Przewody zapłonowe....a spalanie
1, 2
no wlasnie w tym rzecz ze u mnie z paleniem nie ma najmniejszego problemy- powiedzialbym ze palenie ma super... tylko chodzi mi wlasnie o spalanie.....bo niby jest wszystko ok ale jednak 9l benzyny na 1.6 silniczek przy jezdzie do 3 tys. obrótów to troszke duzo...
- Od: 23 wrz 2007, 19:25
- Auto: 323F BG (obecnie brak)
9l ? ja bym sie cieszyl
moja bierze prawie 13 :/ juz naprawde brakuje mi pomyslow co z tym robic, a dzieje sie tak po wymianie rozrzadu.
Kable w sumie mam oki, a ciekawe jak sie ma tlumik do tego, bo w sumie takie jazdy ze spalaniem zauwazylem po wymianie rozrzadu i jakis tydzien pozniej wymienilem tlumik (od CIVIC'a).
Kable w sumie mam oki, a ciekawe jak sie ma tlumik do tego, bo w sumie takie jazdy ze spalaniem zauwazylem po wymianie rozrzadu i jakis tydzien pozniej wymienilem tlumik (od CIVIC'a).
Była czerwona niunia 323F BG 1.6 16V ----> Jest srebrna Madzia 323F BJ 1.5 DOHC '99 
- Od: 25 paź 2007, 14:54
- Auto: Mazda 323F BJ 1.5 DOHC '99
no jacha ze maja ja sam to widze u siebie w tym tygodniu wymieniam bo niedosc ze jak popada to chodzi jak v6:P to spalanie tez ma jak v6 nie no przesadzam ale wieksze bo iskra zamiast na swiece to ucieka gdzies po drodze i mieszanka zamiast byc spalona to wylatuje sobie tak poprostu i musisz wiecej gazu wciskac zeby sie autko rozpędzało.
czerwone jest szybsze/Z5 nie jest taki zły ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 4 paź 2007, 15:32
- Auto: Mazda 323c 1996r 1.5 DOHC
grodek napisał(a):mieszanka zamiast byc spalona to wylatuje sobie
A jak się nie spali, sonda lambda wykrywa więcej tlenu w spalinach i ECU podlewa więcej paliwka i sprawa się zamyka.
Witajcie. Odświeżam temat. Zanim zacznę "walkę" z słynnym aparatem zapłonowym -autko potrafi (ale nie zawsze) się lekko zmulić przy gwałtownym przyspieszaniu na rozgrzanym silniku(szczególnie odczuwalne na 2 i 3 biegu) tak gdzieś w okolicach 3-3,5tys obr.– to "zmulenie' jest... jak taka "niewidzialna ręka" która jakby na chwilkę przytrzymywała lekko samochód za tylny zderzak, ale przy wyższych obrotach jest już wszystko O.K.
Postanowiłem tak profilaktyczne wymienić przewody, wstąpiłem w piątek do małego okolicznego sklepu i zapytałem o NGK, nie było ich na stanie, ale właściciel powiedział, że może dowieść... cena 265zł
Dzisiaj kopie na allegro i znalazłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/item549496923_ngk ... f_p_s.html
Też NGK (oczywiście nowe) zastosowanie miedzy innymi do mazdy 323F 1.5 16V 94-98r, a cena 115zł.... coś tu chyba nie gra
????
Aha, miał ktoś styczność z przewodami JAZAKI, bo właśnie takie mam teraz zamontowane (z takimi kupiłem auto), ale wyglądają już na zmęczone życiem, więc zanim zacznę tykać ten aparat, postanowiłem je wymienić
Postanowiłem tak profilaktyczne wymienić przewody, wstąpiłem w piątek do małego okolicznego sklepu i zapytałem o NGK, nie było ich na stanie, ale właściciel powiedział, że może dowieść... cena 265zł
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)

Też NGK (oczywiście nowe) zastosowanie miedzy innymi do mazdy 323F 1.5 16V 94-98r, a cena 115zł.... coś tu chyba nie gra
Aha, miał ktoś styczność z przewodami JAZAKI, bo właśnie takie mam teraz zamontowane (z takimi kupiłem auto), ale wyglądają już na zmęczone życiem, więc zanim zacznę tykać ten aparat, postanowiłem je wymienić
Cena normalna. Zmień, sprawdz czy lepiej. najlepiej razem z palcem i kopułką i wtedy dopiero sprawdzaj aparat. Bo w większości wypadków to bardzie jest przyczyną.
Lukano no nie wiem, czy ceny są normalne.... różnica wielka... 265zł w sklepie, a 115zł na allegro za niby te same przewody.... nie wydaje mi się
Chodzi mi głownie o to, czy warto połasić się na taką meeega okazję. No rzeczywiście, chyba warto zainwestować jeszcze w palec i kopułkę, nowe świece NGK już mam.
W IC przewody do B6 ngk rc-zx19 sa nawet po 190zl, a mozna dostac juz za 110... takze sklepy takie normlane (okoliczne) maja czasem ceny z kosmosu ;p To, ze jest taka cena na allegro to tez uznałbym za narmalna
popytaj/porównaj w innych sklepach
popytaj/porównaj w innych sklepach
Dry napisał(a):takze sklepy takie normlane (okoliczne) maja czasem ceny z kosmosu ;p To, ze jest taka cena na allegro to tez uznałbym za narmalna język
Popieram.
Zapytaj Smirnoff z forum. Prowadzi sklep internetowo-wysyłkowy części. Za przewody NGK u niego zapłaciłem 190, a w sklepie chcieli ode mnie 360. Tak, że porównaj sobie.
Jak chcesz mieć tanio i pewność że są ori, wal do niego.
Pracowałem kiedyś w sklepie moto, wiem jakie mają marże.
http://www.ngkntk.pl
ale nie widzę tych przewodów z
allegro aby pasowały do BA 1,5 94-98
one pasują ale do 98-01
ale
te już pasują
ale nie widzę tych przewodów z

one pasują ale do 98-01
ale

Kluska

- Od: 1 cze 2008, 19:41
- Auto: MZADA 323F BA Z5 1996 1,5
Sprzedawca z tej aukcji której link podałem oferuje przewody o oznaczeniu RC-ZE53, a wg katalogu NGK do mazdy 323 1.5 Z5 DOHC 94-98' pasują RC-ZE37 i to ON, a nie katalog wprowadza ludzi w błąd!!!!!! DZIĘKI Kluska że zwróciłeś na to uwagę. Właściwe przewody już zamówione.... ale nie z allegro 
hehe ja się nie wypowiadałem kto się myli i kto ma rację
Ja tylko napisałem, że czasem katalog się myli i warto sprawdzić
W moim wypadku katalog się mylił. Do mx-3 DOHC pasują przewody od BA 1,8
podepnesie,
Kupilem ostatnio przewody SYNTECH (chyba polskie) i zaplacilem w sklepie 90zl. Nie widze zadnych problemow a nawet silnik zaczal ładniej pracowac i bardzo dobrze reaguje:)
Kupilem ostatnio przewody SYNTECH (chyba polskie) i zaplacilem w sklepie 90zl. Nie widze zadnych problemow a nawet silnik zaczal ładniej pracowac i bardzo dobrze reaguje:)
- Od: 18 lis 2008, 19:07
- Auto: 323F BA
VECTRA B (pomylka) aktualnie MITSUBISHI CARISMA 1.6
no ja też będe musiał niedługo wymienić kable bo jak deszczowy i wilgotny dzień to z rana chodzi jak traktor i szarpie, po dobrym rozgrzaniu problem zanika.... a spalanie hmmm ostatnio wychodzi mi 7,3L w jeżdzie mieszanej nieraz zdarzy sie z piskiem ruszyc albo lecieć 140km/h , a jak ją 3 miesiące temu kupiłem to poniżej 9 za hu... nie chciało zejsć nawet przy jeżdzie do 3000rpm , ale wyregulowałem zapłon na słuch
ustawilem tps, obroty itp no i spalanie zmalało aż chce się jeździć...........
- Od: 3 lis 2008, 19:31
- Auto: 323f BG 1.6 16V 1992r
Madzia moja MX-3 kilka dni temu przeszla wymiane kabli WN (miala Sentech'y a teraz ma NGK) i swiec (NGK BKR5 E-11) przejechala jakies 70km na roznych obrotach ja testowalem na zimno i na cieplo i autko jak nowe po prostu az milo smigac nia teraz xD szarpala do prawie 3000obr a teraz plynnie sie rozpedza od samego dolu bez roznicy czy zimna czy ciepla. odchodzilem od zmyslow juz tak jak nie ktorzy tutaj z forum bo silniczek miala ok sprawdzony i elektryke tez i aparacik tez jest git ale zaden mechanik moj nie kojarzyl ze to moga byc kabelki. nawet mi powiedzial jeden ze to rozrzad zle ustawiony hehe :p DZIEKI ORGANO i reszcie FORUMOWICZOW za wskazowki! freszcie madzia jest zdrowa
1, 2