Sprężyny powodem za mocnego naciągnięcia amortyzatora, który źle pracuje i stuka – prawda czy ściema

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez SiNsKi87 » 23 kwi 2009, 20:35

Witam Mazdowiczów !!
Mam taki dziwny problem, gdyż jakieś pół roku temu wymieniłem amortyzatory, które po pewnym czasie zaczęły dziwnie stukać. Dlatego ostatnio pojechałem na "trzepaki" sprawdzić ich stan. Mechanik powiedział mi, że przez to iż sprężyny są takie twarde i że Mazda tak wysoko stoi amortyzator jest zbyt mocno naciągnięty i przez to źle pracuje i stuka. Jest w ogóle takie coś możliwe czy po prostu amortyzatory są zepsute ??
Myślałem już nad kupnem sprężyn MTS ale nie wiem czy to dobry wybór i czy to w czymś pomoże. Dlatego proszę Was o opinie, zarówno w jednej, jak i drugiej sprawie :D

Poprawiłem temat. KyRy
SiNsKi87

Postprzez Jacol » 23 kwi 2009, 20:49

jezeli masz zle dobrane sprezyny, to jest taka mozliwosc, jezeli masz sprezyny np. od V-ki to sa za twarde do twojego Z5
Mmm... Przy 3 tysiączkach brzmi jak 50Cent, wygląda jak Pussy Cat Dolls, a jeździ jak The Game na osiemnastu calach... with evil gas from the bottom of hell... buahahaha... n2o
Best ET 1/4: 14.8s (Czaplinek '12) Best RT: 0,123s (Czaplinek '12)

Moja Madzia ;)
Forumowicz

Od: 3 paź 2006, 14:05
Auto: MX-3 '91 KL-ZEn
M6 '04 L3

Postprzez SiNsKi87 » 23 kwi 2009, 22:02

Sprężyny są seryjne, każda Z5 tak wysoko "terenowo" wygląda :/ Dlatego właśnie myślałem o zmianie sprężyn na MTS -40 , ale niewiem czy to pomoże :/
SiNsKi87

Postprzez luki88 » 24 kwi 2009, 09:55

jeżeli sprężyny są seryjne to wina może leżeć po stronie mortyzatorów (mogą być za krótkie – od innego modelu auta)

możliwe że ktoś nieprawidłowo zmontowal kolumnę makpersona tzn kolumna zostalą skręcona, a spręzyna nie wlazła na sowje miejsce lub gorny uchwyt sprężyny jest przesunięty względem dolnego

podsumwoujac na poczatku polecałbym sprawdzić czy poprawnie zostało to zamontowane
Sprzedam
Zaślepki halogenów i podłogę bagażnika
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 sie 2008, 11:39
Auto: Mazda 323F BA '96 1,5 STAG