Nie podjęliśmy jeszcze z żoną konkretnego terminu zakupu, ale od jakiegoś czasu przeglądam ogłoszenia i opinie o różnych autach i mam mały dylemat. Fajnych samochodów jest sporo, ale duża część poza moim zasięgiem finansowym.
Kryteria wyboru są następujące : przede wszystkim cena – tak ok.42 – 44k, silnik – najlepiej 2.0, choć może być 1.8, obowiązkowo sedan, raczej benzyna, no i w miarę nowy. Z tego co wyszło z poszukiwań na gratce, czy otomoto udało się zebrać 4 auta, które mnie interesują, tylko nie wiem, które kupić najlepiej. Chciałbym poznać wasze opinie:
Tak więc: (kolejność nie przypadkowa – im wyżej tym bardziej mam na te auto ochotę)
1. Mazda 3 2.0 >2006 r.– choruję na nią już dosyć długo. Miałem nadzieje, że ud mi się wygospodarować środki na nowa 3, ale niestety. Dlaczego jest pierwsza? Przede wszystkim podoba mi się stylizacja, wymiary, no i to Mazda. Szczególnie wpadły mi w oko auta w specyfikacja USA, ale nie wiem,czy po zakupie nie będzie problemów z przeróbkami. Co więcej? Silnik – taki jaki chcę, wyposażenie – ok, tylko nie wiem czy upierać się przy wersji po lifcie. Warto?
2. Mazda 6 >2005 r – jest druga, bo jednak dla mnie '3' lepiej wygląda (opinia subiektywna). Jest taka jakaś ... (nie wiem jakiego słowa użyć). Co do silnika, to też szukałbym takiej z 2.0, niestety, jest sporo z 2.3, a to dla mnie troszkę za dużo. Wyposażenie – ok, choć nie znam dokładnych specyfikacji.
3. Peugeot 407 1.8 > 2005-06 – jedyny francuz w zestawieniu. I szczerze? to mam obawy przed jego kupnem (choć kolega z pracy ostatnio kupił i na razie nie narzeka). Wygląd – bardzo ok (szczególnie 'pupa'), wyposażenie – 5+ (strach pomyśleć ile by kosztowały naprawy tego całego elektrycznego ustrojstwa, które tam włożono). Komfort (nie jechałem), ale podobno dużo wyższy niż w obu Mazdach.
4 Toyota Corolla > 2005 r. – oczywiście w sedanie. Żonie się podoba
Co do wyposażenia: klima (automat czy manual?), tempomat (niekoniecznie), elektryka, esp (?), a i no żona wolałaby by w 'beżu' – takie tam kobiece wymagania.
Na czym mi jeszcze szczególnie zależy – dwie rzeczy – musi być jednak bardziej miękka, niż moja Madza (obniżona – taką kupiłem; nie musi to być 'kanapa', ale nie chcę latać w kabinie) i jednak troszkę cichsza w środka. Jeśli ktoś, kto miał 'efkę', a teraz jeździ(ł) '3' i mógłby się wypowiedzieć, to byłoby super.
Oczywiście, jak na razie '3' jest najbardziej prawdopodobna, tylko nie wiem właśnie jak z komfortem jazdy
Wiem, że na forum Mazdy opinie mogą być mało obiektywne, ale jakoś bardziej poważam Wasze zdanie, niż użytkowników ogólno samochodowych for.
PS. Do adminów – jeśli nie ten dział, to proszę o przeniesienie. Chciałem dać w 'Kupuję Mazdę', ale tak naprawdę,t o jeszcze nie kupuję i niekoniecznie Mazdą (choć jest zdecydowanym faworytem)