marzcin13 napisał(a):a ja niestety nie wiem jaki kolor ma Dexelia
dexelia ultra 5w30 ma kolor szary. jak mi zalewali dexelie to na poczatku myslalem ze mnie chca w ch... zrobic z tym olejem (z beczki) bo jeszcze takowego oleju nie widzialem.wygladal na nieco zuzyty. z DPF-em pewnie ma taki sam.
ma specyficzna barwe ale po zalaniu silnika sprawdzisz stan to szmate barwi jak typowy motor oil
1) nie warto jezdzic do ASO na wymiany oleju bedac po gwarancji. wszedzie robia tylko ludzie. ASO to zadni magicy. zwykli mechanicy tacy jak wszedzie tylko ze za kosmiczna kase.
kupujesz sam filterek, olej i jedziesz za 20 zl do zakladu co do ktorego jestes pewien ze najprostszą czynnosc potrafia wykonac prawidlowo i jesli chcesz byc pewny ze olej ktory kupiles trafi w 100% do silnika to stoj przy aucie podczas nalewania. i tyle. a jak ci to wisi to idz na kawe
2)masz mlode autko: nie wierze zeby silnik byl na tyle zasyfiony zeby nowy olej wyplukal szlam ktory zmieni barwe oleju na czarna po 100kk
diesla nigdy nie mialem wiec niech sie wypowiedza koledzy ktorzy maja doswiadczenia z tymi silnikami