Mam Mazdę 626 2,0i GD FE z 1988r i chciałbym wymienić termostat. Mam w związku z tym pytanka:
– czy termostat powinien posiadać jakiś gumowy krążek uszczelniający?
– czy pod obudową termostatu znajduje się jakaś uszczelka? Jeśli tak, to czy można ją dokupić w sklepie bez problemu?
Schemat wymiany termostatu – 626 GD
Strona 1 z 1
Nie musi byś gumowy wystarczy tekturowa teczka i silikon do uszczelek
A co do tej gumowej uszczelki, też raz miałęm ją w pudełku, ale po rozebraniu termostatu nie stwierdziłem tam takowej więc nie zakładałem jej i poszła do kosza
A co do tej gumowej uszczelki, też raz miałęm ją w pudełku, ale po rozebraniu termostatu nie stwierdziłem tam takowej więc nie zakładałem jej i poszła do kosza
ja tez wymieniałem była tez uszczelka ale jak rozebrałem to zobaczyłem ze nie potrzebna jest była ori
Mazda 626 coupe z przebiegiem 249000km + nowy nabytek Mitsubishi Galant 95r. z przebiegiem 109000km=Japońska jakość
- Od: 2 sty 2005, 16:03
- Auto: Mazda 626coupe 2.0i GD FE6 89r
Dzięki za podpowiedzi. Kupiłem zamiennik, ale nie było tam gumowego pierścienia w komplecie. Więc obejdzie się bez niego. A pokrywę termostatu potraktuję silikonem (w tej chwili trochę się "poci" pod nią). Mam nadzieję, że po wymianie będzie OK.
- Od: 31 gru 2004, 10:58
- Auto: MAZDA 626 GD, FE 2.0I 8V 88r
z zamienikiem juz testowałem zima nie zamykał się wogle po tygodniu od kupienia kupiłem ori był 20 zł droższy ale już 6 miesięcy działa i ok był w pudełku z uszczelką i zafoliowany
Mazda 626 coupe z przebiegiem 249000km + nowy nabytek Mitsubishi Galant 95r. z przebiegiem 109000km=Japońska jakość
z zamienikiem juz testowałem zima nie zamykał się wogle po tygodniu od kupienia kupiłem ori był 20 zł droższy ale już 6 miesięcy działa i ok był w pudełku z uszczelką i zafoliowany
WITAM ekspertów mechaniki jestem nowy na ty forum może napiszę coś zle ale nigdy nie korzystałem z tego typu stron mam problem z ogrzewaniem sprawdziłem wszystko co było napisane na forum postawiłem na termostat ale prosłbym o rysunek zdięcie jak sie zabrać do wymiany liczę na wyrozumiałoś jeśli jest to gdzieś pokazane proszę o namiry nie mogę znalezć chodzi mi o mazde626 2,0l 1989r
-
babetka
babetka napisał(a):WITAM ekspertów mechaniki jestem nowy na ty forum może napiszę coś zle ale nigdy nie korzystałem z tego typu stron mam problem z ogrzewaniem sprawdziłem wszystko co było napisane na forum postawiłem na termostat ale prosłbym o rysunek zdięcie jak sie zabrać do wymiany liczę na wyrozumiałoś jeśli jest to gdzieś pokazane proszę o namiry nie mogę znalezć chodzi mi o mazde626 2,0l 1989r
Pierwsze musisz spuścić trochę wody z chłodnicy najlepiej do pojemniczka żeby go potem wlać, albo ewentualnie zalać nowym. Spust u mnie jest na dole chłodnicy patrząc od przodu z prawej strony. Termostat znajduje się z prawej strony pod aparatem zapłonowym, przykręcony na 2 śruby. Wyciągasz jeszcze przed tym ten gruby waz, i następnie odkręcasz te 2 śruby wyciągasz termostat wkładasz nowy ta pokrywkę co wykręciłeś czyścisz i na obrzeza nakładasz trochę silikonu wysokotemperaturowego i skręcasz wszystko w do kupy
Pozdrawiam
To, co łatwe, nie prowadzi do niczego.
GD – Generacja Doskonała
GD – Generacja Doskonała
- Od: 20 lut 2008, 21:59
- Auto: Mazda 626 GD 2.0i 90 km '92r + LPG
podziękowania dla kolegi SZYNA za cenne porady w sprawi wymiany termostatu mam książkę ''sam naprawiam ''MAZDA626 jak by ktoś potrzebował coś tylko nie wiem jak ją umieścić żeby ktoś mógł skorzystać jet tam trochę informacji ma ktoś jakiś pomysł
-
babetka
Właśnie umieściłem książkę "sam naprawiam" na pewno się przyda . 

Kiedy każdy pomysł wydaje ci się idealny, dopij wódke i idź spać
- Od: 25 sie 2010, 09:06
- Auto: 626 Cronos 2,5 V6 Automat
Strona 1 z 1