Central zamek czesciowo niesprawny

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez godles » 28 kwi 2009, 00:39

czyli nie da sie ............co by roztrzepance nie zostawili kluczykow w stacyjce ;) ale zawsze mozesz to zrobic od strony pasazera hi hi
H+M=hmmm,boski duet:)
Początkujący

Od: 18 lis 2008, 01:31
Auto: prelude 2,2:)323f 2,0 V6

Postprzez bartekdw » 28 kwi 2009, 15:20

godles napisał(a):czyli nie da sie

u mnie też się nie da, dodatkowo jeżeli którekolwiek z drzwi są otwarte bądź tylko przymknięte (zamek drzwi nie zatrzaśnięty całkowicie) też zamykając samochód czy kluczykiem czy z pilota po chwili się otwiera. :| Na początku nie wiedziałem o co biega, ja zamykam pilotem a on się sam otwiera – ciotka wysiadając nie domknęła drzwi :P
od pasażer mam to samo, też odbija gdy drzwi otwarte
Forumowicz

Od: 30 kwi 2008, 20:20
Auto: Mazda 6 gg 2.3 lpg

Postprzez zielony_55 » 28 kwi 2009, 18:31

Czytam i stwierdzam ze ja mam chyba powazniejszy problem,nie wiem co robic:
-Teraz jezdze bez bezpiecznika od centralnego, bo jak wsadze bezpiecznik i zamkne kluczykiem drzwi to juz ich nie otwoze(nie mozna przekrecic kluczykiem w druga strone) a dodatkowo po kilku sekundach wszystkie silowniki zaczynaja niezle swirowac tzn. wszystkie bardzo szybko sie otwieraja i zamykaja,otwieraja i zamykaja... i tak sie dzieje do mometu az wyciagne bezpiecznik. Nie wiem co robic dzwonilem po mechanikach ale nic sie nie dowiedzialem, jak ktos cos wie to prosze o pomoc
Początkujący

Od: 28 kwi 2009, 17:46
Auto: 323F 1.5 16V BA

Postprzez gregorius 323 F » 29 kwi 2009, 09:47

Zielony to jest uszkodzenie albo siłownik master albo mikrostyki we wkładce zamka kierowcy.
Pozdrawiam
Pierwsze Z5 Turbo na forum.Maniak Mazda from Hiroshima
Forumowicz

Od: 14 lis 2008, 13:03
Auto: 323 f ba 1996r 1.5 Z5

Postprzez zielony_55 » 29 kwi 2009, 14:00

gregorius 323 F napisał(a):Zielony to jest uszkodzenie albo siłownik master albo mikrostyki we wkładce zamka kierowcy.
Pozdrawiam

silownik master to w drzwiach od kierowcy?
Początkujący

Postprzez gregorius 323 F » 30 kwi 2009, 02:34

Tak master jest w drzwiach kierowcy.
Ale również z drzwi pasażera jest sterowanie wypuszczone.
najtaniej byłoby odciąć przy siłowniku sterowanie master zostawiając tylko przewody 2 zasilające siłownik i wysterować centralny z uniwersalnej centralki z pilotami z alledrogo za ok 80 pln
Pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez organo » 30 kwi 2009, 08:09

gregorius 323 F

nie trrzeba kupowac nic nowego jesli juz to za ta cene lepiej kupic z rozbiorki orginal.

ale wyciaga sie silownik dwa wkreciki otwieramy go i widac wszystko jak na dloni sa tam blaszki stykowe moze nie lacza, jedna glowna wieksza i dwie miejsze ktore sie lacza z duza co powoduje danie sygnalu na wszystkie silowniki .
Jesli nie dziala ktorys silniczek najczesciej sniedzieja styki dajace prad na silniczek widac tak zielonkawy osad w silnikczku trzeba psiuknac srodkiem myjacym do elektryki (ostatecznie WD40) a te wystajace z obudowy obczyscic.

przyczyna problemow moze byc jeszcze ten wlacznik przy zamku drzwi co kluczyk w chodzi nie rozbieralem nigdy ale podejrzewam ze tez sprawa do ogarnieciam.

a i zamek nie powinien sie nigdy zamknac jesli ktores drzwi sa nie domkniete centrala wykrywa wlaczone swiatelko i automatycznie otwiera zamek
Forumowicz

Od: 8 paź 2006, 11:19
Auto: 323F 99r 1.8 LPG SGI Stag4:)

Postprzez zielony_55 » 30 kwi 2009, 14:58

Organo i gregorius 323f rozebralem ,sprawdzalem wszystkie silwniki i wyglada ze sa dobrz tzn. odlaczalem kazdy po kolei i bez zmian,dalej wariuja przy zamknieciu kluczykiem-wspomne jeszcze, ze nie mam pilota,ale to chyba nie istotne? W kazdym razie zauwazylem cos dziwnego, tak jak wspomnialem wczesniej silowniki wariuja jak je zamykam: jak otwieram kluczykiem to slychac takie dwa pykniecia -pyk:otworzylo pyk:odpuscilo silowniki i wszystko ok drzwi otwarte i nic sie nie dzieje,ale jak zamykam to jest jedno pykniecie- pyk:zamyka ale nie odpuszcza tak jakby trzymalo silowniki pod napieciem,caly czas naprezone no i wtedy po kilku sekundach zaczynaja wszystkie skakac jak szalone i wtedy trzeba wyciagnac bezpiecznik
Początkujący

Postprzez gregorius 323 F » 30 kwi 2009, 15:30

Uszkodzony central lock unit w rogu obok nóg pasażera przy błotniku za tapicerką- może być walnięty tranzystor albo przekaźnik ma upalony styk – można zamienić tę centralę na taką uniwersalną z allegro do central zamków dokładanych.
Pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez zielony_55 » 30 kwi 2009, 17:40

wielkie dzieki,mam nadzieje ze to jest to(przekaznik w takiej zielonej obudowie?) mam znajomego ktory jezdzi mazda,jak go spotkam to zamienie przekaznik wtedy teoretycznie powinno dzialac?
Początkujący

Postprzez organo » 30 kwi 2009, 22:45

zielony_55
najlepiej przelozyc i zobaczyc
ps jak by cos sie dzialo to tak w 5-8s nalezy to odlaczyc poniewaz po dluzszej chwili moze sie spali druga centralka proponowal bym najpierw wlozyc twoja centralke do niego :) bedzie widac czy cos nie tak a pozniej odwrotnie
Forumowicz

Od: 8 paź 2006, 11:19
Auto: 323F 99r 1.8 LPG SGI Stag4:)

Postprzez zielony_55 » 16 sty 2010, 00:24

Nie poddałem sie!po tak dlugim czasie w koncu doszedlem przyczyny awarii centralnego:

padła glowna centralka sterująca od zamka centralnego, ktora umieszczona jest w 323f z tylu glownego panelu z bezpiecznikami (od strony kierowcy przy lewej nodze) . Waska,dluga,kolor bialy wpinana na zasadzie przekaznika ,trudny dostep.

Wszystkim dziekuje za pomoc.
pozdrawiam [/b]
Początkujący

Postprzez stanley88 » 22 lut 2010, 01:09

Oczywiscie zatrzaśnięcie centralnego zamka jest możliwe. Trzeba wcisnąć ten pierdolniczek w klamce a nastepnie zamknąć drzwi, ale przytrzymując klamkę otwartą. Czyli nie trzaskamy normalnie drzwiami tylko trzymamy klamkę w pozycji otwartej i zamykamy drzwi, wtedy nie odbija i drzwi zamknięte. u mnie też pojawił się problem z drzwomi pasażera. Kłopot w tym że z przyzwyczajenia zamykam drzwi kluczykiem a zapominam że pasażera są niesprawne co zdarza się bardzo rzadko, i zostawiam np przed supermarketem niezamknięta madzię.
Kupię felgi czarne alu. 15" lub 16" z oponami
Forumowicz

Od: 16 sty 2009, 09:05
Auto: 323f BA

Postprzez nieznaszmnie » 18 kwi 2010, 22:16

Podepne sie pod temat,mam 2 problemy z zamkami.
1.Podczas zamykania drzwi od strony kierowcy przekrecajac kluczyk w zamku nie slychac charakterystcznego klikniecia,tak jakby sie zawieszal na chwile,po 1 sekundzie dopiero zamknie sie zamek. co to moze byc??
2. Od jakiegos czasu gdy chce otworzyc bagaznik dzwignia w srodku slysze jak linka chodzi i cypek blokujacy tez w bagazniku ale nie moge otworzyc klapy, to samo jak chce otworzyc kluczykiem, dopiero po kilku probach odblokowuje sie, ale jest to meczace, co to moze byc??

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 15:40
Auto: Mazda 323F 1.8 BA BP

Postprzez MATRIX7 » 20 kwi 2010, 19:52

Witam , miałem podobnie / założyłem alarm ze sterowaniem centralnego zamka koszt 300 zł i po sprawie – kluczyka już nie używam .
MATRIX7