Witam serdecznie i zarazem proszę Was o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Mianowicie od kilku dni mam problem z centralnym zamkiem. Zaraz po zamknięciu auta rygle odskakują do pozycji otwartej i przez parę sekund słychać stukanie mechanizmu. Problem jest o tyle poważny, że nie mam garażu, nie parkuję auta na parkingu strzeżonym, a przez ostatnie dwie noce samochód stał pod blokiem otwarty. Przed chwilą zszedłem na parking, żeby zobaczyć czy znów się nie otworzył sam z siebie i jak narazie problemu nie ma. Co może być przyczyną problemu? Jakieś zwarcie, awaria przekaźnika, czy coś jeszcze innego. Nie znam się na tym wogóle i nie wiem czy to ma znaczenie, ale zauważyłem, że te akcje zaczęły się od momentu nawrotu zimy. Jest mróz więc może zamki zamarzają?
Z góry dzięki za jakiekolwiek informacje
Awaria centralnego zamka (samoczynne otwarcia)
Strona 1 z 1
w GD w drzwiach kierowcy jest mikroprzełacznik sterujący centralką zamka.
Sterowanie odbywa się naprzemiennie masą i 12V z czego chyba masa odpowiada za otwieranie.
Nie wiem jak to jest rozwiązane w GE
ale jeśli podobnie to sprawdziłbym ten przełącznik i czy gdzieś w drzwiach lub w przelocie do słupka nie ma przetartego kabla
Sterowanie odbywa się naprzemiennie masą i 12V z czego chyba masa odpowiada za otwieranie.
Nie wiem jak to jest rozwiązane w GE
ale jeśli podobnie to sprawdziłbym ten przełącznik i czy gdzieś w drzwiach lub w przelocie do słupka nie ma przetartego kabla
Szukam kogoś kto zaopiekuje się GD GT 4WS
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
- Od: 18 lis 2003, 15:56
- Auto: 626GD89 GT 4WS
posłuchaj który siłownik po zamknięciu wydaje odgłosy i to będzie przyczyna bo jeżeli byłby to czujnik krańcowy drzwi to central po prostu by oddawał bez żadnych dźwięków – na moje będzie to uszkodzenie siłownika

http://www.youtube.com/watch?v=yormhej1TKs
rw1979, proszę o zapoznanie się z regulaminem Forum. Dowiesz się z niego jak poprawnie nazywać i kiedy zakładać nowe tematy na forum.
Następnie popraw proszę temat na zgodny z regulaminem (użyj opcji
– prawy górny róg Twojego postu). Masz na to 24h, później temat będę musiał umieścić w koszu.
Oznaczenia generacji i symbole silników – potrzebne do nazwania tematu – znajdziesz na stronie klubowej.
Skorzystaj też z opcji 'szukaj', wiele problemów było już omawianych na forum, a co ważniejsze, dużo z nich zostało rozwiązanych.
Regulamin
Opcja: Szukaj
Jak używać opcji: Szukaj
Oznaczenia modeli i silników
Następnie popraw proszę temat na zgodny z regulaminem (użyj opcji

Oznaczenia generacji i symbole silników – potrzebne do nazwania tematu – znajdziesz na stronie klubowej.
Skorzystaj też z opcji 'szukaj', wiele problemów było już omawianych na forum, a co ważniejsze, dużo z nich zostało rozwiązanych.
Regulamin
Opcja: Szukaj
Jak używać opcji: Szukaj
Oznaczenia modeli i silników
Sprzedam sporo części do MX-6/626 GE KL 
wstaw samochód do garazu i nagrzej w nim np farelkami. mi równiez wydaje sie ze jeden z zamków sie nie moze zamkac, jesli nie masz dostepu do garazu to moze spróbuj jakims odmrazaczem do zamków.
Dzięki Panowie za wskazówki. Jak na dzień dzisiejszy to problem rozwiązał się sam, mianowicie nie ma już mrozu i zamki chodzą jak trza
qbass, przepraszam jeśli źle opisałem temat, zaraz spróbuję go poprawić. Dobrze by było gdyby ten temat nie wylądował w koszu, bo może się jeszcze na coś komuś przydać.
Jeszcze raz przepraszam
qbass, przepraszam jeśli źle opisałem temat, zaraz spróbuję go poprawić. Dobrze by było gdyby ten temat nie wylądował w koszu, bo może się jeszcze na coś komuś przydać.
Jeszcze raz przepraszam
- Od: 14 lip 2008, 21:42
- Auto: była: Mazda 626 GE 1.8 105 KM 94 r.
jest: Mazda 6 GH 2.0 MZR 08 r. oraz
Mazda 2 DE 1.3 12r.
rw1979, sprawdź wtyczkę w drzwiach – tam szukaj problemu. U mnie miałem całe styki popalone przez wilgoć, ponieważ nie była dobrze założona gumowa osłona tejże wtyczki. Lepiej się tym teraz zainteresować moim zdaniem 
Też podczas mrozów -15 st.C i więcej miałem problemy z centralnym. W ogóle nie reagowały na otwarcie drzwi pasażera z przodu. Po kilkunastu km jazdy szło je otworzyc z pilota. Teraz non stop jest OK.
Pozdrawiam Hubert
Mitsubishi Galant EA5A Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Mitsubishi Galant EA2A Sport Edition 2,0 16V '98 A/T sedan (sprzedany)
Mazda 626 GE FS GLE SPECIAL '95 (najbardziej niezawodne auto jakie miałem)
Mitsubishi Galant EA5A Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Mitsubishi Galant EA2A Sport Edition 2,0 16V '98 A/T sedan (sprzedany)
Mazda 626 GE FS GLE SPECIAL '95 (najbardziej niezawodne auto jakie miałem)
- Od: 17 kwi 2008, 07:34
- Auto: Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T sedan
Witam mam problem z zamkiem umieściłem temat w elektronice ale tam chyba mało kto zagląda,
Poniżej link do tematu ze zdjęciami:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=84235
Z góry dziękuję
Poniżej link do tematu ze zdjęciami:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=84235
Z góry dziękuję
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
Miaem to samo w moim Xedosie 6 tyn moze cos troszke innego a mianowicie jak gasiłem silnik Mazda zamykała mi drzwi czyli działanie odwrotne do Twojego i też mnie to dziwilo:) ale pewnego dnia wpadłem na pomysł montażu Sterownika Centralnego Zamka ( żeby otwierało się autko z pilota ) Po zamontowaniu problem zniknął zamek już mi nie wariuje i ładnie chodzi od tamtej pory jest OK. Tyle tylko że nie jest to jakieś rozwiązanie problemu, ale jak widać da się w jakiś sposób temu zapobiedz bez wymiany układu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[img]http://graphic.org.pl/images/jdv1284058723b.gif[/img]
- Od: 17 paź 2009, 16:06
- Auto: Ford Focus mk2 kombi 1.8 TDCi 2005r.
Strona 1 z 1