Czy ktoś z właścicieli Premacy przewozi rowery swoim pojazdem?
Ja do tej pory woziłem wewnątrz. 2 osoby + 2 rowerki było ok. Jedyna wada to liczne zarysowania na lakierze rowerów. Teraz po zakupie 2 nowych maszyn juz nie będę ryzykował zarysowania nowych rowerów.
Co lepiej wybrać bagażnik na klapę czy czy na relingi?
Bagażnik rowerowy
Strona 1 z 1
Woze rowery bardzo czesto, nie wyobrazam ich sobie na klapie. Dostep do bagaznika zerowy bez ich zdejmowania. Chcesz wozic 4 rowery? Klapa tego nie wytrzyma a na dachu spokojnie sie mieszcza.
Ostatnio edytowano 23 maja 2009, 22:32 przez say, łącznie edytowano 1 raz
Mam 7 osobowa Premacy, ktora nie ma fabrycznie montowanych relingow. Uzywam bazy (z dobranymi lapami do danego modelu auta) + uchwyty rowerowe firmy Thule. W tej kwestii nie uznaje polsrodkow, moze dlatego, ze widzialem spadajacy rower z hamujacego auta jadacego przede mna. Wiozac rowery jade spokojny i wiem, ze predkosc ponad 130 na autostradze nie stanowi zagrozenia.
Z baza thule do relingow nie bedzie najmniejszego problemu, do tego uchwyty, ktorych rodzajow multum.
Z baza thule do relingow nie bedzie najmniejszego problemu, do tego uchwyty, ktorych rodzajow multum.
Dzięki.
Też zastanawiam się nad uchwytami tej firmy, ewentualnie Mont Blanc. Ja mam relingi. I chce wybrać taką bazę na relingi, żeby ewentualnie pasowała do innego auta z relingami. Wiem, że niektóre bazy mają wymienne łapy, także nie powinno byc problemu w przyszłości. A jakie masz konkretnie chwyty na rowery? Jaki model Thule?
Też zastanawiam się nad uchwytami tej firmy, ewentualnie Mont Blanc. Ja mam relingi. I chce wybrać taką bazę na relingi, żeby ewentualnie pasowała do innego auta z relingami. Wiem, że niektóre bazy mają wymienne łapy, także nie powinno byc problemu w przyszłości. A jakie masz konkretnie chwyty na rowery? Jaki model Thule?
Rychu
- Od: 11 lip 2006, 12:01
- Auto: Premacy 2.0 DiTD '99
5 2.0 B '07
'Podstawowy' model, czyli:
Thule FreeRide 530
wiecej informacji jest TU.
Jesli masz hak mozesz pomyslec o takim uchwycie:
Thule BoltOn 9705, kosztuje 609,00 zl (info ze strony firmowej).
Przyznam, ze gdybym mial hak, nawet bym sie nie zastanawial.

Thule FreeRide 530
wiecej informacji jest TU.
Jesli masz hak mozesz pomyslec o takim uchwycie:

Thule BoltOn 9705, kosztuje 609,00 zl (info ze strony firmowej).
Przyznam, ze gdybym mial hak, nawet bym sie nie zastanawial.
Dzięki say.
No to pewnie zostanę tez przy tym podstawowym modelu.
Też rozważałem wersję na hak. Ale po pierwsze haka nie mam. Montaż hak tez swoje kosztuje. A w sumie hak potrzebnyby mi był tylko na bagażnik rowerowy. Takie rozwiązanie jest chyba najbezpieczniejsze. Jest jedno ale – strasznie brudziłyby się rowerki w czasie deszczu
.
Chyba najlepszym rozwiązaniem w moim przypadku będą belki bazowe na relingi i uchwyty na rowery.
A może orientujesz się jak to jest z kompatybilnością np uchwytów Thule z belkami Mont Blanc? Jak mocowane są Twoje uchwyty rowerowe, maja jakiś zakres tolerancji?
I może wiesz jak to jest w wymianą samych łap w belkach bazowego bagażnika? W Thule są one wymienne?
No to pewnie zostanę tez przy tym podstawowym modelu.
Też rozważałem wersję na hak. Ale po pierwsze haka nie mam. Montaż hak tez swoje kosztuje. A w sumie hak potrzebnyby mi był tylko na bagażnik rowerowy. Takie rozwiązanie jest chyba najbezpieczniejsze. Jest jedno ale – strasznie brudziłyby się rowerki w czasie deszczu
Chyba najlepszym rozwiązaniem w moim przypadku będą belki bazowe na relingi i uchwyty na rowery.
A może orientujesz się jak to jest z kompatybilnością np uchwytów Thule z belkami Mont Blanc? Jak mocowane są Twoje uchwyty rowerowe, maja jakiś zakres tolerancji?
I może wiesz jak to jest w wymianą samych łap w belkach bazowego bagażnika? W Thule są one wymienne?
Rychu
5 2.0 B '07
Na dachu
rowery nie brudzą się
powstają największe opory
trzeba trochę siły do ich zamontowania
Na haku / klapie bagażnika
rowery bardzo się brudzą
stosunkowo małe opory
łatwiejsze mocowanie
mogą zasłaniać światła – mandat i koniec jazdy
mogą zasłaniać tablicę rejestracyjną – nie wolno mieć trzeciej tablicy do bagażnika – takie prawo – trzeba przekładać.
rowery nie brudzą się
powstają największe opory
trzeba trochę siły do ich zamontowania
Na haku / klapie bagażnika
rowery bardzo się brudzą
stosunkowo małe opory
łatwiejsze mocowanie
mogą zasłaniać światła – mandat i koniec jazdy
mogą zasłaniać tablicę rejestracyjną – nie wolno mieć trzeciej tablicy do bagażnika – takie prawo – trzeba przekładać.
Ogólnie Mont Blanc jest troszkę tańszy niż Thule.
1. Czy warto zainwestować więcej w belki aluminiowe aero?
2. Uchwyt rowerowy stalowy czy aluminiowy. W podobnej cenie jest stalowy Thule FreeRide 530
i częściowo aluminiowy Mont Blanc Scott
http://www.montblanc.se/default.asp?fla=Y
1. Czy warto zainwestować więcej w belki aluminiowe aero?
2. Uchwyt rowerowy stalowy czy aluminiowy. W podobnej cenie jest stalowy Thule FreeRide 530
i częściowo aluminiowy Mont Blanc Scott
http://www.montblanc.se/default.asp?fla=Y
Rychu
5 2.0 B '07
Mysle, ze Mont Blanc jest rownie dobry, kazda firmowka bedzie lepsza od hipermarketowego.Rychu napisał(a):Ogólnie Mont Blanc jest troszkę tańszy niż Thule.
Lapy sa wymienne.Rychu napisał(a):I może wiesz jak to jest w wymianą samych łap w belkach bazowego bagażnika?
Stalowe nie maja szyny, sa kwadratowe i nieco halasuja przy wiekszych predkosciach (mi to nie przeszkadza).Rychu napisał(a):Czy warto zainwestować więcej w belki aluminiowe aero?
Chciałem podzielić się opinią po pierwszym sezonie wożenia rowerów na dachu Premacy. Jako, że cenię rowery bardziej niż..
i sporo z nimi jeżdżę więc jedyną opcją było montowanie ich na dachu. Widziałem za dużo aut i rowerów pokaleczonych przez wożenie tych ostatnich na klapie.
Zdecydowałem się na belki aluminiowe aero Ready Fit Mont Blanc montowane na relingach oraz uchwyty Thule Pro Ride 591. Efekt? Komfort i bezpieczeństwo.
Czemu mieszanka MB i Thule? Okazuje się, że tańsze uchwyty Thule dawały się zamontować tylko na stalowych belkach a w tej konfiguracji niestety nie pomieściłyby na siłę 4 uchwytów rowerowych. Ponadto uchwyty 591 dały możliwość przewozu bez kombinacji i bezpiecznie szosówki, roweru turystycznego i MTB z oponami powyżej 2,1 cala. Pakowałem różne rowery w inne uchwyty Thule i ten model wydaje się najwygodniejszy.
Poza wożeniem roweru robię długie trasy i same belki aero oczywiście świszczą ale daje się spokojnie jechać powyżej 160 km a wpływ na zużycie paliwa jest marginalny. Sezon 2009 prawie skończony, ale jak ktoś planuje już następny i szuka bagażnika to polecam taką kombinację
Zdecydowałem się na belki aluminiowe aero Ready Fit Mont Blanc montowane na relingach oraz uchwyty Thule Pro Ride 591. Efekt? Komfort i bezpieczeństwo.
Czemu mieszanka MB i Thule? Okazuje się, że tańsze uchwyty Thule dawały się zamontować tylko na stalowych belkach a w tej konfiguracji niestety nie pomieściłyby na siłę 4 uchwytów rowerowych. Ponadto uchwyty 591 dały możliwość przewozu bez kombinacji i bezpiecznie szosówki, roweru turystycznego i MTB z oponami powyżej 2,1 cala. Pakowałem różne rowery w inne uchwyty Thule i ten model wydaje się najwygodniejszy.
Poza wożeniem roweru robię długie trasy i same belki aero oczywiście świszczą ale daje się spokojnie jechać powyżej 160 km a wpływ na zużycie paliwa jest marginalny. Sezon 2009 prawie skończony, ale jak ktoś planuje już następny i szuka bagażnika to polecam taką kombinację
-
Dexte-r
Witam szanowne grono.
Temat dość stary ale Premacy mam od niedawna stąd moje zainteresowanie bagażnikiem na relingi. Czy ktoś miał doczynienia z takim oto sprzętem?
http://allegro.pl/aguri-najcichszy-baga ... 60605.html
lub
http://allegro.pl/aguri-black-bagaznik- ... 30576.html
ewentualnie
http://allegro.pl/poprzeczki-belki-reli ... 82805.html
Interesuje mnie sprzęt który pasuje bez rzeźby w miarę atrakcyjnej kasie. Może macie chęć wrzucenia fotek jak to jest u Was z podaniem posiadanego modelu:)
pozdrawiam
Temat dość stary ale Premacy mam od niedawna stąd moje zainteresowanie bagażnikiem na relingi. Czy ktoś miał doczynienia z takim oto sprzętem?

lub

ewentualnie

Interesuje mnie sprzęt który pasuje bez rzeźby w miarę atrakcyjnej kasie. Może macie chęć wrzucenia fotek jak to jest u Was z podaniem posiadanego modelu:)
pozdrawiam
- Od: 21 paź 2003, 22:21
- Auto: Premacy 1.8 101km 2002r
Strona 1 z 1