Mazda CX-7 – Porównanie z konkurencją

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Lucass » 15 kwi 2009, 08:57

To podobno jedna z nielicznych siódemek w "dobrej" cenie (141000), jakie jeszcze pozostały z roku 2008: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C8096455
Z Gdańska.

Dokładnie taka sama jak moja :) no może tylko bez szyberdachu który ja posiadam :P .
Miałem nie lada dylemat przy wyborze koloru , najpierw chciałem festivalschwarz czyli ta bardzo ciemna śliwka ale ostatecznie wybrałem tego właśnie szarego i powiem Ci że w realu wygląda dużo lepiej niż na zdjęciu no i jest bardzo praktyczny tzn. nietrzeba go często myć :)
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”
(George Carlin)
Forumowicz

Od: 20 kwi 2007, 10:43
Auto: Była RX-8 , CX-7 2.3 jest
Cx-5 2.0 sky passion MY12
Subaru Outback H6 MY11

Postprzez jancio68 » 15 kwi 2009, 10:13

Szyber dobra rzecz. Ja nie mam i myślę intensywnie nad wstawieniem.
Cx-7, 2.3 MZR Disi Turbo – 260KM Zoom-Zoom
Forumowicz

Od: 2 cze 2008, 17:34
Auto: CX-7 Expression

Postprzez Lucass » 15 kwi 2009, 10:44

jancio68 napisał(a):Szyber dobra rzecz. Ja nie mam i myślę intensywnie nad wstawieniem.

Radze Ci to jeszcze dobrze przemyśleć.Powiem szczerze że mając ten szyberdach to faktycznie może go uzyłem 2 ,3 razy w ciągu roku.Fajnie zawsze go mieć ale żeby go specjalnie montować to ja niewiem .Ja tam bym się bał dać komus auto żeby mi pół dachu wycieli i myslec czy aby przypadkiem czegoś niespartolili :|
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”
(George Carlin)
Forumowicz

Subaru Outback H6 MY11

Postprzez Lucass » 15 kwi 2009, 10:45

jancio68 napisał(a):Szyber dobra rzecz. Ja nie mam i myślę intensywnie nad wstawieniem.

Radze Ci to jeszcze dobrze przemyśleć.Powiem szczerze że mając ten szyberdach to faktycznie może go uzyłem 2 ,3 razy w ciągu roku.Fajnie zawsze go mieć ale żeby go specjalnie montować to ja niewiem .Ja tam bym się bał dać komus auto żeby mi pół dachu wycieli i myslec czy aby przypadkiem czegoś niespartolili :|
(George Carlin)
Forumowicz

Subaru Outback H6 MY11

Postprzez ztarap » 15 kwi 2009, 10:48

Lucass napisał(a):

Popieram w pełni...
Też mam, ale żebym go jakoś często używał, to nie mogę napisać...
Pozdrawiam,
Zbyszek
Forumowicz

Od: 20 gru 2008, 00:27
Auto: Mazda CX-7 GT FWD

Postprzez jancio68 » 15 kwi 2009, 11:09

To może i faktycznie szkoda zachodu. Koszt ok. 4 tyś.(webasto). Myślę, że montują w salonie lub jest autoryzowany punkt, gwarancja itd. Wiele firm tak robi, że szyber jest montowany już poza fabryką (np. Subaru) ale mieć bo mieć to faktycznie może nie warto.
Forumowicz

Postprzez brii » 15 kwi 2009, 13:29

tery napisał(a):Jakie jest Wasze zdanie na temat CX-7 z silnikiem Diesla po faceliftingu?

W porównaniu do diesla Subaru ten z Mazdy pewnie jest boski :)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez jancio68 » 15 kwi 2009, 14:31

Diesel Subaru 2.0D ma raczej dobre recenzje a przyspieszenie w Foresterze 10.4s. Więc w czym MZR 2.2 CD ma być boski?
Forumowicz

Postprzez tery » 15 kwi 2009, 14:34

Witam panowie...i pozdrawiam ;) Jak pojawią się jakieś "newsy" tyczące rzeczonej CX-7 to proszę o dodanie...Deniorek zdecydowałeś się w końcu na coś?
Forumowicz

Od: 9 mar 2009, 15:50

Postprzez tery » 15 kwi 2009, 14:43

brii napisał(a):W porównaniu do diesla Subaru ten z Mazdy pewnie jest boski

Właśnie...Niby dlaczego miałby być boski?
Forumowicz

Od: 9 mar 2009, 15:50

Postprzez Lucass » 15 kwi 2009, 16:14

tery napisał(a):
brii napisał(a):W porównaniu do diesla Subaru ten z Mazdy pewnie jest boski

Właśnie...Niby dlaczego miałby być boski?

Ja chyba znam odpowiedź a mianowicie :
"Nowością w CX-7 z silnikiem wysokoprężnym MZR-CD 2,2 jest układ selektywnej redukcji katalitycznej (SCR) po raz pierwszy zastosowany w samochodzie Mazda, przetwarzający NOx w nieszkodliwy azot i wodę, z użyciem mocznika."

Właśnie , właśnie dlatego hahaha
(George Carlin)
Forumowicz

Subaru Outback H6 MY11

Postprzez brii » 15 kwi 2009, 18:59

Forester jest znacznie lżejszy od Mazdy stąd przyśpieszenie lepsze. Sam diesel Subaru to doskonale rekalmowany silnik w którym z kompromisów konstrukcyjnych robi się zalety... Samochody z tym dieslem nie są fajne jeśli idzie o deptanie (o ile wogóle jest sens deptrać diesle). Inne diesle dają więcej życia. Nie ma sensu tylko kierować się liczbami.

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez Deniorek » 15 kwi 2009, 20:11

tery napisał(a):Witam panowie...i pozdrawiam ;) Jak pojawią się jakieś "newsy" tyczące rzeczonej CX-7 to proszę o dodanie...Deniorek zdecydowałeś się w końcu na coś?

Jak na razie czekam. Kandydaci ci sami, auto kupuję przełom maja i czerwca.
W przypadku Toyoty 18-19 kwietnia dni otwarte nowego Verso. Najpierw zobaczę na żywo i sprawdzę, czy opłaca się to coś kupić.
W przypadku Mazdy siódemeczki na 100% już nie wchodzi do gry starszy rocznik (2008), dlatego pozostaje mi cena 150800 zł. :)
Duże znaczenie w moim przypadku ma sprzedanie obecnego auta, które będzie zamieniane, a na plus Toyoty jest fakt, że deklarują wzięcie jej w całkiem przystępnej cenie. Takiej, że nawet nie chciałoby mi się szukać przyszłego właściciela na własną rękę. A Mazda raczej nie weźmie w rozliczeniu Toyoty. :)
Nie chcę powracać do przerobionego przez nas tematu, ale zamierzam po prostu zastosować tutaj politykę rozsądku. Po prostu wcale mi tak nie zależy na zoom-zoom, aby lać tyle benzynki do auta, które zrobi 170 tysięcy km w ciągu 4 lat. :) Diesela siódemki nie wybiorę. Gdyby auto miało spełniać rolę jaką pełni RX-8 to czemu nie, ale ma być na co dzień. No i kwestia rozliczenia starego auta... Mam nadzieję, że po wielu sporach w tym temacie w końcu zauważacie co działa na niekorzyść w moim przypadku CX-7. Auto samo w sobie jest idealne jeśli nie patrzyć na kwestie eksploatacyjne. A i ta cena 135 tysięcy w swoim czasie była hipnotyzująca...
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 19:28
Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]

Postprzez brii » 15 kwi 2009, 22:26

Deniorek napisał(a):A i ta cena 135 tysięcy w swoim czasie była hipnotyzująca...

Zgadza się :)

Forumowicz

Postprzez jancio68 » 16 kwi 2009, 16:44

brii napisał(a):Forester jest znacznie lżejszy od Mazdy stąd przyśpieszenie lepsze. Sam diesel Subaru to doskonale rekalmowany silnik w którym z kompromisów konstrukcyjnych robi się zalety... Samochody z tym dieslem nie są fajne jeśli idzie o deptanie (o ile wogóle jest sens deptrać diesle). Inne diesle dają więcej życia. Nie ma sensu tylko kierować się liczbami.

Takie m.in. można znaleźć opinie o tym dieslu: Oszczędny silnik, praktycznie bez "turbodziury", najlepsze w tej cenie połączenie dobrego zachowania na asfalcie i w lekkim terenie. Samochód lżejszy faktycznie ale i silnik mniejszy bo w końcu 2.0 boxer i 147KM. Ale nie prowadziłem więc nie będę się wymądrzał :)
Forumowicz

Postprzez brii » 16 kwi 2009, 18:20

Mają rewelacyjny marketing... Warto iść do salonu na jazdę próbną i zweryfikować to co piszą ;)
jancio68 napisał(a):Ale nie prowadziłem

Dlatego jesteś zachwycony Foresterem ;) Poprzedni model mimo tego, że bardziej kanciasty był lepszy jakościowo.

Forumowicz

Postprzez BEN » 16 kwi 2009, 20:36

brii napisał(a):Mają rewelacyjny marketing... Warto iść do salonu na jazdę próbną i zweryfikować to co piszą oczko
jancio68 napisał:
Ale nie prowadziłem

Dlatego jesteś zachwycony Foresterem oczko Poprzedni model mimo tego, że bardziej kanciasty był lepszy jakościowo.

zgadzam się z Toba całkowicie. już w którymś temacie opisywałem wrażenia z jazdy foresterem (i podzielam zdanie kolegi co do jakości i ogólnego wrażenia) co prawda było to 2,0 ale benzyna ale jechałem tym " wspaniałym" dieslem w legacy i powiem wam że nic specjalnego. na pewno silniki szmelcvagena są lepsze ale ja i tak kocham benzynę <serce> <serce> <serce> <serce>
Forumowicz

Od: 23 gru 2008, 12:10
Auto: Mazda CX-7 EU, xsara 1,6 16V

Postprzez jancio68 » 17 kwi 2009, 09:51

Forester mi się nie podoba. Podałem go jako ew. konkurenta Cx-a. Ale Outback z tym silnikiem wydaje mi się ciekawą propozycję jeżeli ktoś lubi tego typu auta "uterenowione-kombi". Co do jakości nie mogę się wypowiedzieć bo nic nie wiem na ten temat.
Forumowicz

Postprzez Lucass » 17 kwi 2009, 10:26

U mnie w rodzine jeździ Subaru Outback 04' 2.5 benzyna wolnossący , użytkowany od nowości. Auto całkiem bezawaryjne , super trakcja w górach w ciężkich zimowych warunkach :P ale silnik rozczarowuje niestety. Niechodzi mi tu do końca o osiągi bo po tym silniczku niemożna za dużo oczekiwać zwłaszcza z fatalnym automatem Subaru.
Silnik dosłownie wpier.... olej . Serwis zrobił ukłon i przed końcem gwarancji powymieniali jakieś uszczelniacze , pierścienie.Po tym zabiegu sie poprawiło po czym znów zaczął chlać i ponoć to normalka w tych sinikach.
Powiem wam że byłem bardzo blisko kupna Forestera 2.5 Turbo ale właśnie zraziłem sie tym silnikiem z Outbacka który przecież nie jest wysilony i ogólnie łagodnie traktowany bo jeżdzi nim kobieta.Jeśli chodzi o diesla Subaru to faktycznie prasę ma dobrą ale lepiej tym się niesugerować , osobiście bym niezaryzykował kupna pierwszego diesla boksera który może mieć wiele chorób wieku dziecięcego (ale niemusi oczywiście).
(George Carlin)
Forumowicz

Subaru Outback H6 MY11

Postprzez Deniorek » 17 kwi 2009, 12:54

Moim skromnym zdaniem Subaru zawsze cechowało: mało oryginalny wygląd, całkiem spora cena, ale całkiem dobre wykonanie i to coś, co sprawia, że ludzie kupują te autka. Miałem okazję przejechać się Imprezą (niestety nikt ze znajomych nie ma innego Subaru, więc tylko Impreza) i muszę powiedzieć, że jeśli nie wygląd to auto naprawdę robi wrażenie. Ale gdybym miał wybierać Impreza vs Lancer, Forester vs CX-7 to zawsze wybór padałby na drugą pozycję. Nie wiem więc jak określić moje nastawienie do tej marki. :D To wszystko co piszecie o silnikach w Subaru pierwszy raz słyszę, bo nigdy nie interesowałem się nawet kupnem tej marki.
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 19:28
Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]