Centralny zamek nagle przestał działać

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kubik » 23 maja 2009, 21:37

Witam! moze ktoś już miał podobny problem. Mam w mojej mx-3 alarm i centralny zamek. jednak wczoraj nagle zauważyłem ze drzwi pasażera się nie zamykają z pilota :( alarm działa. Czym to może byż spowodowane? sam dam rade naprawić? jeśli nie to ile kosztuje naprawa? prosze o pomoc !!
Moja czarna strzała MX-3
91 KM@5500 i 128Nm@4800

Forum Mazdy MX-3 --> MX_# DRIVERS
Forumowicz

Od: 23 maja 2009, 19:20
Auto: było: Mazda MX-3 1.6 16v SOHC
jest: Honda Accord VII Sport

Postprzez bartekdw » 23 maja 2009, 21:49

centralny od kierowcy pracuje normalnie? Jeśli też nie zacznij od bezpieczników. Jeżeli tak to podejrzewam siłownik centralnego drzwi pasażera, rozbierz drzwi, odłącz wtyk siłownika i podaj napięcie 12v raz w kolejności + –, potem odwrotnie – + (dasz radę sam). Jak chodzi szukamy dalej... jak nie możesz wymontować, rozkręcić, przeczyścić. Jak to nie pomoże (a masz pewność że padł siłownik)– wymiana
Forumowicz

Od: 30 kwi 2008, 20:20
Auto: Mazda 6 gg 2.3 lpg

Postprzez kubik » 23 maja 2009, 21:56

hej! teraz sprawdziłem i nagle działa! ale problem znowu z alarmem... kupiłem ją 4 dni temu i po naciśnięciu pilota 1 raz drzwi się zamknęły i jak kopnąłem w koło to zawył. jednak teraz można nawet drzwi otworzyć a tu nic. w pilocie przycisk od zamykania pracuje w 2 trybach czyli na 1 i 2 wcisnięcia. na obydwóch alarm teraz nie dziasła :( nie wiem kompletnie co jest grane bo pierwszy raz mam samochód z alarmem
Moja czarna strzała MX-3
91 KM@5500 i 128Nm@4800

Forumowicz

Postprzez yasko » 24 maja 2009, 21:27

kubik napisał(a):hej! teraz sprawdziłem i nagle działa! ale problem znowu z alarmem... kupiłem ją 4 dni temu i po naciśnięciu pilota 1 raz drzwi się zamknęły i jak kopnąłem w koło to zawył. jednak teraz można nawet drzwi otworzyć a tu nic. w pilocie przycisk od zamykania pracuje w 2 trybach czyli na 1 i 2 wcisnięcia. na obydwóch alarm teraz nie dziasła :( nie wiem kompletnie co jest grane bo pierwszy raz mam samochód z alarmem

Co znaczy, że alarm nie działa?
Czy masz diodę która by informowała o zazbrojeniu alarmu?
Otwarcie drzwi podaje masę lub 12V na jedno z wejść alarmu, podobnie jak czujnik wstrząsowy. Postaraj się znaleźć centralkę. Powinna być gdzieś w środku, szukaj idąc po przewodzie od syreny alarmowej.
Jak znajdziesz centralkę to będziesz wiedział jaki masz alarm a wtedy łatwej znaleźć instrukcję obsługi której zapewnie nie masz.
Niektóre alarmy można zazbroić z pominięciem niektórych czujników, np. czujnika ultradzwiękowego jak zostawiasz psa w aucie.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
yasko
Forumowicz

Od: 28 maja 2008, 22:06
Auto: było:
MX-3 V6, Premacy Sportive 2.0, RX-8 HP, Mazda 6 GY 2.0, Mazda 6 GH 2.5, RX-8 R3
jest: 5 Sport 2.0

Postprzez kubik » 24 maja 2009, 22:52

Hej! Jednak czlowiek uczy sie cale zycie... Zeby alarm zaczął działać to po zamknięciu drzwi trzeba odczekać ok. 1 minutę zeby alarm dzialal :) dzieki mimo wszystko za pomoc pozdro i temat mozna zamknąć. P.s. Wina centralki prawdopodobnie leży po stronie siłownika drzwi bo ciężko chodzi
Moja czarna strzała MX-3
91 KM@5500 i 128Nm@4800

Forumowicz