Wymieniałem jakiś czas temu klocki hamulcowe, końcówki drążków i łożysko. Drżenie nie wystąpiło od razu po naprawie tylko jakiś czas po niej (nie potrafię dokładnie określić – może miesiąc). Zastanawiam się czy ma to coś wspólnego z mogącymi kończyć się tarczami hamulcowymi, czy też drżenie ma źródło w innej przypadłości układu kierowniczego.
Drżenie kierownicy podczas hamowania
Strona 1 z 1
Podczas przedostatniej fazy hamowania, tutaj jeszcze jadąc a nie tocząc się (...
... ) drży mi kierownica.
Wymieniałem jakiś czas temu klocki hamulcowe, końcówki drążków i łożysko. Drżenie nie wystąpiło od razu po naprawie tylko jakiś czas po niej (nie potrafię dokładnie określić – może miesiąc). Zastanawiam się czy ma to coś wspólnego z mogącymi kończyć się tarczami hamulcowymi, czy też drżenie ma źródło w innej przypadłości układu kierowniczego.
- Od: 20 kwi 2006, 21:02
- Auto: 121 1.4i 16v & MX-5 1.6i
Przy zaciskach hamulcowych masz przykręcone śrubami (widać gumy przy śrubach) 2 tuleje które muszą chodzić, może być tak że się zapiekły i hamuje tylko jednym klockiem co powoduje drżenie kierownicy. U mnie tak było. Pewnie w starych klockach miałeś jeden bardziej starty niż drugi.
- Od: 8 paź 2007, 12:29
- Auto: Mazda 121 DB 1.3 16V 91r.
U mnie pomogła wymiana Opon. jeździłem na zimówkach i przy hamowaniu strasznie drżenia były, zmieniłem na letnie i jest OK ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 3 mar 2011, 21:33
- Auto: Mazda 323
U kolegi pomogła wymiana amortyzatorów bo miał strasznie wybite i nie miało co amortyzować hehe. Może też pokrzywiło Ci tarcze grubość minimalna tarczy to 10mm ale na takich rzeczach nie warto oszczędzać i nie czekaj do ostatniej chwili. Sprawdź też czy występuje drżenie przy dużych prędkościach np źle wyważone koła , brak zbieżnośći kół. Dziwi mnie to że po wyśmianie hamulców drgania ustąpiły na jakiś czas.
- Od: 4 gru 2008, 19:14
- Auto: Mazda 121/2
Grzesiek_SOK napisał(a):Przy zaciskach hamulcowych masz przykręcone śrubami (widać gumy przy śrubach) 2 tuleje które muszą chodzić, może być tak że się zapiekły i hamuje tylko jednym klockiem co powoduje drżenie kierownicy. U mnie tak było. Pewnie w starych klockach miałeś jeden bardziej starty niż drugi.
jak zwalczyles?
mazda 121 DB08 1.3 16v Canvas Top laguna blue
I miejsce 1/4mili mazdamini 10-XI-2007
z madzia bylismy juz w: D CZ A I LT LV EST UA MD TMR SK
jak szalec, to szalec
jak szalec, to szalec
- Od: 15 mar 2005, 14:21
- Auto: kosmetyczka
Yari
wymiana samych gum wystarczyła koszt chyba ok. 50zł., no i oczywiście przeczyściłem tuleje+smar do gum, ktoś kiedyś napchał zwykłego smaru, od czego gumy spęczniały i blokowały tuleje.
wymiana samych gum wystarczyła koszt chyba ok. 50zł., no i oczywiście przeczyściłem tuleje+smar do gum, ktoś kiedyś napchał zwykłego smaru, od czego gumy spęczniały i blokowały tuleje.
- Od: 8 paź 2007, 12:29
- Auto: Mazda 121 DB 1.3 16V 91r.
U mnie podobny problem był spowodowany przez zwichrowane tarcz. Co prawda było to ostatnie na co stawiałem, bo tarcze były wymieniane kilka m-cy wcześniej, a BREMBO uznawałem za lepszą półkę ... ale przeciw faktom niewiele mogłem zrobić. Wymiana tarcz rozwiązała problem.
- Od: 20 mar 2004, 22:40
- Auto: Jedyny słuszny – służbowy
swego czasu mialem drzenie przy hamowaniu, troche pomoglo toczenie tarcz, ale
wymienilem i zaciski i klocki i tarcze i ...po kilku miesiacach pojawilo sie drzenie na nowo
tarcze? zaciski? ...skrzywiona polos?
wymienilem i zaciski i klocki i tarcze i ...po kilku miesiacach pojawilo sie drzenie na nowo
tarcze? zaciski? ...skrzywiona polos?
jak szalec, to szalec
jak szalec, to szalec
u mnie podobnie mozna wyczuc lekkie drzenie kierownicy przy mocniejszym hamowaniu z wiekszych predkosci.. ale najbardziej mnie martwi skutecznosc hamowania..te hamulce to nie rewelacja..musze cos z nimi zrobic.. mysle o zakupie nowych tarcz,zaciskow i klockow do mojej madzi.. i tu pytanie: jaki jest orientacyjny koszt zakupu w/w czesci? i drugie: jakie polecacie, czy tez w ktore warto zainwestowac z uwagi na to ze mam ciezka noge

- Od: 16 paź 2008, 23:58
- Auto: MAZDA 121 DB 1,3 16v 53 kW
u mnie tez zaczalo "bic" przy hamowaniu, to jakas plaga ;p
przy okazji mam pytanie odnosnie wspomagania hamulca, u mnie po zgaszeniu silnika pedal hamulca od razu twardnieje, tak jest prawidlowo? serwo nie powinno pracowac jeszcze na ~ 2 wcisniecia hamulca? jak mi zgasla przed zakretem, to najdalem sie sporo strachu
hmmm zastanawiam sie, czy nie mam zapowietrzonego ukladu, bo i obroty sie podnosza +300 na hamulcu, a i jego skutecznosc jest taka sobie, lapie ostrzej 2cm od podlogi, powyzej to zwykly zwalniacz ;p klocki i tarcze maja 10tys. km
przy okazji mam pytanie odnosnie wspomagania hamulca, u mnie po zgaszeniu silnika pedal hamulca od razu twardnieje, tak jest prawidlowo? serwo nie powinno pracowac jeszcze na ~ 2 wcisniecia hamulca? jak mi zgasla przed zakretem, to najdalem sie sporo strachu
Hope for the best, prepare for the worst
Moja 323C
Moja 323C
- Od: 16 maja 2007, 15:02
- Auto: Mazda MX-3 white V6
a "rosnie Ci" po kilkukrotnym nacisnieci? (bez skojarzen prosze! 
jak szalec, to szalec
jak szalec, to szalec
Po dwóch wciśnięciach pedał hamulca jest twardy. Hamuje dobrze jeszcze dwa razy po wyłaczeniu silnika potem juz tylko zwalnia.
- Od: 20 kwi 2006, 21:02
- Auto: 121 1.4i 16v & MX-5 1.6i
andrzej, najlepiej odpowietrza sie w dwie oso (najlepiej z kims, kto juz odpowietrzal 
jak szalec, to szalec
jak szalec, to szalec
Strona 1 z 1