Jestem tu nowy Mazdę mam niedługo ale odziedziczyłem ja po ojcu i tak juz 4 rok:)
Objawy jakie spowodowały ze doszedłem ze to szczotki ;
Mazdka kręciła coraz słabiej i słabiej i myslałem ze to akumulator ale ładowalismy akumulator i on prąd trzymał wiec cos nie pasowało pojeździłem jeszcze troszkę i było coraz słabiej aż wkońcu kiedys staneła na Stacji paliw i tak została na noc.
Okazało sie ze skończyły sie szczotki wiec coraz słabsze krecenie było spowodowanem coraz mniejszym prądem przekazywanym przez szczotki najpier sie powiesiła jedna potem druga i było po sprawie .
Potrzebny zestaw narzędzi ;klucze płasko-oczkowe 12 i 14 i chyba 7 lub 8 do odkręcenia pokrywy szczotkotrzymacza.
Czas demontażu około 40 min czas montażu około 1 godziny przy moich słabych zdolnościach
oraz klucze nasadowe 12 i 14 oraz srubokręt krzyzak

odpinamy akumulator

odpinamy rurę powietrza do filtra

odpinamy weżyk z pokrywy zaworów

odpinamy węzyk z pokrywy filtra powietrza

zdejmujemy wtyczki z pokrywy i czujnika masy powierza

odkręcamy obejmę z rury na przepustnicy

wszystko mamy juz rozpiete

Wyjmujemy pokrywę filtra razem z przepływomierzem i tym czyś co jest na rurze lączacą pokrywe z przepustnica (wychodzi bez problemu)

wyjmujemy filtr i odkręcamy dolną obudowę filtra ( trzy śruby)

teraz mamy dostęp od góry do rozrusznika

odkręcamy 2 śruby mocyjące rozrusznik

teraz idziemy pod samochód i odkręcamy przewód zasilający rozrusznik i zdejmujemy przewód na konektorku (taki cienki nie udało mi sie go sfotografować)trzeba nacisną na konrktorku wtedy schodzi łatwiej

w tym miejscu zdjęcie takiego frofilu płaskownika do której jest przymocowane coś .
odkreciłem tą część zeby mieć łatwiejszy dostep do rozrusznika i było go łatwiej wyciągnąć

teraz pozostaje nam ostatnia śruba mocowania rozrusznika wyciągamy delikatnie i idziemy na stół:)

zdejmujemy przewód łączący bendiks z rozrusznikiem

odkręcamy dwie śruby kluczem chyba (7 lub 8 zapomniałem )

potem srubokrętem pozostałe dwie

zdejmujemy pokrywę i mamy nasz szczotkotrzymacz

teraz czyścimy delikatnie komutator np; czyścikiem do rur lub czyms podobnym potem delikatnie czyścimy cienkim nożykiem np do tapet rowki w komutatorze

I teraz najpierw WAŻNE

a potem dopiero pokrywe

wkręcamy sruby mocujace szczotkotrzymacz do obudowy

a potem już wszystko pokolei w odwrotnej kolejności jak przy demontarzu.
Jeżeli chodzi o przykrecenie rozrusznika to włozyłem go od spodu potem złapałem go na jedną śrube od góry a mianowice prawą ręka trzymałem śrubę a lewą włozyłem z lewej strony( patrzac na przód samochodu)pod kolektor ssącyi tak go celowałem a prawą złapałem na śrubę( mam długie ręce wiec nie wiem czy każdy potrafi objąc silnik
Starałem sie jak umiałem jeżeli cos pomiąłem lub ktos ma lepszy pomysł prosze o uwagi .
Robie to pierwszy raz wiec jeżeli cos zrobiłem tu źle prosze administratora o poprawkę.
Dziekuje
Może komuś sie przyda