Jak usunąć naklejki z lakieru/szyby/kokpitu?
zeusik ma racje suszara najlepszy sposób na usuwanie naklejek, tylko trzeba ważać żeby szyba nie zrobiła pyk
a o to łatwo teraz będzie ze względu na dość niskie temperatury.
Ostatnio edytowano 31 lip 2011, 18:30 przez Lesiu, łącznie edytowano 1 raz

- Od: 1 gru 2005, 12:29
- Auto: 323F BA Z5 :] '96
Witajcie,
jest na to super sposób. Usunołem nawet naklejkę chomologacyjną bez śladu (no lakier pod był [jaki?])
Środek nazywa się Tar & Glue Remover i kupisz go na www.hartim.pl Do nalepek bardzo starych i plastikowych polecam delikatnie pracować plastikową drapaczką do lodu. Jednak najważniejsze jest aby środek pozostawić ok. 5 minut do zadziałania. Klej musi się zdegnerować pod wpływem tego specyfiku.
Jeśli zdarzy się jakieś delikatne zarysowanie to nie problem. Przepolerować i fertig.
W każdym razie temat do przeskoczenia.
jest na to super sposób. Usunołem nawet naklejkę chomologacyjną bez śladu (no lakier pod był [jaki?])
Środek nazywa się Tar & Glue Remover i kupisz go na www.hartim.pl Do nalepek bardzo starych i plastikowych polecam delikatnie pracować plastikową drapaczką do lodu. Jednak najważniejsze jest aby środek pozostawić ok. 5 minut do zadziałania. Klej musi się zdegnerować pod wpływem tego specyfiku.
Jeśli zdarzy się jakieś delikatne zarysowanie to nie problem. Przepolerować i fertig.
W każdym razie temat do przeskoczenia.

- Od: 25 sty 2008, 20:10
Mialbym zapytanie typu jak sie pozbyc czegos z kokpitu. A dokladnie, mam Xedosa 6 i jak wiadomo jest tam kawal ladnej deski, niby to taka skora
( zreszta syntetyk jak i wszedzie
) ale do rzeczy : w okolicach srodka kolo tego glosniczka jakis inteligentny poprzedni wlasciciel
przylepil sobie jakies rzepy, nie wiem po co ale tam byly. Rzepy te musialy byc dlugawo bo po ich odklejeniu i zmyciu tego lepkiego kleju na tapicerce zostalo sie cos jeszcze
wyglada to jakby ktos namalowal kwadracik z bezbrawnego lakieru : sztywne, twarde i sie swieci. Zapewne pod wplywem temperatury przez lata klej sie stwargnal i zostal taki syf
co mnie bardzo wnerwia bo jest na samym widoku. Pytanie moje jest takie: czym sie tego pozbyc !?!? Czy lepiej nie kombinowac samemu i jechac tam gdzie piorą tapicerke zeby mi to jakims srodkiem zmyli
Doradzcie 
przylepil sobie jakies rzepy, nie wiem po co ale tam byly. Rzepy te musialy byc dlugawo bo po ich odklejeniu i zmyciu tego lepkiego kleju na tapicerce zostalo sie cos jeszcze 

- Od: 8 lip 2008, 16:09
- Auto: Xedos 6 2.0 '99
hmm, sa specjalne srodki do "usuwania naklejek" bardzo fajnie zmywają takie syfy, poza tym benzyną do zapaliczek tez mi ladnie takie cos zeszlo, sa tez takie delikatnie rozpuszczalniki w sprayu
wszystko to mozna dostac chociażby w Leroy Merlin
wszystko to mozna dostac chociażby w Leroy Merlin
Robiłem to w 323 F BA Z5... proste zadanie:
Opalarka w rękę (lub suszarka) i grzejemy naklejkę, następnie nożykiem ścinamy ją z powierzchni szyby, resztki kleju zmyłem rozpuszczalnikiem. Czas pracy ok.5 minut
Opalarka w rękę (lub suszarka) i grzejemy naklejkę, następnie nożykiem ścinamy ją z powierzchni szyby, resztki kleju zmyłem rozpuszczalnikiem. Czas pracy ok.5 minut

- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
GrabaOP napisał(a):Ja kiedys probowalem acetonem schodzilo pod warunkiem ze sciagniemy gruba powloke a tylko klej usuniemy acetonem.
Zgadzam się, najpierw odkleić (najlepiej przy użyciu suszarki) "grubszą" warstwę, a resztę zmywaczem do paznokci
Suszarka + zmywacz do paznokci = efekt gwarantowany
żadnych nożyków...
żadnych nożyków...
Moja nowa Mazda 6 "wyjechała z tłumu"... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=59909&start=0

- Od: 4 lut 2006, 00:00
- Auto: M6 '08 GH 2.5 MZR TOP
jestem świerzo po zdejmowaniu naklejki, nie potrzebowałem jej przełożyć na inną szybę więć użyłem żyletki, następnie zapachowy zmywacz do paznokci mojej żony. czas zdrapywania – ok 15 min

- Od: 26 paź 2008, 20:55
- Auto: 323c BA 1,5 16v DOHC 95r
Najlepiej woda, płyn do szyb i ściereczka ;–)

- Od: 22 sie 2008, 23:57
- Auto: mx-3 1.6 DOHC 94r.moja dziunia
Najlepiej podgrzać suszarką lub ostrożnie opalarką , resztki kleju zmyć benzyną ekstrakcyjną a później troszkę pasty i nie będzie śladu.

- Od: 21 paź 2007, 18:54
- Auto: Mazda MX3 1.6 16v 1993 SOHC
Witka
Na tylnym zderzaku mam owalną naklejkę PL po poprzednim właścicielu i nie umiem już na nia patrzeć – brzydka, podrapana, szpecąca, wstrętna!!!
Jak ją odkleić żeby nie uszkodzić lakieru? Macie może jakieś patenty? pozdr
Na tylnym zderzaku mam owalną naklejkę PL po poprzednim właścicielu i nie umiem już na nia patrzeć – brzydka, podrapana, szpecąca, wstrętna!!!
Jak ją odkleić żeby nie uszkodzić lakieru? Macie może jakieś patenty? pozdr

- Od: 24 lip 2008, 21:31
- Auto: Mazda 626 GE 95r. FP + LPG
Mazda 6 GY 2005r. 1,8+LPG