Dziwne działanie hamulcy
1, 2
Witam! zastanawia mnie jedna rzecz- hamulce. Moja madzia ma z tyłu bębny, nie ma nigdzie kontrolki od abs-u a hamulce działają jak abs. Tzn, gdy zahamuję na suchej powierzchni to koła nigdy nie zapiszczą, na mokrej nie zawsze. to tak jakby były abs-y. POwie mi ktoś co może być z moimi hamulcami? dodam ze z przodu mam wentytlowane tarcze.
- Od: 23 maja 2009, 19:20
- Auto: było: Mazda MX-3 1.6 16v SOHC
jest: Honda Accord VII Sport
moze masz abs? kontrolka jest przy zegarach ale moze poprostu nei swieci
a jak zdusisz pedal hamulca na maxa to "kopie" tak jakby odbijal i slychac takie jakby stukanie ?
napisz czy dobre hamulce masz? z 60km/h staje na kilku metrach?
napisz czy dobre hamulce masz? z 60km/h staje na kilku metrach?
wiem ze jak są abs-y to drży pod nogą bo tak ma ojciec przy vectrze B. u mnie nie ma nic takiego. kontrolki tez nie ma. a hamulce działają super, tylko nieraz na mokrym jak wcisne w podłogę to koło lewe staje . Ale na suchym zachowuje sie jak abs.
no to znaczy ze musialbys do tych hamulcow zajrzec.sprawdz tarcze,klocki,okladziny w bebnach,stan tloczkow,cylinderkow.powinno pomoc
MX3 – Rest In Pieces 05.03.2012
Podczas deszczu, gdy wiatr wieje
slychac Mazde jak rdzewieje.
kubik napisał(a):wiem ze jak są abs-y to drży pod nogą bo tak ma ojciec przy vectrze B. u mnie nie ma nic takiego. kontrolki tez nie ma. a hamulce działają super, tylko nieraz na mokrym jak wcisne w podłogę to koło lewe staje . Ale na suchym zachowuje sie jak abs.
skoro Ci nie drzy i nie jestes w stanie zblokowac kol to znaczy ze do d... masz te hamulce... sprawdz to lepiej bo moze wydaje CI sie ze sa ok ale wedlug mnie przy pedale w podloge powinienes zblokowac kola...
A moze to byc spowodowane zbyt szerokimi oponami? Mam laczek 205/50
kubik napisał(a):Mam laczek 205/50
mysle ze nawet na 225 powinienes przy szybkim depnieciu "w deche" zblokowac kola... ja 195/50 blokuje bez problemow jak depne, owszem trudniej niz 175 standardowe ale zblokowac nie problem...
zajrzyj z przodu za tarcze hamulcowa jak masz czujnik i kolo zębatkowe to masz abs, albo jeszcze prosciej bez gimnastykowania nie na asfalcie lecz na piachu wcisnij hamulec gwaltownie do konca u mnie zalancza od razu i wyraznie slychac jak on dziala, dzwiek tak jakby terkotania jesli zas zrobisz wyrazny i ciagly slad hamowania mozesz zapomniec o abs
V6 24V / WRUUMMMMM

- Od: 21 lip 2008, 13:24
- Auto: mx3 1.8 v6 24v 92r
świeżak zgadzam sie z toba ale jak kubik ma problemy z rozpoznaniem na suchym i mokrym asfalcie to na piachu jak nic nie poczuje zawsze bedzie mogl spojzec na slady
ps. ja wciskalem do dechy w fiescie i tez nie piszczaly a abs nie bylo
ps. ja wciskalem do dechy w fiescie i tez nie piszczaly a abs nie bylo
V6 24V / WRUUMMMMM

- Od: 21 lip 2008, 13:24
- Auto: mx3 1.8 v6 24v 92r
mx3 napisał(a):ja wciskalem do dechy w fiescie i tez nie piszczaly a abs nie bylo
znaczy hamulce pozostawiaja duzo do zyczenie
jak na piachu nie poczujesz i nei uslyszysz abs'a i kola zostawia rowny slad to go nie masz... a jak na asfalcie nie da rady zblokowac to cos nie tak z hamulcami...
kubik napisał(a):wiem ze jak są abs-y to drży pod nogą bo tak ma ojciec przy vectrze B. u mnie nie ma nic takiego. kontrolki tez nie ma.
Już wie że nie ma

- Od: 1 gru 2006, 13:03
- Auto: Była 323 BG
Była Mazda 6 TS2 GG 2.0 LF 147 qni
była Mazda6 Tamura 2007 GG 2.0 LF
Moja Trójeczka BK LF
Sprawdzilem. Lewe przednie kolo staje ale musze sprawdzic jak reszta bo nie mialem kiedy
Hamulce przetestowałem
wiec na asfalcie nigdy koła sie nie zblokują, przy hamowaniu hamulcem do konca w podłóge czuć wyraźne pulsowanie i koła hamują jak abs. Inna sprawa na piachu bo nie moge go wyczuć ale zauważyłem ze droga hamowania jest dość krótka. Co o tym sądzicie?
A nie masz przypadkiem zapowietrzonych? Mocno wpada jak hamujesz czy po dotknięciu łapie? Może klocki/tarcze/szczęki/bębny zużyte? u mnie przy zużytych klockach dość mocno pedał wpadał ale i tak na asfalcie blokowało koła,po wymianie od razu.Może jednak masz ten ABS
http://www.mazda-fun.net.ru/vin/
Tu sprawdź,jesli z ruskim nie radzisz sobie to google translate pomoże
http://www.mazda-fun.net.ru/vin/
Tu sprawdź,jesli z ruskim nie radzisz sobie to google translate pomoże

- Od: 1 gru 2006, 13:03
- Auto: Była 323 BG
Była Mazda 6 TS2 GG 2.0 LF 147 qni
była Mazda6 Tamura 2007 GG 2.0 LF
Moja Trójeczka BK LF
skoro z tylu ma bebny to nie ma abs.tak jak moja.ale ja kola blokuje bez problemu,pomimo tego ze mam tarcze krzywe jak wjechalem po ostrej jezdzie w kaluze(nawet lekkie wcisniecie powoduje drgania na kierownicy)sprawdz tloczki i stan elementow gumowych.
MX3 – Rest In Pieces 05.03.2012
Ja mam 225 na19" i jak hamuje ostro to slychac lekkie popiskiwanie ( tak na 0,5s)...tyle ze mam abs i nacinane tarcze...
Ostatnio edytowano 5 lip 2009, 13:24 przez atis, łącznie edytowano 1 raz
Mx3 V6 WITH 19 INCH WHEELS :)
Moja ukochana :D
http://www.youtube.com/watch?v=6yyQo_R3wX0
Moja ukochana :D
http://www.youtube.com/watch?v=6yyQo_R3wX0
- Od: 2 kwi 2009, 20:33
- Auto: Mx3 V6 WITH 19 INCH WHEELS
323 1,7D
Corsa 1,4L
Mazda MX3 V6
Nubira 2,0 LPG