witajcie,
moje wrażenia z wizyty w warsztacie Pana Jarka nie są niestety pozytywne. A oto dlaczego:
pewnego dnia z rury wydechowej mojego auta zaczęły się podczas jazdy wydobywać kłęby czarnego dymu i auto (tradycyjnie

) straciło moc; zadzwoniłem więc do Pana Jarka z prośbą o pomoc; zostałem przyjęty już następnego dnia rano (za to dziękuję) – po podpięciu do komputera okazało się, że dolegliwości wskazują na zacinający się zawór egr; błąd został wykasowany (80 zł); kilka dni później o godzinie 14:00 stawiłem się ponownie w warsztacie – zgodnie z ustaleniami – celem przeczyszczenia wskazanej części; Pan Mechanik zabrał się do pracy;po odkręceniu górnej części zaworu, zdaje się, że silnika, sterującego przepływem spalin (dzięki BlackM3 za instruktaż i prezentację foto) Mechanik przeczyścił otwór, który ukazał się w drugiej, żeliwnej (metalowej) części EGR; tutaj wskazał, że uszkodzeniu uległa część tulejki, odpowiedzialna za zamykanie i otwieranie się zaworu; w związku z tym konieczna jest jego wymiana; na pytanie gdzie mogę dostać taki zawór, Pan Mechanik odpowiedział, że nie wie – muszę go gdzieś poszukać (odpowiedź ta wprawiła mnie w zdumienie – mazda nie jest moim pierwszym samochodem, a warsztat Pana Jarka – chyba na szczęście – nie jest pierwszym, z którego usług korzystałem ; serwisując wcześniej inne auta w różnych miejscach nigdy nie usłyszałem, że muszę sobie znaleźć jakąś część – inni mechanicy na ogół podpowiadali, czy daną część mogą załatwić, jaka jest jej cena, czy są zamienniki, gdzie warto poszukać – zwłaszcza, jeśli specjalizowali się w naprawach marek aut, z którymi akurat miałem problem – tutaj jedyną podpowiedzią było wskazanie na portal allegro (!)
tymczasem w trakcie czyszczenia EGR okazało się, że do wymiany jest uszczelka pod zaworami (wymieniono), dokręcono wtryski, oraz zabepieczono pękniętą rurkę (chyba odnoga tej, która łączy filtr paliwa z turbo – nie jestem pewien – za to dziękuję !) następnie polecono mi sprawdzenie auta w trakcie jazdy; po przejechaniu kilku kilometrów wróciłem do warsztatu – niestety nie zauważyłem żadnej poprawy (może odrobinę zmniejszyło się dymienie); Pan Mechanik wręczył mi wizytówkę ,,sławnej"(wówczas mi nie znanej) firmy Mabi, wskazując, że to chyba jednak nie jest EGR, a raczej wtryski; wracając z mieszanymi uczuciami do domu, po przejechaniu kilkunastu kilometrow auto nagle ,,zaskoczyło'', tj. wróciła dynamika i zmniejszyło się trochę dymienie; szybko zadzwoniłem do Pana Jarka, informując Go o stanie rzeczy; wyraziłem wątpliwość odnośnie do konieczności sprawdzania wtrysków w Mabi; Pan Jarek zasugerował obserwowanie problemu i zrezygnowanie ze sprawdzania wtrysków; tak też miałem zrobić; niestety korzystając tego dnia nieco później z auta problemy wróciły; następnego dnia udałem się więc do Mabi – nakreśliłem problem; we wskazanej firmie przeprowadzono test eletr. DST 1, sprawdzono układ zasilania paliwem, sprawdzono i wyczyszczono układ dolotowy – skutek: dymienie zniknęło, dynamika się nie pojawiła – nadal było beznadziejnie; podłączenie do komputera wskazało na zacinający się zawór EGR; w Mabi zostawiłem nieco ponad 500 zł; z drugiej strony okazało się, że układ wtryskowy jest ok; wróciłem do domu, jeszcze raz przejrzałem forum – natrafiłem na fotorelację BlackM3 z procesu czyszczenia zaworu EGR, którego zasadniczym elementem było jego wymontowanie (jeszcze raz dzięki); zadzwoniłem więc do Pana Jarka, chcąc podzielić się swoimi wątpliwościami (perspektywa wydania 1600 zł na zawór w ASO Mazdy, 1200 zł w ASO Forda, 200 euro – za ściągniecie EGR z Niemiec była dodatkowym czynnikiem motywującym); Pan Jarek przekazał słuchawkę Panu Mechanikowi, który zajmował się Mazdą (sam wskazał, że nie zna tego silnika, tj. 1.6 MZ-CD); zasugerowalem ponowne przeczyszczenie zaworu – tym razem po jego wymontowaniu; Pan Mechanik uprzejmie przypomniał mi o uszkodzonej tulejce – co – w Jego ocenie – stawia pod znakiem zapytania sens demontażu zaworu; cóż, pomyśłałem – trudno – pora rozejrzeć się za nowym / używanym zaworem; jednoczesnie Pan Jarek wskazał na przepływomierz, jako element, który może być źródłem moich problemów z autem (tutaj – nie powiem – wskazał przynajmniej cenę urządzenia – 1200 zł); mętlik w mojej głowie przybrał rozmiary tornada....
postanowiłem podjąć jeszcze jedną próbę – pomimo już poniesionych kosztów (ok. 700zł); udałem się do warsztatu, gdzie serwisowalem swoje poprzednie auto; przypomniałem sobie, że zajmują sie tam także naprawą Fordów (moja Mazda była sprowadzona – oczywiście jako używana – z salonu Forda z Francji – tam też była serwisowana – przynajmniej do pewnego momentu

) po czterech godzinach otrzymałem telefon, że auto jest gotowe do odbioru – SPRAWNE!!!!!!
okazało się, że konieczne było przeczyszczenie zaworu – po jego uprzednim DEMONTAŻU!!!!! uzyskałem ponadto informację, że rzekomo wadliwa tulejka była w rzeczywistości sprawna, a zawór był maksymalnie ,,upaprany" od dołu (jeszcze raz dzięki Black3M); tylko skąd Pan Mechanik w Autojaksa miał to wiedzieć, skoro nie wymontował zaworu;
ufff, trochę się rozpisałem; ok., pora na krótki komentarz:
– niniejszym postem nie poddaję w wątpliwość pozytywnych wpisów, które znalazłem na forum odnośnie do Auto Jaksa; niewątpliwie Pan Jarek jest ekspertem, który zna się na rzeczy – myślę jednak, że dotyczy to głównie ,,prawdziwych", japońskich Mazd, do których moja ,,Trójka" – ze swoim fordowsko – peugeotowskim silnikiem chyba nie należy
– nie ukrywam, że osobiście jestem trochę zawiedziony – zbyt pochopna diagnoza mogła kosztować mnie dodatkowe 1600 zł – wydane zupełnie niepotrzebnie; odniosłem wrażenie, że moje auto było naprawiane trochę w pośpiechu – w tym samym czasie dokonywana była przedzakupowa kontrola drugiego auta; uwaga Pana Mechanika była przez to podzielona...a nieubłaganie zbliżała się 16:30
– warsztat Pana Jarka cieszy się bardzo dużą popularnością; z drugiej strony może właśnie związane z tym faktem olbrzymie tempo, presja czasu oraz chęć sprostania wymaganiom niezliczonej rzeszy klientów jest powodem ,,zmęczenia" czynnika ludzkiego...errare humanum est...
w każdym razie pozdrawiam
D.
PS. Black3M – dzieki za odpowiedź na mój post w sprawie EGR!!!!!! m.in. to zmobilizowało mnie do skonsultowania problemu z zaworem w innym warsztacie;