Pielęgnacja lakieru

Postprzez CleanerFreak » 28 lut 2009, 15:31

kulca napisał(a):
Wax-master napisał(a): Przed nałożeniem jakiegokolwiek wosku, trzeba pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu powłoki olejami pre-wax !! bo bez tego nie warto nakładać czegokolwiek:)

nie slyszalem o czyms takim, mozesz podac jakis link? ja zawsze myje auto, susze i wcieram wosk w lakier, pozniej polerka sciereczka na sucho

Ściągnij sobie PORADNIK http://www.swissvax.pl/index.php?id=3
lub poczytaj:
http://www.forum.meguiars.pl/viewtopic.php?f=7&t=367
lub
http://www.autokosmetyki.pl/sonax_premi ... rers_id=41

Przygotowanie powłoki daje, między innymi, lepszy kolor i błysk lakieru, jak również znacząco przedłuża czas wytrzymałości wosku na autku.
Dobre przygotowanie powłoki jest bardziej ważne aniżeli same woskowanie.
3 nieszczęścia w życiu mężczyzny: rozwód, strata pracy, rysa na lakierze
Forumowicz

Od: 28 sty 2009, 21:16
Auto: Kiedyś marzyła mi się Mazda

Postprzez Krisek » 28 lut 2009, 21:52

a ja wam powiem tajemnice ... jesli chcecie miec naprawde efektowne autko process nie jest latwy ... nie wosk za xxxx ZL nie zrobi tego ....

UDM/PC orbitalna polerka .... ( Nie oscylacyjna ... Nie mylic ze szlifierkami .. niemam wprawy z Oscylacyjna latwo mozna zniszyc lakier )

ja najczesciej uzywam tego sposobu ..

Clay Bar aka Glinka
Pomaranczowy Pad + SSR 2.5
Bialy Pad + SSR 2
Niebieski/Czarny XMT no 1

pozniej dobry LSP ( Wosk ... albo czasami sealant wczesniej )

naprawde ... kazdy w branzy wie ... ze przygotowanie lakieru to podstawa ....

polecam

www.Autopia.org mozna pogadac z ludzmi ktorzy lamba robia I inne ciekawe autka ...
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 07:24

Postprzez stec » 10 mar 2009, 18:46

Witam. Chciałbym się Was poradzić jakim środkiem (środkami) przywrócić blaski mojej Madzi. Dołączam
zdjęcie przed zakupem . Teraz wygląda o wiele gorzej. Widać smugi na karoserii, lekkie rysy na lakierze, zadrapania i odpryski. Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 15 lut 2009, 17:20
Auto: Mazda 323f BA 1.5 96'

Postprzez CleanerFreak » 11 mar 2009, 15:47

stec napisał(a):Witam. Chciałbym się Was poradzić jakim środkiem (środkami) przywrócić blaski mojej Madzi. Dołączam
zdjęcie przed zakupem . Teraz wygląda o wiele gorzej. Widać smugi na karoserii, lekkie rysy na lakierze, zadrapania i odpryski. Obrazek

Ładny kolor, gratuluję – dużo można z nim zrobić.
Mógłbyś wstawić parę zdjęć „z bliska” np.coś takiego:
Obrazek
żeby się dokładniej przyjrzeć.
Forumowicz

Postprzez endless » 14 mar 2009, 14:29

A tak wogóle czego najczęściej używacie do polerowania (gąbki..Etc)?
Forumowicz

Od: 20 lut 2009, 08:55
Auto: Mazda 626 2.0 DITD 2000 r.

Postprzez Globy » 14 mar 2009, 19:04

Mikrofibra z Biedronki ;)
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez Borys » 15 mar 2009, 20:05

Dobra, wypróbuję ten Meguiars. Wcześniej doradzano mi DC 1-3 i czyszczenie glinką.
Glinka wystepuje w zestawach: >1< lub >2<. W tym pierwszym jest już jakiś wosk, czy to znaczy, że moge nie kupować DC3?
I kolejne pytanko – mam w domu różne woski twarde jak i miękkie (shell, sonax), czy jak zastosuje je zamiast DC3 to się "pogryzą". Szamponu Meguiars nie zamierzam kupować, jestem zadowolony z Sonaxa, więc jego bym używał w trakcie renowacji.
Wyczytałem też, że glinka ma podobne działanie jak DC1 tylko jest nieinwazyjne dla lakieru, więc czy mozna ją pominąć i na poczatek zakupić jedynie zestaw DC 1-3 ?
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 00:00
Auto: Lancer

Postprzez Globy » 15 mar 2009, 22:47

=> http://www.meguiars.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=339

Tutaj mój temat z jesieni. Sądzę, że ten droższy zestaw z glinką jest "uproszczony" – jeśli ktoś ma ochotę się bawić w pełen zakres preparatów, wybierze wszystkie kroki. Niestety nie wiem, czy woski się nie pogryzą. Sam mam ich sporo i muszę pozużywać ;)
Klubowicz

Postprzez Borys » 15 mar 2009, 23:45

Dzięki Globy, troche mi to rozjaśniło. Biorę glinkę + 3 step'y DC. Zbankrutuje, ale niech ma ;)
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 00:00
Auto: Lancer

Postprzez CleanerFreak » 17 mar 2009, 15:11

Borysss napisał(a):Dzięki Globy, troche mi to rozjaśniło. Biorę glinkę + 3 step'y DC. Zbankrutuje, ale niech ma ;)

Dobry wybór! Gratuluję <jupi>
Forumowicz

Postprzez Big » 17 mar 2009, 15:13

Borysss napisał(a):Wyczytałem też, że glinka ma podobne działanie jak DC1 tylko jest nieinwazyjne dla lakieru, więc czy mozna ją pominąć i na poczatek zakupić jedynie zestaw DC 1-3 ?

Witam wszystkich!!
własciwie na wasze forum zawiatałem z ewzględu na dobrze rozwinięte waki o auto-detailingu którym sam sie od jakiegoś czasu mocno interesuję :) mam, nadzieję że nie macie nic przeciwko temu. jestem członkiem OCP ale Mazda też jak najbardziej mi sie podoba :)
Ale ad rem
Nie radziłbym pomijać glinki ;) i nieprawda jest że ma ona podobne działanie do DC step 1. Podstawowa róznic ajest taka ze glinka dokładnie oczyszcza lakier z przypojonego do niego syfu czyniąc go gładkim i przygotowując go do nakładania pozostałych produktów. Glinka nie jest inwazyjna i działa na lakierze.
DC step1 to bardzo delikatna polerka (jest to produkt scierny) którego nie powinno sie zbyt czesto sotsowac (raz na kwartał wystarczy). Ma on za zadanie ściągnąc z lakieru znieszczona jego warstwę.
Nie wyobrażam sobie porządnego wyczyszczenia lakieru auta bez procesu przygotowania powierzchni ;)
Co do DC 3 to ja bym sobie odpuścił. Zamiast tego proponuję ci zakup wosku NTX 2.0 :)
Forumowicz

Od: 17 mar 2009, 14:51
Auto: Skoda Octavia II

Postprzez Globy » 17 mar 2009, 16:50

Super, że kolejni fani pieszczenia lakieru do nas dołączają <usmiech> Czekam tylko lepszej pogody i startuję ze swoimi zestawami:

– w Millenii mam bardzo ładny lakier, więc glinka, DC1, DC2, Gold Class Wax i NXT (albo odwrotnie, zawsze mi się myli),
– w 626 lakier jest mocno utleniony i brudny (również biały), więc zacznę od nałożenia Scrub-X na całe auto i zobaczymy, ile wycisnę ;)

Tutaj jeszcze wrzuciłem krótkie info o 3 woskach w różnych widełkach cenowych, które najlepiej zapadły mi w pamięci => http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... 37#1310437

Napisałem do sklepu Meguiar's przy okazji zamówienia, czy możemy dostać rabat na Klub i czekam na odpowiedź <usmiech> Poza tym z ciekawych pozycji, jakie ostatnio spotkałem:

http://www.autokosmetyki.pl/sonax_premi ... p1042.html
http://www.allegro.pl/item572193613_swi ... _wosk.html – wosk za 8300 zł, ach...
Klubowicz

Postprzez Sokool » 17 mar 2009, 17:07

Globy napisał(a):http://www.allegro.pl/item572193613_swissvax_divine_najbardziej_ekskluzywny_wosk.html – wosk za 8300 zł, ach...

http://www.vertar.com/zymol/zymol-royale-glaze/
Tylko wytrzyj monitor <lol> ;)
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez Krisek » 17 mar 2009, 20:30

http://www.eshine.ca/wolfgang_fuzion_ca ... php?cat=71

Kupilem to Okazyjnie taniej niz tu ... Rezultaty jak z wosku za 20$ ... anie za 200$

te drogie woski ... maja darmowe uzupelnienia ... wiec ... jak masz biznes oplaca sie
Forumowicz

Od: 20 sty 2008, 07:24

Postprzez j32 » 20 mar 2009, 14:44

Super temat.

Ja mam półroczne autko i garażowane, więc lakier nie jest jeszcze zniszczony. Przeczytałem cały temat i przeszukałem całe forum, ale nie znalazłem nic na temat Diamondbrite. Czy w moim przypadku nie warto w to zainwestować i nie bawić się detailing? Oczywiście czasami dla podkreślenia głębi koloru i połysku można by zastosować jakiś wosk, ale dużo rzadziej i bez tych wszystkich przygotowań.

Co myślicie o tym?
Forumowicz

Od: 2 gru 2008, 17:10
Auto: M6 GH Sedan 2.0 MZR-CD 140KM

Postprzez Big » 20 mar 2009, 15:33

j32, Diamondbrite to nic innego jak zwykła ściema ;) Pomyśl logicznie, jak powłoka nałożona na lakier może się na nim utrzymać przez 6 lat, skoro niektórzy producenci dają na perforację fabrycznie zabepzieczonych blach nadwozia 8-10 lat ;) To jest po prostu nierealne, przy naszych brudnych drogach i żrącej chemii stosowanej na nich zimą.
Ponadto, cały kruczek diamondbrite polega na tym, że pomimo tego, że wyaliłeś kupę kasy na nałozenie powłoki, to MUSISZ kupować od nich kosmetyki które MUSISZ dodawać do każdego mycia, aby PODTRZYMAĆ GWARANCJĘ daną ci przez tę firmę. Krótko mówiąc, nie dośc ze wywalisz na to przez 6 lat dobrych parę tyś zł, to jesli przyjdziesz do nich i powiesz " wasza powłoka nie działa, bo znikła z nadwozia" to oni w każdym momencie mogę ci powiedzieć, że nie dbałeś o nią w należyty sposób, a Ty im nie udowaodnisz że nie maja racji ;)
Takze odpuśc sobie te wynalazki w stylu diamondbrite, bo szkoda na to czasu i kasy. Lepiej kupić porządne kosmetyki i samemu zadbać o własne auto. Wyjdzie taniej i pewniej :)
Forumowicz

Od: 17 mar 2009, 14:51
Auto: Skoda Octavia II

Postprzez j32 » 20 mar 2009, 16:04

Dzięki Big, to zmienia postać rzeczy.
Forumowicz

Od: 2 gru 2008, 17:10
Auto: M6 GH Sedan 2.0 MZR-CD 140KM

Postprzez Globy » 20 mar 2009, 17:44

Też niestety uważam, że dobry wosk nawet raz na 2 miesiące spokojnie zabezpieczy samochód na wiele lat, a wszelkie długotrwałe powłoki ochronne to jedynie doskonała pożywka handlowa i nic więcej. Jestem tylko w stanie uwierzyć w gęste woski utrzymujące się do 12 miesięcy. Nie jeżdżę nowymi samochodami, ale nawet jeśli miałem skorodowane miejsca, to zarówno na nadwoziu jak i alufelgach zabezpieczenie woskiem hamowało kompletnie postęp korozji powierzchniowej.

Powłoki teflonowe przede wszystkim potrzebują wysokiej temperatury nakładania – ostatnio wykupiłem taki zabieg na lakierze Millenii za 100 zł i poza zaspokojonym sumieniem nie zauważyłem poprawy blasku lakieru... Pomijając dość nieudolne nakładanie przez pracownika myjni, więc gdyby nawet skupić się tylko na aspekcie ochronnym, to jego działanie zależy od człowieka. Zawsze może okazać się, że któreś miejsce nie zostało odpowiednio potraktowane.

Dla mnie, o czym pisałem już wcześniej na forum, jest jeszcze jeden ważny punkt – przyjemność z woskowania oraz blask. Nie da się go fizycznie utrzymać przez lata z uwagi na ścieralność i płowienie lakieru pod działaniem czynników atmosferycznych i czasu, a regularna konserwacja dobrymi kosmetykami gwarantuje wyciągnięcie z powłoki naszego samochodu najlepszego połysku.
Klubowicz

Postprzez CleanerFreak » 21 mar 2009, 07:17

Globy napisał(a):Dla mnie, o czym pisałem już wcześniej na forum, jest jeszcze jeden ważny punkt – przyjemność z woskowania oraz blask. Nie da się go fizycznie utrzymać przez lata z uwagi na ścieralność i płowienie lakieru pod działaniem czynników atmosferycznych i czasu, a regularna konserwacja dobrymi kosmetykami gwarantuje wyciągnięcie z powłoki naszego samochodu najlepszego połysku.

<spoko>
Big napisał(a): Witam wszystkich!! własciwie na wasze forum zawiatałem z ewzględu na dobrze rozwinięte waki o auto-detailingu którym sam sie od jakiegoś czasu mocno interesuję :) mam, nadzieję że nie macie nic przeciwko temu. jestem członkiem OCP ale Mazda też jak najbardziej mi sie podoba :)

Witaj! Dokładnie z tego względu też tutaj dołączyłem! Pomoc i wymiana poglądów dobrze się tutaj rozwija, więc mimo że nie masz Mazdy (tak jak ja), To pozostań przynajmniej tutaj w temacie. Im więcej nas tutaj, tym lepsze wyniki można osiągnąć w dopieszczaniu autek. Non stop wychodzą nowe produkty i człowiek nie jest w stanie sam wszystkiego przetestować, więc wymiana poglądów jest bardzo ważna.

Diamondbrite :
jestem 100% tego samego zdania co @Big i @Globy

@Sokol dokładnie tego wosku testować nie będziemy, ale te co @krisiek i @Globy napisał tak.
Postaram się przedstawić wstępną listę w przyszłym tygodniu tutaj http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?p=1287294&highlight=#1287294
Forumowicz

Postprzez malkolm » 21 mar 2009, 09:32

http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... cts_id=345
panowie co do tego jeszcze trzeba dorzucić?? trzeba jeszcze np politurę i wosk czy ten jest wystarczający??
jakiej wielkości jest ten ręcznik w zestawie ??
http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... cts_id=448 ten zestaw jest mniej pełny, co by do tego trzeba jeszcze było dorzucić??
Forumowicz

Od: 12 lis 2008, 14:30
Auto: 626DiTD GF 1998, astra2