Pytanie dot. przegubów; drżenia dźwigni; obrotów; zawieszenia

Postprzez Bakss » 8 kwi 2009, 16:51

Witam

Mam kilka pytań dot. Mazdy w tytule :)

1. Przy maksymalnie skręconych kołach przy dodaniu gazu silnik jakby miauczy, taki dziwny dźwięk, staje się głośniejszy przy dodawaniu gazu. Gdy koła są kilka stopni mniej niż maksymalnie skręcone już nie występuje, przeguby nie stukają, kierownica chodzi ok. Czy to jakaś usterka?

2. Drży dźwignia zmiany biegów. Drżenie się nasila przy włączeniu klimatyzacji. W mojej poprzedniej BG było tak samo, czytałem coś o uszczelce w silniku ale to naprawdę ma związek? Czy po prostu ten typ tak ma?

3. Gdy silnik jest zimny przy wciśnięciu i puszczeniu sprzęgła obroty lekko spadają (ok. 2-3 mm na obrotomierzu wskazówka opada) po czym wracają do normy. Sprzęgło już się kończy?

4. Ostatnio przyspieszałem dosyć szybko nie zauważyłem dziury no i bach, po czym pojawiły się takie stuki puki przy pokonywaniu nierówności. Czy to tylko gumy się wybiły czy trzeba będzie wymienić zawieszenie?

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 27 maja 2008, 22:23
Auto: BJ ZM '03

Postprzez JaySon » 8 kwi 2009, 18:56

Siemanko
Odpowiedzią na 1 może być pompka wspomagania .....
ad 2 ... może poduszki pod silnikiem już zużyte ?
ad 3 opór skrzyni biegów według mnie to może być ... co dalej ? może wymiana oleju w skrz.? sprzęgło niesądze
ad 4 jeżeli dość spora dziurka była na drodze to może nawet być któryś z wahaczy zakrzywiony
Proponuje jechać do jakiegoś znajomego warsztatu na podnośnik i przysłuchać się i przypatrzyć .... takie jest moje skromne zdanie :–) Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 19 sty 2009, 19:55
Auto: 323 BG 1.7 D PN

Postprzez Bakss » 8 kwi 2009, 20:13

Też myślałem nad tym tylko wspomaganie działa elegancko i nie ma z nim żadnych problemów...
Muszę sprawdzić te poduszki i olej w skrzyni.
A co do skrzywienia wahaczy to myślę ,że jakoś autko by się inaczej prowadziło, może ściągało a prowadzi się ok tylko pojawiły się te stuki dziwne.
"Szóstka jest beznadziejna. Już na pierwszy rzut oka widać, że tak naprawdę to niewiele ją od poprzednika różni… który z kolei niewiele się różnił od poprzednika. I tym sposobem od kilkudziesięciu lat pół Europy wzdycha do lekko modernizowanego garbusa..."
Święta prawda
Forumowicz

Postprzez JaySon » 11 kwi 2009, 01:07

Bakss napisał(a):... pojawiły się te stuki dziwne.

może któreś tuleje [waaaczego?] ? trzeba się przyglądnąć, i potargać elementami :-P
Forumowicz

Postprzez waldii » 11 kwi 2009, 01:11

Bakss co do skreconych na maxa kolach normalka,ze bedzie inny odglos a i nawet obroty silnika skocza ;)

a pedal sprzegla jak ruszasz na zimnym silniku tez norma.W skrzyni biegow masz zimny olej.Wciskasz i puszczasz sprzeglo.Zmienia sie obciazenia silnika i obroty skacza.Chwilke to trwa az komp je ogarnie ale to tez norma ;)
waldii

Postprzez Bakss » 11 kwi 2009, 17:54

Heh, trochę mnie pocieszyłeś :)

Tak przy oględzinach zauważyłem jakieś łączenia (nie wiem czy spawane bo nie widać) które w komorze silnika idą mniej więcej tak:

Obrazek

A to łączenie wygląda tak:

Obrazek

Jest poprane jakąś stwardniałą już mazią która myślę ,że była zabezpieczeniem antykorozyjnym, bo w miejscach gdzie jest jej mniej trochę to widać rudą. Czy to świadczy o popwypadkowej przeszłości auta?

Z zewnątrz szpary idealne, nie ściąga go, opony równomiernie zużywa, geometria ok...

taki mały ot: Mazda to jest jednak niezniszczalne auto, dzisiaj zjeżdżając do garażu ok 2m na zgaszonym silniku (co mnie podkusiło) mając śliskie klapki nie mogłem trafić nogą na sprzęgło auto zjechało na wstecznym do przodu koło 20cm 3 razy skoczyło, myślę no to pięknie pewnie pasek przeskoczył cudownie. Zapalam, silnik chodzi moc ma wszystko ok. Tylko Mazda :)
"Szóstka jest beznadziejna. Już na pierwszy rzut oka widać, że tak naprawdę to niewiele ją od poprzednika różni… który z kolei niewiele się różnił od poprzednika. I tym sposobem od kilkudziesięciu lat pół Europy wzdycha do lekko modernizowanego garbusa..."
Święta prawda
Forumowicz

Postprzez Priest » 11 kwi 2009, 22:21

Bakss napisał(a):2. Drży dźwignia zmiany biegów. Drżenie się nasila przy

u mnie też drży tylko po zmianie biegu, jak puszczam sprzęgło i dodaje gazu to skrzynia skacze parę razy w przód i tył ;/ o co chodzi? przypominam jeśli ktoś nie zwrócił uwagi na awatar albo profil mam Mazdę 323F BA Z5 pozdrawiam Priest ;]
Forumowicz

Od: 9 sty 2009, 01:11
Auto: Mazda 323f BA Z5

Postprzez Mako » 11 kwi 2009, 22:33

drzenie drazka skrzyni biegow spowodowane jest przez nieszczelny dolot a konkretnie przepuszcza uszczelka pod kolektorem ssacym, u mnie tak byl, po wymianie drazek przestal drzec, tak samo mial z tego co pamietam NBR w swojej BJ
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.

Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Forumowicz

Od: 31 paź 2007, 22:54
Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1

Postprzez Bakss » 11 kwi 2009, 23:23

Mako napisał(a):drzenie drazka skrzyni biegow spowodowane jest przez nieszczelny dolot a konkretnie przepuszcza uszczelka pod kolektorem ssacym, u mnie tak byl, po wymianie drazek przestal drzec, tak samo mial z tego co pamietam NBR w swojej BJ

Jeszcze zapomniałem chyba dopisać co może być kolejną wskazówką – przy włączonej klimie drganie się wzmaga :>
Forumowicz

Postprzez Mako » 11 kwi 2009, 23:33

Bakss najlepiej bedzie jak otworzysz maske, odpalisz silnik, pochyl sie nad kolektor ssacy i dodawaj gazu dzwignia przy przepustnicy, jezeli bedzie syczec tzn ze do wymiany jest uszczelka
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.

Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Forumowicz

Od: 31 paź 2007, 22:54
Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1

Postprzez JaySon » 12 kwi 2009, 12:58

Bakss napisał(a):
Mako napisał(a):drzenie drazka skrzyni biegow spowodowane jest przez nieszczelny dolot a konkretnie przepuszcza uszczelka pod kolektorem ssacym, u mnie tak byl, po wymianie drazek przestal drzec, tak samo mial z tego co pamietam NBR w swojej BJ

Jeszcze zapomniałem chyba dopisać co może być kolejną wskazówką – przy włączonej klimie drganie się wzmaga :>

Hmmm wydaje się normalne załączona klima = dodatkowy obciążnik silnika (spadek obr). Wyobraź sobie że mam starego diesla ..... to dopiero są drgania ... :D
Forumowicz

Postprzez Bakss » 12 kwi 2009, 17:55

:D Muszę to sprawdzić po świętach, dzięki za pomoc :]
Święta prawda
Forumowicz

Postprzez JanuszM » 16 kwi 2009, 15:01

JaySon napisał(a):Hmmm wydaje się normalne załączona klima = dodatkowy obciążnik silnika (spadek obr)

Teoretycznie masz rację, ale problem tkwi w intensywności drgań – z doświadczenia na innych samochodach wiem, że klima powoduje większe obciążenie, ale jak włączyłem klimę w BJ-tce to miałem wrażenie, że napęd sprężarki jest krzywy lub ma duże luzy na łożyskach. teraz widzę, że nie tylko ja mam taki "problem".

Bakss napisał(a):Przy maksymalnie skręconych kołach przy dodaniu gazu silnik jakby miaucz

Mam to samo – to chyba uroda tego modelu ;)
Obrazek
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 17 wrz 2008, 08:24
Auto: Mazda 323f BJ '02 ZM