Wysokie spalanie benzyny
panowie, jak chcecie porownywac spalanie w miescie? przeciez to jest w ogole nieobiektywne, jest tyle czynnikow ktore wplywaja na spalanie w miescie ze nie da sie tego w ogole porownac. poza tym jezeli ktos jezdzi 3,5km zima po miescie to i w 1,4hdi spalanie wyniesie 10l/100km. porownajcie w trasie przy okreslonym sposobie jazdy. moj pali ok 10l/100km przy odrobinie zabawy przy wyprzedzaniu i średniej 120km/h. W miescie przy rozgrzaym silniku i jezdzie po warszawie bez stania w korkach – na 2-3 zmiany swiatel na skrzyzowaniach w miare delikatnie: 12l/100km – ale to jest bardzo subiektywne, pozdro
mazuch
- Od: 7 paź 2005, 21:21
- Auto: Xedos 6 KF
Dobry tydzień temu kupiłem Xedosa, poprzedni właściciel mówił że pali ok 10l, jednak z moich wyliczeń wychodzi prawie 13l przy bardzo spokojnej jeździe (70-90km/h). Jednorazowo pokonuję dystans ok 9km, jeżdżę nawet z włączonym tempomatem na 70km/h czyli równo 2tys obrotów, to spalanie mnie przeraża bo nie wiem ile będzie palił na wiosnę jak zacznę szybciej jeździć skoro teraz ma takie spalanie. Nie jestem ekspertem jeśli chodzi o samochody ale z wypowiedzi forumowiczów ich maszyny palą znacznie mniej. Co może być tego przyczyną. Według licznika przebieg wynosi w tej chwili 195tys km. Czy da się w jakiś sposób poprawić to spalanie?
Wcześniej jeździłem 323f BG 1.6 i przy dużo bardziej dynamicznej jeździe paliła mi 7-8l.
Dodam jeszcze że mój Xedos ma dosyć słabe przyśpieszenie poniżej 4tys obrotów, porównywalne z moją starą 323f
Wcześniej jeździłem 323f BG 1.6 i przy dużo bardziej dynamicznej jeździe paliła mi 7-8l.
Dodam jeszcze że mój Xedos ma dosyć słabe przyśpieszenie poniżej 4tys obrotów, porównywalne z moją starą 323f
Ostatnio edytowano 17 lut 2009, 21:32 przez msciciel2001, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 17 lut 2009, 14:54
- Auto: Xedos6 2.0 '96
13l na dystansie 9km zimą, cóż to dobry wynik w dość ciężkim autem z motorem 2.0 bo i nawet silnik Ci się nie nagrzeje, ja mam teraz 13l LPG po mieście i dziwne mi się to nie wydaję, a co do przyśpieszenia 323 1.6 jest dużo lżejsza no i silnik całkiem fajny, a Xedosa nie znam nie jechałem, acz podoba mi się wielce, gratuluję Madzi
ujek chce kl-ze !!
626 jest | 323 jest | 626 MPS jak Bóg do to bydzie :)
SPRZEDAM ELF 5W30 5l za 100zł, możliwość obioru w Katowicach, Bytomiu, Gliwicach, TG, Lublińcu ...
626 jest | 323 jest | 626 MPS jak Bóg do to bydzie :)
SPRZEDAM ELF 5W30 5l za 100zł, możliwość obioru w Katowicach, Bytomiu, Gliwicach, TG, Lublińcu ...
- Od: 1 lut 2009, 00:55
- Auto: Były 323 BG B3 && 626 GE FP
Przy takiej jeździe jak twoja jak mam to rozumieć? Staram się jeździć wolno właśnie dlatego żeby mi jaknajmniej spalił, to jak powinienem jeździć? Dodam że te 9km to ciągłej jazdy na trasie a nie po mieście. Ludzie tu piszą że na mieście mają spalanie na poziomie 10l.
W planach mam lpg ale narazie brak gotówki
W planach mam lpg ale narazie brak gotówki
Sprzedam 323f '91 1.6
msciciel2001 napisał(a):Dodam że te 9km to ciągłej jazdy na trasie a nie po mieście. Ludzie tu piszą że na mieście mają spalanie na poziomie 10l.
Na mieście ok 13 trzeba liczyć, przynajmniej zimą, jak jest cieplej to ok 12...
– http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=35004 – tu masz taki sam temat jak Twój, pewnie w związku z tym Twój temat moderatorzy niedługo skasują, więc lepiej dopisać się do tamtego
f*ck
msciciel2001 napisał(a):poprzedni właściciel mówił że pali ok 10l
Poza okresem zimowym, w cyklu mieszanym średnio tyle wychodzi...
Trzeba było się zorientować przed zakupem co to za samochód, ile pali i jaki jest koszt eksploatacji samochodu z takim silnikiem aby kupować z pełna świadomością – wtedy takie pytania nie miały by miejsca.
- Od: 30 sty 2005, 12:07
- Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)
Jak dla mnie to te 13l to dosyć sporo, fką za 100 robiłem ponad 350km a xedosem tylko 200 i to jeżdżąc bardzo spokojnie, to powiedzcie jakie miałbym spalanie jakbym mu mocniej depnął? Czy to normalne że na luzie obroty są na poziomie 300-500obr a rano po 1 odpaleniu skacze przez chwilę między 300 a 1500
Czytałem sporo na forum i większość tu pisze że na trasie schodzi nawet do 8 a tak to 10-11l. Pozatem kupiłem ten samochód dlatego że bardzo mi się podoba i pewnie wziąłbym go również wiedząc o takim spalaniu jakie teraz mam. Ja nie narzekam tylko pytam się czy da się coś zrobić żeby palił mniej
Czytałem sporo na forum i większość tu pisze że na trasie schodzi nawet do 8 a tak to 10-11l. Pozatem kupiłem ten samochód dlatego że bardzo mi się podoba i pewnie wziąłbym go również wiedząc o takim spalaniu jakie teraz mam. Ja nie narzekam tylko pytam się czy da się coś zrobić żeby palił mniej
Sprzedam 323f '91 1.6
staraj sie go tak nie zamulać na 200 obr trzymaj w granicach 300- 350 powinno byc lepiej tez kiedyś próbowałem tak jak ty jeździć ekonomicznie na niskich obrotach i wychodziło zupełnie odwrotnie
ja jestem ciekaw jak teraz u mnie bedzie...
Przed chwila wymienilem olej i przy okazji swiece. Wg. mnie roznica jest znaczna – jakby to napisac... hmmm... auto chodzi delikatniej
Az mialem banana na twarzy jak wracalem z wymiany
Jeszcze tylko dzisiaj filtr powietrza wymienie i za kilka dni pewnie kable – jestem ciekawy jak to wplynie na spalanie – tym bardziej, ze Panowie mowili, ze swiece juz mocno zjechane mialem. Zaznacze jeszcze, ze nie mialem jeszcze spalania w miescie na poziomie 13l... Zawsze bylo mniej 
Hazu napisał(a):msciciel2001 napisał(a):to powiedzcie jakie miałbym spalanie jakbym mu mocniej depnął?
Okazało by się że wcale duzo więcej nie pali.
potwierdzam
msciciel2001 napisał(a):Jak dla mnie to te 13l to dosyć sporo, fką za 100 robiłem ponad 350km a xedosem tylko 200 i to jeżdżąc bardzo spokojnie, to powiedzcie jakie miałbym spalanie jakbym mu mocniej depnął? Czy to normalne że na luzie obroty są na poziomie 300-500obr a rano po 1 odpaleniu skacze przez chwilę między 300 a 1500
Ach te xedosy.
Po pierwsze zmień olej filtry- paliwa, oleju, powietrza, świece jak to nie da rezultatu to jeszcze trzeba przeczyścić przepustnicę i wyregulować obroty biegu jałowego, sprawdzić poziom płynu w chłodnicy(falowanie obrotów) a i spalanie powinno spaść latem przy normalnej jeździe do 10-11 litrów.
Płyny i filtry mam zamiar wymienić na początku marca, bo obecnie jestem bez grosza, i właśnie mam cichą nadzieję, że choć troche poprawi to spalanie.
Mam jeszcze dwa pytania dotyczące mojej nowej zabawki:
1. Czy orientujecie się ile może kosztować wymiana poduszki pod silnikiem? Przy gwałtownej zmianie biegu czuć takie szarpnięcie silnika delikatne i znajomy powiedział mi że to poduszka jakaś pod silnikiem jest do wymiany.
2. 3 bieg mi ciężko wchodzi, tz muszę mocniej pchnąć gałkę żeby zaskoczył, z pozostałymi biegami nie ma takich problemów czy możecie mi powiedzieć czy to coś poważnego i ew co z tym zrobić?
Wiem że pytania nie są związane bezpośrednio z tematem ale chciałbym dopieścić mojego Xedosa.
Oczywiście jestem bardzo wdzięczny za wszystkie wasze wypowiedzi i rady.
Mam jeszcze dwa pytania dotyczące mojej nowej zabawki:
1. Czy orientujecie się ile może kosztować wymiana poduszki pod silnikiem? Przy gwałtownej zmianie biegu czuć takie szarpnięcie silnika delikatne i znajomy powiedział mi że to poduszka jakaś pod silnikiem jest do wymiany.
2. 3 bieg mi ciężko wchodzi, tz muszę mocniej pchnąć gałkę żeby zaskoczył, z pozostałymi biegami nie ma takich problemów czy możecie mi powiedzieć czy to coś poważnego i ew co z tym zrobić?
Wiem że pytania nie są związane bezpośrednio z tematem ale chciałbym dopieścić mojego Xedosa.
Oczywiście jestem bardzo wdzięczny za wszystkie wasze wypowiedzi i rady.
Sprzedam 323f '91 1.6
msciciel2001, jedna poduszka (są łącznie bodajże trzy – dwie silnika i jedna skrzyni biegów) to koszt – z tego co pamiętam – około 300-350zł.. ale możesz wstawić tańszy zamiennik. Co do biegów to myślę że czyszczenie i smarowanie cięgien od dźwigni do skrzyni może pomóc.
- Od: 30 sty 2005, 12:07
- Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)
msciciel2001 napisał(a):Jak dla mnie to te 13l to dosyć sporo, fką za 100 robiłem ponad 350km a xedosem tylko 200 i to jeżdżąc bardzo spokojnie,
To po ile ty tankujesz? i jak jeździsz? ja nowym nabytkiem przy spokojnej jeździe 290 za 100 plnów

MojA KoCHanKa ZaLoTniE MruCzY JaK JĄ PrzYcisNE
WYPOSAŻENIE GASTRONOMII, SKLEPÓW I MAGAZYNÓW, MEBLE, CHŁODNICTWO, KLIMA, KOLEKTORY, PISAĆ NA PW
PrOjEkTy AUTO CAD wykonuję....
MoJa KoCHaNKa
WYPOSAŻENIE GASTRONOMII, SKLEPÓW I MAGAZYNÓW, MEBLE, CHŁODNICTWO, KLIMA, KOLEKTORY, PISAĆ NA PW
PrOjEkTy AUTO CAD wykonuję....
MoJa KoCHaNKa
- Od: 6 sty 2009, 18:55
- Auto: MaZdALeNa XEDOS 6 CA KF
widlak niecałe 3.8zł za Pb95 więc ok 27l co daje ok 13l na 100km i właśnie dlatego założyłem ten temat, co do jazdy to szaleć nie szaleję bo do pracy mam same zakręty i jeszcze dobrze nie wyczułem samochodu a obroty poza wyprzedzaniem staram się trzymać na poziomie 2-3tys
chudyCzy jazda tak jak jest w tej chwili może czymś grozić np dla silnika? Bo nie wiem czy z następnej wypłaty starczy mi na wszystko kasy a chciałbym zacząć odkładać na lpg
chudyCzy jazda tak jak jest w tej chwili może czymś grozić np dla silnika? Bo nie wiem czy z następnej wypłaty starczy mi na wszystko kasy a chciałbym zacząć odkładać na lpg
Sprzedam 323f '91 1.6