzmi, oczywiscie jak nie będzie padać. Moglibyśmy się spotkać pod deichmanem koło billi to chyba niedaleko Ciebie. Ewentualnie napisz mi jaka godzina by Ci pasowała. Bo wtedy w niedziele nie zdążyłem się temu przyjrzeć.
Forumowicz

Postprzez porter78th » 14 lip 2009, 21:54

ejdiaj napisał(a):mam cały silnik z5

A masz kolego może kolumny mcpersona przód?
Potrzebuje dwóch łożysk pod górne mocowania amortyzatorów.

Dzieki z góry za odpowiedź.
I'm just here for the gasoline.
Forumowicz

Postprzez rusiek323 » 14 lip 2009, 21:56

porter78th filmik jest przegietyy !! :D a co do kata to moje zdanie tez jest za wyrzuceniem , u mnie po wycieciu wszystko ok :)
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:42

Postprzez porter78th » 14 lip 2009, 22:10

rusiek323 napisał(a):filmik jest przegietyy

Nie da się ukryć ;P Jest tam więcej filmików z udziałem Blocka.
A widziałeś jaki moment obrotowy ma to subaru... 611 njutonometrów hahaha – tyle co ciężarówka, kucy też mu nie brakuje – 566
Forumowicz

Postprzez rusiek323 » 14 lip 2009, 22:13

Ale kierowca robi swoje dla mnie koles jest mistrzem :D byle kto nie opanowal by takiej fury w takich manewrach heh :)
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:42

Postprzez porter78th » 14 lip 2009, 22:16

rusiek323 napisał(a):Ale kierowca robi swoje dla mnie koles jest mistrzem byle kto nie opanowal by takiej fury w takich manewrach heh

Bez dwóch zdań masz racje, nie da sie opanować byka, mając problemy z chomikiem :P
Ale powiem Ci że lubie tego mojego chomika :)

krzemyk1981 napisał(a):W o-cu będę 18-26 więc może udałoby się zorganizować jakiś wyjazd grupowy

Myślę że napewno znajdzie sie ktoś chetny z forumowiczów, Jeżeli zadzwonicie do kolesia, ustalicie termin i potwierdzicie ilość aut na 100%, to jestem przekonany że da radę coś wynegocjować.
Ostatnio edytowano 14 lip 2009, 23:06 przez porter78th, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Michał88 » 14 lip 2009, 23:17

Chwile mnie nie ma i już jaka dyskusja się zrodziła :D
Co do kata to u Sprinter'a brzmi bardzo ładnie. Jutro, jak starczy czasu, to jadę umówić się na wycięcie. Mam już dość tego szarpania i zapaszku.... Jednak wiek, przebieg i gasssss zrobiły swoje :P
A jeszcze co do tego tematu o katach to zawsze będzie jakieś za i przeciw. Nie ma niestety idealnego rozwiązania w niedużych pieniądzach... A to w końcu nie są nowe autka.
Mam nadzieję, że w końcu uda nam się Cię złapać w trakcie pobytu w Ostrowcu krzemyk.
zops.na.allegro.pl <– 5% rabatu przy zakupach przez forum
like a shadow
Forumowicz

Od: 13 maja 2008, 16:22
Auto: 323f BA Z5 '96
323 GTX BG BPT 4WD '89

Postprzez porter78th » 14 lip 2009, 23:25

Michał88 napisał(a):Co do kata to u Sprinter'a brzmi bardzo ładnie. Jutro, jak starczy czasu, to jadę umówić się na wycięcie. Mam już dość tego szarpania i zapaszku.... Jednak wiek, przebieg i gasssss zrobiły swoje

Widzsz problemem jest to ze ponoć katalizator podobno był wymieniany u mnie jakies dwa lata temu razem z calym układem wydechowym, ale czy moge w to wierzyc to inna sprawa.
U mnie nic nie zalatuje, wszystko cacy...a jak to sprawdzić jak kat sie ma wewnątrz to pytanie...
Walenie gumowym młotkiem przez mechanika mnie nie przekonuje... :P
Pozatym jak napisałem wczesniej jestem ciekaw jak to brzmi na różnych obrotach i prędkościach, bo obawiam się że rezonans nie przypadnie mi do gustu.
Forumowicz

Postprzez Michał88 » 14 lip 2009, 23:45

U mnie raczej od nowości siedzi, od dołu już nawet ręką można kawałek blachy odłamać.
A co do głośności na różnych obrotach to zobaczymy w praktyce. Pewnie im wyżej tym gorzej będzie, ale i tak ostatnio emeryt style uprawiam. <diabełek>
zops.na.allegro.pl <– 5% rabatu przy zakupach przez forum
like a shadow
Forumowicz

Od: 13 maja 2008, 16:22
Auto: 323f BA Z5 '96
323 GTX BG BPT 4WD '89

Postprzez porter78th » 15 lip 2009, 00:51

Michał88 napisał(a):ostatnio emeryt style uprawiam.

A masz jakąś benzyne (że masz gaz to wiem) w baku i troche czasu jutro okolo 12 jak nie bedzie padało?
Pokazałbyś mi jak to u Ciebie wyglada, miałbym wieksze rozeznanie i porównanie, ewentualnie razem pojedziemy do szewnej do tłumików. Co Ty na to?
Forumowicz

Postprzez Sprinter1158 » 15 lip 2009, 13:05

A ja będę natrętny kiedy będą jakieś fotki i kiedy będzie jakiś kolejny spocik bo mnie się spodobało :D a ma może ktoś muj przejazd ?? Można go wykręcić i luknąć do środka jeśli będzie prześwit to ok ale jeśli go nie będzie to lipka :)
Nowa pasja:)
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 20:11
Auto: Mazda 323f 1,5 16V

Postprzez porter78th » 15 lip 2009, 13:52

Problem z katalizatorem mam już z głowy, byłem na tłumikach, sprawdzili, poprzedni własciciel auta nie kłamał, katalizator jest nowy, a wymieniany był jeszcze w niemczech... Kamień z serca :)
Forumowicz