Mazda CX-7 – Porównanie z konkurencją
Widzę, że na modele '08 jest rabat w wysokości (a racze wyskości bo tak jest na stronie
)10 900 PLN. "Oferta obowiązuje od 1 marca 2009 i dotyczy samochodów z rokiem produkcji 2008."
domin1979 napisał(a):Widzę, że na modele '08 jest rabat w wysokości (a racze wyskości bo tak jest na stronie oczko )10 900 PLN. "Oferta obowiązuje od 1 marca 2009 i dotyczy samochodów z rokiem produkcji 2008."
Tylko czy maja auta z tego rocznika jeszcze? jak kupowałem na początku stycznia to w salonach było bardzo niewiele chyba ze dopiero jechały do polski
- Od: 23 gru 2008, 12:10
- Auto: Mazda CX-7 EU, xsara 1,6 16V
Z tego co wiem to od momentu produkcji do pojawienia się w polskim salonie zajmuje ok. 3-4 miesięcy więc myślę, że jest szansa załapania się na modele listopadowo-grudniowe. O ile wszystkie nie zostały klepnięte w co wątpię 
domin1979 napisał(a):Z tego co wiem to od momentu produkcji do pojawienia się w polskim salonie zajmuje ok. 3-4 miesięcy więc myślę, że jest szansa załapania się na modele listopadowo-grudniowe. O ile wszystkie nie zostały klepnięte w co wątpię
Ale modele z danego roku produkcji są wytwarzane gdzieś do września danego roku.
- Od: 2 cze 2008, 17:34
- Auto: CX-7 Expression
jancio68 napisał(a):Ale modele z danego roku produkcji są wytwarzane gdzieś do września danego roku.
zawsze mnie to zastanowiło jak to jest. czyli wynika z tego że auto zrobione w październiku 2009 sprzedawane jest jako rocznik 2009?dobrze rozumiem? czy to są pewne informacje?
Skąd masz takie informacje? Czyli w październiku produkują '09? Przecież w VIN-ie będzie jak byk, że produkcja '08. Poza tym jak np. Mazda wprowadziła zmiany od '09 w nowej M6 to nie robią jej od października tylko od nowego roku. Ktoś może owszem próbować sprzedać jako '09 ale nie będziesz miał np. RVM więc to nie przejdzie.jancio68 napisał(a):Ale modele z danego roku produkcji są wytwarzane gdzieś do września danego roku.
domin1979 napisał(a):Skąd masz takie informacje? Czyli w październiku produkują '09? Przecież w VIN-ie będzie jak byk, że produkcja '08. Poza tym jak np. Mazda wprowadziła zmiany od '09 w nowej M6 to nie robią jej od października tylko od nowego roku. Ktoś może owszem próbować sprzedać jako '09 ale nie będziesz miał np. RVM więc to nie przejdzie.jancio68 napisał(a):Ale modele z danego roku produkcji są wytwarzane gdzieś do września danego roku.
No tak właśnie jest. Produkcja 09 będzie do września. Później będą robić 2010r. I VIN się będzie zgadzać bo jest nabijany w fabryce. I tak jest ustalone u wszystkich producentów dlatego, że w innym przypadku nie mieliby szans sprzedać wytwarzany egzemplarz z końca roku w tym samym roku. Co de facto często i tak ma miejsce ale to już problem importera i dilera. Cykl produkcyjny wymaga takiego przesunięcia. Może ktoś zna dokładne szczegóły bo ja nie ale z tego co wiem dotyczy to całej branży a nie np. tylko Mazdy.
BEN napisał(a):domin1979 napisał(a):Widzę, że na modele '08 jest rabat w wysokości (a racze wyskości bo tak jest na stronie oczko )10 900 PLN. "Oferta obowiązuje od 1 marca 2009 i dotyczy samochodów z rokiem produkcji 2008."
Tylko czy maja auta z tego rocznika jeszcze? jak kupowałem na początku stycznia to w salonach było bardzo niewiele chyba ze dopiero jechały do polski
Mają...mają...i wybór jest nawet niemały jeżeli idzie o kolor aut i tapicerki. Ten, który mi odpowiada, do odbioru za trzy tygodnie z rabatem za 140 700 PLN lub 150 800 PLN + ubezpieczenie + czujniki + dywaniki. Kolejne dostępne w czerwcu a potem facelifting.
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 14:08 przez tery, łącznie edytowano 2 razy
jancio68 napisał(a):Później będą robić 2010r. I VIN się będzie zgadzać bo jest nabijany w fabryce. I tak jest ustalone u wszystkich producentów dlatego, że w innym przypadku nie mieliby szans sprzedać wytwarzany egzemplarz z końca roku w tym samym roku.
Dobrze zrozumiałem? Czyli, że np.mogę kupić w grudniu pod koniec tego roku wersję po fl (wyprodukowaną w październiku) , ale z rocznikiem 2010
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 14:07 przez tery, łącznie edytowano 1 raz
Ja tam na zawiłościach branży się nie znam. Tylko to mi nie wyjaśnia konkretnego przypadku np. RVM, który wchodzi od nowego roku w modelach '09. Skoro klepią go już od września to dlaczego nie można go dostać przed wiosną?jancio68 napisał(a):No tak właśnie jest. Produkcja 09 będzie do września.
Czyli już się zdecydowałeś? W sumie z tym rabatem to już takiego szoku nie ma jak się porówna do poprzedniego 135 tys. Fakt, że wtedy jeszcze dochodziło ubezpieczenie lub fifty-fifty...tery napisał(a):Mają...mają...i wybór jest nawet niemały jeżeli idzie o kolor aut i tapicerki
domin1979 napisał(a):Czyli już się zdecydowałeś?
Jeszcze się nie zdecydowałem. Dzwonili do mnie, że jest taki kolor i taka tapicerka jaką chce i że do wzięcia z rabatem, tym 10 900PLN...Raczej kupię wersję po faceliftingu. Kwestia wyboru silnika, zastanawiam się na ile wycenią diesla.
Jeżeli wycenią diesla na ok.160 000PLN to kupię raczej DISI...jeżeli zaś skalkulują MZR-CD poniżej obecnej ceny...to zobaczymy. Wiele teraz będzie zależało przez najbliższe miesiące od kursu euro i jena.
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 14:07 przez tery, łącznie edytowano 2 razy
tery napisał(a):Jeszcze się nie zdecydowałem.Dzwonili do mnie,że jest taki kolor i taka tapicerka jaką chce i że do wzięcia z rabatem,tym 10 900PLN...Raczej kupię wersję po faceliftingu. Kwestia wyboru silnika,zastanawiam się na ile wycenią diesla.
to jaki to kolor chciałeś? bo kolory tapicerki są tylko 2
domin1979 napisał(a):Tylko to mi nie wyjaśnia konkretnego przypadku np. RVM, który wchodzi od nowego roku w modelach '09. Skoro klepią go już od września to dlaczego nie można go dostać przed wiosną?
A co to RVM bo nie wiem jak się do tego odnieść?
BEN napisał(a):to jaki to kolor chciałeś? bo kolory tapicerki są tylko 2
Najbardziej podoba mi się black cherry, ale wiadomo...w polskich salonach niedostępny- nie wiedzieć czemu
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 14:05 przez tery, łącznie edytowano 4 razy
domin1979 napisał(a):Sorry, black cherry to mi wychodzi, że to samo co copper red mica!
Nie jestem pewien...podoba mi się ten kolor czarno-wiśniowy obrazowo rzecz ujmując...a jak tak patrzę teraz w katalogu,Copper Red Mica (32V) to jest raczej ten "czerwonawy", to ten kolor CX-7 z okładki...więc nie wiem czy masz rację...
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 14:06 przez tery, łącznie edytowano 1 raz
domin1979 napisał(a):Black cherry z tego co widzę to coś innego
Tak, ta czarna wiśnia, u nas w salonach niedostępna ,ale w sprowadzonych amerykańskich wersjach do kupienia, widziałem w ogłoszeniach. Odnośnie tapicerki to gratuluję wyboru jasnej skóry, bo z pewnością efektowniejsza i świetnie wygląda...ja sam w pierwszej chwili też tak wybrałem, ale zwycięży ostatecznie pragmatyzm i racjonalizm.
Ostatnio edytowano 31 mar 2009, 14:05 przez tery, łącznie edytowano 2 razy