Poduszka powietrzna a fotelik dziecięcy. Jak wyłączyć?
Strona 1 z 1
Witam wszystkich i proszę o pomoc.
Fotelik montowany jest tyłem do kierunku jazdy i pomóżcie – jak wyłączyć poduszkę powietrzną z tyłu za siedzeniem kierowcy?
Może ktoś mi pomoże?
Fotelik montowany jest tyłem do kierunku jazdy i pomóżcie – jak wyłączyć poduszkę powietrzną z tyłu za siedzeniem kierowcy?
Może ktoś mi pomoże?
-
Gość
To całkiem możliwe:
1998-2002 – GW (kombi)
Gdzieś kiedyś o tym czytałem. Ale dotyczyło to przedniego pasażera w modelu Premancy.
Pytanie zadał MaG:
"Chciałbym zainstalować w mojej Premacy fotelik dziecięcy na siedzeniu pasażera, ale mam tam oczywiście poduchę. Podobno w fotelu jest czujnik aktywujący poduszkę dopiero powyżej nacisku 15KG, ale nie chciałbym testować jego sprawności na własnym dziecku.
Czy jest kakieś znane powszechnie odłączenie systemu? W instrukcji samochodu piszą, że oryginalne foteliki Mazdy odłączają poduszkę i napinacz pasów."
Wtedy to Długi napisał:
"Oryginalny fotelik mazdy zawiera transponder, który w momencie kiedy fotelik jest na miejscu pasażera deaktywuje poduchę
TCO: Po odłączneniu jednego z elementów systemu SRS, wyłączasz cały system!"
MaG uzupełnił:
"Rozmawiałem z ASO i powiedzieli, że oryginalny fotelik ISOFIX Mazdy ma chip'a, który sygnalizuje czujnikowi w fotelu pasażera (temu od 15KG), że jest fotelik i następuje odcięcie poduszki i napinacza.
Jako ciekawostkę podam Wam cenę oryginalnego fotelika – ponad 1400 PLN."
Zaznaczam, iż tyczy się to przedniego miejsca w modelu Premancy. Jednak może i w Twojej Madzi jest podobne rozwiązanie.
Czytałem, że niektórych autach jest możliwość wyłączenia poduszki powietrznej przyciskiem (przód: w schowku) lub kluczykiem w belce drzwi. Popatrz, posprawdzaj, popytaj w ASO. Może ktoś coś pokrzepiającego będzie wiedział.
Pozdrawiam.

Gdzieś kiedyś o tym czytałem. Ale dotyczyło to przedniego pasażera w modelu Premancy.
Pytanie zadał MaG:
"Chciałbym zainstalować w mojej Premacy fotelik dziecięcy na siedzeniu pasażera, ale mam tam oczywiście poduchę. Podobno w fotelu jest czujnik aktywujący poduszkę dopiero powyżej nacisku 15KG, ale nie chciałbym testować jego sprawności na własnym dziecku.
Czy jest kakieś znane powszechnie odłączenie systemu? W instrukcji samochodu piszą, że oryginalne foteliki Mazdy odłączają poduszkę i napinacz pasów."
Wtedy to Długi napisał:
"Oryginalny fotelik mazdy zawiera transponder, który w momencie kiedy fotelik jest na miejscu pasażera deaktywuje poduchę
TCO: Po odłączneniu jednego z elementów systemu SRS, wyłączasz cały system!"
MaG uzupełnił:
"Rozmawiałem z ASO i powiedzieli, że oryginalny fotelik ISOFIX Mazdy ma chip'a, który sygnalizuje czujnikowi w fotelu pasażera (temu od 15KG), że jest fotelik i następuje odcięcie poduszki i napinacza.
Jako ciekawostkę podam Wam cenę oryginalnego fotelika – ponad 1400 PLN."
Zaznaczam, iż tyczy się to przedniego miejsca w modelu Premancy. Jednak może i w Twojej Madzi jest podobne rozwiązanie.
Czytałem, że niektórych autach jest możliwość wyłączenia poduszki powietrznej przyciskiem (przód: w schowku) lub kluczykiem w belce drzwi. Popatrz, posprawdzaj, popytaj w ASO. Może ktoś coś pokrzepiającego będzie wiedział.
Pozdrawiam.
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Justyna a jesteś pewna że masz z tyłu poduszki?? Bo jeżeli to jest wersja z 4 poduszkami to 2 są z przodu i następne dwie to kurtyna boczne dla kierowcy i pasażera z przodu a są montowane w przednich oparciach ale wybuchają w stronę drzwi a nie w stronę osób jadących z tyłu.Pozdrawiam.
- Od: 28 gru 2004, 23:25
- Auto: 626 GC 2.0 i + 626 GW 1,8 i
Magicadm żaden troll
no przynajmniej mój mąż tak nie uważa
Dziękuję wszystkim za pomoc, auto nie jest moje tylko moich rodziców z którymi czasem gdzieś tam zdarza nam sie jechać.
Chyba jednak to będą kurtyny boczne... sorry, że tak namieszałam ale myślałam, że to są poduszki pasażerów.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
Dziękuję wszystkim za pomoc, auto nie jest moje tylko moich rodziców z którymi czasem gdzieś tam zdarza nam sie jechać.
Chyba jednak to będą kurtyny boczne... sorry, że tak namieszałam ale myślałam, że to są poduszki pasażerów.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
-
Gość
peter napisał(a):jeżeli to kurtyny boczne to w oparciach przednich siedzeń od strony drzwi będzie napis SRS.
z tego co kojarzę z reklamówek super drogich ( i trochę tańszych) aut to w oparciach przednich foteli od strony drzwi mamy poduszki boczne, a kurtyny są montowane w dachu nad drzwiami ( nie umiem jaśniej....)
Co do TROLLA – nie chodzi o urodę (lub jej brak) tylko o osobę zadającą bardzo kontrowersyjne i dziwne pytania...
Mimo to przepraszam za ewentualne szkody moralne....
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
No to juz teraz się pogubiłam
Ale skoro to są jednak poduszki boczne to nie wystrzela w tył jak sama nazwa wskazuje tylko w bok i fotelik zamontowany tyłem za kierowcą będzie bezpieczny tak?
-
Gość
Justyna napisał(a):fotelik zamontowany tyłem za kierowcą będzie bezpieczny tak?
w 100% a nawet jak będą kurtyny to możesz spokojnie montować fotelik pod jednym warunkiem musi mieć TUV – oni badają czy parametry fotelika nie kolidują z kurtynami , więc wszelkiego rodzaju ścierwa typu Chicco itp możesz po prostu wyp. Proponuję zainwestować w Concorde, Osana, Recaro lub Baby Muhle. Jedyna poduszka która wymaga ingerencji to przednia poduszka pasażera jeśli dziecko jest przewożone tyłem do kierunku jazdy na przednim fotelu. pozostałymi nie musisz się martwić.
mayer
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
W oczekiwaniu na małego Mayerka...
)))))
W124 300TD automat
mazda 626 GE 2,0 16V
W oczekiwaniu na małego Mayerka...
Witam. Chciałbym się podpiąć pod ten temat bo nie za bardzo wiem gdzie wyłączyć przednią poduszkę pasażera w mojej 6-tce. Niby na dole w konsoli środkowej zaświeca się na zielono podczas włączania zapłonu kontrolka, ale nie mogę tego nacisnąć, więc pewnie włącznik znajduje się gdzie indziej... Z góry dziękuję za pomoc....
- Od: 11 lip 2013, 12:49
- Auto: Mazda 6 GY CD 2.0 136km 2005 RF-5C
w fotelu pasażera jest mata z czujnikiem, który wykrywa fotelik (oczywiście oryginalny) i dezaktywuje poduszkę
przypominam że w myśl przepisów prawa: dopuszczone jest przewożenie dziecka na przednim fotelu pasażera, wyposażonym w poduszkę powietrzną, jedynie w atestowanym foteliku, przodem do kierunku jazdy
czyli:
– dziecko siedzi "normalnie" nie wyłączamy poduszki, na przednim fotelu nie można stosować samych podkładek pod tyłek
– dziecko jedzie np w nosidełku, poduszkę wyłączamy, albo dziecko jedzie z tyłu
przypominam że w myśl przepisów prawa: dopuszczone jest przewożenie dziecka na przednim fotelu pasażera, wyposażonym w poduszkę powietrzną, jedynie w atestowanym foteliku, przodem do kierunku jazdy
czyli:
– dziecko siedzi "normalnie" nie wyłączamy poduszki, na przednim fotelu nie można stosować samych podkładek pod tyłek
– dziecko jedzie np w nosidełku, poduszkę wyłączamy, albo dziecko jedzie z tyłu
- Od: 24 lut 2008, 12:20
- Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.
daymaker napisał(a):Witam. Chciałbym się podpiąć pod ten temat bo nie za bardzo wiem gdzie wyłączyć przednią poduszkę pasażera w mojej 6-tce.
Mysle, ze jak napiszesz w dziale GG/GY to Ci pomoga bardziej niz posiadacze starszej wersji czyli 626 GF/GW

-
Darnok - chlopak na opak
- Od: 3 lut 2008, 16:38
- Auto: 626GF 1.8 97'
ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'
Strona 1 z 1