Projekt – CarPC @ Mazda 6

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez sq2jul » 1 gru 2008, 00:55

ja tez myslalem o zastosowaniu architektury intel atom. Jako obudowe do tego carpc zaadaptowalbym obudowe od zmieniarki blaupunkt na 10cd. Jedyna rzecz, ktora moglaby przysporzyc wiecej problemu to montaz wyswietlacza lcd... Jednak narazie mam pilniejsze wydatki i jest to projekt przyszlosciowy.
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez smokie2 » 1 gru 2008, 01:28

kompletowanie i budowe swojego systemu zacznę najwcześniej w nowym roku ale na 95% bedzie to na atomie i wyświetlaczu LILLIPUT NEWAY 7 CL7629NT do tego nawigacja i centrum multimedialne.
Jednak na dzień dzisiejszy najwiekszy problem stanowi dla mnie znalesienie optymalnego rozwiązania umieszczenia wyświetlacza, posiadam mazde do faceliftingu i zamontowanie liliputa bedzie stanowiło nielada problem, którego to nie ma w wersji przed liftingiem.
Może ktoś podpowie jak to dobrze zrobić? Najlepszym wyjściem byłoby zamontowanie wysuwanego panela w oryginalnym miejscu na radio.
Początkujący

Od: 20 mar 2008, 00:33
Auto: Mazda 323f BA 98' 1.5 Z5 SU Classic red

Postprzez darekk86 » 1 gru 2008, 02:33

albo wysuwany panel w miejsce radia albo przerobic na dole ladnie z zywicy deske. W wersji po lifcie duuuuzo latwiej jest zamontowac monitor. Przed liftem jest to prawie niemozliwe (bo niestety deska jest 2 czesciowa). U mnie wiazalo sie to z przerobka totalnie calej struktury deski rozdzielczej i nie tylko, przez co jest to juz nieodwracalne. A w wersji po lifcie wyjmujesz tylko kawalek deski rozdzielczej i wstawiasz w jego miejsce monitor z ladna plytka.
Obrazek
Forumowicz

Od: 2 gru 2006, 20:58
Auto: C63 AMG Kombi + Fiat Bravo Psst... + Combo

Postprzez dominiq » 8 gru 2008, 01:40

Witam, śledzę ten wątek już od dłuższego czasu. Mam lamerskie pytanie czy ktoś z was się może orientuję – mam M6 2003 bez nawigacji. Czy jeśli gdzieś kupię oryginalną nawigację z M6 – to będzie mi pasowała do mojej Mazdy? Czy przypadkiem np. Mazdy z seryjną nawigacją nie mają jakoś inaczej wyprofilowanego kokpitu itp?

W zasadzie to chciałbym kupić sam mechanizm wysuwania ekranu ze schowka, resztę (CarPC) zrobię sobie sam. Nie wiecie czy ktos to sprowadza – u dealerów mówili mi, ze tylko sprzedają oryginalną kompletną nawigację (za ~3k, nie wspomnieli że nie ma map Polski na to:–) ), natomiast na allegro gość chce sprzedać sam mechanizm do schowka za 800 PLN, to chyba coś drogo?
Początkujący

Od: 28 sie 2008, 19:45
Auto: M6 2.0CD Excl 2003

Postprzez daronnn » 9 gru 2008, 12:26

Nawigacja powinna pasowac. W EPC mazdy dodatkowymi elementami dla wersji z nawigacja są: schowek z wyświetlaczem LCD (pewnie mozna kupic oddzielnie, symbol: GM7A-66-EVO) i jakiś dodatkowy uchwyt do niego, wyświetlacz standardowy (radia, klimy i komputera) ze wzgedu na dodatkowy przycisk do otwierania navi, antena gps, pilot i schowek na niego, pewnie obudowa galki zmiany biegów taka aby zmieścił się tam pilot, uchwyt do dvd i samo dvd, płyta z mapami. Nic innego poza wymienionymi nie widac.

Jeśli chodzi o sam mechanizm do wysuwania ekranu to zobacz jeszcze coś takiego:

http://www.jewuwa.de/GPS_Navigation/GPS ... azda_6.pdf

wyglada na to że mazda wykorzystywała go do montazu nawigacji firmy vdo w miejscu fabrycznej nawigacji. Z tego co wypatrzyłem na zdjęciach to mechanizm otwierania jest mechniczny i chyba byłby problematyczny w przypadku ekranu dotykowego (mogłby się chowac przy nacisku??)

O takie coś można by pewnie pytac w salonie mazdy. Tutaj można to kupic w Niemczech:

http://www.autohaus-goedde.de/shop/prod ... steme.html

http://cgi.ebay.de/VDO-Monitor-Einbaura ... otohosting

Pozdrawiam
Darek
Forumowicz

Od: 25 cze 2008, 10:55
Auto: M6 '05 FL
Cx9 2010 EU

Postprzez kulca » 26 gru 2008, 00:29

ja wlasnie nosze sie z zamiarem zrobienia takiego czegos w schowku z wykorzystaniem tomtom XL, chce aby sprzet przy zamykaniu schowka ladnie sie chowal, tu jest widze gotowe rozwiazanie mojego problemu :)
Forumowicz

Od: 9 sty 2008, 00:38
Auto: Mazda 6 GY 2.0 RF-7J 143KM

Postprzez Borsuk » 8 sty 2009, 19:58

Kupiłem ostatnio ten zestaw instalacyjny o którym pisze daronnn w ASO Mazda w Piasecznie. Policzyli mnie za kilka blaszek i śrubek 280zł. Okazało się na dodatek że nie pasuje do mojej nawi która ma 7'' i jest za duża na takie ustrojstwo. Dlatego przestrzegam wszystkich którzy chca użyć to do 7-calowych wyświetlaczy bo prawdopodobnie to nie bedzie pasować. Możliwe że przy mniejszych rozmiarach będzie działac. Ja swoją madzie wraz z nawi oddaje do gościa który zrobi mi coś takiego na zamówienie. Jak wszystko będzie grać to pochwale sie wam jak to wygląda.
Początkujący

Od: 24 wrz 2008, 13:14
Auto: Mazda 6 Kombi 2,3 benzyna 166KM 2006... kiedyś Opel Vectra Kombi 2.0DTI 2001, Mazda 6 Kombi 2.0 diesel 136KM 2004, Opel Astra F sedan 1.4 Benzyna

Postprzez siegu » 12 sty 2009, 20:30

Borsuk napisał(a):Policzyli mnie za kilka blaszek i śrubek 280zł.

Za to co mi pokazywałeś ostatnio to faktycznie zdarli :(
Moderator

Od: 27 sie 2007, 18:08
Auto: RX8 HP
626 GF FS
Infiniti M37x
Mitsubishi Colt Cz3

Postprzez Vernitus » 6 lut 2009, 12:54

Witam,
Po przeczytaniu tego wątku temat CARPC bardzo mnie zainteresował.
Rozwiązaniem sterowania wysuwaniem monitora w M6 może być siłownik obrotowy (90st.) słyszałem, że jest takie coś + parę zębatek i fajna winda wychodzi.

Komputer:
nie łatwiej wykorzystać jako jednostkę centralną do systemu, komputer dell SX260.
Zalety: używany na allegro kosztuje ~400zł, jest malutki, ma zasilanie 12V (pewnie trzeba by stabilizować), obudowa jest zgrabna, wydajność po parametrach patrząc chyba wystarczająca.
przykładowy link:
http://www.allegro.pl/item540056998_malutki_dell_sx260_p4_2_4ghz_512mb_20gb_cd_rom.html

Co o tym sądzicie?
"Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi."– Karol Wojtyła
Forumowicz

Od: 5 lut 2009, 16:07
Auto: Mazda 6 CiTD GY 06r.

Postprzez darekk86 » 7 lut 2009, 10:30

Odpowiedz krotka: nie latwiej. Wiem dokladnie ile jest z tym problemow i ile to wytrzymuje podczas jazdy po polsce...
Wiec odpowiadam, nie latwiej.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez krzych » 8 lut 2009, 15:12

Myjk napisał(a):Po tym jak darekk86 powiedział mi ile wynosi dolna granica takiego zestawu,
zmiękła mi pytka i już sobie wybiłem z głowy tę zabawę... :) Po za tym chyba żona
by mnie zabiła gdybym kolejny komputer obsługiwał. ;)

Choć przyznam że navi w takim wysuwanym ekraniku mnie kusi nadal.

Lol, Myjk, ja tez bede staral sie nabyc sprzet do samochodu, ale nieco inaczej – taniej, porozgladam sie i jak cos to dam znac jesli bedzie przystepnie :)

[EDIT] Eee, pospieszylem sie bo widze, ze sie rozgladacie teraz w lepszym kierunku, wirc sie dolacze po doczytaniu watku do konca :) Generalnie dawajcie znac jesli znajdziecie tanio OBD2 (do M6 po lifcie mam nadzieje pasi?), lapka z touchscreenem. Nawiasem, przydalby sie lap z odpinanym TS – to by rozwiazalo kazdy problem. Odnosnie uszkodzen – kwestia amortyzacji dyskow o ile w ogole maja takie byc (moim zdaniem bez sensu przy flashach z zapisem 5MB/s)
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez darekk86 » 9 lut 2009, 14:26

No niestety, samemu ceny wyjda najprawdopodobniej taniej, ale wszystko jest kwestia wyboru odpowiedniego sprzetu. My nie mozemy sobie pozwolic na kupno badziewia i zamontowanie chinszczyzny klientowi, bo pozniej naprawa tego i rozbieranie samochodu od nowa nie jest oplacalne.
Przerobilismy juz tak wiele kombinacji i roznych sprzetow, ze wiemy ktory element mozna kupic tanszy a ktory nalezy wziac drozszy ale pewny.
Ale jak najbardziej zachecam do budowania takich systemow samemu. Tylko trzeba odlozyc spory kapital i duuuzo cierpliwosci. Ale warto :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez krzych » 12 lut 2009, 20:02

darekk86 napisał(a):Ale jak najbardziej zachecam do budowania takich systemow samemu

Zacheta zacheta, ale czy np. moge liczyc na pomoc "korespondencyjna" lub "werbalna" w sprawach technicznych? :) Bo jesli tak to juz mam pytanie – co kupic do monitoringu ukladow samochodu? Z tego co wygrzebalem, ELM327 powinien byc najtansza alternatywa z dosc dobrym wynikiem w sensie ilosci podawanych danych, ale np. nie umozliwia komunikacji "in" czyli powiedzmy, ustawiania parametrow (spotkalem sie z softem typu VAG ktory przy wspolpracy z odpowiednim – nie wiem jakim – interfejsem jest w stanie przestawiac chocby kat przesuniecia zaplonu czy jakosc tak ;) – sam nie wiem po co mogloby sie to przydac, ale jak juz robic to cos, co bedzie "moglo").
A drugie pytanie z tej serii – czy da rade/oplaca sie stosowac to samo tylko na bluetooth zamiast kabla (i czy jesli kabel to usb czy rs232), bo byloby to dosc mile jesli ktos chcialby taki sprzet umiescic dalej niz na kokpicie ;)

Tak wiec jesli mozesz zdradzic co nieco tajnikow sztuki, bylbym wdziecznym bo to raczej podstawa pomijajac GPS/Multimedia ktore sa ogolnie znanym softem.
Forumowicz

Postprzez mirogster » 22 mar 2009, 14:33

<wazuuup> i w ramach odswiezenia watku podrzucam pare likow do kolegow zza wielkiej wody.
Dosyc ciekawie rozwiazania podnoszenia klapy schowka i umieszczonego w nim ekranu 7'' <jupi> calkowicie homemade!! <jupi>
Koles (Skeurton) lekko przesadzil z moca silownika (HALAS!!), ale jak sam przyznal wolal miec spory zapas hahaha .

http://forum.mazda6club.com/index.php?showtopic=81015
http://www.mp3car.com/vbulletin/show-off-your-project/115152-2003-mazda-6s-version-5-0-a.html

ORAZ fotki podobnego projektu+obudowa z maty termoplastycznej <ganja>

http://www.flickr.com/photos/mazdaspeed6/

Czy ktos z Szanownych Kolegow probowal (z)robic juz cosik podobnego na tego typu silownikach? Bo zasadniczym problemem jest ich dostepnosc w PL i cena <glupek2> (wiekszosc postow na tamtejszych forach dotyczy wlasnie tych 2 wad <lol> ).
Pozdrawiam <uklon>
Obrazek
Początkujący

Od: 21 lut 2009, 15:16
Auto: Mazda6 GY; '06 ; 1.8l

Postprzez Vernitus » 22 mar 2009, 22:00

Ja zaczynam powoli konstruować podobne rozwiązanie, aktuator można w wobicie dostać, ale narazie ciężko mi się z nimi dogadać :D (jest silnik, ale ma krótką śrubę ok 7cm cena jak dobrze pamiętam 48zł) .
http://www.automatyka.pl/productItemBranch.aspx?tab=product&br=7732&pg=4&pk=18569
Monitor mam, w drodze komp i zasilacz, jak żona :D podpisze kwity na zakup, hehe. Jak będę miał jakieś konkrety z montażu i konstrukcji tej zabudowy postaram się zrobić foto relację.

Ma ktoś może zdjęcia umiejscowienia i sposobu montażu napędu DVD od fabrycznej navi, bo chciałbym w tym miejscu zainstalować kompa w mini ITX-sie. Wydaję się, iż to miejsce byłoby idealne :) (mam schematyczne rysunki gdzie to mniej więcej jest ale szczegółów nie ma (obudowa kompa oczywiście będzie własnej konstrukcji)
"Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi."– Karol Wojtyła
Forumowicz

Postprzez mirogster » 23 mar 2009, 18:43

Kolesie ze Stanow odradzaja montowanie carputerow w tym schowku, ze wzgl na szybkie przegrzewanie (wys. temperature) i 'brak przewiewu' . Tzn. dotyczy to glownie Florydy hahaha , ale u nas czasem w lecie tez potrafi dopiec.
Nie myslales o umieszczeniu kompa pod siedzeniem pasazera (miejsce w schowku jest bezcenne :] ) ?
Nie ukrywam, ze czekam z niecerpliwoscia na materialy z montazu :D .
Bylbys jednym z pierwszych (o ile nie jedynych na tym forum <rotfl> ), ktory podjal sie takiego zadania <prosze> (monitor ofkozz)
Powodzenia i czekamy na posty !!!
Obrazek
Początkujący

Postprzez Vernitus » 23 mar 2009, 22:09

Jeśli chodzi o przegrzewanie, to raczej z tym problemu nie będzie, płyta na Atomie o wyjątkowo niskim TDP ok 11W załatwia sprawę(tak mi się wydaje :) )zresztą dodatkowy wentylator (lub chłodzenie wodą-mam doświadczenie) też można zainstalować (komp jak mi się wydaje nie byłby strikte w schowku-dlatego zdjęcia mi są potrzebne fabrycznego mocowania napędu dvd navi <prosze> ). Pod siedzeniem niestety Bose leży. Na razie jedyny problem to kasa, a wypłata dopiero 10-tego :P wtedy się zacznie....
Forumowicz

Postprzez mirogster » 24 mar 2009, 11:25

Powodzenia <jupi> !! O fotki to sugeruje PM ludzi, ktorzy maja takowe nawigacje. Poszperaj na forum. Powinni cos podeslac, bo w necie fotek jak na lekarstwo :(
Obrazek
Początkujący

Postprzez gooday » 7 sie 2009, 00:47

a co gdyby zainwestowac w zwykłego netbooka np EeePc w cenie okolo 800pln, wybebeszyc z niego monitor 7", podlaczyc gadżety???

wlasnie znalazlem w necie cos takiego:
http://www.liliputing.com/2009/01/build ... ake-2.html
gooday

Postprzez krzych » 10 sie 2009, 12:13

gooday napisał(a):a co gdyby zainwestowac w zwykłego netbooka np EeePc w cenie okolo 800pln, wybebeszyc z niego monitor 7", podlaczyc gadżety?pytajnik

To wlasnie zamierzam zrobic, w dodatku na linuksie, mysle tylko co z GPSem...
Forumowicz