Pielęgnacja lakieru
Ja mam pytanie co do dbania o świeży lakier... Moja Magdalena tydzień temu została odebrana od lakiernika po lakierowaniu kilku elementów (maski, tylnego zderzaka, błotnika, drzwi) oraz całość została delikatnie odświeżona poprzez polerkę mechaniczną.
Przymierzam się powolutku do rozpoczęcia przygody z kosmetykami Meguiar's. Wiem, że lakier utwardza się do 3ech miesięcy i stosowanie wosku w tym czasie nie jest zalecane. Zaleca się natomiast częste mycie i wcieranie politury takiej jak DC 2.
Pytanie jest takie – jaki szampon polecacie, z jaką częstotliwością nakładać politurę i co używać do mycia oraz polerowania. Czy jakieś akcesoria Meguiar's czy może mogą to być jakieś "konkurencyjne" rękawice, ręczniki z niższej półki?
pzdr
Przymierzam się powolutku do rozpoczęcia przygody z kosmetykami Meguiar's. Wiem, że lakier utwardza się do 3ech miesięcy i stosowanie wosku w tym czasie nie jest zalecane. Zaleca się natomiast częste mycie i wcieranie politury takiej jak DC 2.
Pytanie jest takie – jaki szampon polecacie, z jaką częstotliwością nakładać politurę i co używać do mycia oraz polerowania. Czy jakieś akcesoria Meguiar's czy może mogą to być jakieś "konkurencyjne" rękawice, ręczniki z niższej półki?
pzdr
chemical napisał(a):Czy ktoś orientuje się w jakiej kolejności i z jakimi kolorami gąbek powinno się stosować poniższe produkty 3M (korki niebieski, biały, czarny)?
I ewentualnie jakie to są numery produktów 3M?
1. biały 09374
2. czarny 09375
3. niebieski 09376
jakie gąbki masz (kolory)?
3 nieszczęścia w życiu mężczyzny: rozwód, strata pracy, rysa na lakierze
- Od: 28 sty 2009, 21:16
- Auto: Kiedyś marzyła mi się Mazda
CleanerFreak napisał(a):jakie gąbki masz (kolory)?
Dzięki za kody. Dopiero będę wszystko zamawiał i na razie nie mam gąbek. Nie wiem właśnie w jakiej kolejności i z jakimi gąbkami stosować powyższe produkty. Wiem, że są dobre bo miałem już do czynienia z 3M i komfort pracy nieporównywalny z innymi.
- Od: 14 lut 2005, 11:52
CleanerFreak napisał(a):męszczyzny
męszczyzna * =
1-roślina występująca głównie w Południowej Kaledonii, zawierająca dużą ilość miąższu stanowiącego pożywienie dla tamtejszego bydła;
2-gruczoł dokrewny kręgowców, szczególnie rozwinięty u zwierząt z rzędu parzystokopytnych, decyduje o poziomie hormonu wzrostu;
3-danina publiczna w średniowiecznej Polsce, rodzaj podatku płaconego od możliwości publicznego dręczenia bezpośredniego poddanego w hierarchii wasalnej.
*niepotrzebne skreślić
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
@chemical
Zanim zamówisz, poczytaj
parę stron wstecz (od 25 Mar 2009 | 8:20).
Zanim zamówisz, poczytaj

Tak jak już pisałem, test odbędzie się 30-31 maja.sq2jul napisał(a):CleanerFreak a kiedy planujesz zorganizowac te impreze?
Gdzie? Warszawa – Ursus.
13 maja wszelkie informacje będą opublikowane na stronach www.cwwc2009.com .
Będzie parę niespodzianek.
DC1, DC2 i jakiś wosk (np. DC3), ale to jakieś ~150 zł albo regenerator Sonax'a plus ich wosk w paście (~60 zł). Efekty działania regeneratora:

Witaj,
bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa o moim artykule, zapomniałem wcześniej się ustosunkować
Będą następne! Ten regenerator jest lekko ścierny, trochę podobny w działaniu do DC1. Skoro ekipa z Meg's opracowała dodatkowo oddzielny środek do usuwania kolistych zarysowań, to warto się nim zainteresować
=> http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... cts_id=451
To chyba nowość, pytanie więc: gdzie to "wpleść"" między kolejne kroki, zamiast DC1? Moje wrażenia są jednak takie, że przynajmniej na jasnych lakierach (biały, perła, czerwony) trzeba użyć DC1 2-3 razy, żeby zminimalizować zadowalająco te zarysowania (choć nadal są). U siebie też będę powtarzać zabieg, chyba że pojadę z maszyną
Poza tym Klubowicze dostali 10% zniżki na kosmetyki => www.all4auto.pl
Myślę jednak, że Forumowicze też mogą skorzystać
Przy zakładaniu konta prześlijcie do sklepu mejla, że jesteście z MazdaSpeed i zostaniecie dodani do odpowiedniej grupy.
bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa o moim artykule, zapomniałem wcześniej się ustosunkować
=> http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... cts_id=451
To chyba nowość, pytanie więc: gdzie to "wpleść"" między kolejne kroki, zamiast DC1? Moje wrażenia są jednak takie, że przynajmniej na jasnych lakierach (biały, perła, czerwony) trzeba użyć DC1 2-3 razy, żeby zminimalizować zadowalająco te zarysowania (choć nadal są). U siebie też będę powtarzać zabieg, chyba że pojadę z maszyną
Poza tym Klubowicze dostali 10% zniżki na kosmetyki => www.all4auto.pl
Myślę jednak, że Forumowicze też mogą skorzystać
Trzeba zużyć to co mam w domu i coś czuję, że zrobimy zakupy w tym all4auto, tym razem wszystko firmy Meguiars...
Z tych środków Sonaxa jestem prawdę mówiąc średnio zadowolony, niby jest OK, ale czegoś mi brakuje...
W sumie...
Mam zamiar niedługo zastosować jeszcze raz, tym razem jeszcze dokładniej ten regenerator Sonaxa (używałem go dopiero raz i to w pośpiechu
), ale tym razem mam plan zrezygnowania z wosku koloryzującego (chyba do tego dorosłem
) na rzecz wosku normalnego, i teraz tak: jaki produkt do tego celu byście polecali?
W tej chwili interesuje mnie tylko wosk, tak, abym mógł go użyć po zastosowaniu tego regeneratora
Z tych środków Sonaxa jestem prawdę mówiąc średnio zadowolony, niby jest OK, ale czegoś mi brakuje...

W sumie...
Mam zamiar niedługo zastosować jeszcze raz, tym razem jeszcze dokładniej ten regenerator Sonaxa (używałem go dopiero raz i to w pośpiechu

W tej chwili interesuje mnie tylko wosk, tak, abym mógł go użyć po zastosowaniu tego regeneratora
f*ck
Z tego co pamiętam i wydaje mi się, to SwirlX jest troszkę bardziej agresywną/ścierną pastą od DC1- i najlepiej stosować ją miejscowo na większe zarysowania itd. Do stosowania raczej raz na jakiś czas, z powodu właśnie większej ścierności(no chyba że ktoś chce się pozbyć klaruGloby napisał(a):=> http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... cts_id=451
SwirlX jest już dostępny od jakiegoś czasu, równocześnie z DeepCrystal 1
- Od: 22 gru 2007, 16:48
- Auto: Peugeot 307 HDI 90@120/270
Sprinter 313CDI Sprintshift &
Sprinter 312D :)

Który z tych z nich lepszy na koliste ryski?
- Od: 1 maja 2009, 20:19
- Auto: Skoda Octavia
ScratchX jest bardzo fajny, delikatny i jednocześnie skuteczny. W Milly po Świętach znowu pojawiły się 2 czarne rysy na drzwiach kierowcy i prawie zeszły – jak ktoś nie wie, nie zauważy.
Dzięki za info! W takim razie tym bardziej warto w niego zainwestować.
NXT lub Gold Class (polimery) albo DC3 (naturalny)
Ja wybrałbym Gold'a (łatwo się nakłada i ściera, ślicznie pachnie), chociaż wszyscy chwalą NXT ze względu na trwałość i blask. Rozmawiałem z CleanerFreak'iem i on polecam Paste Wax (tzw. 16-ka w granatowej puszcze, chyba 100 zł)... Test wszystko wyjaśni 
tdi napisał(a):Dc1 już nie będzie zastępuje go SwirlX
Dzięki za info! W takim razie tym bardziej warto w niego zainwestować.
Mev napisał(a):W tej chwili interesuje mnie tylko wosk, tak, abym mógł go użyć po zastosowaniu tego regeneratora
NXT lub Gold Class (polimery) albo DC3 (naturalny)
ok to biorę na początek
1 – Meguiar's Swirlx
2 – Meguiar's Deep Crystal Step 2 Polish
3 – Meguiar's NXT Generation Spray Wax
postaram sie zrobić fotki przed i po kurde jeszcze tylko garaż posprzątać
dzięki za info
1 – Meguiar's Swirlx
2 – Meguiar's Deep Crystal Step 2 Polish
3 – Meguiar's NXT Generation Spray Wax
postaram sie zrobić fotki przed i po kurde jeszcze tylko garaż posprzątać
dzięki za info