Jaki akumulator wybrać ?
Strona 1 z 1
Tylko się nie śmiejcie ! Ja w swojej BA 1.8 mam akumulator o pojemności...36Ah
Ale wszystko jest OK. Zapala bez problemu tylko jak dłużej pogra radio (jakieś 40 minut) to trzeba lekko pokręcić rozrusznikiem.
- Od: 30 sty 2005, 21:34
- Auto: Ford Mondeo ale to też Mazda
ksiązkowo ma byc 60 ah ,ja teraz wymieniałem i kupiłem 55 ah 600en i musi byc dobrze;)
only mazda!
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=9119
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=9119
- Od: 15 lut 2005, 21:39
- Auto: Mazda 323f 1.6 16V
Mazda 6 2006 2.0 DOHC 147 km
Ja w Mx3 1.6 16v mam ZAP CALCIUM 43Ah, polecam akumulatorki ZAP z serii CALCIUM, sa na prawde b. dobre, dzieki temu "calcium" (jakkowliek ten wapn tam wsadzili) maja prady rozruchowe duzo wyzsze od akumulatorow tradycyjnych danej pojemnosci. Mam full elektryke w samochodzie, radyjko gra b. czesto, takze na postojach i nigdy nie bylo problemu. Kupilem go rok temu (do Almery ktora wtedy mialem) i przelozylem do Madzi bo mi na prawde podszedl
(W Almerze mialem jeszcze koncowke mocy, co tez go nigdy nie nadszarpnelo). No i cenowo sa b. dobre, kosztowal ok 140 zl z oddaniem starego, montarzem i sprawdzeniem prodow ladowania.
Nie pasowal tylko do jego mniejszych wymiarow taki plastik- obudowa, ale wywalilem bo nie potrzebna. Aha, czy ktos wie po co spod akumulatora jest jakby odciag gazow do filtra powietrza? W zadnym innym samochodzie tego nie widzialem oprocz Mazdy. Chodzi o jakis wodor? Ale po co odsysac i to jeszcze do silnika??
pozdrowienia
Nie pasowal tylko do jego mniejszych wymiarow taki plastik- obudowa, ale wywalilem bo nie potrzebna. Aha, czy ktos wie po co spod akumulatora jest jakby odciag gazow do filtra powietrza? W zadnym innym samochodzie tego nie widzialem oprocz Mazdy. Chodzi o jakis wodor? Ale po co odsysac i to jeszcze do silnika??
pozdrowienia
WOZI
dizzi napisał(a):co zrobić ze zużytym akumulatorem ?
Jak ja kupowałem akumulator a potrzebowałem kupić trzy akumulatory ostatnimi czasy

Kupuje tylko akumulatory Centry. Bardzo dobrze się sprawują.
Pozdrawiam.
MAZDA ... To jest naprawdę ważne.
- Od: 20 sie 2004, 08:40
- Auto: 323F & 350Z
Ja w swojej 323F BG 1,8 DOHC miałem akumulator od... Mercedesa Vito(!) 72Ah i nigdy nie miałem przypadku niedoładowania..
a madzia paliła niezależnie od warunków
raz nawet udało mi się przez przypadek zostawic włączone radio(po cichu) na noc.. rano wsiadam i zapaliła za pierwszym razem..
Ale to było dawno.. a ta madzia stoi gdzies na złomie, po tym co ją spotkało...

- Od: 6 wrz 2004, 14:27
- Auto: 323F BG 91r 1,8 SOHC -->Była..
Stare akumulatory sa w cenie, bo wedlug przepisow punkty sprzedazy sa zobowiazane do ich skupowania i przekazywania do utylizacji. Regula jest, ze za stary akumulator dostaje sie upust przy zakupie nowego (albo raczej "karna doplate" za nie oddanie starego). Reasumujac: na pewno nie wyrzucac starego akumulatora do smietnika ani bron Boze do lasu, tylko zostawic jako "kupon znizkowy na nowy", albo odstawic do punktu sprzedazy i po prostu oddac (tylko nie wiem czy za niego zaplaca bez kupowania nowego.)
pozdrowienia
pozdrowienia
WOZI
Oryginalny akumulator wlozony w Hiroshimie do mojej MX-3 dzialal dokladnie 10 lat i pewnie dzialalby dalej, bo nie byl jeszcze totalnymi zwlokami, ale przelozylem nowke z mojego poprzedniego samochodu. Jak to jest, ze akumulator, wykonany 10 lat temu, czyli pewnie bez fajerwerkow technologicznych tyle wytrzymuje?
Czy uniwerslana odpowiedz: "made in japan" powinna tlumaczyc to zjawisko?
pozdrowienia
Czy uniwerslana odpowiedz: "made in japan" powinna tlumaczyc to zjawisko?
pozdrowienia
WOZI
Strona 1 z 1