Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne
Mam zamiar na sezon (może już w czerwcu) zakupić sobie aparat cyfrowy
Nie mam dużo wymagań. Wystarczy mi do 4M pikseli
3-6 krotny zoom
i koszt nie przekraczający 1000 zl brutto
Mile widziana FV hehe
Podobno Sony sa dobre
A moze kamerę??
Poda ktoś jakieś linki ? propozycje? namiary na fachowcow?
Peace
Nie mam dużo wymagań. Wystarczy mi do 4M pikseli
3-6 krotny zoom
i koszt nie przekraczający 1000 zl brutto
Mile widziana FV hehe
Podobno Sony sa dobre
A moze kamerę??
Poda ktoś jakieś linki ? propozycje? namiary na fachowcow?
Peace
Ostatnio edytowano 9 cze 2005, 00:10 przez RULES, łącznie edytowano 1 raz
Prawdziwy mężczyzna powinien posiadać wał a nie jakieś tam przeguby :P
- Od: 16 lis 2003, 12:35
- Auto: CLS320 CDI
RULES napisał(a):Podobno Sony sa dobre
ja mam sony i bardzo dobrze robi zdjecia kolega pracuje w sklepie komputerowym i bawilem sie wieloma aparatami i szczeze moge powiedziec ze sony robi najladniej, nie liczac olimpusa za okolo 3000 zl .
- Od: 17 sty 2005, 21:18
- Auto: GMC Safari Hi-top , Skoda Fabia III 1,2 Tsi
opisz cos wiecej. Bedziesz wykorzystywal funkcje IDIOT – automat, czy bawil sie w manualne ustawianie przeslon, czasu itp. Czy liczyc to z karta, czy szukac takiego, co ma duzo pamieci wbudowanej.
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
z kartą będę coś kombinował więc cenę raczej podałem bez karty. Pamięć wewnętrzna nie musi być duża. A moze w tej cenie posiadałby już bluetooth ?
Aparat bedzie służył mi tylko do robienia amatorskich zdjęć i ewentualnego kręcenia filmików
Aparat bedzie służył mi tylko do robienia amatorskich zdjęć i ewentualnego kręcenia filmików
Prawdziwy mężczyzna powinien posiadać wał a nie jakieś tam przeguby :P
- Od: 16 lis 2003, 12:35
- Auto: CLS320 CDI
Ze swojej strony polecam Canona z serii PowerShot (teraz chyba A80), robi soczyste zdjecia i ma w pyte ciekawych funkcji, ktorych czasami mozna uzyc
Niestety trzeba sie liczyc z zakupem dodatkowej karty i akumulatorow, bo paliwozerne bydle (razem dodatkowy koszt ok. 200 zl liczac 4 baterie, ladowarke i 256-512 MB). Gdybym teraz kupowal aparat, zastanowilbym sie tylko nad stabilizacja obrazu, bo czasami raczki drza i duzo sie rozlewa 
Ze swojej strony nie do końca polecam canony serii Axx. Jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego wejdź na grupę dyskusyjną o fotografii cyfrowej i wpisz "błąd E18"
Z tanich aparatów z dużym zoomem bardzo ładne zdjecia robią olympusy serii c730< (zdjęcia w mojej galerii robione są właśnie olkiem c730), niestety wadą tego modelu są spore aberracje chromatyczne (bardzo często spotykane w aparatach z mega-zoomem).
Ze stabilizacją polecam panasonica i jego rewelacyjny system stabilizacji O.I.S. i tak: do 1000 zł model DMC FX-2, powyżej 1000 zł DMC-LZ1/LZ2 lub świetne (choć nienajtańsze) maleństwo DMC-FX7.
Panasonic produkuje również aparaty z mega-zoomem – na bardzo dobrej optyce LEICA z tańszych modeli są to DMC-FZ10, DMC FZ3, DMC FZ5. Niestety wadą tych aparatów są spore gabaryty i cena rozpoczynająca się od ~1400 zł.
Jeżeli poczekałbyś troszkę i dołożył ciut pieniędzy (a naprawdę warto), to godne polecenia są także aparaty takie jak: fuji S5500/S7000, canony G5/G6 oraz olympusy 5050/5060WZ.
Z tanich aparatów z dużym zoomem bardzo ładne zdjecia robią olympusy serii c730< (zdjęcia w mojej galerii robione są właśnie olkiem c730), niestety wadą tego modelu są spore aberracje chromatyczne (bardzo często spotykane w aparatach z mega-zoomem).
Ze stabilizacją polecam panasonica i jego rewelacyjny system stabilizacji O.I.S. i tak: do 1000 zł model DMC FX-2, powyżej 1000 zł DMC-LZ1/LZ2 lub świetne (choć nienajtańsze) maleństwo DMC-FX7.
Panasonic produkuje również aparaty z mega-zoomem – na bardzo dobrej optyce LEICA z tańszych modeli są to DMC-FZ10, DMC FZ3, DMC FZ5. Niestety wadą tych aparatów są spore gabaryty i cena rozpoczynająca się od ~1400 zł.
Jeżeli poczekałbyś troszkę i dołożył ciut pieniędzy (a naprawdę warto), to godne polecenia są także aparaty takie jak: fuji S5500/S7000, canony G5/G6 oraz olympusy 5050/5060WZ.
Ostatnio edytowano 9 cze 2005, 07:38 przez XsiX, łącznie edytowano 1 raz
A ja jednak polecam Canona A510.Własnie go kupiłem i jestem z niego bardzo zadowolony.Do amatorskich zdjec w zupełnosci wystarczy.A cena?Z kartą 128MB,ładowarką,pokrowcem kosztował 950zł
Ostatnie fotki mojej Mazdy które są na forum były juz nim robione,i to w nie najwiekszej rozdzielczosci 
Ja też polecam Canony seria AXX jest niezła – "Aparat bedzie służył mi tylko do robienia amatorskich zdjęć i ewentualnego kręcenia filmików" – jeden z powershotów powinien wystarczyć. Ja mam Canona S1 – dla mnie rewelacja!
Ostatnio edytowano 9 cze 2005, 11:01 przez MiHaŁ, łącznie edytowano 1 raz
fuli finepix – najlepsze matryce na rynku
- Od: 6 maja 2004, 19:22
- Auto: Mitsu Lancer/AR
Ja tam ze znajomymi wybiaramy zawsze olympusy, najlepiej z serii 7xx. Canonem sie bawiłem, dwoma nikanami, nie, to nie to :/
Za 1000zł wybrał bym C760 http://www.fotorimex.pl/product.php?id=40 (fotorimex sprawdzona firma<ok>)
albo dołożył to 765 bądź 770. Sam mam 740 i primo po pierwsze co jest dobrego w tym aparacie to optyka, porządna, trwała i dokładna. Nie mowie ze canony są złe... EOS
Za 1000zł wybrał bym C760 http://www.fotorimex.pl/product.php?id=40 (fotorimex sprawdzona firma<ok>)
albo dołożył to 765 bądź 770. Sam mam 740 i primo po pierwsze co jest dobrego w tym aparacie to optyka, porządna, trwała i dokładna. Nie mowie ze canony są złe... EOS
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Kilka zdjec z wiekowego canona a60 (bez filtrow i etc).
http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=lorelei2
Czekam na podobne efekty z podobnego olympusa.

http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=lorelei2
Czekam na podobne efekty z podobnego olympusa.
the right man in the wrong place...
fuji – w zsadzie bez przeróbek:
[
[/list]

[

- Od: 6 maja 2004, 19:22
- Auto: Mitsu Lancer/AR
ja mam od 1,5 roku sonacza dsc- p8 (takiego jak sławek) i do domowego użytku spokojnie wystarczy (zoom optyczny 3x, matryca 3.2 Mpx). poza tym jest lekki, zgrabny i niewielki, jak wszystkie sony teraz.
dzisiaj w tej cenie kupiłbym lepszy, ale co tam. to normalne
do tego mam kartę memory stick pro 256MB, na którą wchodzi pełno dobrej jakości zdjęć. (karta także często służy do szybkiego przenoszenia niewielkich danych
)
memorysticka pakuję do drukarki i trzaskam fotki w domku, jak zależy mi na czasie
jak coś to kupuj w domarze, tanio bywa![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
dzisiaj w tej cenie kupiłbym lepszy, ale co tam. to normalne
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
do tego mam kartę memory stick pro 256MB, na którą wchodzi pełno dobrej jakości zdjęć. (karta także często służy do szybkiego przenoszenia niewielkich danych
memorysticka pakuję do drukarki i trzaskam fotki w domku, jak zależy mi na czasie
jak coś to kupuj w domarze, tanio bywa
ja mam kamerke panasonic NV GS 11
Bardzo fajny sprzecik i filmy pierwsza klasa
w robocie mam JVC z tej samej niby półki ale jakoś obrazu w porównaniu do panasonica ...kiepska.
osobiście się przekonałem że kamera ma jeden minus w porónaniu do aparatu..
nagrywa dzwięk i słychać wszytkie ku...i inne werbalne wybryki
i jak to zaś rodzinie pokazać
Bardzo fajny sprzecik i filmy pierwsza klasa
w robocie mam JVC z tej samej niby półki ale jakoś obrazu w porównaniu do panasonica ...kiepska.
osobiście się przekonałem że kamera ma jeden minus w porónaniu do aparatu..
nagrywa dzwięk i słychać wszytkie ku...i inne werbalne wybryki
i jak to zaś rodzinie pokazać