Woda pod dywanikami od strony kierowcy i pasażera
Strona 1 z 1
Od niedawna mam Mazdę Xedos 2,0 V6 , 24zaworowa ,1993 r .Po ulewnych opadach deszczu zauważyłem , że pod dywanikami wykładzina przy nogach kierowcy i od pasażera jest nasiąknięta wodą.Niewiem jaka może byc tego przyczyna,były juz czyszczone rynienki ściekowe między silnikiem a szyba a po ostatniej wizycie u mechanika dowiedziałem się , że wycieki powstaja drzwiami bocznymi przednie prawe i lewe, inny mechanik oglądający uszczeli w drzwiach powiedział że przyczyna może nadal tkwić w odpływie szyby przedniej , uszczelki drzwi przednich 1 szt koszt 350 złotych .Może ktoś z klubowiczów miał podobny przypadek i może mi podac jaka jest tego przyczyna .i proszę o odpowiedź.Z poważaniem Klubowicz
- Od: 9 sie 2004, 11:41
- Auto: Mazda Xedos6 2.0 V6 93r.
W GE woda do srodka moze dostawac sie przez wentylator, ale wtedy mokro jest tylko po stronie pasazera.
Polcecam test z polewaniem samochodu. Woda moze sie dostawac przez nieszczelnosc uszczelki przedniej szyby, szyber dach... Drzwi wydaja sie malo prawdopodobne, chyba ze samochod stracil swoj pierwotny ksztalt, albo faktycznie nie ma juz w ogole uszczelek...
Polcecam test z polewaniem samochodu. Woda moze sie dostawac przez nieszczelnosc uszczelki przedniej szyby, szyber dach... Drzwi wydaja sie malo prawdopodobne, chyba ze samochod stracil swoj pierwotny ksztalt, albo faktycznie nie ma juz w ogole uszczelek...
the right man in the wrong place...
Miałem podobny przypadek w 626 z klimą.
I jak się okazało to właśnie klima była winna. Po prostu w kabinie pasażerskiej jest wężyk odprowadzenia wody od klimy który powinien wychodzić do komory silnikowej. U mnie po prostu spadł w kabinie i po godzinie jazdy z włączoną klimą okazało się że w kabinie jest małe akwarium.
Sprawdź ten trop, może akurat to jest to i obejdzie się bez wydatków.
pozdrawiam
I jak się okazało to właśnie klima była winna. Po prostu w kabinie pasażerskiej jest wężyk odprowadzenia wody od klimy który powinien wychodzić do komory silnikowej. U mnie po prostu spadł w kabinie i po godzinie jazdy z włączoną klimą okazało się że w kabinie jest małe akwarium.
Sprawdź ten trop, może akurat to jest to i obejdzie się bez wydatków.
pozdrawiam
u mnie podloga byla dziurawa a poza tym nie mialem nadkola od kierowcy ale korki wyjelem podloge wyprostowalem (jest dziurawa nadal) ale woda juz nie stoi
mysle ze ten test z polewaniem to dobry pomysl
mysle ze ten test z polewaniem to dobry pomysl
strucel po wielu transplantacjach ale udanych
- Od: 3 wrz 2004, 13:54
- Auto: Mazda 626GV 1991 2.0d
Jak dla mnie to mogą być walnięte kanaliki od szybera, uszczelka szyby lub podłoga gdzieś przerdzewiała... u mnie były małe dziurki z tyłu i po jeździe w deszczu cały tył był mokry...
Wjedź na kanał i wyklucz podłogę... potem sprawdź kanaliki od szyberdachu....
Wjedź na kanał i wyklucz podłogę... potem sprawdź kanaliki od szyberdachu....
polskie drogi...
- Od: 13 lis 2004, 20:59
- Auto: ------------------------------
Kylo trafiłeś w dziesiątkę z tematem. Bardzo mi przykro ale czeka Cię wydatek. Miałem to samo dokładnie 3-4 tygodnie temu i zrobiłem to za 760 zł. Też miałem pełno wody na wycieraczce i było jej tyle, że zaczęło się wylewać i podłogę miałem mokrą. Przyczyny mogą byc takie: rozszczelnienie szyby przedniej, sparciała uszczelka lub po prostu klej przestał już trzymać szybę. Przednia szyba jest tak skonstruowana, że funkcję uszczelniającą pełni klej do szyby. Paradoks: uszczelka pełni tylko funkcję ozdobną oraz dzięki rowkom bocznym przy włączeniu wycieraczek nie pozwala aby woda lała Ci się do samochodu. U mnie wystąpiły wszystkie przyczyny (rozszczelnienie szyby, uszczelka). Koszty: Uszczelkę można kupić w zależności od warsztatu i sklepu od 299 zł do 399 zł (oryginał) a szyba kosztuje (u mnie niebieska) 280 zł. Montaż czyli wycięcie i wklejenie szyby 120 zł. Polecam firmę JAAN jest solidna i ma wiele oddziałów więc może być blisko Twojego miejsca zamieszkania (strona internetowa www.jaan.com.pl). Ja mieszkam w wawie więc mam jeszcze inne warsztaty ale niestety daleko od biłgoraja ale jeśli chcesz przejechać się do warszawy i zrobić to tutaj to daj znać to dam Ci namiary na dobre warsztaty. W razie pytań mailuj.
- Od: 26 paź 2004, 10:14
- Auto: 626 2.0i 16V GE FS 1995r.
nie wiem skąd macie takie ceny uszczelek. Ja właśnie wymieniam (wóz soi u blacharza bo trochę rdzy sie pojawiło a i szyba mi pękła).
Szyba faktycznie kosztuje coś koło tego bo za zieloną z paskiem u góry płacę 270, ale uszczelka kosztuje ok. 140 zł.
Jakby co służe namiarami.
pozdrawiam
Szyba faktycznie kosztuje coś koło tego bo za zieloną z paskiem u góry płacę 270, ale uszczelka kosztuje ok. 140 zł.
Jakby co służe namiarami.
pozdrawiam
Strona 1 z 1