Ostatnio postanowiłem zamontować sobie głośnik w desce rozdzielczej, w wyznaczonym do tego miejscu. Głośnik montowałem żeby móc podłączyć sobie CB, które jest schowane w schowku.
-głośnik w desce rozdzielczej (już po zmontowaniu)
Aby zdjąć maskownicę głośnika wystarczy podważyć czymś... w sumie to obojętnie czym ponieważ maskownica się praktycznie od razu odgina i można ja już normalnie wyjąć.
Po zdjęciu maskownicy ukazuje nam się otwór na głośnik. Niestety nie ma za dużo miejsca i nie wiem czy wejdzie głośnik o rozmiarach 8-10 cm. (gdzieś na forum wyczytałem że taki się mieści):
i maskownica:
Ja użyłem głośnika pochodzącego od zestawu głośnomówiącego Nokii CK-7W:
Niestety głośnik z obudowa jest za duży i zdecydowałem się na wyjęcie głośnika z obudowy fabrycznej.
Średnica głośnika to ok 5,5-6 cm. wiec głośnik jest mały ale bardzo wydajny
[BRAK OBRAZKA]
Na gotowo wygląda to tak:
i z 2 strony:
Trochę trudności sprawiło mi przeprowadzenie przewodu na dół deski rozdzielczej w okolice schowka...
Z pomocą przyszedł mi kawałek ok. 30-40 cm. patyka
Po przeprowadzeniu przewodu i włożeniu maskownicy z głośnikiem na swoje miejsce przystąpiłem do zamocowania radia CB w schowku. Ale nie montowałem na "sztywno" gdyż czasem radio ląduje w innym samochodzie
Radio zamontowałem w poprzek schowka... (inaczej nie domykał mi się schowek), za pomocą przyklejanych kawałków rzepów (nie chciałem wiercić żadnych otworów):
i rzepy przyklejone do radia:
I zamocowane radio w schowku (wygląda może i prowizorycznie ale spełnia swoje zadanie, radio nie lata po całym schowku):
Generalnie sposób montowania radia każdy pewnie ma inny, ja się zdecydowałem ta taki i on mi odpowiada
Może komuś się to przyda
EDIT by Marek: przeniosłem obrazki na serwer MS i ... poprawiłem pisownię