Pozdrawiam Karol
Jak zamontować wspomaganie kierownicy?
1, 2
Witam... Mam mazde taka jak widac w opisie... kupilem autko calkiem niedawno i co sie okazalo moja wersja wyszla bezwspomagania kierownicy... Z tego co patrzalem to sa uchwyty do zamocowania pompy wspomagania, wiec chyba istnieje taka mozliwosc... Czy warto zakladac...? Czy gra jest warta swieczki? Co o tym sadzicie... ?
Pozdrawiam Karol
Pozdrawiam Karol
- Od: 11 gru 2008, 22:45
- Auto: 323F BG B6 1.6 16V 1994 rok
Musisz wstawić pompę, zmienić maglownicę. To główne koszty. jeśli zrobisz to sam to gra warta świeczki
ale jak doliczysz koszty mechanika to ja chyba bym zrezygnował.
Palkerson wstawiał wspomaganie napisz do niego PW to się dowiesz wszystkiego.
http://forum.mazdaspeed.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=6510
ale jak doliczysz koszty mechanika to ja chyba bym zrezygnował.
Palkerson wstawiał wspomaganie napisz do niego PW to się dowiesz wszystkiego.
http://forum.mazdaspeed.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=6510
ja tez myślałem nad wstawieniem wspomagania w mojej Magdalenie ale jak na razie to brak gotówki w portfelu
. Kto wiem może w niedalekiej przyszłości założę.
- Od: 13 kwi 2008, 14:56
- Auto: Ford Mondeo MkII Kombi 1.9 TD Ghia 2000r.
- Od: 13 kwi 2008, 14:56
- Auto: Ford Mondeo MkII Kombi 1.9 TD Ghia 2000r.
cobra24 napisał(a):hehe a ja właśnie zakupiłem cały komplet tj. maglownice, pompe, przewody ze zbiornikiem za całe 180 zeta heh
a ja rok temu za 150zł
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
pół dnia roboty i wspomaganie zamontowane, nie trzeba nic brzerabiać wymienić maglownice, zamontować pompe i przewody, oczywiście nie obyło scię bez problemów, popękane przewody ciśnieniowe stalowe zalutowane mosiądzem i zerwanie gwintu w bloku do mocowania pompy, rozwiązane wkręceniem szpilki na pakułach i kleju powinno trzymać. koszty 180 zł – pompa, przewody, maglownica. 25zł – pasek. 16 zł – olej. do tego dochodzi kołp pasowe na wał, ja już miałem orginalnie zamontowane
- Od: 18 lip 2008, 18:00
- Auto: 323 1.6 16V BG 92r sedan
a mnie to wyszło 500 zł ;p części wyszły trochedrogo ale były w świetnym stanie, zakłądałem oczywiście sam i uważam, że warto, mi wspom. służyło rok i nie żałuję ani 1 zł wydanej na ten cel.
- Od: 12 cze 2007, 17:30
- Auto: była 323BG| jest 626 GE 97 1,8
cobra24 napisał(a):jest bardzo duża różnica zwłaszcza na parkingu,
a nie raz przyczynia się to do płynniejszego poruszania, nawet i do bezpieczeństwa, jak trzeba szybko gdzieś zarwócić, skądś wyjechać. szybko machniesz fajera w jedną, drugą i już Cię tam nie ma
a ja mam problemy z dobraniem kola pasowego na miejsce starego dziwny przypadek z mom silnikiem 1.3 8v
bo problemow ze wstawieniem maglownicy nie bylo zadnych...
mocowanie pompy wspomagania zjezdzaja mi sie gwinty na srubach ale to pewnie brudne otwory olej z kurzem trzeba czyscic i tak jak wyzej moze troche pakuly z jakims klejem i wkrecic na chama...
bo problemow ze wstawieniem maglownicy nie bylo zadnych...
mocowanie pompy wspomagania zjezdzaja mi sie gwinty na srubach ale to pewnie brudne otwory olej z kurzem trzeba czyscic i tak jak wyzej moze troche pakuly z jakims klejem i wkrecic na chama...
jaro23 napisał(a):a ja mam problemy z dobraniem kola pasowego na miejsce starego dziwny przypadek z mom silnikiem 1.3 8v
miałem taki sam silnik, też sporo sie naszukałem, ale od 1,6 pasuje jesli Ci to coś pomoże
tak w ogóle to było takich tematów w cholerę
hmm nie wiem czy w 1,8 są takie same koła jak w 1,6 i 1,3 – mogą się różnić.
generalnie 1,3 było tylko w htb, 1,6 i w e-f-ce i w htb i to ten sam silnik więc różnicy nie ma, a wyżej to już nie wiem. Na pewno od BA nie pasuje
generalnie 1,3 było tylko w htb, 1,6 i w e-f-ce i w htb i to ten sam silnik więc różnicy nie ma, a wyżej to już nie wiem. Na pewno od BA nie pasuje
a BA Fki były? <--- bo sie nie znam
jak widać na zdjęciu to jest kolo pasowe mojej mazdy
ma wymiary wewnętrzne 30mm i odległość miedzy śrubami po przekątnej 51mm
jak widać niżej kolo pasowe wymiarami na pas klinowy się zgadza
ale jest już inny otwór wewnętrzny i klin również mniejszy:
Nawet po zdjęciu tej nakładki która widać na trzecim zdjęciu otwór jest większy mogłoby się trzymać na samych śrubach ale niestety rozstaw śrub jest inny
możliwsze to od innej Fki?

jak widać na zdjęciu to jest kolo pasowe mojej mazdy
ma wymiary wewnętrzne 30mm i odległość miedzy śrubami po przekątnej 51mm
jak widać niżej kolo pasowe wymiarami na pas klinowy się zgadza
ale jest już inny otwór wewnętrzny i klin również mniejszy:

Nawet po zdjęciu tej nakładki która widać na trzecim zdjęciu otwór jest większy mogłoby się trzymać na samych śrubach ale niestety rozstaw śrub jest inny

możliwsze to od innej Fki?
jaro23 napisał(a):a BA Fki były
tak były, było, są dosyć popularne teraz
co do tego koła, raczej nic nie wykombinujesz... musisz szukać na szrotach 323 bg C (htb), efki
lub ewentualnie mx3 z silnikiem 1,6 (nie jestem pewny czy też podejdzie ale powinno)
jaro23
tu kolega ma identyczny problem:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... spomaganie
może to Ci cos pomoże
Przepraszam, ze odswiezam temat ale nie moge sie zorientowac co trzeba kupic do tego wspomagania.
Nigdzie nie moge znalezc jakie czesci potrzeba kupic. Ktos moglby zobaczyc czy to to?
http://moto.allegro.pl/item676400857_przekladnia_kierownicza_wspomaganie_mazda_323.html
Do tego jeszcze pompa
http://moto.allegro.pl/item682048593_mazda_323_f_323_f_ba_pompa_wspomagania_wspomaganie.html
I juz bedzie? nie licze przewodow.
Nigdzie nie moge znalezc jakie czesci potrzeba kupic. Ktos moglby zobaczyc czy to to?

Do tego jeszcze pompa

I juz bedzie? nie licze przewodow.
- Od: 12 lip 2009, 20:59
- Auto: mazda 323 bg 1.8 16v SOHC
krzaku90 już chyba o tym było, ale napiszę jeszcze raz :
* przekładnia kierownicza – maglownica
* przewody
* pompa wspomagania
* chłodnica płynu (będzie raczej z przewodami – taka rurka zagięta w literę "U" z długimi bokami
)
* koło pasowe na wał – na pasek wielorowkowy i klinowy jednocześnie (ty w tej chwili masz pewnie tylko na pasek klinowy – alternator)
* pasek wielorowkowy
* płyn atf dextron II (o ile mnie pamięć nie myli)
* śruby :
– 3 do zamontowania pompy na bloku silnika
– 2(?) do zamontowania chłodnicy płynu
– 1 gdzieś mocujesz przewody do bloku silnika czy do błotnika (już nie pamiętam)
a przekładnie przykręcisz nawet na te stare
parę podstawowych kluczy płaskich + nasadowa 10tka z dłuuugą przedłużką bądź nawet dwiema do odkręcenia blachy na ściance grodziowej.
to by było chyba na tyle
EDIT:
co do tego co podałeś, maglownica chyba ok, musi być z htb a nie z eFki (podobno różnią się)
pompa na logikę będzie dobra choć od eFki ale np. silnik B6 (1,6) był i w htb i w eFce a z B6 pasuje do B3 (1,3) z tego co pamiętam.
* przekładnia kierownicza – maglownica
* przewody
* pompa wspomagania
* chłodnica płynu (będzie raczej z przewodami – taka rurka zagięta w literę "U" z długimi bokami
* koło pasowe na wał – na pasek wielorowkowy i klinowy jednocześnie (ty w tej chwili masz pewnie tylko na pasek klinowy – alternator)
* pasek wielorowkowy
* płyn atf dextron II (o ile mnie pamięć nie myli)
* śruby :
– 3 do zamontowania pompy na bloku silnika
– 2(?) do zamontowania chłodnicy płynu
– 1 gdzieś mocujesz przewody do bloku silnika czy do błotnika (już nie pamiętam)
a przekładnie przykręcisz nawet na te stare
parę podstawowych kluczy płaskich + nasadowa 10tka z dłuuugą przedłużką bądź nawet dwiema do odkręcenia blachy na ściance grodziowej.
to by było chyba na tyle
EDIT:
co do tego co podałeś, maglownica chyba ok, musi być z htb a nie z eFki (podobno różnią się)
pompa na logikę będzie dobra choć od eFki ale np. silnik B6 (1,6) był i w htb i w eFce a z B6 pasuje do B3 (1,3) z tego co pamiętam.
Ostatnio edytowano 12 lip 2009, 22:11 przez Inte, łącznie edytowano 2 razy
Inte napisał(a):do zamontowania chłodnicy klimy
chłodniczki płynu wspomagania
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
1, 2