Niepokojące dźwięki z tyłu – Awaria piasty

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez ztarap » 4 kwi 2009, 14:41

Mam nadzieję, że nie będą robić trudności... Zgodnie z zasadą: 10-ciu zadowolonych klientów czasami jest w stanie przysporzyć jednego dodatkowego, za to jeden niezadowolony może odpędzić 10 (lub więcej) potencjalnych klientów :–) Już to ćwiczyłem kilka razy :–)
Pozdrawiam,
Zbyszek
Forumowicz

Od: 20 gru 2008, 00:27
Auto: Mazda CX-7 GT FWD

Postprzez domin1979 » 4 kwi 2009, 19:51

Wg mnie powinni usunąć problem najprawdopodobniej ze zbieżnością i gratisowo wymienić piastę bo na to masz rękojmię. Zdziwiłbym się jakby robili problemy.
Obrazek
Forumowicz

Od: 14 wrz 2007, 11:04
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez ztarap » 4 kwi 2009, 21:08

Też tak myślę... Wybieram się we wtorek lub w środę do serwisu, to dam znać, jak podeszli do problemu..
Pozdrawiam,
Zbyszek
Forumowicz

Postprzez ztarap » 6 kwi 2009, 15:39

Witam Kolegów!
Byłem dzisiaj w serwisie Mazdy. Przejechałem się samochodem z szefem mechaników i stwierdził, że rzeczywiście tylna lewa piasta znowu do wymiany <glupek2> <glupek2> <glupek2>
Umówiony jestem na środę po Świętach: zaczną od sprawdzenia geometrii i jeżeli będzie trzeba, to tylne zawieszenie będą rozkładać do pojedynczej śrubki... Potwiedził natomiast fakt, że po wymianie tylnej piasty nie było potrzeby sprawdzania geometrii... Nadal jednak nie rozumiem dlaczego nikt nie wpadł na to, żeby geometrię sprawdzić przed wymianą piasty??? Przecież to mogła być przyczyna... Będę uparcie stał na stanowisku, że najbliższa wymiana piasty ma być przeprowadzona w ramach reklamacji i rękojmi...
Pozdrawiam,
Zbyszek
Forumowicz

Postprzez jancio68 » 6 kwi 2009, 16:15

Swoją drogą ciekawe, że tak szybko pada nowa piasta choćby nawet ta zbieżność była zła?!
A w którym serwisie byłeś?
Cx-7, 2.3 MZR Disi Turbo – 260KM Zoom-Zoom
Forumowicz

Od: 2 cze 2008, 17:34
Auto: CX-7 Expression

Postprzez domin1979 » 6 kwi 2009, 16:45

ztarap napisał(a):Potwiedził natomiast fakt, że po wymianie tylnej piasty nie było potrzeby sprawdzania geometrii... Nadal jednak nie rozumiem dlaczego nikt nie wpadł na to, żeby geometrię sprawdzić przed wymianą piasty?
Dokładnie, oczywista oczywistość ;), że gdyby geometria była OK to wymiana piasty tego nie wymaga ale nie wzięli pod uwagę innej przyczyny uszkodzenia poza zwykłym zużyciem. Swoją drogą z tego co pamiętam to nie miałeś zbytniego przebiegu i co najmniej dziwne, że tak szybko musiałeś wymieniać.
jancio68 napisał(a):Swoją drogą ciekawe, że tak szybko pada nowa piasta choćby nawet ta zbieżność była zła?!
To mnie akurat nie dziwi, jak jest niekorzystny kąt, a koła duże, samochód ciężki to i większe momenty przenoszą.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez ztarap » 6 kwi 2009, 17:15

jancio68 napisał(a):Swoją drogą ciekawe, że tak szybko pada nowa piasta choćby nawet ta zbieżność była zła?!
A w którym serwisie byłeś?

Odyssey na Górczewskiej... Ale dam im jeszcze jedną szansę ;P
Pozdrawiam,
Zbyszek
Forumowicz

Postprzez tery » 7 kwi 2009, 12:31

ztarap napisał(a):Umówiony jestem na środę po Świętach: zaczną od sprawdzenia geometrii i jeżeli będzie trzeba, to tylne zawieszenie będą rozkładać do pojedynczej śrubki...

Daj znać po wszystkim,co i jak...Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 9 mar 2009, 15:50

Postprzez ztarap » 15 kwi 2009, 14:34

Witam Kolegów ponownie!
No i byłem dzisiaj w serwisie z moją lewą tylną piastą...
Nie wiem, czy się cieszyć, czy nie, ale po podobno pełnej diagnostyce (wykonanie geometrii zawieszenia plus dogłębne sprawdzenie zawieszenia) NIC NIE WYKRYTO (drobna różnica w geometrii, ale przedniej osi i to z prawej strony). Wymieniono mi ponownie lewą tylną piastę. Na szczęście potraktowano tę wymianę jako gwarancyjną (przypominam, że pierwsza wymiana była 19.03, 3 miesiące po zakupie (używanego) samochodu). Mam nadzieję, że będzie wszystko OK, choć trudno mi uwierzyć, że tak bez przyczyny (wykrytej!) uszkadza się ta piasta i była to dwa razy pod rząd wada materiału piasty...
Pozdrawiam,
Zbyszek
Forumowicz

Postprzez Lucass » 15 kwi 2009, 15:59

Jak dla mnie to też dziwne i to bardzo.
Chociaż może trafiłeś na wadliwą piastę lub wcale jej niewymienili tylko coś tam poklepali , przesmarowali i pomyśleli że jak sie powtórzy to dopiero wymienią <jelen> Naprawdę wszystko jest możliwe u naszych "fachowców".Mogli też coś sp.... podczas jej wymiany i zaczęlo buczeć.
Ja juz tyle przeszedłem z serwisami (różnych marek) w PL że moge parę tomów opowiesci a raczej thrillerów napisać.
Pozostało Ci śmigać i obserwować a jeżeli (odpukać) znów bedzie buczeć to udaj się na diagnozę gdzie indziej.
Ostatnio edytowano 18 maja 2014, 00:32 przez Josh, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Nie ma konieczności cytowania przedmówcy
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”
(George Carlin)
Forumowicz

Od: 20 kwi 2007, 10:43
Auto: Była RX-8 , CX-7 2.3 jest
Cx-5 2.0 sky passion MY12
Subaru Outback H6 MY11

Postprzez ztarap » 8 kwi 2010, 11:56

Witam Kolegów!
No i znowu to samo – wyraźnie słyszę lewe tylne łożysko/piastę i prawdopodobnie znowu do wymiany. A minął nieco ponad rok jak wymieniałem (przejechałem jakieś 18-19 tys. km na wymienionej piaście)...Czy ktoś z Kolegów może mi polecić dobry, sprawdzony warsztat w Warszawie lub okolicy, gdzie skutecznie podejmą się znalezienia PRZYCZYNY tak szybkiego uszkadzania się łożyska/piasty? Bo wymieniać raz do roku piastę mi się nie uśmiecha (w zeszłym roku wymieniałem podobno dwa razy w ciągu miesiąca; piszę "podobno", bo mam podejrzenia, czy za pierwszym razem piasta została wymieniona)... Dodatkowym problemem (?) jest to, że mam wersję z USA.

przez ztarap » 14 kwi 2010 22:52
Dzisiaj sprawdziłem w serwisie – lewa tylna piasta do wyminay <glupek2> <glupek2> <glupek2>
Czy ktoś z kolegów zna szybki dostęp do części Mazda Cx-7 w wersji z USA?
Ostatnio edytowano 18 maja 2014, 00:34 przez Josh, łącznie edytowano 2 razy
Pozdrawiam,
Zbyszek
Forumowicz

Postprzez kowalesik » 15 kwi 2010, 08:30

Co to znaczy szybki? Po VIN AZ Auto ściąga części do amerykanów. Samodzielnie jak chcesz to szukaj na http://www.onlinemazdaparts.com, przesyłka do PL chyba $40, nie wiem ile trwa, ale należy się też liczyć z cłem i VATem. Na szybko znalazłem to: http://tinylink.com/?eQTQ2DayHZ Piasta z łożyskiem 140 lub 200 USD. Nie wiem co za różnica, ale jak podasz numer VIN to Ci Jason dobierze właściwe.
Tak w ogóle to miło widzieć watowca cybernetyka :)
Kowalesik
MazdaSpeed 6 GT 2.3 Turbo AWD
Forumowicz

Od: 10 lip 2006, 23:08
Auto: MazdaSpeed 6 GT

Postprzez ztarap » 15 kwi 2010, 09:50

Szybko – miałem na myśli ok. tydzień, gdyż zamierzam wyjeżdzać gdzieś dalej mniej więcej za tydzień-10 dni, a trochę strach jeździć z tym huczącym łożyskiem :>
Ok, dzięki, sprawdzę.

P.S.
Czy ja mam coś wypisane (i gdzie), czy zostałem poddany inwigilacji na forum ? :D (chodzi o ostatnie zdanie :D )
Ostatnio edytowano 18 maja 2014, 00:35 przez Josh, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Zbyszek
Forumowicz

Postprzez kowalesik » 15 kwi 2010, 10:05

ztarap napisał(a):P.S. Czy ja mam coś wypisane (i gdzie), czy zostałem poddany inwigilacji na forum ? :D (chodzi o ostatnie zdanie :D )

Proste wnioskowanie :) Nick sugeruje nazwisko, pracowaliśmy na jednym wydziale (krótko bo krótko, ale jednak), podpisujesz się "Zbyszek", więc jakoś całość się złozyła. Widzę, że trafiłem :)
J.
Kowalesik
MazdaSpeed 6 GT 2.3 Turbo AWD
Forumowicz

Od: 10 lip 2006, 23:08
Auto: MazdaSpeed 6 GT

Postprzez ztarap » 15 kwi 2010, 10:31

kowalesik napisał(a):
ztarap napisał(a):P.S. Czy ja mam coś wypisane (i gdzie), czy zostałem poddany inwigilacji na forum ? :D (chodzi o ostatnie zdanie :D )

Proste wnioskowanie :) Nick sugeruje nazwisko, pracowaliśmy na jednym wydziale (krótko bo krótko, ale jednak), podpisujesz się "Zbyszek", więc jakoś całość się złozyła. Widzę, że trafiłem :)
J.

Ok, mogę Cię zatrudnić do przedmiotu "Teoria prognozy". Egzamin wstępny zdany :D
Pozdrawiam,
Zbyszek
Forumowicz

Postprzez ztarap » 17 kwi 2010, 00:04

ztarap napisał(a):Dzisiaj sprawdziłem w serwisie – lewa tylna piasta do wyminay <glupek2> <glupek2> <glupek2>
Czy ktoś z kolegów zna szybki dostęp do części Mazda Cx-7 w wersji z USA?

Ale masakra ! <glupek2>
Jak Koledzy pamietają przedwczoraj byłem w serwisie Odyssey na Górczewskiej (muszę nazwę napisać !!!), gdzie "fachowcy" stwierdzili, że LEWA tylna piasta do wymiany. Sugerowałem im wprawdzie, że znowu mi huczy z tylu i byłem przekonany, że z lewej strony (tak też zapisali przy przyjęcie auta), ale... pojechałem w końcu do serwisu, który coś chyba czasami sprawdza :D Mam na piśmie odbiorczym z serwisu napisane (przez serwismenów) jak wół: "lewa tylna piasta do wymiany"!!! Dzisiaj byłem w Autojaksa, Panowie wzięli samochód na podnośnik, zakręcili kołami i wyraźnie mi wskazali, że slychać głośno łożysko, ale... PRAWE tylne <glupek2> <glupek2> <glupek2>
Albo "fachowcy" na Górczewskiej w ogóle nie sprawdzili mojego zgłoszenia, tylko przepisali moje przypuszczenie, jako zalecenie (???!!!), albo nie potrafią odróżnić lewej ręki od prawej. Przypominam zatem (ulubione powiedzenie mojego kolegi): prawa ręka to jest ta, w której kciuk jest z lewej strony <lol> <lol> <lol>
Co Koledzy na to?

P.S.
Podziękowania dla p.Jarka Michalczyka, za szybką diagnozę :–)
Pozdrawiam,
Zbyszek
Forumowicz

Postprzez domin1979 » 17 kwi 2010, 09:07

Poszperałem trochę na US forum i znalazłem podobny przypadek do Twojego, dotyczył też wersji FWD.
Sugerowano zbyt szerokie, niefabryczne felgi lub, że samo mocowanie łożyska musi mieć jakiś mimośród, który wykańcza łożysko.
Może fabrycznie coś źle poskładano lub ktoś niekompetentny grzebał w przeszłości?
Nie jest to normalne. Mam nadzieję, że Jaksa coś wymyśli.

Sprawdź jeszcze ten TSB: http://www.finishlineperformance.com/pd ... 8-1862.pdf

APPLICABLE MODEL(S)/VINS
2007 CX-7 2WD vehicles with VINs between JM3ER******101015 – 157823 (produced from Apr. 1, 2006 to Dec.
31, 2006)
2007 CX-9 2WD vehicles with VINs between JM3TB******100001 – 106940 (produced before Dec. 31, 2006)
DESCRIPTION
Some vehicles may experience a humming noise from the rear of the vehicle. This noise may be due to the
improper shape of the ABS wheel sensor.
The shape of the ABS wheel sensor has been modified to eliminate the noise.
Customers having this concern should have their vehicle repaired using the following repair procedure.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez ztarap » 17 kwi 2010, 10:10

Dzięki, szukałem czegoś takiego. Na kilku forach znalazłem opis problemu podobny do mojego, ale nie udało mi się znaleźć tych zaleceń serwisowych. Wlaśnie wymieniam druga piastę (w zeszłym roku lewą tylna, teraz – prawą tylną).
Ostatnio edytowano 18 maja 2014, 00:42 przez Josh, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Zbyszek
Forumowicz

Postprzez markus1 » 25 wrz 2010, 18:45

Witam – mam wersje AWD US 2008 i też wymieniałem osobiście dwie tylne piasty przy przebiegu 70000 tyś.Z ciekawości je rozebrałem bo nie chciało mi się wierzyć że tak szybko padły i smar oryginalny który się w nich znajdował był jak nowy (zero brudu) więc albo słaba jakość materiału ,albo polskie dziurawe drogi przyczyniły się do tak szybkiego ich zużycia .Po wymianie miodzio .
Początkujący

Od: 24 wrz 2010, 20:50
Auto: Mazda 6 CDTI , CX-7

Postprzez Sebal » 23 maja 2011, 22:21

Niestety w okazuje się , że w mazdach cx-7 po liftingu nic nie zrobili z piastami i są cały czas takie gówniane. U mnie przebieg 50 tys. km i w piątek jadę na wymianę prawej tylnej piasty. Huczy już tak że wytrzymać się nie da. :( :(
Forumowicz

Od: 21 sie 2007, 10:22
Auto: było:
Mazda 6 2.0 diesel GY
Mazda CX-7 diesel ER
Mazda 2 1.3 86 KM DE
Mazda 6 2.2 180 KM GH
Mazda 6 2.2 175 KM AWD GJ
Mazda 3 2.0 150 KM AT BL
Jest:
Mazda CX 60 PHEV KH
Mazda 3 2.0 120 KM AT BM