Oleje silnikowe
Analizy i próby jakieś prowadzili, wiadomo, że nie wyszystkiego, bo polibuda nie ma za dużo kasy... Ogólnie chłopaki podchodzą do sprawy naukowo i pierduł nie pchają 
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Kolego Krisek podane przez ciebie lepkości obowiązują dla produktów dla stanów zjednoczonych.Specyfikacje dla olejów na rynek europejski są inne,wchodzi się poprzez strone internetową dla europy http://www.valvolineeurope.com/English
- Od: 16 kwi 2009, 10:50
- Auto: 323F 1.6L 16V 94r. BG
a ja nie polecam Valvoline Maxlife 10w40 – w moim przypadku po zalaniu tego oleju, Magda zaczel pobierac litra na 1000km...
sq2jul napisał(a):a ja nie polecam Valvoline Maxlife 10w40 – w moim przypadku po zalaniu tego oleju, Magda zaczel pobierac litra na 1000km...
Czyli zaleje 10w 40 turbo z palety Valvoline i bedzie cacy
dzieki za odpowiedz
- Od: 17 kwi 2009, 08:13
- Auto: 323P (BA) Z5, 1.5 16v, 1997r.
Myślałem przejść na syntetyk ale żeby nie" szaleć" od razu bo mam 240kkm zastanawiam sie nad maxlife 5W-40 syntetycznym.Lał to ktoś warto, czy lepszy zwykły Synpower?Czy wypłukać silnik valvoline, stp,klenn flo czy liqui moly.
- Od: 16 kwi 2009, 10:50
- Auto: 323F 1.6L 16V 94r. BG
ja wlalem ostatnio 5W40 i to taki z tanszej polki przeszlem z polsyntetyka nawet raz byl wlany kiedys tam mineral ale na krotko
zdecydowanie auto chodzi ciszej zaraz po uruchomieniu ale po rozgrzaniu jak by ciut bylo slychac glosniej moze to tylko takie odczucie .silnik wczesniej przed zlaniem starego przemylem czyms STP teraz olej czysciutki jak nowy zrobilem 1kkm i nie widac brania oleju ogolnie bral ok 1.5l na 10kkm wiec tak znosnie jak nie bedzie wiecej to ok
zdecydowanie auto chodzi ciszej zaraz po uruchomieniu ale po rozgrzaniu jak by ciut bylo slychac glosniej moze to tylko takie odczucie .silnik wczesniej przed zlaniem starego przemylem czyms STP teraz olej czysciutki jak nowy zrobilem 1kkm i nie widac brania oleju ogolnie bral ok 1.5l na 10kkm wiec tak znosnie jak nie bedzie wiecej to ok
- Od: 8 paź 2006, 11:19
- Auto: 323F 99r 1.8 LPG SGI Stag4:)
J mam przebieg 165 kkm i dzisiaj wymienilem olej na Valvoline 10w40 Turbo. O ten:
http://valvoline.pl/Turbo_index.html
I wszystko ok ale chyba przelalem o 2 mm ponad literne F. Mam nadzieje ze nic sie z tego powodu nie stanie
. Jak myslicie?
pozdrawiam
http://valvoline.pl/Turbo_index.html
I wszystko ok ale chyba przelalem o 2 mm ponad literne F. Mam nadzieje ze nic sie z tego powodu nie stanie
pozdrawiam
RoniN_ napisał(a):Mam nadzieje ze nic sie z tego powodu nie stanie
nic sie nie stanie przy takiej ilosci ale lepiej odessac.zanim usuniesz nadmiar nie smigaj na wysokich obrotach.mi zajelo to 10 min.nie ma sie co bac nic nie zepsujesz.wezyk od kroplowki z apteki za 1,60zl i strzykawka.nie ma co jechac do mechanika i bulic.
- Od: 6 maja 2008, 13:12
- Auto: Mazda 3S 2.3L 2006
travisowski napisał(a):RoniN_ napisał(a):Mam nadzieje ze nic sie z tego powodu nie stanie
nic sie nie stanie przy takiej ilosci ale lepiej odessac.zanim usuniesz nadmiar nie smigaj na wysokich obrotach.mi zajelo to 10 min.nie ma sie co bac nic nie zepsujesz.wezyk od kroplowki z apteki za 1,60zl i strzykawka.nie ma co jechac do mechanika i bulic.
OK dzieki dzisiaj cos pomodze
ok. pomodzilem i odessalem jakies 200 ml. I teraz poziom jest jakos troszke wyzej niz polowa a nizej niz 2/3 skali, ale silnik nie chodzil od jakiejs godziny dopiero, wiec pewnie jeszcze cos splynie, ale i tak w zasadzie juz jest ok
Dziekuje za pomoc
P.S. Ja zamiast rurki od kroplowki wykozystalem kawalek sznurka do bielizny, ktory po usunieciu srodla okazal sie niezla rureczka. Dodatkowo 10 ml strzykawka
Pozdrawiam
malkolm napisał(a):RoniN_ jeśli się nie mylę to poziom oleju w maździe sprawdza się 10 minut po wyłączeniu ciepłego silnika, jeśli się mylę to nich ktoś mnie poprawi
w przypadku mojego auta nie robi to zadnej roznicy czy sprawdza poziom oleju na zimnym silniku czy tuz po dluzszej podrozy – zawsze pokazuje tyle samo.
brii napisał(a):sq2jul – to masz pewnie uszkodzony bagnet

malkolm chodzi o to żeby nie sprawdzać zaraz po wyłączeniu silnika. Olej musi mieć czas żeby ściekł do miski. Czyli sprawdzasz co najmniej 10 min. po wyłączeniu silnika. Możesz to równie dobrze zrobić i po tygodniu nieużywania auta
- Od: 2 lip 2005, 14:16
- Auto: były:
Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97
jest: Skoda Fabia :|
Witam! Nie dawno zakupiłem mazde 323f w dieslu. Zabieram się na razie do wymiany podstawowych rzeczy! Chciałam sie was zapytać jaki olej będzie odpowiedni, zastanawiam się nad Mobil Super S Turbo Diesel 10W-40,czy może wlać zwykłego mobila półsyntetycznego taki co wlewa się do benzyn i do diesli ? Samochód ma na liczniku 150tys. Proszę was o poradę, pozdr
Ostatnio edytowano 26 kwi 2009, 18:13 przez paga100, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 19 kwi 2009, 08:34
- Auto: mazda 323f 2.0 diesel 2002
paga100 zapoznaj się z regulaminem.
Łącze z tematem o olejach.
-
Padre
- Od: 26 sty 2007, 11:14
- Auto: BA KF->NB BP->FE 13B
Witam.
Ponieważ jestem kompletnym laikiem proszę o odpowiedź na banalne pytanie – jaki olej wlać do mazdy premacy 1,8 benzyna rocznik 2003 – przebieg 68000 km i jaki zastosować filtr oleju.
pozdrawiam
Ponieważ jestem kompletnym laikiem proszę o odpowiedź na banalne pytanie – jaki olej wlać do mazdy premacy 1,8 benzyna rocznik 2003 – przebieg 68000 km i jaki zastosować filtr oleju.
pozdrawiam
-
damastes
damastes zapoznaj się z regulaminem.
Jeszcze chwila to będę musiał przy was robić tylko copy, paste, copy, paste
Jeszcze chwila to będę musiał przy was robić tylko copy, paste, copy, paste

-
Padre
- Od: 26 sty 2007, 11:14
- Auto: BA KF->NB BP->FE 13B