Oleje silnikowe
oki, dziekuje. A co z druga czescia mojego pytania? tzn. dlaczego auto na pb nie pali oleju a na lpg troche sobie podbiera? Jak to wytlumaczyc i jak ewentualnie temu zapobiec?
travisowski napisał(a):lej to co zaleca producent
sq2jul – a Mazda do KFa nie zaleca półsyntetyka przypadkiem? Waldii mi chyba tak kiedyś mówił, żeby nie lać full-syntetyka bo to bez sensu, skoro producent zalecał pół...
f*ck
W instrukcjach mazdy nigdzie nie jest wyszczególniony typ oleju (pod względem bazy – syntetyczny, mineralny). Chyba jedynie do renesisa było wspominane aby nie używać pełnych syntetyków.
Jedyne co producent podaje to minimalna klasa jakościowa jaką musi olej spełniać (teraz to już niemal każdy ma SL lub SM), oraz zalecaną lepkość przy danym zakresie temperatur.
Jedyne co producent podaje to minimalna klasa jakościowa jaką musi olej spełniać (teraz to już niemal każdy ma SL lub SM), oraz zalecaną lepkość przy danym zakresie temperatur.
Mev napisał(a):travisowski napisał(a):lej to co zaleca producent
sq2jul – a Mazda do KFa nie zaleca półsyntetyka przypadkiem? Waldii mi chyba tak kiedyś mówił, żeby nie lać full-syntetyka bo to bez sensu, skoro producent zalecał pół...
Mev instrukcje masz to sobie zajzyj
Jaki wlewać olej żeby wszystko działało tak jak trzeba? Prosze o opinie i głosy
Chodzi oczywiście o wymianę oleju w silniku
Chodzi oczywiście o wymianę oleju w silniku
- Od: 12 kwi 2009, 10:55
- Auto: 323F BJ 2.0 RF4F DiTD '01 Classic Red
..... za grube tysiące wyremontuj porządnie silnik i wtedy nalej 5W/40
Nikt nie siedzi w Twoim silniku i nie wie co mu najbardziej będzie podchodzić
Równie dobrze mógłbyś zrobić ankietę który jogurt jest lepszy:
-malinowy
-truskawkowy
-brzoskwiniowy
A z tymi olejami, to niektórzy naprawdę kombinują jak konie pod górkę...
i myślą, że nie wiadomo jak dobrze zrobią silnikowi
, a zdarza się, że efekt jest nieraz zupełnie odwrotny...
Kupiłeś jakiś model samochodu, nie wiesz co było wlane? Zaglądasz do instrukcji i wszyśo jasne
W naszym klimacie dla Twojego silnika 10W/40- wybór marek ogromny.... proste chyba, albo ja czegoś nie rozumiem z tym wielkim zamieszaniem o olejach.
Nikt nie siedzi w Twoim silniku i nie wie co mu najbardziej będzie podchodzić
Równie dobrze mógłbyś zrobić ankietę który jogurt jest lepszy:
-malinowy
-truskawkowy
-brzoskwiniowy
A z tymi olejami, to niektórzy naprawdę kombinują jak konie pod górkę...
i myślą, że nie wiadomo jak dobrze zrobią silnikowi
Kupiłeś jakiś model samochodu, nie wiesz co było wlane? Zaglądasz do instrukcji i wszyśo jasne
W naszym klimacie dla Twojego silnika 10W/40- wybór marek ogromny.... proste chyba, albo ja czegoś nie rozumiem z tym wielkim zamieszaniem o olejach.
To jest jak temat o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy.
-
Padre
- Od: 26 sty 2007, 11:14
- Auto: BA KF->NB BP->FE 13B
Don Corleone napisał(a):To jest jak temat o wyższości Świąt Bożego Narodzenia
Przecież wiadomo, że Boże Narodzenie lepsze
Napisz na jakim oleju jeździsz, ile pali oleju itp.
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
Mobil 10W40 Po przejechaniu 5 tys km zauważyłem spadek poziomu z F do L
- Od: 12 kwi 2009, 10:55
- Auto: 323F BJ 2.0 RF4F DiTD '01 Classic Red
lesiux napisał(a):Ja bym został przy tym oleju jaki masz.
ewentualnie pokombinuj z markami.Jeżdziłem na castrolu po zmianie na BP bierze mniej.Teraz zastanawiam sie nad Valvoline max life.
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Witam,
Potzrebuje pomocy w doborze oleju, przjrzałem wątęk ale nadal nie mma pewnosci jaki olej zalać,
Zgodnie z ksiazką serwisową do mojej Mazdunie 6 z 2004 roki 2.0 Diesel 121 KM lany był 5w40, a potem jak podaje wpis 5w30, ale na ma podanej marki, auto z Niemiec.
Przeglądam marki i informacje o olejach tej klasy lepkości itp i jest kilka wersji Mobila, Motula itp.
Czy ktoś móglby podrzucic jakiś konkretny olej np. Mobila ?
Czy ktoś korzystał z Motula ?
np. taiego MOTUL 8100 ECO-CLEAN C1 5W30
Do tj pory jeździłem samymi Niemcami i lałem Mobila 0w40 do TD, albo podobnego Motula. A z dieslami CR nie mialem do czynienia w ogóle i nie wiem co wybrąć.
Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość.
Pozdrawiam,
Marcin
Potzrebuje pomocy w doborze oleju, przjrzałem wątęk ale nadal nie mma pewnosci jaki olej zalać,
Zgodnie z ksiazką serwisową do mojej Mazdunie 6 z 2004 roki 2.0 Diesel 121 KM lany był 5w40, a potem jak podaje wpis 5w30, ale na ma podanej marki, auto z Niemiec.
Przeglądam marki i informacje o olejach tej klasy lepkości itp i jest kilka wersji Mobila, Motula itp.
Czy ktoś móglby podrzucic jakiś konkretny olej np. Mobila ?
Czy ktoś korzystał z Motula ?
np. taiego MOTUL 8100 ECO-CLEAN C1 5W30
Do tj pory jeździłem samymi Niemcami i lałem Mobila 0w40 do TD, albo podobnego Motula. A z dieslami CR nie mialem do czynienia w ogóle i nie wiem co wybrąć.
Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość.
Pozdrawiam,
Marcin
Beny napisał(a):lesiux napisał(a):Ja bym został przy tym oleju jaki masz.
ewentualnie pokombinuj z markami.Jeżdziłem na castrolu po zmianie na BP bierze mniej.Teraz zastanawiam sie nad Valvoline max life.
Castrol i BP to jedna firma
Co nie zmienia faktu ze robia rozne oleje I mozesz widziec roznice w uzyciu ...
A do kolegi z 1 postu zalej taki jaki zaleca instrukcja
5w40 to bylby moj wybor ...
Łącze z tematem o olejach.
-
Padre
- Od: 26 sty 2007, 11:14
- Auto: BA KF->NB BP->FE 13B
Panowie....pomocy, proszę o radę jaki olej mam wlać do mojej Madzi 323F z roku 2002. Ma przejechane 70 tys. Ostatnio czyli jakies 15 tys. km temu wlalem cos czego nie pamietam, tzn. wlali mi cos w duzym warsztacie (nie ASO Mazdy), ale za cholere nie pamietam co wlali, a ja sobie nie zapisalem...a musze juz wymienić.
Pomocy i pozdrawiam dziękując z góry za podpowiedzi.
Pomocy i pozdrawiam dziękując z góry za podpowiedzi.
pz
wombat35
wombat35
- Od: 16 lis 2007, 13:45
- Auto: 323F (BJ) 02 r. poj.1,6