Kontrolka błędu silnika się zapala i gaśnie

Postprzez daro21w » 9 mar 2009, 15:44

Witam wszystkich,

mam pytanie. Mam madzie 3 04r 1,6 disel. I mam pewien klopot. Jak już nią troszke pojeżdzę to zapala mi się check silnika i niechce zgasnać. Jak auto postoi ok 30 min bez odpalonego silnika i znów odpalę to znika ale później znów się pojawia.

W książce pisza, że to może być przez złe paliwo, awaria elektroniki silnika. Z tym, że ja niemam spadku mocy ani nic mi nie chuczy nie gra, a auto odpala bez problemu.

Dodatkowo przy uruchomieniu zapłonu nie pojawia się kontrolka świec żarowych.

Czy mieliście podobne problemy?

Proszę o pomoc w tej kwestji. Co to może być i dlaczego się zapala.

EDIT:
Na forum jest info o EGS ale nie mam takich objawów. Dodatkowo nikt nie wspomina czy pali mu sie kontrolka świec żarowych czy nie. A wg mnie powinna bynajmiej w VW tak mam.

PS. Paliwo leje na BP ultra diesel.
Początkujący

Od: 3 mar 2009, 08:14

Postprzez Tom » 9 mar 2009, 20:06

daro21w napisał(a):prosze o pomoc i niekasowanie postu.

ok, ale temat poprawie za Ciebie ... i na przyszlosc nie pisz posta pod postem tylko uzyj opcji edytuj i dopisz.
Forumowicz

Od: 7 cze 2007, 08:51

Postprzez daro21w » 11 mar 2009, 19:04

Byłem na sprawdzeniu usterki. W przeływomierzu pojawił mi się olej. NIe wiem z kąd i jak.

Może wiecie coś na ten temat? Jesli miał ktoś podobna sytuacje prosze o info ile kosztuje naprawa lub skąd ta usterka.
Początkujący

Od: 3 mar 2009, 08:14

Postprzez Dawo99 » 23 kwi 2009, 22:02

u mnie świeciła taka kontrolka podpiąłem pod kompa i wykasowali błąd, miałem auto po stłuczce w przód i był odpinany filtr powietrza więc może przez to narazie spokój.
Początkujący

Od: 26 lut 2009, 09:54
Auto: Mazda 3, 2007, 1.6 diesel