Spalanie, jazda zima
Marco7 napisał(a):Deniorek napisał(a):Marco7 napisał(a):Nagle wszystkim spadło spalanie hmmm. Może coś zmienili w paliwach i Wankle zaczęły mniej palić
Może już tak nie mieszają paliwo.Wiecie jakie jest spalanie na niemieckim paliwie? O 1-2 litrów mniej.
I to niemal w każdym samochodzie.
Ale takie uroki polskich stacji...
Mi najmniej pali na paliwie ze stacji Statoil. Dla przykładu: za 100zł przejeżdzam 200km na każdym innym paliwie, na Statoil za 100zł –> 250km. 95 oktanów zwykła. Jazda tylko po mieście.
No dokładnie tak jest, często jest to dobitnie widoczne, wystarczy popatrzeć na ilość paliwa i przejechanych km żeby powiedzieć, że jedzie się na dobrym/złym paliwie.
- Od: 10 lip 2008, 19:28
- Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]
Automat Pali podobnie
Spokojna jazda miajska 15 l
Zroznicowana 20 l
A przy wkrecaniu nawet 30 l
W czasie zimy[/img]
Spokojna jazda miajska 15 l
Zroznicowana 20 l
A przy wkrecaniu nawet 30 l
W czasie zimy[/img]
-
DamianRX8
U mnie tez raczej w gornych stanach, miasto (Wroclaw) min 20 l/100. Trasa ok. 14. Chyba jedyny sposob na ograniczenie to przywiazanie prawej stopy do szyi, tylko po co 
-
bosman25
cholera...
ja tankuję racinga i z przykroscią stwierdzam za za stówę przejeżdżam... stówę. czasem 130-140.
Tak czy siak nie udało mi się jeszcze przekroczyć magicznej bariery 350km na baku
ale moze mi przejdzie. mam rexa dopiero 10 dni
ja tankuję racinga i z przykroscią stwierdzam za za stówę przejeżdżam... stówę. czasem 130-140.
Tak czy siak nie udało mi się jeszcze przekroczyć magicznej bariery 350km na baku
Ostatnio edytowano 16 mar 2009, 14:45 przez PaniczAdam, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 9 mar 2009, 02:10
- Auto: Mazda RX-8 2003 192bhp
Ale ja mam 192hp ;]
Poza tym i tak nie wierzę w zejście poniżej 20
Poza tym i tak nie wierzę w zejście poniżej 20
Sprzedam nowiutkie dokładki pod progi do RX-8.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?p=1420818
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?p=1420818
- Od: 9 mar 2009, 02:10
- Auto: Mazda RX-8 2003 192bhp
PaniczAdam napisał(a):cholera...
Nie martw się, ja nie przekroczyłem 300.
Witam wszystkim ..
co do mojego spalania .to .........
20 literkow na miekko....i z tym trzeb a sie liczyc majac taka bryke..
A co do jazdy nia w zime....jesli mi ktos mowi ze nie da sie nia jezdzic
to albo nie ma jej albo tez nigdy ja nie jezdzi l!!
ja mam zimowe opony i cała zime rexem szalalem i to jak
.....i ni jak nie moglem stracic nad ja kontroli cos wspaniałego....
a gadki w stylu ze to naped na tyl .wielka moc to se mozna wsadzic gdzies ..Byłem,jezdziłem,przezylem WIEM!!! cos pieknego
pozdrawiam!!
co do mojego spalania .to .........
A co do jazdy nia w zime....jesli mi ktos mowi ze nie da sie nia jezdzic

ja mam zimowe opony i cała zime rexem szalalem i to jak

a gadki w stylu ze to naped na tyl .wielka moc to se mozna wsadzic gdzies ..Byłem,jezdziłem,przezylem WIEM!!! cos pieknego
pozdrawiam!!
samochodzik czerwony jest...... :–)
- Od: 10 cze 2008, 21:55
- Auto: RX-8 :–)
Nie specjalnie mnie to interesuje, ale moze komus sie przyda info o spalaniu...
u mnie w trakcie docierania renesisa wyglada to tak – 3 baki poki co spalone;
2 pierwsze (obroty do 4-5k/min) => 12l/100km
3-ci (obroty do 6k) => 14l/100km
cykl mieszany
pozdr
,
-------------------
edit
4-ty bak (obr 6-7k) => 16.5l/100km
takze bez obaw, jeszcze ze 2 baki i bedzie 20l jak nic
u mnie w trakcie docierania renesisa wyglada to tak – 3 baki poki co spalone;
2 pierwsze (obroty do 4-5k/min) => 12l/100km
3-ci (obroty do 6k) => 14l/100km
cykl mieszany
pozdr
-------------------
edit
4-ty bak (obr 6-7k) => 16.5l/100km
takze bez obaw, jeszcze ze 2 baki i bedzie 20l jak nic
Ostatnio edytowano 3 maja 2009, 23:27 przez toolboy, łącznie edytowano 1 raz
rx8 galaxy grey .:. rb rev8 exhaust .:. aem cai .:. af short shifter
- Od: 13 kwi 2009, 00:59
- Auto: 2008 RX-8 231hp
Mi nawet na docieraniu palił okolo 20. 12 to mi pali na biegu jałowym, a nie jeżdząc... więc Wy chyba go pchacie, albo jedziecie na holu, że osiągacie takie wyniki. Najmniej na trasie spaliłem 16 nie przekraczając 180, a po mieście średnio około 24. Zatem proszę się nie obrażać, ale nie wierzę w te Wasze wyniki.
Tak samo nie rozumiem tekstów, że ReX nie jest na zimę. Jeździłem całą zimę, codziennie (spalanie około 28)... po śniegu, po lodzie ... z włączoną trakcją i DSC jest bardzo ciężko zakręcić bączka mając zimowe opony... a nie jeżdzę wolno.
Zatem w pełni zgadzam się z wypowiedzią kolegi mikronusa, że jeśli ktoś twierdzi, że ReX nie jest na zimę, to albo nim nigdy nie jeździł, albo... "to już ode mnie" do tej pory jeździł tylko rowerem... bez urazy.
Jeszcze a propos spalania... upalanie ReXa na torze lub lotnisku to spokojnie ponad 30l na 100 km.
Tak samo nie rozumiem tekstów, że ReX nie jest na zimę. Jeździłem całą zimę, codziennie (spalanie około 28)... po śniegu, po lodzie ... z włączoną trakcją i DSC jest bardzo ciężko zakręcić bączka mając zimowe opony... a nie jeżdzę wolno.
Zatem w pełni zgadzam się z wypowiedzią kolegi mikronusa, że jeśli ktoś twierdzi, że ReX nie jest na zimę, to albo nim nigdy nie jeździł, albo... "to już ode mnie" do tej pory jeździł tylko rowerem... bez urazy.
Jeszcze a propos spalania... upalanie ReXa na torze lub lotnisku to spokojnie ponad 30l na 100 km.
pozdrawiam,
chestero
chestero
- Od: 5 paź 2008, 21:41
- Auto: RX-8 '08 Anniversary Edition
Ej no, tu nie chodzi z tą zimą, że samochód trzeba odstawić do garażu.
Oczywiście, jak na sportowe auto to zachowuje się znakomicie i na lodzie z DSC ciężko wylecieć z drogi jeśli ktoś jedzie tak jak rozsądek nakazuje (a nawet jak nie to żadne auto mu nie pomoże
). A bez DSC na lodzie dla zabawy to po prostu super party jest, o ile masz trochę przestrzeni. Nikt tu nie pisał, żeby odstawiać samochód do garażu i czekać na lepsze czasy.
Co do spalania to mam pewną teorię czemu może nam się tak różnić. Po prostu jeździmy po drogach różnych. Im więcej się przyśpiesza po stracie prędkości przez zawalidrogę tym większe spalanie. I tak na przykład po prostu jadąc 100km w jedną stronę drogą, gdzie ruch jest mały spalimy mniej niż ktoś kto jedzie tym samym autem te 100km inną trasą, która jest bardziej uczęszczana. Ameryki nie odkryłem, ale chyba nie bierzecie tego pod uwagę.
Ja jeżdżę zawsze w kilku kierunkach codziennie i na przykład tak jak w jednym weźmie mi te 16l/100km to w drugim już może to być 20l/100km. A obydwa poza miastem i takie same warunki (nowa droga z poboczem dla rowerzystów). Tyle, że na jednej często jedziesz nie spotykając nikogo, a tam co chwile wyprzedzasz, zwalniasz, ciśniesz i klniesz na wszystkich.
Jasne, że każdy nie musi cisnąć 150, ale 70 po drodze, gdzie trzeba 90 jechać to nóż w kieszeni się otwiera.
Szczególnie jak pomyślisz ile paliwa pochłonie ciebie nabranie ponownie prędkości, którą i tak za chwilę stracisz... Wtedy założenie jest proste. Lepiej nie pędzić, bo różnica w czasie wyniesie i tak minuta, dwie na odcinku 50km.
Szkoda, że do przeciętnego kierowcy RX-8 mało to przemawia.
Tym autem nie da się po prostu wolno jeździć. 

Co do spalania to mam pewną teorię czemu może nam się tak różnić. Po prostu jeździmy po drogach różnych. Im więcej się przyśpiesza po stracie prędkości przez zawalidrogę tym większe spalanie. I tak na przykład po prostu jadąc 100km w jedną stronę drogą, gdzie ruch jest mały spalimy mniej niż ktoś kto jedzie tym samym autem te 100km inną trasą, która jest bardziej uczęszczana. Ameryki nie odkryłem, ale chyba nie bierzecie tego pod uwagę.

chestero, 24 do 28 litrów? Na Twoim miejscu podjechałbym do serwisu. Jeżdżę Mazdą już prawie rok i nigdy nie miałem spalania większego niż 18 litrów. Mogę uwierzyć w spalanie 20 litrów ale 28 to już lekka przesada. Moje średnie spalanie z ostatnich 3 miesięcy to 14,5 litra na 100 km.
- Od: 1 cze 2008, 19:34