Mazda CX-7 – Porównanie z konkurencją

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Deniorek » 24 mar 2009, 21:42

Zgodzę się, że ja podsycam tą rozmowę, ale zakup Verso nie jest przesądzony. Po prostu odniosłem wrażenie, że komentujecie moich potencjalnych kandydatów nie od Mazdy jako mało wyrachowany shit dla bezguściarskich ludzi. Tymczasem sam odniosłem wrażenie, że Wy kupiliście auto dla "Jurka, Kryski czy kogo innego" dlatego próbuję z Wami podyskutować tyle, że nie dajecie mi żyć pisząc, że Mazda ponad wszystko. Potencjalny obserwator odnosi takie wrażenie, a nasza dyskusja jest co najmniej śmieszna. Jesteśmy dorosłymi ludźmi, a dyskutujemy o tym jak małe dzieci, na zasadzie: "A ja jeżdżę Mazdą, a ty być może kupisz Toyotę, bo twój sąsiad ma już Mazdę i w ogóle jesteś nie fajny bo ja mam Mazdę". Już raz się wycofałem z dyskusji, bo poczułem się jak uczeń podstawówki, wróciłem, aby na nowo podyskutować i znowu się zaczęło.

CX-7 to dobry samochód (bardzo dobry!). Wierzę w moc DISI, bo ją poczułem i posłuchałem. Jazda nim dostarcza emocji. Ma jednak swoje minusy jak każdy inny samochód. Przykład z żoną nietrafiony i wynika ze słabego zrozumienia mnie. Liczę CX`y bo lubię to. Jeśli chciałbym kupić siódemkę dla właśnie wyjątkowości to już bym tego nie zrobił......... Gdzie w tym dziecinność? :D Dziecinne są Wasze posty na zasadzie przytoczonej powyżej.

Może dla Was to normalne kopiować sąsiadów, ale to nie działa w moim przypadku. Żyję z nimi dobrze mając nadzieję, że mnie nie wyśmieją gdy kupię na przykład taki sam samochód jak oni. A jest to żenujące, ale jeśli dla Was to normalka...

BTW: Toyota Verso nie będzie o wiele tańsza. :)

OK, ja jestem bezguściarski i w ogóle do bani bo przychylam się bardziej ku "rozsądnej" Verso niż Land Cruisera, czy CX-7. Wy jesteście fajni, bo macie CX-7. Możemy podyskutować o dieselu i ogólnie CX-7? Czy znowu zaczynamy jak małe chłopczyki dyskutować kto ma fajniejsze pomysły i kto jest cool? :D Bo jak tak to ja odpadam. Możecie pisać teraz co chcecie, ale mnie już nie podjudzicie co sprawia Wam chyba przyjemność(??). Jak kogoś wcześniej uraziłem w tej "dyskusji" to wielki sorry i chętnie postawię komuś piwo. :)
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 19:28
Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]

Postprzez Sevyoruum » 24 mar 2009, 22:57

Nie wiem. Ja mam to auto bo- lubie duze auta i w tej cenie nie ma wg mnie takiego drugiego na rynku.

Jezeli ktos kupuje paliwozerne auto i stac go, zeby je utrzymac to woli kupic Audi czy Merca, bo to jest uwazane za zupelnie inna klase. Nie ukrywajmy, na CXa tez trzeba miec pieniadze, jednak zazwyczaj jak juz ma na Cxa to ma tez i na Merca, a bywa tez tak, ze na Cxa by mial, ale nie ma juz na lanie do baku. A ze w Polsce wciaz Ci, ktorzy maja i na Cxa i na Merca to reprezentanci bardziej konserwatywnego pogladu i CX jest zbyt ektrawagancki to co innego.

Co do Verso to nie wiem. Mi w 2004 roku wersje "full wypas" chcieli sprzedac za 115tys(lacznie z dvd w zaglowkach), Ty powiedziales ze ceny maja pozostac bez zmian wiec wg mnie jednak jest pewna roznica w kasie.

A co do CX w dieslu. A o czym tu jeszcze rozmawiac jak tak naprawde nikt nim nie jechal?
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 16 sty 2009, 13:00

Postprzez Deniorek » 24 mar 2009, 23:18

No cena jest ciut wyższa niż ta co podałeś, ale zupełnie usprawiedliwiona, bo dodali całkiem sporo miłych dodatków, za które naprawdę warto zapłacić. Ostateczną cenę jaką proponuje Toyota za to auto mogę podać już 18-19 kwietnia po dniach otwartych, na które mam już obcykane kolejne spotkanie. Zaplanowałem jeszcze jedną wizytę w Maździe. Bynajmniej wszystko rozwiąże się do czerwca.

Mam kilka pytań odnośnie CX:
1. Jak to jest z żywotnością tapicerki? Niestety krótkie kontakty nie dają możliwości ocenienia jej, a wydaje się lekko podatna na nieodpowiedzialnego użytkownika (a za takiego uważam się). Pytam, bo na tylnym siedzeniu wożę piekielnie drogą aparaturę pomiarową, którą przypinam pasami (czystą, bo w formie komputera, ale nielekką > może ostro ocierać) . :) Nie chciałbym mieć "dziury" po kilku miesiącach użytkowania. Niestety nigdy nie uważałem skóry za zbyt praktyczną, ale CX ubrany jest raczej tylko w nią? Albo o czymś nie wiem. :)
2. Hamulce w CX-7 są stopniowe, to jest reagują w zależności od szybkości nacisku na pedał? Bo albo hamulce były zimne albo po prostu są stopniowe, a głupio byłoby robić kontrolne hamowanie żeby to sprawdzić. Niestety wybitni pracownicy Mazdy nie wiedzieli o co chodziło więc nie dostałem odpowiedzi. :D Mam nadzieję, że jest tam EBD, ponieważ inaczej trochę blado wypada hamowanie, w co mi się nie chce wierzyć.
3. No i jak to jest w końcu z tym podłokietnikiem, na który ciągle wszyscy narzekają?
4. No i pytanie do tych co kupowali w salonie. Macie jakieś określone zasady postępowania, argumenty za rabatami itp. Może za słabo stawiam się im? :]
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 19:28
Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]

Postprzez Sevyoruum » 24 mar 2009, 23:50

1. O tapicerce sie nie wypowiem, za krotko uzytkuje.

2. Co do hamulcow. Wg mnie jakby to na chlopski rozum napisac- im mocniej dosiskasz tym mocniej hamuja:) i nie ma obawy ze jak sie go delikatnie dotknie to jest nagle hamowanie. EBD z tego co wiem ma:) O to mi chodzilo, ze w tej cenie, auto ma chyba wszystko co jest potrzebne:)

3. Mi podlokietnik pasuje, a we wspominanej Verso np. nie. Ale tak jak pisalem, moze to ja mam niewymiarowe ramie.

4. W salonie faktycznie ciezko, ciagle powtarzaja- przykro nam, ale taka jest polityka mazdy. Dali ten pakiet ubezpieczeniowy i czujniki na przod i tyl.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 16 sty 2009, 13:00

Postprzez qba77 » 25 mar 2009, 00:19

Deniorek napisał(a):
Z moich obliczeń wynika, że w Gorzowie jeździ już co najmniej sześć różnych CX-7, w tym w mojej "dzielnicy" już dwa.

I będzie jezdzilo coraz wiecej w całej Polsce, nie tylko CX-7 ale i innych modeli mazdy. jak dobrze wiecie mazda oficjalnie powróciła do Polski w maju ubiegłego roku, więc cały czas zdobywają rynek na nowo (aktualnie może nieco wolniej ze względu na wzrost kursu walut). na pewno kupno CX-7 rok temu powodowało, że człowiek czuł, że ma wyjątkowy samochód, którym mało ludzi jeździ w Polsce. Masa ludzi w marcu 2007 nie była nawet świadoma tego, że istnieje takie auto jak CX-7. Po wejściu Mazdy do Polski zmieniło się to i nadal będzie zmieniać. Generalnie nigdy się nie ucieknie od tego, że na ulicy spotka się auto takie, którym się jeździ samemu, dopóki będzie ono pochodziło ze stajni producenta sprzedającego samochody dla mas, a Mazdę z pewnością do takiego grona można zaliczyć.
Początkujący

Od: 28 lis 2008, 15:26
Auto: CX-7

Postprzez domin1979 » 25 mar 2009, 08:49

Sevyoruum napisał(a):1. O tapicerce sie nie wypowiem, za krotko uzytkuje.
Ja to samo
Sevyoruum napisał(a):2. Co do hamulcow. Wg mnie jakby to na chlopski rozum napisac- im mocniej dosiskasz tym mocniej hamuja:) i nie ma obawy ze jak sie go delikatnie dotknie to jest nagle hamowanie. EBD z tego co wiem ma:) O to mi chodzilo, ze w tej cenie, auto ma chyba wszystko co jest potrzebne:)
Panowie, mylicie EBD z EBA! CX ma obydwa systemy z tym że pierwszy to dodatek do DSC (ESP) kontroluje rozkład hamowania na poszczególne koła, a drugi to asystent hamowania, który w razie gwałtownego hamowania (break assistance)"depcze" pedał na maksa
Sevyoruum napisał(a):3. Mi podlokietnik pasuje, a we wspominanej Verso np. nie. Ale tak jak pisalem, moze to ja mam niewymiarowe ramie.
Mi też nie przeszkadza choć nie obraziłbym się jakby był przesuwany jak jest w nowej M6.

Deniorek napisał(a):Żyję z nimi dobrze mając nadzieję, że mnie nie wyśmieją gdy kupię na przykład taki sam samochód jak oni. A jest to żenujące, ale jeśli dla Was to normalka...
Ja żyję mając nadzieję, że pomogą jak mi się dom pali albo zauważą, że mnie ktoś okrada. Każdy ma swoje priorytety.
Obrazek
Forumowicz

Od: 14 wrz 2007, 11:04
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez BEN » 25 mar 2009, 09:47

1. trudno mi powiedzieć coś na temat żywotności tapicerki ale wydaje mi się że skóra nie wyciera się tak szybko jak choćby welur. Cx w najtańszej wersji europejskiej i tanich z USA masz bez skóry. A nie lepiej byłoby Ci wozić ten komputer w bagażniku? przypięty siatką bądź specjalnymi pasami?ja tak śmigałem przez pewien czas z komputerem i nic mu się nie stało.
2.o hamulcach w Cx była już dyskusja w tym wątku ale powtórzę się: jak dla mnie działaj idealnie.
3.Podłokietnik jest OK ..... ale bez szału.W C5 każdy fotel miał swój oddzielnie regulowany podłokietnik i to było najlepsze rozwiązanie jakie do tej pory spotkałem. w Cx wszystko zależy od tego jaka masz pozycje za kierownicą. jeśli jest to pozycja na "luzaka" to będzie CI pasować jego położenie. Co do pakowności nie jest on może tak ogromny jak w wersji amerykańskiej ale nadal jest on sporych rozmiarów a podłoga ma 2 dna :) .
4.Co do postępowania z dilerem to powiem tak czasem trzeba się trochę nachodzić i dyskutować. co do rabatów to mazda jest trudna w dyskusji. mi spuścili tylko 5tys ale dali mi sporo dodatków jak już gdzieś wcześniej pisałem.

Cieszę się że opanowałeś emocje (tak jak i reszta :P ) i rozmowa wróciła na właściwy tor.
Forumowicz

Od: 23 gru 2008, 12:10
Auto: Mazda CX-7 EU, xsara 1,6 16V

Postprzez domin1979 » 25 mar 2009, 09:54

A nie lepiej byłoby Ci wozić ten komputer w bagażniku? przypięty siatką bądź specjalnymi pasami?ja tak śmigałem przez pewien czas z komputerem i nic mu się nie stało.
Albo w jakimś pokrowcu żeby nie wycierał cały czas w jednym miejscu bo tego raczej żadna tapicerka nie wytrzyma.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez tery » 25 mar 2009, 13:17

Znalazłem jeszcze takie dane:

Cayenne 2.9 z silnikiem diesla,przyspieszenie (0-100km/h) 8.3 sek.
miejski 11,6
pozamiejski 7,9
mieszany 9,3

...a co do naszych gorących dyskusji...To DOBRZE,że pojawiają się różnice zdań...argumenty mniej lub bardziej racjonalne... skrajne odczucia czy opinie...że wzajemnie wymieniamy poglądy.To są przecież NASZE próby-mniej lub bardziej udolne- poszukiwania płaszczyzny,na której można dojść do jakichś logicznych,konkretnych wniosków na temat minusów i plusów CX-7 z silnikiem diesla i nie tylko.To istota forum...Gdy tak przypatruję się z dystansem, to widzę,że nie jest z nami wcale ,aż tak źle...<jupi> :P ;) Pozdrawiam wszystkich i owocnego dnia życzę...Przecież wiecie doskonale,że typowe Polaków rozmowy wyglądają tak...... <klotnia> <killer> <klotnia> <killer> <killer> <killer>
Forumowicz

Od: 9 mar 2009, 15:50

Postprzez jancio68 » 25 mar 2009, 14:22

Deniorek napisał(a):
jancio68 napisał(a):
Deniorek napisał(a): A obok Rexa na parkingu stoi teraz czarny CX-7. :)

Już tak nie zrzędź na Cx-a i pogadaj z sąsiadem a nuż się zamieni na Rx-a <lol>

Ja bym się nie zamienił, bo w przypadku RX`a to wiesz co kupujesz i po co. ;P

Zgryźliwie odpowiedziałem, bo nie zrzędzę tylko normalnie dyskutuję. To Wy nie umiecie rzucić argumentem tylko korzystacie z przewagi jako właściciele CX`a. :) Każdy kogo stać na siódemkę i jej nie ma wie dlaczego tak jest, tego już nie zmienicie. Chłopaki, kity o często spotykanej Toyocie to możecie wciskać innym posiadaczom Mazdy. Jeszcze nigdy nie stanąłem obok takiego samego modelu. :P A taka Verso jest od roku 2004 na rynku. A jużta ci ja widzę tyle nowych Verso, że każdy sobie pozwoli. No i fakt, więcej CXów raczej nie będzie chyba, że używek z USA, bo teraz trzeba być ostatnim [napaleńcem] żeby kupić to auto za cenę dystrybutora bez żadnych gratisów. Ojoj, z Wami już znowu kończę, bo dziecinada się robi i poziom podstawówki. :) Oddaję honor, że udało Wam się nabyć samochód jeszcze w czasach, gdy można było za w miarę rozsądną cenę go kupić. Tymczasem gdybym nie patrzył na paliwo i zupełnie bezsensowne wydatki to po prostu wziąłbym CX-9 (http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7740981) i zapomniałbym o problemie CX-7. Być może do Was w końcu dotrze o co się rozchodzi... >>>CX-7 nie jest żadnym samochodem, za którym ludzie biegają i fotki robią hahaha (a tak Wam się wydaje), daje przyjemność z jazdy nie większą niż turbodiesele o podobnych osiągach (pomimo, że ma "benzynę turbo"), nie jest tak duży, że pasażerowie porozumiewają się krótkofalówkami i pali tyle bezołowiowej, że gość podjeżdżający Porshe Cayenne, czy Audi Q7 zastanawia się po co tyle palić paliwa jeśli zna realne spalanie siódemki? :D Jesteśmy dorosłymi ludźmi więc nie zachowujcie się jak dzieci próbując pisać dwuznaczne posty, a odeprzeć moje argumenty przeciw tymi za. Naprawdę nie mam nic na CX`a, po prostu dyskutuję z Wami jako posiadaczami i zamiast przekonywać się do tego auta coraz bardziej potwierdzam sobie, że nie jest on warty zainteresowania. Jakoś mnie nic nie przekonuje, bo jedynym Waszym argumentem za stało się to, że posiadacie to auto. Ale tak było i będzie, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Zaczynam się gubić i nie wiem o co ci chodzi.
Jesteśmy zadowoleni ze swoich Cx-ów. Dlatego w postach ją zachwalamy. Nie zauważyłem aby ktoś wciskał kity. Męczysz nas z tą ceną zamiast mieć do siebie pretensję bo była ona naprawdę niska i okazyjna.
Podjąłeś decyzję. Chcesz kupić Verso. Ok. Ale dlaczego oczekujesz, że będziemy wychwalać Verso nad Cx-a?! To nie to forum i chybione porównywanie.
Chcesz aby cię pokrzepić to powiem, że miałem dwie Tototy i są to naprawdę dobre samochody a serwis i obsługa jest wzorcowa.
Forumowicz

Od: 2 cze 2008, 17:34
Auto: CX-7 Expression

Postprzez tery » 25 mar 2009, 14:37

jancio68 napisał(a):Podjąłeś decyzję. Chcesz kupić Verso.

jancio68 z tego co zrozumiałem i co mówi Deniorek nie wynika jasno i wprost,że jest on całkowicie zdecydowany na Verso...Odnoszę wrażenie,że nie przekreślił jednoznacznie zakupu CX-7...ale może się mylę? Najlepiej będzie jak on sam się na ten temat wypowie...
Forumowicz

Postprzez BEN » 25 mar 2009, 14:43

tery napisał(a):jancio68 napisał:
Podjąłeś decyzję. Chcesz kupić Verso.

jancio68 z tego co zrozumiałem i co mówi Deniorek nie wynika jasno i wprost,że jest on całkowicie zdecydowany na Verso...Odnoszę wrażenie,że nie przekreślił jednoznacznie zakupu CX-7...ale może się mylę? Najlepiej będzie jak on sam się na ten temat wypowie...

wydaj mi się że rozmowa na temat tego co chce kupić Deniorek i co jest lepsze Cx czy verso została zakończona już w tym temacie <glupek2> <glupek2>
Forumowicz

Od: 23 gru 2008, 12:10
Auto: Mazda CX-7 EU, xsara 1,6 16V

Postprzez jancio68 » 25 mar 2009, 14:51

tery napisał(a):
jancio68 napisał(a):Podjąłeś decyzję. Chcesz kupić Verso.

Wiesz co? Chodzi chyba o to, że Verso będzie kosztowało ok. 120 tyś (bo Deniorek jasno nie pisze ile) i jest wyborem z rozsądku a Cx-7 powinien kosztować tyle samo lub trochę mniej hahaha I na nic wcześniejsze posty o tym, że teraz w tej klasie (oczywiście nie kompaktów rodzinnych) nic już tyle nie kosztuje. Mazda się uwzięła na kolegę Deniorka a my go wk...... bezpodstawnym zachwalaniem naszych brzydkich, przeciętnych i pospolitych Cx-ów.
Forumowicz

Postprzez tery » 25 mar 2009, 15:09

BEN napisał(a):wydaj mi się że rozmowa na temat tego co chce kupić Deniorek i co jest lepsze Cx czy verso została zakończona już w tym temacie

...oczywistym jest fakt,że nie będziemy dyskutować co chce i czy chce kupić,sprawa zamknięta i nie taka jest moja intencja...ale nie można przypisać Deniorkowi ,że autorytarnie i definitywnie stwierdził,że kupuje Verso.Raczej ton jego wypowiedzi świadczy o tym,że się zastanawia.
Forumowicz

Postprzez domin1979 » 25 mar 2009, 15:10

Może skupmy się na tym czy 120 tys. to nie przesada za Verso? ;)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez jancio68 » 25 mar 2009, 15:14

domin1979 napisał(a):Może skupmy się na tym czy 120 tys. to nie przesada za Verso? ;)

....i dobić kolegę Deniorka?!
Forumowicz

Postprzez domin1979 » 25 mar 2009, 15:21

jancio68 napisał(a):....i dobić kolegę Deniorka?!
Tak! <diabełek> , bo my jesteśmy Ci wredni i nieobiektywni z forum Mazdy :P I jeszcze mamy czelność bycia zadowolonymi ze swoich samochodów! ;)

A tak na poważnie to dla mnie 120 tys. za Verso to jakieś o 30 tyś. za dużo. CX-7 w cenie 120 to była wg mnie OKAZJA bo nic porównywalnego w tych pieniądzach nie było. Obecne 150 to mniej więcej poziom konkurencji. Wg mnie pozostaje pytanie: czy dołożyć 30 do Verso czy CX-a?
Obrazek
Forumowicz

Postprzez tery » 25 mar 2009, 15:25

jancio68 napisał(a):Wiesz co? Chodzi chyba o to, że Verso będzie kosztowało ok. 120 tyś (bo Deniorek jasno nie pisze ile) i jest wyborem z rozsądku a Cx-7 powinien kosztować tyle samo lub trochę mniej hahaha I na nic wcześniejsze posty o tym, że teraz w tej klasie (oczywiście nie kompaktów rodzinnych) nic już tyle nie kosztuje. Mazda się uwzięła na kolegę Deniorka a my go wk...... bezpodstawnym zachwalaniem naszych brzydkich, przeciętnych i pospolitych Cx-ów.

Ja go rozumiem...jak byłem jesienią w salonie miałem w zasięgu dłoni super auto za 134 000 PLN z 2-letnim gratisowym ubezpieczeniem i jakimiś bonusikami,ale "wieści" o dieslu mi zamieszały.Nigdy nie przypuszczałem,że będzie tak mało dynamiczny.Byłem bardzo za kupnem.Teraz to samo stoi z ceną 150 800 PLN,muszę je ubezpieczyć a z ceny nawet o grosze nie chcą zejść.Czekam na homologację,na cenę diesla,porównam z ceną DISI...zobaczymy co z tego wyjdzie...ale CZAR prysł...Raz jeszcze chcę też zaznaczyć,że stać mnie na tankowanie DISI, ale ja po prostu nie chcę "tyle" wydawać,dochodzi też kwestia zasięgu.
Forumowicz

Postprzez Lucass » 25 mar 2009, 15:34

CX-7 w cenie 120 to była wg mnie OKAZJA bo nic porównywalnego w tych pieniądzach nie było. Obecne 150 to mniej więcej poziom konkurencji.

Mylisz sie Panie oj mylisz.
Konkurencja dla Cx-7 to Nissan Murano , Volvo XC60 według najbardziej szanujących sie magazynów i programów motoryzacyjnych.
Wejdz na strone Nysana :) i Volvo i sprawdż ceny.
Toyota Rav 4 , Honda CR-V , Mitsubishi Outlander to nie jest bezpośrednia konkurencja dla Cx-a.
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”
(George Carlin)
Forumowicz

Od: 20 kwi 2007, 10:43
Auto: Była RX-8 , CX-7 2.3 jest
Cx-5 2.0 sky passion MY12
Subaru Outback H6 MY11

Postprzez jancio68 » 25 mar 2009, 15:40

domin1979 napisał(a):
A tak na poważnie to dla mnie 120 tys. za Verso to jakieś o 30 tyś. za dużo. CX-7 w cenie 120 to była wg mnie OKAZJA bo nic porównywalnego w tych pieniądzach nie było. Obecne 150 to mniej więcej poziom konkurencji. Wg mnie pozostaje pytanie: czy dołożyć 30 do Verso czy CX-a?

Ja miałbym poczucie, że mocno przepłaciłem. Wygląd to oczywiście kwestia gustu. Fajny szyberdach. Masakryczna deska rozdzielcza. Diesel ma podobno turbodziurę jak Grand Canyon i kulturę pracy Stara 200. <lol>
Można polecić koledze samochód podobny do Cx-a – nowość Skoda Yeti ;)
Forumowicz