Przednie szyby się rysują przy opuszczaniu i podnoszeniu!-jak to naprawić??
Strona 1 z 1
Witam. Moje przednie szyby rysują sie przy ich opuszczaniu bądź podnoszeniu a szczególnie gdy szyby nie są tak do konca czyste. Czasem aż mi skóra cierpnie jak słysze jak ziarenka piasku czy jakiegos innego cholerstwa rysują mi szybe!! widzialem to juz w innych egzemplarzach mazdy ale nigdy w innych samochodach(markach). Wie ktos co jest tego przyczyną? moze wyrobione uszczelki trzymające szybe? lub cos innego? jak to naprawic? i jak usunąć lub zamaskowac te brzydkie rysy na szybach?? z góry dziekuje za odpowiedzi.
- Od: 1 lut 2009, 00:06
- Auto: Mazda 323f 1.5 16V 1998r.
bylo pełno tego typu tematów wystarczy użyć opcji SZUKAJ
a co do tematu tez mam szyby porysowane, i nic z tym nie zrobisz jedyna opcja jest wymiana szyby jak sie porysuje
a narazie możesz opóźnić te działanie, bylo podane w jakims temacie: nakladasz szmatke na srubokret i czyscisz te uszczelki w drzwiach co szyba wchodzi tam jest brudu duzo i szoruje, ja tez mialem taki dzwiek i wyczyściłem to narazie ustało ale co jakis czas trzeba czyścic 
a co do tematu tez mam szyby porysowane, i nic z tym nie zrobisz jedyna opcja jest wymiana szyby jak sie porysuje
były podobne tematy ale jednoznacznej odpowiedzi tam nie znalazłem wiec założyłem ten temat. pozatym ta opcja szukaj to badziewie daje! wpisuje szukane słowa a wyskakują mi zupelnie inne rzeczy....
kriskristoferson po pierwsze kolego szukajka się kłania i są już takie tematy. Jest też jednoznaczna odpowiedź w wątku że nic się zrobić nie da z tymi rysami.
A po drugie na forum trzymamy kulturę wypowiedzi więc powstrzymaj swój język... Temat i tak pewnie poleci do kosza.
A po drugie na forum trzymamy kulturę wypowiedzi więc powstrzymaj swój język... Temat i tak pewnie poleci do kosza.
pozdrawiam skorpek
Verstehen kann man das Leben rückwärts, leben muß man es aber vorwärts.
SWAP BA Z5 –> BP How-to BY–>Gadula
- Od: 9 sie 2008, 21:35
- Auto: śleć :-D
Green napisał(a):jedynie mozesz spolerowac troszke te rysy sonaxem do polerowania szyb zeby
nie wiele to pomoże bo boczne szyby są hartowane i zbyt duże ryzyko pęknięcia jest. Żaden szklarz się tego nie podejmie więc pozostaje wymiana na inne i odpowiednia pielęgnacja.
pozdrawiam skorpek
próbowałem to kiedyś i efektu wielkiego nie było więc zostawiłem jak jest. I raczej nie radził bym ryzykować komuś kto nie ma o tym zbyt wielkiego pojęcia. Używaną szybę kupić można już nawet za ok 60 zeta więc nie wiem czy jest sens kombinować 
pozdrawiam skorpek
Przed założeniem nowej szyby należy wyczyscić bądź wymienić na nową uszczelkę, która (a właściwie syf na niej) jest odpowiedzialna za rysowanie szyb.
temat do kosza tak czy inaczej
temat do kosza tak czy inaczej
Adaś napisał(a):Przed założeniem nowej szyby należy wyczyscić bądź wymienić na nową uszczelkę, która (a właściwie syf na niej) jest odpowiedzialna za rysowanie szyb.
Adasiu raczej wyczyścić bo znaleźć taką graniczy z cudem.. bynajmniej nie spotkałem się z ofertą sprzedaży takowej a i w temacie jaki do tej pory był na Forum na ten temat raczej nikt nie mógł znaleźć uszczelki...
Wymienić na nową ( szrot, allegro ) szybę i dbać o czystość czyt. co jakiś czas miękka szmatka na linijkę lub coś płaskiego i dokładnie wyczyścić szczelinę między szybą a uszczelką
pozdrawiam skorpek
skorpek napisał(a):Adasiu raczej wyczyścić bo znaleźć taką graniczy z cudem
Panie a ASO?

Adaś napisał(a):Panie a ASO? łoł
no taaa Panie
pozdrawiam skorpek
skorpek napisał(a):kriskristoferson po pierwsze kolego szukajka się kłania i są już takie tematy. Jest też jednoznaczna odpowiedź w wątku że nic się zrobić nie da z tymi rysami.
skorpek co ty taki wyczulony na niektóre słowa? przecierz jeszcze nie bluźniłem to nie rozumiem czego sie czepiasz?;) co do tematu do pewnie i poleci do kosza ale wierze ze pare osob na pewno po przeczytaniu postów w tym temacie skorzysta z tej wiedzy sprawdzonej przez innych. Pozatym nic nowego tu nie wnosisz pisząc ze nic sie z tym nie da zrobic, są ludzie którzy jednak mają swoje sprawdzone sposoby na te rysy wiec ich opinia w tym temacie jest bardziej pożądana. Co do rys wypróbuje ten preperat Sonax jak bedą jakies efekty to napisze w tym temacie-o ile go nie usuną;)
Niestety to jest bolączka każdej eFki. Powodem są uszczelki. W innych autach są z jakby włoskami i to zapobiega rysowaniu szyb. Niestety kupując używaną na 100% szyby są już porysowane, bo mało komu chce się śrubokrętem dłubać przy szybach przez 11 lat. Być może są uszczelki innego rodzaju dedykowane do eFki ale nigdy nie szukałem. Aby mieć nieporysowane musisz wymienić szyby a potem dbać uszczelki 
Jestem magiem posługuję się fragiem 
- Od: 6 sty 2008, 15:58
- Auto: 323f BA BP '95 –> Dupowóz Grandtour 2,2 klekot
jak to naprawic? i jak usunąć lub zamaskowac te brzydkie rysy na szybach??
może tam pomogą
http://www.smart-plus.pl/
może tam pomogą
http://www.smart-plus.pl/
- Od: 4 mar 2008, 14:16
- Auto: była 323f BA 1,5 '95
jest Ford Focus Mk2 1,8 115KM
TDCI 2005
626 GF DiTD '99 2,0
Wątpię żeby ta firma coś pomogła, tylko kasę wydasz. Myślałem już nad tym żeby jakimś ostrym nożykiem przyciąć trochę uszczelkę w miejscu gdzie szoruje o szybę, ale boję się że wtedy woda będzie się dostawać do wnętrza drzwi, albo szyba będzie za lużna zacznie hałasować.
- Od: 19 wrz 2008, 19:51
- Auto: 323F BA 1,5 98' SE
Xyniu no właśnie po tem moze byc taki efekt a kupic nowa uszczelkę w ASO to odechce się żyć jak cenę podadzą HAHA a uzywana ciezko dostac.. ja myslalem jechac do na polerke szyby ale jak hartowana to nic nie zrobia.. wiec moim zdaniem w jezdzie to nic nie przeszkadza a jak juz bedzie mocno porysowaa to sie kupi za 50 zl nowa szybe i bedzie luz .. a narazie tylko trzeba czyscic uszczelke co jakis czas, mi to pomaga bo juz nie rysuje szyby
Strona 1 z 1