Spryskiwacze reflektorów- czy były montowane?
1, 2
siemanko pytanko czy kiedyś orginalnie dawali albo w ofercie w mx6óskach były pryskiwacze dawane do refektorach i był specialny zbiornik ? i jaki pszycisk no i jak by ktoś miał do sprzedania no i za ile
- Od: 21 wrz 2007, 17:32
- Auto: MX-6
Nie było.
Paweł27 napisał(a):dzienki
W 626 byly spryski, trzeba by bylo poszukac intensywnie.
Krzychu_21 mial/ma takie spryski w swojej furmance. O ile sie nie myle to byl do nich przycisk wspoldzielony z innym, ale glowy uciac sobie nie dam. Na temat ew. dodatkowego zbiornika nic mi nie wiadomo.

misiek77 napisał(a):Siemka
Posiadam spryskiwacze leflektorów w swojej GE , zbiorniczek jest ten sam co do szyb, a przycisk jest montowany obok przycisku tempomatu i ogrzewania tylnej szyby
siemka a możesz pare fotek zrobić aha a jeszcze pytanko a na spryskiwacze leflektorów jest osobna pomka ?
Ja jak kupiłem to mazda już miała zainstalowane spryskiwacze. Pompka jest oddzielna , a co do fotek to zbiornik spryskiwaczy jest zabudowany przez nadkole, jedynie od spodu samochodu to widać tylko przewody doprowadzające płyn. Tak więc nie jestem w stanie pomóc

- Od: 27 wrz 2008, 16:21
- Auto: Ford Mondeo MK3 2.0TDCI
Dodać mogę że u nas cieżko znaleźć spryskiwacze, ale mieć jakiś dostęp to w norwegi jest sporo samochodów ze spryskiwaczami leflektorów http://www.finn.no/finn/car/used/result ... MODEL=1147[img]
- Od: 27 wrz 2008, 16:21
- Auto: Ford Mondeo MK3 2.0TDCI
DamianMX6 napisał(a):A skąd kolega ma takie informacje?
Według Mazda EPC jest w MX6 na desce miejsce na przycisk od spryskiwaczy reflektorów, a więc skoro jest oryginalnie miejsce na przycisk oraz instalacja elektryczna do niego doprowadzona to chyba oznacza, że spryskiwacze były jednak jakąś opcją?
O tutaj z lewej strony:

Dalsza część dyskusji: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=68403
I tak właśnie powstał Chocapic...

f*ck
Możliwe że według Mazda EPC jest to miejsce na przycisk do spryskiwaczy ale chyba sie w maździe rozmyślili skoro nikt tak wyposażonej wersji nie widział. 
ja właśnie gdzieś widziałem że ma mx6 oto że pytam bo chce w budować bo unas wałbrzychu policia sie czepia bo mam xenony chłopaki pytanko skoro mx6 ma podłoge od 626 to jak wygląnda zbiornik do spryskiwaczy też może pasować? a te kable do pryskiwaczy jest kazdej mx6
Uwazam, ze nie ma sensu szukac tych spryskow od 626 nawet gdyby mialy pasowac plugnplay bo tego tyle co kot naplakal i zanim znajdziesz to dowod zabiora n razy.
Bardziej bym sie sklanial w strone zestawow z allegro, 130-200PLN i masz eleganckie spryski:
– spryski z dysza "stala"
– spryski z dysza na silowniku
Jedyne czego bym szukal to tego nieszczesnego wlacznika, ewentualnie jesli ktos ambitny, mozna przerobic np. od halogenow, ogrzewania szyby, itd.
Do przerobki ikony wystarczy drukarka i kawalek przezroczystej foli zielonkawej (przetestowane).
Ikona przycisku sklada sie z trzech czesci.
Plastikowej szybki (lewa), filtra (srodek), plastiku z ikona ktory jest od przodu czarny a z tylu zielony
Plastik z ikonka
Filtr podowuje "znikanie" ikony przycisku i podswietlenia jezeli patrzymy na guzik z boku, z dolu i gory mozna podgladac
Na dodatek jest gumowy i latwo peka.
Nastepnie pozostaje kwestia wlacznika w przycisku ktory powinien dzialac w taki sposob ze zwiera styki, poki trzymany paluchem. No chyba, ze ktos ma inny pomysl na wlaczanie pompki.
Niestety w Mazda 626/MX6 Wiring Diagram nie znalazlem schematu do tej fabrycznej instalacji, a wiec ktos z tym ustrojstwem w 626 musialby powiedziec gdzie powinna byc wtyczka od pompki i trzeba sprawdzic czy w MX6 tez sie tam znajduje.
Bardziej bym sie sklanial w strone zestawow z allegro, 130-200PLN i masz eleganckie spryski:

Jedyne czego bym szukal to tego nieszczesnego wlacznika, ewentualnie jesli ktos ambitny, mozna przerobic np. od halogenow, ogrzewania szyby, itd.
Do przerobki ikony wystarczy drukarka i kawalek przezroczystej foli zielonkawej (przetestowane).
Ikona przycisku sklada sie z trzech czesci.
Plastikowej szybki (lewa), filtra (srodek), plastiku z ikona ktory jest od przodu czarny a z tylu zielony

Plastik z ikonka

Filtr podowuje "znikanie" ikony przycisku i podswietlenia jezeli patrzymy na guzik z boku, z dolu i gory mozna podgladac

Nastepnie pozostaje kwestia wlacznika w przycisku ktory powinien dzialac w taki sposob ze zwiera styki, poki trzymany paluchem. No chyba, ze ktos ma inny pomysl na wlaczanie pompki.
Niestety w Mazda 626/MX6 Wiring Diagram nie znalazlem schematu do tej fabrycznej instalacji, a wiec ktos z tym ustrojstwem w 626 musialby powiedziec gdzie powinna byc wtyczka od pompki i trzeba sprawdzic czy w MX6 tez sie tam znajduje.

Właśnie sprzedaje zestaw spryskiwaczy gdyby kogoś interesowały.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=68724
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=68724
A ja mam takie pytanie – czy gdyby podłączyć spryskiwacze do seryjnego układu spryskiwania szyb trójnikiem to ciśnienie będzie wystarczające, żeby reflektor jako tako przemywać?
pawelMX6 napisał(a):A ja mam takie pytanie – czy gdyby podłączyć spryskiwacze do seryjnego układu spryskiwania szyb trójnikiem to ciśnienie będzie wystarczające, żeby reflektor jako tako przemywać?
jak tak chcesz zrobic to podlacz sie pod druga pompke (bo zapewnie masz ) i kable zasilające podlacz te z obok zeby sterowanie bylo jednoczesne
speedone napisał(a):pawelMX6 napisał(a):A ja mam takie pytanie – czy gdyby podłączyć spryskiwacze do seryjnego układu spryskiwania szyb trójnikiem to ciśnienie będzie wystarczające, żeby reflektor jako tako przemywać?
jak tak chcesz zrobic to podlacz sie pod druga pompke (bo zapewnie masz ) i kable zasilające podlacz te z obok zeby sterowanie bylo jednoczesne
to mx-6 miały dwie pompki? bo takie coś chce robić wziość spryskiwacze do szyb od citroena c3 bo one pryskalom nie puktowo no rosmiam jak tu zrobić z stom pomkom albo osobny zbiornik ale wiecie jak to mx-6ce miesca jest zamało a jak podłoncze do układu co na szyby woda idzie to może miec zamało ciśnienia
1, 2