wojtek75 napisał(a):http://www.trybuna-robotnicza.pl/content/view/3531/136/
Dla mnie ten tekst to jedna wielka tęsknota za komunizmem osoby, która nie może patrzeć na to jak inni się bogacą kosztem drugich itd.
Trochę mnie to bawi, bo każdy tak mówi do puki się do koryta nie dostanie.
wojtek75 napisał(a):Poczytaj trochę historii to może Ci się oczy otworzą.
Historia jest taka, że nigdy wcześniej państwa nie były tak zależne od siebie jak są teraz.
Dla mnie ten kryzys jest nadmuchany, banki tylko go pogłębiają bo to właśnie teraz powinny dawać kredyty na mieszkania, tak jak robiły to jeszcze rok czy 2 lata temu. To by pobudziło w pewien sposób gospodarkę.
wojtek75 napisał(a):A ty widzisz w Unii instytucje, która dba o Twoje interesy?! No to jesteś z innej galaktykii lub jakimś przedstawicielem bogatego koncernu bo to o nich dba Unia i dla nich jest stworzona!
Przepraszam, czy ty myślisz, że w krajach takich jak Chiny, Korea Północna, Kuba, Wenezuela, rządy/dyktatorzy dbają o naród? A może patrzysz się na Europe Zachodnią, która wyprzedza nas w rozwoju gospodarczym o dobre 40lat? Każdy kraj myśli o tym aby pozyskać inwestycje zagraniczne, a szczególnie taki jak Polska, która w obecnej sytuacji jest bardzo atrakcyjnym regionem, choć by ze względu na kurs euro. W tym celu rząd musi być przyjazny tym korporacją, i innym molochom, bo dzięki nim może się coś ruszyć.
To u nas, zaraz po Finlandii, jest najwięcej BIZu w Europie.
Unia Europejska wraz ze swoimi mechanizmami jest bardzo dobrym rozwiązaniem, powielanym na wielu kontynentach, ma jednak swoje minusy, jak choć by biurokracja i inne bzdety, ale generalnie lepiej być w niej niż po za nią.
Demokracja nie jest doskonała, ale jeszcze nikt nie wymyślił niczego lepszego.