Kontorlki świecą się pomimo odpalonego silnika...
ok ide sprawdzić;)
- Od: 5 cze 2009, 19:44
- Auto: Mazda Xedos 6 1996r. 2,0 V6 24
sprawdziłem w aucie i nic mi nie mruga pala się cały czas sa w tej kostce 2 wejścia GND iw dwóch sprawdzałem i nic...
Witam, mam ten sam problem z kontrolkami. Kontrolki przygasają w miare rosnących obrotów więc chyba alternator. Zamowilem już regulator, przy okzaji wymienie łożysko i szczotki. Problemem wydaje mi się jednak utrudniony dostęp do alternatora. Czy ktoś wie jak go zdemontować w Xedosie 2.0 z klimatyzacją? Da sie to zrobić bez kanału i demontażu chłodnicy?
- Od: 9 sty 2009, 12:17
- Auto: Xedos 6 2.0 1995
Witam. da się sprężarka na duł( kijowy dostęp do śrub ) górna śruba alternatora do poluzowania dolna do wyjęcia i po robocie. Szczotki są razem z regulatorem.
-
krys122
Dzięki!
Masz na myśli ze jak wymieniam regulator to nie musze już szczotek bo są z nim zintegrowane, tak?
krys122 napisał(a):Szczotki są razem z regulatorem.
Masz na myśli ze jak wymieniam regulator to nie musze już szczotek bo są z nim zintegrowane, tak?
tak szczotki są zintegrowane regulatorem a co do wyciagniecia alternatora to najszybciej idzie po wyciągnieciu chłodnicy (5min) następne 5 min wyciagniecie alternatora ( dół klucz 14 , góra klucz 12)

http://www.youtube.com/watch?v=yormhej1TKs
Witam wszystkich klubowiczow mam problem zapalila mi sie kontrolka od silnika a samochod chodzi i jest wszystko ok. co mam robic? co to moze byc?
-
Perełka
Dzięki Soluks
hmmm.... mi zajęło zdecydowanie więcej niż 5 min, ale narzędzia nienajlepsze a dostęp do śrub faktycznie bardzo utrudniony. Udało mi sie jakoś odkręcic obie i tutaj zaczyna się problem – dolnej sruby nie mogę wyciągnąć jest jakby za długa i blokuje się o scinkę karoserii na lewo od silnika, nie mogę też zsunąć alternatora na srubie – w dół blokuje go spręzarka klimy a w lewo poprostu nie idzie... Wie ktoś ja to zrobić? Średnio mam ochotę składać to z powrotem i jechać do mechanika....
Soluks napisał(a):a co do wyciagniecia alternatora to najszybciej idzie po wyciągnieciu chłodnicy (5min) następne 5 min wyciagniecie alternatora ( dół klucz 14 , góra klucz 12)
hmmm.... mi zajęło zdecydowanie więcej niż 5 min, ale narzędzia nienajlepsze a dostęp do śrub faktycznie bardzo utrudniony. Udało mi sie jakoś odkręcic obie i tutaj zaczyna się problem – dolnej sruby nie mogę wyciągnąć jest jakby za długa i blokuje się o scinkę karoserii na lewo od silnika, nie mogę też zsunąć alternatora na srubie – w dół blokuje go spręzarka klimy a w lewo poprostu nie idzie... Wie ktoś ja to zrobić? Średnio mam ochotę składać to z powrotem i jechać do mechanika....
ok udało się – trzeba było zdjąć elementy górnego mocowania alternatora.
Ok, wymieniłem mostek prostowniczy i regulator. Faktycznie jedna dioda na mostku była przepalona. Elektryk sprawdził mi łozyska, ładnie wyczyścił całość i dokładnie sprawdził. Wszystko załozyłem i poskręcałem – odpalam a kontrolki dalej jak się świeciły tak się swiecą... ehhhh... zaczynam juz dosyc tego mieć, ma ktos pomysł co jeszcze sprawdzić? Akumulator naładowany dostaje prąd ale jak włączam światła wszystko we wnętrzu przygasa jakby był słaby.. Co robić? 
Wyskakuje mi taki błąd 15 – czujnik obrotów koła.Czy ktoś wie jak usunąć tą usterkę??
wesoly_dzik napisał(a):Wszystko załozyłem i poskręcałem – odpalam a kontrolki dalej jak się świeciły tak się swiecą... ehhhh... zaczynam juz dosyc tego mieć, ma ktos pomysł co jeszcze sprawdzić?
u mnie było podobnie – doszedłem do tego że w tej dwu pinowej kostce nie ma wzbudzenia ( ten pin od silnika) pin od chłodnicy jest od kontrolki także jak alternator na stole jest sprawny to pewnie masz to samo ja podałem samodzielnie plus po stacyjce i jest malina od 3 m-c a tak też z tym walczyłem sprawdzałem wszystkie kostki ( ta przy akumulatorze czarno żółta dobrze przewodziła ale gdzieś dalej robią sie problemy i do alternatora nie dochodzi) zabrałem sie za wymiane wiązki "akumulator – alternator" ale miałem takową wiązkę od automatu która jest troszke inna wiec mniejszą rzeźbą było puszczenie nowego wzbudzenia...
także sprawdz czy po stacyjce dochodzi do alternatora 12V kablem w kostce pin od silnika jak nie to masz wynowajce

Zresetowałem komputer i wyskoczył mi 11 błąd czyli uszkodzony czujnik prawy przód dzisiaj go wymienie i
zobaczymy czy będzie dobrze.Na razie abs nie działa i denerwują mnie te świecące kontrolki...
zobaczymy czy będzie dobrze.Na razie abs nie działa i denerwują mnie te świecące kontrolki...
No i zamontowałem czujnik i abs działa,kontrolka pomarańczowa gaśnie po przekręceniu kluczyka ale nadal sie pali czerwona choć błędów żadnych nie ma.Miał ktoś kiedyś taki problem???
Snajper_20 napisał(a):No i zamontowałem czujnik i abs działa,kontrolka pomarańczowa gaśnie po przekręceniu kluczyka ale nadal sie pali czerwona choć błędów żadnych nie ma.Miał ktoś kiedyś taki problem?pytajnik
czerwona ale jaka? sprawdz płyn hamulcowy jak pali sie (P)

Wczoraj paliły mi się dwie kontrolki z lewej strony jedna czerwona z wykrzyknikiem a druga pomarańczowa z autem.Po wymianie czujnika zgasła ta pomarańczowa i działa abs
ale nie zgasła ta czerwona i nie ma żadnego błędu,sprawdzałem również płyn jest na maxa...
?

a od ładowania gaśnie zaraz po włączeniu silnika bo u mnie było tak że ładowanie i wykrzyknik zawsze razem świeciły i tylko jak pojawiało się ładowanie wykrzyknik też gasł...

Ładowanie gaśnie i jest na pewno bo jeżdżę 50km dziennie także by pewnie pad.Ta kontrolka pali się cały czas,jeszcze mi nie zgasła ani nawet nie mruga .Co tu mogę jeszcze sprawdzić??
Wczoraj jak jechałem zapaliła mi się ta pomarańczowa kontrolka i przestał działać abs.Wyłączyłem auto i uruchomiłem go jeszcze raz i abs znowu działa kontrolka zgasła pali sie nadal ta czerwona.Miał ktoś kiedyś taki przypadek,może komputer wariuje??