Witam!! Od niedawna jestem posiadaczem Mazdy 626 GF 2.0 ( 115 KM). Mam pytanie co może być przyczyną basowego buczenia w kabinie kierowcy na wolnych obrotach?? Gdy zatrzymuje się pod światłami to czasami obroty spadną mi na chwile do około 500 a następnie powracają do prawie 750-czy tak powinno się dziać? Tzn. obroty są na poziomie o grubość wskazówki obrotomierza poniżej 750 obr/min (poprawne czy za niskie?). Jakie powinny być prawidłowe wolne obroty? Samochód na polskich drogach przejechał około 1000 km, jest sprowadzony ma książkę serwisową i aktualnie ma przebieg 167 tyś. km. Ostatnio miał wymieniony rozrząd-może mechanik źle dokręcił poduszkę od silnika (ta od strony rozrządu), jeżdżę tylko na benzynie ostatnio zalałem supremę 98.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.
Poprawiłem ci troszeczkę temat.
Don
Buczenie na biegu jałowym.
Strona 1 z 1
Za spadanie obrotów prawdopodobnie odpowiedzialna jest przepustnica. Należy ją przeczyścić.
Z tym buczeniem, to jest problem. Najprawdopodobniej wiąże się to z którąś z poduszek. Niestety nie powiem Ci która, ale trzeba je obejrzeć w jakimś warsztacie.
Stoję w tej chwili przed podobnym problemem, i sam już nie wiem.
Jeden mechanik powiedział, że wszystkie poduszki są OK. Drugi stwierdził, że 2 poduszki pod skrzynią biegów są do wymiany.
Może ktoś z doświadczeniem mógłby się wypowiedzieć w tym temacie?
Czytałem podobny wątek tu na forum, ale dotyczył on diesla. Czy w benzynie może być tak samo?
Z tym buczeniem, to jest problem. Najprawdopodobniej wiąże się to z którąś z poduszek. Niestety nie powiem Ci która, ale trzeba je obejrzeć w jakimś warsztacie.
Stoję w tej chwili przed podobnym problemem, i sam już nie wiem.
Jeden mechanik powiedział, że wszystkie poduszki są OK. Drugi stwierdził, że 2 poduszki pod skrzynią biegów są do wymiany.
Może ktoś z doświadczeniem mógłby się wypowiedzieć w tym temacie?
Czytałem podobny wątek tu na forum, ale dotyczył on diesla. Czy w benzynie może być tak samo?
- Od: 27 gru 2008, 21:56
- Auto: Mazda3 BP 2024, AT, Takumi, eSkyActiv-X
Strona 1 z 1