Błędy systemu ABS i ich rozwiązywanie
B25D-43-70 to jest prawy przód
-----------73 to jest lewy przód
-----------71 to jest prawy tył
-----------72 to jest lewy tył
Ludzie wymieniali i pasowały pomiędzy 323BJ/626GF/Premacy
Może masz zupełnie od innego modelu, że jest krótszy? Czy wygląd się zgadza? Mocowania, gumy uszczelniające...
-----------73 to jest lewy przód
-----------71 to jest prawy tył
-----------72 to jest lewy tył
Ludzie wymieniali i pasowały pomiędzy 323BJ/626GF/Premacy
Może masz zupełnie od innego modelu, że jest krótszy? Czy wygląd się zgadza? Mocowania, gumy uszczelniające...
wygląd ,końcówka samego sensora,mocowania wyglądają na takie same .tylko długość kabla mnie niepokoi ale jutro będę wiedział to na 100 % to napiszę jak jest .
przez jacek01 » 14 marca 2009, o 13:55
Pasuje czujnik ,ABS działa ,samochód sprawny.A już miałem dzwonić do sprzedawcy żeby go ......Całe szczęście że się wstrzymałem z tym do wymiany.Tak naprawdę ten kabel jest krótszy ale można go podłączyć.
przez jacek01 » 14 marca 2009, o 13:55
Pasuje czujnik ,ABS działa ,samochód sprawny.A już miałem dzwonić do sprzedawcy żeby go ......Całe szczęście że się wstrzymałem z tym do wymiany.Tak naprawdę ten kabel jest krótszy ale można go podłączyć.
- Od: 3 sie 2008, 20:16
- Auto: Mazda Premacy2.0 DITD
ja kupiłem prawy tył symbol: b25D-43-72Y
był krótszy od tego co zdjąłem z auta nie więcej niż 5-7 cm, nie przeszkadza to w zamontowaniu. Czujnik działa po dziś dzień
był krótszy od tego co zdjąłem z auta nie więcej niż 5-7 cm, nie przeszkadza to w zamontowaniu. Czujnik działa po dziś dzień
[img]http://www.wac.zum.pl/mazdaspeed1.jpg[/img]
MOJA MADZIA.... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=60481&highlight=premacy
MOJA MADZIA.... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=60481&highlight=premacy
- Od: 7 lip 2008, 09:22
- Auto: Mazda Premacy 2005(74KW-104KM)
Witam chodzi mi o to ze jak wsiadam do auta i jest zimny i przekręcam kluczyk żeby kontrolki się zapaliły to świecą mi ABS TCS TCS OFF po czym chwile pochodzi gaszę i odpalam jeszcze raz to już gasną, dzisiaj miałem tylko taki przypadek jak rano jechałem do szkoły to zgasły od razu i nie musiałem odpalać 2x, jednak gdy sie pala ABS i TSC TSC OFF to auto nie ma absu i TCS tez sie nie da włączyć i wyłączyć. Chodzi o Mazdę 323f BJ 2000r 1.5 silnik 90 km, miał ktoś taki problem?
1- Byla Mazda 323f BJ 1.5 2000r. 2- Obecna Mazda 323f BJ 2.0 DiTD 2003r. 3- potem Mazda 6 lub 3 nastepca 323F :D:D
- Od: 6 maja 2009, 22:16
- Auto: Mazda 323f BJ 2.0 DiTD 2003r
Wiec tak zrobiłem test nie za pierwszym razem ale zrobiłem wyskoczyły mi błędy 14,48,63 próbowałem się dostać do tylnego prawego kola ale nie szlo odkrecic sruby zmierzylem miernikiem w kostce od czujnika i nie było tam 1300- 1400 kohm wiec czujnik do wymiany bo w pozostalych sie zgadza, wyczytalem tez ze trzeba wykasować błędy, zrobiłem tak jak pisalo w innym temacie i tez nie poszlo za pierwszym razem lecz za 3 :p zoabaczyłem ze nie mruga mi blad 48 i 63 więc się wykasowały zostal kod 14 czyli czujnik, wiec pozostaje mi kupic nowy Chciałem podziękować wszystkim którzy działali wypowiadali sie w tej sprawie i najlepszym elektrykiem jest internet, zaoszczędziłem 70 zl w kieszeni. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam i potwierdzam te sposoby co zostały napisane na temat ABS i poduszek . ;o)
1- Byla Mazda 323f BJ 1.5 2000r. 2- Obecna Mazda 323f BJ 2.0 DiTD 2003r. 3- potem Mazda 6 lub 3 nastepca 323F :D:D
mam mały problemik otóż przy 120 włącza mi się ABS TSC, TCS OFF oraz kontrolka ręcznego gdy wyłączę silnik i odpalę( opdczas jazdy ) ponownie to kontrolki gasną ale tylko do 120 potem znów to samo odczyt błędów to 61 czyli jednostka sterująca czyli co? mam wymienić cały ABS? Pozdrawiam

- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
tak działa przeglądałem korony nie mam najmniejszych uszkodzeń
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
To i ja się pochwalę.Jakiś czas temu zapaliły się kontrolki ABS i wykrzyknik (ten od hamulców). Po teście – błąd numer 13 – tylne prawe koło.Nowy czujnik ponad 300zł i po sprawie .Czas wymiany samodzielnie – 45 minut na spokojnie.
Nie kupujcie używek!! Sam wyjmowałem stary czujnik i nie obyło sie bez jego "wybicia" ,a więc mechanicznego uszkodzenia ponieważ po pewnym przebiegu czujnik się lekko zapieka w jego otworze montażowym,więc jak ktoś sprzedaje używany to jest on w 99% do du....
Nie kupujcie używek!! Sam wyjmowałem stary czujnik i nie obyło sie bez jego "wybicia" ,a więc mechanicznego uszkodzenia ponieważ po pewnym przebiegu czujnik się lekko zapieka w jego otworze montażowym,więc jak ktoś sprzedaje używany to jest on w 99% do du....

- Od: 18 kwi 2004, 21:52
- Auto: Mazda 6 GH MZR-CD Wagon
Łukasz a jak zakladales ten czujnik to mial on taka czrna koronke plastikowa na tym grubszym bolcu?
tak,nowy miał.Ze starego się oderwała przy wyjmowaniu z tego względu ,że już czas zrobił swoje i przylgnęła ona do tarczy kotwicznej na aucie.Łukasz a jak zakladales ten czujnik to mial on taka czrna koronke plastikowa na tym grubszym bolcu?

- Od: 18 kwi 2004, 21:52
- Auto: Mazda 6 GH MZR-CD Wagon
to dziwne bo ja ta koronke musialem ulamac bo inaczej by nie wszedl ten czujnik zreszta w tym starym tez nie byl i bylo wiadac ze tez wylamane
Witam,
w zeszłym tygodniu zaświeciła mi się kontrolka ABSu, poślizgu i TCS. Pojechałem z tym na komputer, gdzie pokazało mi błąd C1095. Czy ktoś już może miał taki problem i/lub wie co z tym można zrobić bez wymiany części spod maski?
Poczytałem trochę forum, ale znalazłem jedynie podobne problemy ale z konkretnym czujnikiem/czujnikami na którymś kole. Tu niby błąd mówi o przekaźniku (?? "silnik-przekaz" – cokolwiek to znaczy).
Pozdrawiam
Marcin
w zeszłym tygodniu zaświeciła mi się kontrolka ABSu, poślizgu i TCS. Pojechałem z tym na komputer, gdzie pokazało mi błąd C1095. Czy ktoś już może miał taki problem i/lub wie co z tym można zrobić bez wymiany części spod maski?
Poczytałem trochę forum, ale znalazłem jedynie podobne problemy ale z konkretnym czujnikiem/czujnikami na którymś kole. Tu niby błąd mówi o przekaźniku (?? "silnik-przekaz" – cokolwiek to znaczy).
Pozdrawiam
Marcin
Mistrz Polski Car Audio 2008 – ESPL 1 woofer. II Vicemistrz Polski Car Audio 2009 – dB Race Pro 3+ oraz dBL Unlimited – ale to już wszystko póki co czas przeszły.
- Od: 2 sty 2009, 18:34
- Auto: Mazda Premacy 2.0 16V Sportive 2002
Akurat mam opcję kompa za free u kolegi. Ma trochę sprzętów więc się podłączałem. Problem nadal w tym, że żadna diagnostyka nie pomogła. Wszystkie schodzą się do tego – wymień pompę ABS i będzie ok. Ale mnie się to nie uśmiecha. Nie wydaje mi się żeby to była ona, a raczej to jakaś popierdółka. Czeka mnie w weekend widzę ślęczenie pod autem i oglądanie kabli. Bleh.
pozdro!
marcin
p.s.
doczytałem ... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... e459f42c6b
po pracy na garaż i grzebanko.
dzięki & pozdro Yard!
pozdro!
marcin
p.s.
doczytałem ... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... e459f42c6b
po pracy na garaż i grzebanko.
dzięki & pozdro Yard!
Mistrz Polski Car Audio 2008 – ESPL 1 woofer. II Vicemistrz Polski Car Audio 2009 – dB Race Pro 3+ oraz dBL Unlimited – ale to już wszystko póki co czas przeszły.
Witam,
podjechałem pod garaż, znalazłem drucik, zmostkowałem GND i TBS, przekręciłem kluczyk w pozycję ON i ... 5 długich mrugnięć i 4 krótkie. Odczyt: 54. Patrzę w rozpiskę a tam ino 53 i 61. Coś przeoczyłem? czy przypadkiem nie ma jakiegoś mrugnięcia "startowego"? w oplu mruga wpierw kod 13 a dopiero potem właściwy kod błędu. A tu ? Czekałem chyba ze 20 cykli (20 razy 5 długich i 4 krótkie mrugnięcia). Potem odpaliłem silnik, a tu pokazuje to samo.
Yard, pomożesz?
btw. dla przypomnienia, świeci się ABS, TCS i poślizg (autko na fali). Ale NIE świeci się kontrolka ręcznego.
pozdro!
marcin
podjechałem pod garaż, znalazłem drucik, zmostkowałem GND i TBS, przekręciłem kluczyk w pozycję ON i ... 5 długich mrugnięć i 4 krótkie. Odczyt: 54. Patrzę w rozpiskę a tam ino 53 i 61. Coś przeoczyłem? czy przypadkiem nie ma jakiegoś mrugnięcia "startowego"? w oplu mruga wpierw kod 13 a dopiero potem właściwy kod błędu. A tu ? Czekałem chyba ze 20 cykli (20 razy 5 długich i 4 krótkie mrugnięcia). Potem odpaliłem silnik, a tu pokazuje to samo.
Yard, pomożesz?
btw. dla przypomnienia, świeci się ABS, TCS i poślizg (autko na fali). Ale NIE świeci się kontrolka ręcznego.
pozdro!
marcin
Witam!
Po sprawdzeniu czujników abs, okazało się że prawy tylny jest do wymiany i w związku z tym mam prośbę. Czy może mi ktoś "po chłopsku" opisać w jaki sposób wymienić czujnik w mazda premacy 2,0TD rok prod.2000?
Z góry dziękuję za pomoc.
Po sprawdzeniu czujników abs, okazało się że prawy tylny jest do wymiany i w związku z tym mam prośbę. Czy może mi ktoś "po chłopsku" opisać w jaki sposób wymienić czujnik w mazda premacy 2,0TD rok prod.2000?
Z góry dziękuję za pomoc.
- Od: 8 cze 2009, 19:19
- Auto: Mazda Premacy 2,0 TD